Pitajte u vezi zdravlja

Sve u svemu, gliste mogu da budu baš veliki problem kod malih štenaca i mačića, kreću se po celom organizmu i izazivaju upalu gde god se pojave prvo zato što buše ktivo kroz koje prolaze a drugo što se produkti njihovog varenja raspadaju u organizmu domaćina i mogu da izazovu trovanje, jače ili slabije u zavisnosti od količine glista i opšteg stanja samog domaćina. Najverovatnije je to u pitanju, malo mu pojačaj ishranu ovih dana, uz dovoljno kalcijuma i ostalih minerala i vitamina bi trebalo sve da bude u redu. I obavezno ponovi terapiju protiv glista, nijedna tableta, pa ni Drontal ne deluje na jaja.

ovako: nakon sto je slomila nogicu i to pocelo lepo da zarasta, primetila sam da Luna (maca-3meseca) izuzetno otezahano dishe,] te da joj srce jako lupa.
otisli smo veterinaru i snimak je pokazao da ima "edem pluca". kada su obavili analize krvi, ispostavilo se da nema nikakvu upalu, "cak je smanjen broj leukocita". sumnjaju, kako kazu, na astmaticne napade kao alergijsku reakciju na dim cigareta. naravno, to je samo pretpostavka, u nedostatku objasnjenja. sve u svemu, nije im jasno sta bi moglo biti. imate li kakvu ideju?
hvala

Poslednja izmena:
Jedino sto sada mogu da ti kazem je da poslednji put (pre par dana) kada sam bila kod veta, rekao mi je da moje dve mace koje su se, ogromnim delom, izborile sa herpesom, mogu postati osetljive na dim cigarete i kasljati na alergijskoj osnovi (posledica prelezanog). E, sad, tvoje mace je slomilo nozicu, a nije imalo respiratorni problem kao moji. Mozda se zalezalo zbog povrede. Ljudi kada su povredjeni i dugo leze mogu imati problema sa plucima, ako se ne varam.
Smanjen br leukocita bi trebao da znaci slab imunitet. Pretpostavljam kao kod nas.
Ne znam. Nekako mi je objasnjenje koje si dobila slabasno, ali mozda gresim.

"slabashno" je preslab izraz, nisam dobila, u stvari, NIKAKVO objasnjenje: ni otkud sada taj "edem", niti sta zapravo predstavlja, niti kako da ga lechimo..
ocekivala sam da ce mi sve to objasniti kada bude nazvao da saopshti rezultate analize krvi, no reche "da je u ovoj fazi jos rano utvrditi sta je tacno u pitanju". ne znam koju to "fazu" treba da sacekamo, da li da njoj bude losije pa da pribegavaju lekovima za s.o.s. ili sta vec..
usput da pitam: vitamine koji se prodaju na komad i kostaju 3-4din. - vredi li davati, sve sto je jako jeftino meni smesta budi sumnju i oprez?

Što se tiče vitamina, pitaj koliko košta celo pakovanje i sigurna sam da više nećeš biti sumnjičava. ;) A maca sad leži? Moguće da je to u pitanju, probaj da joj podigneš prednji deo u odnosu da zadnji, moja ćerka se nagutala plodove vode dok sam se porađala i po savetu mamine prijateljice, inače dečijeg pulmologa, smo joj izdigli dušek u krevecu i onda se to lepo, postepeno sredilo. I da, vrlo je moguće i da je maca alergična na nešto. Zbog povrede joj je opao imunitet i sad je podložna svemu i svačemu. Probaj da od tog ili drugog veterinara dobiješ (naravno, da ona dobije) Vitoligam, bolji vitaminsko-mineralni preparat kod nas ne postoji!

CAO
e ovako..imam par pitanja :
1.
Dobila sam juce slatko musko stene zutog labradora, ima 2,5 meseca...vakcinisan je...rekli su mi da ga mora ocisiti za svaki slucaj...sta to podrazumeva, koji je nacin najbolji? prasak, sprej tabletice? da li to mogu kupiti i u obicnim apotekama ili samo kod veterinara?
2.
Kako da ga hranim, da li je ok davati mu malo hleba nadrobljenog u mleko?parizer? to sam mu dala juce i danas,koja je hrana najbolja za ovako majog kucilija?
3.
sada je on jedna praaava bebica i nema pojma ni o cemu...da li ga smem ostaviti samog prepodne na terasi, jer svi imamo obaveza..skola..posao... ako cvili, sta da radim,tako mi ga je zao ne mogu da se odvajam od nujega, a ne znam kako cu da obavljam svoje obaveze, jer prepodne sam na poslu...kao i ostali, ili u skoli....a da ga vodim sa sobom ne mogu :(
4.
kada treba poceti sa ucenjem? kako da ga naucim da spava sam ?on je cvileo celu noc i hna kraju zavrsio u sobi :)
5.
kako da ga naucim da nuzde mora da obavlja napolju u dvoristu?
6.
sta sledi dalje,i u kojem mesecu ..vakcine..?ciscenje...svako koliko....i sme li se kupati zimi u moru ako ga odvedem na plazu da se istrci?

