Pitanja ili nedoumice vezane za astrologiju

Zdravo,(R)Akrima,
True Node znači da je pravi,prav.
A ako je taj True u stvari Glava čvora u 6.polju, onda može da znači ovako napamet bez karte,da bi ti se sasvim isplatilo da gajiš manje životinje,do veličine koze.
One veće životinje kao konji,krave,ako je Rep čvora u 12.polju ,bolje nemoj.

6 kuca bi oznacila i knjige npr,da neko cita knjige o poljoprovredi ili nutricionizmu

Nutricionizam simbolika Djevice

Poljoprivreda je Bik al i Djevica

Da da, imam veliku nedoumicu. Vec puno godina proucavam zapadnu astrologiju i vec sam dosao do nekog srednje + nivoa.
Medjutim onda mi je paznju privukao Djotis... em sto je nastao jos od Veda pre ko zna koliko hiljada godina, em sto se bazira na tacnoj mapi neba, em sto kazu da je mnogo precizniji. Medjutim u Djotisu se sve pomera za 24 stepena unazad, tako da vam i znak i podznak lako mogu biti neki drugi znaci, kao i polozaj planeta, a simbolike su manje vise slicne kao u zapadnoj astrologiji. I onda me to najvise zbunjuje... u jednom horoskopu mi je mesec u raku a u drugom u blizancima. I kako onda te nedoslednosti pomiriti? Razlika je drasticna a ne mogu biti i jedno i drugo. I kakav onda stav imati prema tome sem iskljucivog?

Da da, imam veliku nedoumicu. Vec puno godina proucavam zapadnu astrologiju i vec sam dosao do nekog srednje + nivoa.
Medjutim onda mi je paznju privukao Djotis... em sto je nastao jos od Veda pre ko zna koliko hiljada godina, em sto se bazira na tacnoj mapi neba, em sto kazu da je mnogo precizniji. Medjutim u Djotisu se sve pomera za 24 stepena unazad, tako da vam i znak i podznak lako mogu biti neki drugi znaci, kao i polozaj planeta, a simbolike su manje vise slicne kao u zapadnoj astrologiji. I onda me to najvise zbunjuje... u jednom horoskopu mi je mesec u raku a u drugom u blizancima. I kako onda te nedoslednosti pomiriti? Razlika je drasticna a ne mogu biti i jedno i drugo. I kakav onda stav imati prema tome sem iskljucivog?
Nije to veliki problem oko Mjeseca,konkretno za Raka.Samo pratiš povremeno da li ti se prsti ponekad transformišu u kliješta,izrastaju li ti oni pipci.I tako,ako primijetiš taj tip promjene,e onda će biti da je 🌙 Rak,prije nego Blizanac.Mada,i ne moraš puno da se zagledaš ako pričaš ko navijen jer si onda 1000% 🌙Blizanac.Tako da,lagano.😊

Imam jedno pitanje. Radim jednu natalnu kartu, i desilo mi se ono što se retko dešava na ovim prostorima, da peta kuća počinje u Blizancima i završava se u Blizancima (automatski jedanaesta kuća počinje u Strelcu, i završava se u Strelcu). Molio bih za tumačenje.

Tražio sam po netu odgovor, ali nisam našao zadovoljavajući, a knjige iz astrologije mi nisu pri ruci.

Imam jedno pitanje. Radim jednu natalnu kartu, i desilo mi se ono što se retko dešava na ovim prostorima, da peta kuća počinje u Blizancima i završava se u Blizancima (automatski jedanaesta kuća počinje u Strelcu, i završava se u Strelcu). Molio bih za tumačenje.

Tražio sam po netu odgovor, ali nisam našao zadovoljavajući, a knjige iz astrologije mi nisu pri ruci.
Ako se koristi Placidusov sistem kuća, one su različite veličine,
Neke obuhvataju čak tri znaka, a neke ni ceo znak, kao u tvom slučaju!
U Kohovom sistemu sve kuce su iste veličine -30 stepeni
Veličina kuca nema neko bitnije znacenje, mnogo su važnije planete u njoj ili na njenom vrhu

inace sve mi nes vrljavo, sve pozamnjivali mesta

merkur u ovnu a mars u blziancima..cirkus

venera i neptun isto da se prekrstim....neptun u vagi a venera u ribama :rotf:
Venera u Ribama je u egzaltaciji, dakle daje svoj maksimum!
Tako da otud tvoji umetnički talenti
Od tog Merkura si borben, rečit i koristiš reči kao oružje!
Nećeš ići ni u kakav mardelj!
Verovatno ti je nešto bitno u 12.polju koje između ostalog i mardelj predstavlja, ali u tvom slučaju nije to!
Pre će biti neka vrsta samoizolacije

