Cuo sam od jedne žene astrološkinje, da retrogradni Merkur u ribama znači dublju analizu i da teže da idu u detalje.Pošto se ja generalno ne pronalazim u mnogome za Merkur u ribama jer nemam uopšte talenta za pisanje, mašta mi je slaba i generalno za umetnost, baš antitalenat.Inženjer sam i više volim logički da se vodim, volim matematiku recimo.Moj otac ima Merkur u Devici i ja volim njegov način objašnjavanja u sitna crevca, i sam tako učim, ne vodim se mnogo intuiciji.Nema na čemu.
U procenu toga da li je natalna dobra ili loša se nikada ne bih baš naglo uključivao... klizav je teren.
Ali mogu ovako generalno reći da mi je drago da vidim Sunce i Jupiter tu gde jesu. Ne deluju mi oštećeni. Moglo bi biti super, ali bez dublje analize, drago mi je da su tu gde jesu. Zadnji deo života je malo slabiji, ali dobro - mnogima je. Mesec je isto na uglu, fino.
Mars u Škorpiji vlada planetama u prvoj, što je isto neka olakšavajuća okolnost. Ipak, pazi se, pogotovo što se tiče novca.
Vidim i neke slabosti, tipa Mars u 8., Merkur je porazbijan, a imaš i dosta opozicija... ali to ti je tako u većini karti. Nešto ti je jača, nešto slabija strana. Nisi tu neki izuzetak u odnosu na mnoge. Ima ljudi sa kritičnijim pozicijama pa prođu super u životu.
Što se tiče interesovanja - Merkur je u Ribama u 12., otud interesovanje za apstrakcije, iracionalnu stranu uma. Verovatno ti je ona i izraženija.
Mars se tiče izgleda i u opoziciji je sa Saturnom, pa ti prija crnina. Saturn je crnilo. Isto želju za samoćom, kao i zlopamćenje.
U suštini te ta kombinacija Saturna i Marsa, tu gde jesu, koči da ne budeš nagao. Ali imaš i dosta ovnovskih osobina, zbog planeta u Ovnu u 1. One ti pružaju neki optimistični, pozitivni elan, da ne budeš teški mračnjak.
Mada bi ti za definitvnu potvrdu toga trebalo raditi temperament, um i svašta nešto...
I još jedno pitanje, imam Plutona u 8-oj dobro aspektovanog, da li je to isto čuvar u nekim lošim situacijama?