A jel generalno lose imati retrogradni Mars u Skorpiji?.Primetio sam da imam dosta slicnosti sa skorpijama iako sam dupli ovan.I da li je Jupiter u 12 kuci veliki zastitnik?.
1)Nijedna planeta se ne oseća idealno kad je retrogradna. Planeta koja je retrogradna je kao čovek koji šeta unazad umesto napred. Jednostavno, nama ljudima nije prirodno da tako šetamo, pa tako i planeta ne može skroz slobodno da se ispolji kad se kreće retrogradno.
Ali - u karti može postojati gomilu nekih olakšavajućih/otežavajućih okočnosti. Ako je planeta u super stanju, šta sad - neće joj ta retrogradnost zakucati ekser u kovčeg. Nešto te uvek mora zeznuti, bar malo.

U praksi, to znači da pitanja za koje je nadležan Mars se nekako odlažu u realizaciji. Ako postoji problem, on se ponavlja. Stvari se dešavaju kasnije nego što bi ti hteo. Moguće i ne baš u meri kako bi ti hteo.
I onda sve zavisi od stanja planete. Ako je super, šta sad. Ako je očaj, onda to zaista može da ti napravi težak problem u životu. Zamisli da duguješ pare, npr., opasnim ljudima, i nikako da im vratiš. Stalno neki baksuz. To sve više i više jača tenziju da li ćeš doživeti povraćaj duga čitav.
Znači, retrogradnost govori pre svega o nekom strmom putu. Ali nije baš idealni pokazatelj rezultata tog puta - može biti super, može biti krš. Zavisi od toga šta će karta reći.
Neka sreća u nesreći je i što je u pitanju Mars. On prima retrogradnost, onako, osrednje. Mars voli da sve bude izvršeno u roku i što pre, kvalitetno, i besni ako nešto kasni.
Ali je borben, pa može da istrpi ako je jak.
On, Jupiter i Saturn najbolje trpe retrogradnost. I to baš tim redosledom, Saturn ga najbolje trpi.
Merkur i Venera slabo.
Mars u Škorpiji ti je sam po sebi jedan od najboljih Marseva koje možeš imati.
Tu je u sedištu, zajedno sa Ovnom.
Egzaltiran je u Jarcu, ali ipak je nekako nestabilan, kao i sve egzaltirane planete. (primer - Mars u sedištu je trkački auto, a u egzaltaciji je bold Formule 1. Bolid je brži, ali se lakše možeš razlupati.)
Mars je u Škorpiji malo bolji nego u Ovnu, jer ga fiksnost Škorpije smiruje, skoncentriše, a voda mu daje dovoljnu emotivnu motivaciju. I više je reaktivan.
U Ovnu je više nagao i sklon svađi, lupa se u prsa, izaziva. Ali možda malo brže ostvaruje stvari. (mada se i više izlupa u procesu)
Kombinacija retrogradnosti i ovog Marsa dovodi do nekog usporavanja sigurno. Moguće i povlačenja. Ali ok, nije sad ogroman haos.
Potrebno je zaista pogledati celu kartu. Samo po sebi nije dovoljno da se zagarantuje nešto ekstra.
2) Nalaziš sličnosti sa Škorpijama jer si ti sam Mars u Škorpiji - on ti je vladar ascedenta. A vladar ascedenta si ti. Ti nisi Sunce.
Znači, iako si dupli Ovan, kupiš neke škorpionske osobine, a da pritom ostaje taj neki marsijalni momenat zajednički Ovnu i Škorpiji.
Ipak, nemoj upasti u zamku. Nisu sve Škorpije iste. Imaš Škorpija koje su više Bikovi, Rakovi ili Vodolije nego što su Škorpije. Tebi to ne mora uopšte da paše.
Dakle, sa nekim ćeš se Škorpijama slagati i razumeti. Sa nekima nećeš uopšte.
Značajno je i to što ti je Merkur u Ribama, pa se i tu mogu naći neke veze sa vodenim elementom, da ti je on nekako prirodan. Ali kao što sam rekao, oprezno sa zaključcima.
3) Da li je Jupiter u 12. veliki zaštitnik? I ne baš.
Bilo koja planeta u 12. ne može da pruža ništa veliko ili kvalitetno. Jer u 12. sve operiše u manjem, neočekivanom, nepouzdanom i iskvarenom maniru.
Jupiter je najbenefičnija planeta. I ovde će, ako nije upropašten, dati neki benefik. Ali to nije ni blizu onome šta radi u recimo 1. kući. U 12. operiše sa možda 25 posto snage.
Kažu još za njega u 12. da je anđeo čuvar ili spas u zadnji čas. I to je vrlo dobra simbolika, ali se malo treba zagledati u nju.
Znači - nije nešto što te u svakodnevnom životu prati. A uglavnom i nije nešto nad čim ti imaš kontrolu. I često možeš upasti u probleme, a da njega nema da ti pomogne.
E, ali zato, ako je baš baš kritično, ako već dođe do nekog zaista opasnog momenta, može da se pojavi. (opet, u zavisnosti od cele karte). Bukvalno, toneš, voda ti iznad glave, ostaješ bez daha i onda stiže ruka spasa.
A može i da se pojavi, baš suprotno, za neke beznačajne gluposti.
U 1., recimo, si ti taj koji gospodari svojom srećom. Pa i malo preko toga, i kad se baš ne trudiš najbolje i možda ne zaslužuješ, raspoložen je da ti pomogne. Jednostavno te voli, a posebno kad si preduzimljiv, hrabar. Samo te pumpa, daje resurse, povezuje te, pruža vetar u leđa.
Tako da, pitanje je šta bi pre. Ja bih ga pre definitivno u 1. kući.
I sve druge planete u 12. (sem možda Saturna, za njega je diskutabilno) se lošije osećaju tu nego u većini drugih kuća. Ma koliko da su u sedištu, egzaltaciji... džabe. Nešto slično važi i za 6., u malo manjoj meri i za 8.
Malo sam odužio, ali nadam se da sam bio od pomoći.