Venera u Ribama je u egzaltaciji, dakle daje svoj maksimum!
Tako da otud tvoji umetnički talenti
Od tog Merkura si borben, rečit i koristiš reči kao oružje!
Nećeš ići ni u kakav mardelj!
Verovatno ti je nešto bitno u 12.polju koje između ostalog i mardelj predstavlja, ali u tvom slučaju nije to!
Pre će biti neka vrsta samoizolacije
od zena bejbi
od zena

krv su mi popile
a jos ne mogu bez njih :cry:

Ja gledam po sistemu celih znakova.

Po tome, Mars ti nije u 7. Već u 8. To mu je dodatno pogoršanje, jer je to malefična kuća.
Plus je retrogradan, plus je van sekte. A vladar ascedenta.

Saturn ti je u Biku, pretpostavljam, i vezan je za pitanja 2. kuće.

Jako zavisi od tvog temperamenta, ali pogotovo s obzirom da si dupli Ovan, postoji mogućnost ulaženja u neke rizične situacije koje te ugrožavaju. Pošto je Saturn smešten u drugu kuću,, moguće je da to ima veze sa novčanim pitanjima, a sve u vezi sa pitanjima karijere, i ljudi koji su ti od pomoći pri ostvarivanju iste (jer vlada tvojom 10. i 11. kućom). Pošto je opozicija u pitanju, tenzija je konstantna, a iz fiksnih znakova Bika i Škorpije, teško se nalazi kompromis.

Konkretno je taj Mars u 8. opasan jer ne vidi ascedent, znači teško da možeš da ga kontrolišeš. A ti si lično taj Mars, jer ti je vladar ascedenta.

Gledam po tradicionalnoj astrologiji, i samim tim zanemarujem Uran i Neptun. Po tradicionalnoj, možeš slobodno reći da ne postoje. Dovoljan ti je Saturn.

Ovo je ugrubo, bez karte, samo na osnovu tih informacija.
U zavisnosti od tvog temperamenta, i ostatka horoskopa, stvari mogu biti značajno ublažene.

Jel lose ako neko ima retrogradni Mars u Skorpiji u 7 kuci, a pritom je dupli Ovan.Mars gradi opoziciju sa Satutnom i kvadrate sa Uranom i Neptunom i trigon sa MC.Drugar mi rekao da je to je losa pozicija, jel moze bolje objasnjenje?

Po tome, Mars ti nije u 7. Već u 8. To mu je dodatno pogoršanje, jer je to malefična kuća.

Jako zavisi od tvog temperamenta, ali pogotovo s obzirom da si dupli Ovan, postoji mogućnost ulaženja u neke rizične situacije koje te ugrožavaju. Pošto je Saturn smešten u drugu kuću,, moguće je da to ima veze sa novčanim pitanjima, a sve u vezi sa pitanjima karijere, i ljudi koji su ti od pomoći pri ostvarivanju iste (jer vlada tvojom 10. i 11. kućom). Pošto je opozicija u pitanju, tenzija je konstantna, a iz fiksnih znakova Bika i Škorpije, teško se nalazi kompromis.

Konkretno je taj Mars u 8. opasan jer ne vidi ascedent, znači teško da možeš da ga kontrolišeš. A ti si lično taj Mars, jer ti je vladar ascedenta.

Gledam po tradicionalnoj astrologiji, i samim tim zanemarujem Uran i Neptun. Po tradicionalnoj, možeš slobodno reći da ne postoje. Dovoljan ti je Saturn.

U zavisnosti od tvog temperamenta, i ostatka horoskopa, stvari mogu biti značajno ublažene.

Pa ne znam, meni pise da je u 7-oj.Evo ti moja natalna karta.
1688065710477.png

Poslednja izmena:
Pa ne znam, meni pise da je u 7-oj.Evo ti moja natalna karta.Pogledajte prilog 1369023

Karta je odrađena, i tako ćeš najčešće naći, po Placidusu. To je kvadrantni sistem.

Od osobe do osobe zavisi da li će koristiti kvadrantni sistem ili sistem celih znakova. Ili koji god. Nijedan nije pogrešan, sve je stvar ukusa i onoga što se osobi kroz iskustvo pokazalo kao najbolje.

Ja koristim sistem celih znakova. To znači da, ako je asc Ovan, 1. kuća je Ovan, druga Bik, treća Blizanci itd.
Škorpija je 8. znak od Ovna. Stoga pada u 8. kuću.

Korišćenjem sistema celih znakova, izbegava se situacija da kuća zauzme više znakova, ili da u jednom znaku počinju 2 kuće. Što komplikuje analizu.

Tako da, iz tog razloga ti je po sistemu celih znakova Mars u 8.

edit :

Isto tako, po Pladicusu, Sunce i Jupiter bi ti ovde bili u 12. kući.
Po sistemu celih znakova, oni su ti u prvoj kući.

Karta je odrađena, i tako ćeš najčešće naći, po Placidusu. To je kvadrantni sistem.

Od osobe do osobe zavisi da li će koristiti kvadrantni sistem ili sistem celih znakova. Ili koji god. Nijedan nije pogrešan, sve je stvar ukusa i onoga što se osobi kroz iskustvo pokazalo kao najbolje.

Ja koristim sistem celih znakova. To znači da, ako je asc Ovan, 1. kuća je Ovan, druga Bik, treća Blizanci itd.
Škorpija je 8. znak od Ovna. Stoga pada u 8. kuću.

Korišćenjem sistema celih znakova, izbegava se situacija da kuća zauzme više znakova, ili da u jednom znaku počinju 2 kuće. Što komplikuje analizu.

Tako da, iz tog razloga ti je po sistemu celih znakova Mars u 8.

edit :

Isto tako, po Pladicusu, Sunce i Jupiter bi ti ovde bili u 12. kući.
Po sistemu celih znakova, oni su ti u prvoj kući.
A jel generalno lose imati retrogradni Mars u Skorpiji?.Primetio sam da imam dosta slicnosti sa skorpijama iako sam dupli ovan.I da li je Jupiter u 12 kuci veliki zastitnik?.

A jel generalno lose imati retrogradni Mars u Skorpiji?.Primetio sam da imam dosta slicnosti sa skorpijama iako sam dupli ovan.I da li je Jupiter u 12 kuci veliki zastitnik?.

1)Nijedna planeta se ne oseća idealno kad je retrogradna. Planeta koja je retrogradna je kao čovek koji šeta unazad umesto napred. Jednostavno, nama ljudima nije prirodno da tako šetamo, pa tako i planeta ne može skroz slobodno da se ispolji kad se kreće retrogradno.

Ali - u karti može postojati gomilu nekih olakšavajućih/otežavajućih okočnosti. Ako je planeta u super stanju, šta sad - neće joj ta retrogradnost zakucati ekser u kovčeg. Nešto te uvek mora zeznuti, bar malo. :mrgreen:
U praksi, to znači da pitanja za koje je nadležan Mars se nekako odlažu u realizaciji. Ako postoji problem, on se ponavlja. Stvari se dešavaju kasnije nego što bi ti hteo. Moguće i ne baš u meri kako bi ti hteo.

I onda sve zavisi od stanja planete. Ako je super, šta sad. Ako je očaj, onda to zaista može da ti napravi težak problem u životu. Zamisli da duguješ pare, npr., opasnim ljudima, i nikako da im vratiš. Stalno neki baksuz. To sve više i više jača tenziju da li ćeš doživeti povraćaj duga čitav.

Znači, retrogradnost govori pre svega o nekom strmom putu. Ali nije baš idealni pokazatelj rezultata tog puta - može biti super, može biti krš. Zavisi od toga šta će karta reći.

Neka sreća u nesreći je i što je u pitanju Mars. On prima retrogradnost, onako, osrednje. Mars voli da sve bude izvršeno u roku i što pre, kvalitetno, i besni ako nešto kasni.
Ali je borben, pa može da istrpi ako je jak.
On, Jupiter i Saturn najbolje trpe retrogradnost. I to baš tim redosledom, Saturn ga najbolje trpi.
Merkur i Venera slabo.

Mars u Škorpiji ti je sam po sebi jedan od najboljih Marseva koje možeš imati.
Tu je u sedištu, zajedno sa Ovnom.

Egzaltiran je u Jarcu, ali ipak je nekako nestabilan, kao i sve egzaltirane planete. (primer - Mars u sedištu je trkački auto, a u egzaltaciji je bold Formule 1. Bolid je brži, ali se lakše možeš razlupati.)

Mars je u Škorpiji malo bolji nego u Ovnu, jer ga fiksnost Škorpije smiruje, skoncentriše, a voda mu daje dovoljnu emotivnu motivaciju. I više je reaktivan.
U Ovnu je više nagao i sklon svađi, lupa se u prsa, izaziva. Ali možda malo brže ostvaruje stvari. (mada se i više izlupa u procesu)

Kombinacija retrogradnosti i ovog Marsa dovodi do nekog usporavanja sigurno. Moguće i povlačenja. Ali ok, nije sad ogroman haos.
Potrebno je zaista pogledati celu kartu. Samo po sebi nije dovoljno da se zagarantuje nešto ekstra.

2) Nalaziš sličnosti sa Škorpijama jer si ti sam Mars u Škorpiji - on ti je vladar ascedenta. A vladar ascedenta si ti. Ti nisi Sunce.
Znači, iako si dupli Ovan, kupiš neke škorpionske osobine, a da pritom ostaje taj neki marsijalni momenat zajednički Ovnu i Škorpiji.

Ipak, nemoj upasti u zamku. Nisu sve Škorpije iste. Imaš Škorpija koje su više Bikovi, Rakovi ili Vodolije nego što su Škorpije. Tebi to ne mora uopšte da paše.
Dakle, sa nekim ćeš se Škorpijama slagati i razumeti. Sa nekima nećeš uopšte.

Značajno je i to što ti je Merkur u Ribama, pa se i tu mogu naći neke veze sa vodenim elementom, da ti je on nekako prirodan. Ali kao što sam rekao, oprezno sa zaključcima.

3) Da li je Jupiter u 12. veliki zaštitnik? I ne baš.

Bilo koja planeta u 12. ne može da pruža ništa veliko ili kvalitetno. Jer u 12. sve operiše u manjem, neočekivanom, nepouzdanom i iskvarenom maniru.

Jupiter je najbenefičnija planeta. I ovde će, ako nije upropašten, dati neki benefik. Ali to nije ni blizu onome šta radi u recimo 1. kući. U 12. operiše sa možda 25 posto snage.

Kažu još za njega u 12. da je anđeo čuvar ili spas u zadnji čas. I to je vrlo dobra simbolika, ali se malo treba zagledati u nju.

Znači - nije nešto što te u svakodnevnom životu prati. A uglavnom i nije nešto nad čim ti imaš kontrolu. I često možeš upasti u probleme, a da njega nema da ti pomogne.
E, ali zato, ako je baš baš kritično, ako već dođe do nekog zaista opasnog momenta, može da se pojavi. (opet, u zavisnosti od cele karte). Bukvalno, toneš, voda ti iznad glave, ostaješ bez daha i onda stiže ruka spasa.
A može i da se pojavi, baš suprotno, za neke beznačajne gluposti.

U 1., recimo, si ti taj koji gospodari svojom srećom. Pa i malo preko toga, i kad se baš ne trudiš najbolje i možda ne zaslužuješ, raspoložen je da ti pomogne. Jednostavno te voli, a posebno kad si preduzimljiv, hrabar. Samo te pumpa, daje resurse, povezuje te, pruža vetar u leđa.

Tako da, pitanje je šta bi pre. Ja bih ga pre definitivno u 1. kući.

I sve druge planete u 12. (sem možda Saturna, za njega je diskutabilno) se lošije osećaju tu nego u većini drugih kuća. Ma koliko da su u sedištu, egzaltaciji... džabe. Nešto slično važi i za 6., u malo manjoj meri i za 8.

Malo sam odužio, ali nadam se da sam bio od pomoći. :)

Poslednja izmena:
I još jedna stvar, ovo za Mars u Škorpiji...

Mars je inače gotovo uvek neki problem. On je naprosto prznica svuda, i stalno će da rizikuje, da se svađa, preti, bije... i još će da se peni od zadovoljstva dok to radi.

Mars u sedištu neće ovo negirati i sprečiti. Nikako. Može i da pojača veoma lako.

Ali, jbg, svi ga imamo, i moramo ga negde imati. Pa bolje u sedištu nego negde gde je slab.

I naravno, nismo svi kavgadžije i koljači, bez obzira što imamo Marsa u karti.

Ali čisto da znaš da, ovako generalno govoreći, Mars ne daje mira i uvek je zloćkast, kako god. Nijedna pozicija mu to neće negirati, i nijedna pozicija te neće toga poštedeti.

Samo, u kolikoj meri će biti izraženo, zavisi od cele karte.

Poslednja izmena:
I još jedna stvar, ovo za Mars u Škorpiji...

Mars je inače gotovo uvek neki problem. On je naprosto prznica svuda, i stalno će da rizikuje, da se svađa, preti, bije... i još će da se peni od zadovoljstva dok to radi.

Mars u sedištu neće ovo negirati i sprečiti. Nikako. Može i da pojača veoma lako.

Ali, jbg, svi ga imamo, i moramo ga negde imati. Pa bolje u sedištu nego negde gde je slab.

I naravno, nismo svi kavgadžije i koljači, bez obzira što imamo Marsa u karti.

Ali čisto da znaš da, ovako generalno govoreći, Mars ne daje mira i uvek je zloćkast, kako god. Nijedna pozicija mu to neće negirati, i nijedna pozicija te neće toga poštedeti.

Samo, u kolikoj meri će biti izraženo, zavisi od cele karte.
Hvala ti na objašnjenju puno.Još jedno pitanje, da li mi je loša natalna baš mnogo ili nije toliko strašna, da li imam neke opasnosti i to?.
Pitao sam najvise za Mars jer me on nekako najviše opisuje, te neke škorpionske osobine, volim samoću, volim tajne stvari, zanimaju me sve tajnovite stvari da istražim,horoskop itd, uporan sam kad se na nešto ustremim, nisam vatren kao ovan, uvek prvo razmislim pa onda uradim, zlopamtilo sam na neki način, pamtim kad mi je neko loše rekao ili uradio, čak i volim da se oblačim u crno 😁.Baš dosta škorpionskih osobina.

Hvala ti na objašnjenju puno.Još jedno pitanje, da li mi je loša natalna baš mnogo ili nije toliko strašna, da li imam neke opasnosti i to?.
Pitao sam najvise za Mars jer me on nekako najviše opisuje, te neke škorpionske osobine, volim samoću, volim tajne stvari, zanimaju me sve tajnovite stvari da istražim,horoskop itd, uporan sam kad se na nešto ustremim, nisam vatren kao ovan, uvek prvo razmislim pa onda uradim, zlopamtilo sam na neki način, pamtim kad mi je neko loše rekao ili uradio, čak i volim da se oblačim u crno 😁.Baš dosta škorpionskih osobina.

Nema na čemu. :)

U procenu toga da li je natalna dobra ili loša se nikada ne bih baš naglo uključivao... klizav je teren.

Ali mogu ovako generalno reći da mi je drago da vidim Sunce i Jupiter tu gde jesu. Ne deluju mi oštećeni. Moglo bi biti super, ali bez dublje analize, drago mi je da su tu gde jesu. Zadnji deo života je malo slabiji, ali dobro - mnogima je. Mesec je isto na uglu, fino.

Mars u Škorpiji vlada planetama u prvoj, što je isto neka olakšavajuća okolnost. Ipak, pazi se, pogotovo što se tiče novca.

Vidim i neke slabosti, tipa Mars u 8., Merkur je porazbijan, a imaš i dosta opozicija... ali to ti je tako u većini karti. Nešto ti je jača, nešto slabija strana. Nisi tu neki izuzetak u odnosu na mnoge. Ima ljudi sa kritičnijim pozicijama pa prođu super u životu.

Što se tiče interesovanja - Merkur je u Ribama u 12., otud interesovanje za apstrakcije, izraženiju iracionalnu stranu uma. Naravno, i vladar ascedenta u morbidnoj 8. kući doprinosi neka tako skrivena i čudna interesovanja. Kontakt sa Saturnom isto.

Mars, kao vladar asca, se tiče i izgleda i u opoziciji je sa Saturnom, pa ti prija crnina. Saturn je crnilo. Isto želju za samoćom, kao i zlopamćenje. I generalno sva ta psihološka stanja niske energije, od melanholija i zlopamćenja, pa do surovosti i depresija. Zavisno od toga koliko ti je izražen melanholični temperament.

U suštini te ta kombinacija Saturna i Marsa, tu gde jesu, koči da ne budeš nagao (što te kad treba može spasiti, a kad ne treba usporiti). Ali imaš i dosta ovnovskih osobina, zbog planeta u Ovnu u 1. One ti pružaju neki optimistični, pozitivni elan, da ne budeš teški mračnjak.
Mada bi ti za definitvnu potvrdu toga trebalo raditi temperament, um i svašta nešto...

Poslednja izmena:

Back