BICU VAM PUUUUUUUUUUUNOOO ZAHVALNAAAAAAAAA morate mi pomociii :)))
i maji kucili zuti debeli ce vam biti zahvajan puuunooo evooo pozdavlja vas av av avvv

1. Ako mislis na ciscenje od buva najbolji je Front Line Combo-kupuje se u pet shopu a ako mislis na gliste to bi trebalo da je dobio od veta ali ako nije, ima u veterinarskim apotekama pastica koja je bolja za stence.
2. Mozes da mu kupujes i onu hranu iz konzervi za stence tipa Pedigree a mozes i granule posebno pravljene za stence. Raspitaj se u pet shopu.
3. Hmmm znam da je problem tako malog psa ostaviti samog u stanu jer grize sve zivo ali ne bih ti savetovala da ga ostavis na terasi jer em ce cviliti u nedogled sto moze da probudi zlo u komsijama em ce se uzasno osecati sto je sam na malom prostoru:( Mozda je bolje da ga ostavis recimo u kuhinji ili negde gde su manje sanse da nesto pregrize? Ali kad si sa njim svakako odmah pocni da ga ucis da je zabranjeno grizenje svega sto dodje pod zube:)
4. Odmah. Hmmm kako da ga naucis da spava sam... Tesko ali ako si bas resila da nikako ne zelis da spava sa vama moras da budes istrajna. Pusti ga da cvili, nema druge a ti nabavi cepove za usi. I nikako ne popustaj-nema ajde samo sad nek spava sa nama jer inace nece shvatati zasto nekad sme a nekad ne. Dakle ili sam ili sa vama. A ako nisi bas strogo resila da mora sam, nece vam nista faliti ni da spava sa vama u sobi na nekoj prostirkici, em ce biti mirniji em srecniji:)
5. Tako sto ga cim vidis da pocne da se vrpolji da treba da piski/kaki momentalno grabis i vodis u dvoriste. Cim piski/kaki u dvoristu moras da ga hvalis hvalis hvalis da se odusevljavas i nagradis ga nekim keksicem. Nemoj da ocekujes da odmah ukapira ali svakako ne propusti da ga dobro nahvalis i nagradis kad nuzdu obavi napolju
6. E to za vakcine je vet trebalo da ti kaze, ja se ne secam kako to tacno ide pa nek ti to neko drugi napise. Nije preporucljivo da se zimi kupa jer moze da se razboli.

Postavi slicicu kucova:)

Look, odlično sročeno, ni sama ne bih bolje. :lol: Što se tiče vakcina i revakcina, prvu je primio a drugu prima tačno 1 mesec posle prve. Posle toga bi bilo poželjno da nastaviš svake godine da ga revakcinišeš, NO jednog od najboljih naših veterinara je uginuo od štenećaka kad je imao 9 godina i on otad praktikuje to sa svim svojim ljubimcima i pacijentima. Od glista bi trebalo da ga čistiš na svakih 3-6 meseci, ne češće niti ređe od toga, s tim da, ako iskaki gliste, ponavljaš terapiju posle dve nedelje. Već sa 4 meseca a najkasnije sa 6 možeš da ga odvedeš na vakcinaciju protiv besnila i mikročipovanje i vakcinu protiv besnila ponavljaš na svakih 6 meseci do godinu dana. I još za kupanje: izbegavaj do 6 meseci starosti, naročito ako je napolju sveže, duva vetar...

Look, odlično sročeno, ni sama ne bih bolje. :lol:

Hvala, hvala, vrlo ste ljubazni:mrgreen:

NO jednog od najboljih naših veterinara je uginuo od štenećaka kad je imao 9 godina i on otad praktikuje to sa svim svojim ljubimcima i pacijentima.

:sad2: Ja pudlu koja ima 4 godine nisam uopste vakcinisala od one poslednje vakcine kad je bila stene a imali smo 4 dana u stanu stene koje je imalo stenecak i uginulo od njega:(
Izgleda da je dobro prosla, nisam znala da i odrasli psi mogu da obole od stenecaka:eek:

Sve u svemu, moglo bi da se zaključi da si imala sreće jer je čak i kod pasa koji su kao štenci i vakcinisani i revakcinisani moguć tzv. prodor imuniteta i tvoja kuca se "provukla kroz iglene uši" mada je sve to individualno i zavisi od psa, od vakcine i još od 1 000 000 stvari. Ali ja sam pristalica da se pas revakciniše svake godine, cena je preniska u odnosu na rizik.

Frontlajn combo je ilegalno u Srbiji jer mu nije odobren uvoz osim ako neko ne prosvercuje original iz Francuske sto je mala verovatnoca!!!

ja sam pre mesec dana uzela frontline u spreju, proizvodjac francuska, kupila ga u pet centru na nbg, oni ga izgleda uvoze. pre toga sam jedva nalazila ampule, a spreja nigde nije ni bilo.
frontline combo - jel to to, ili je to nesto za sta ja ne znam?

1. Ako mislis na ciscenje od buva najbolji je Front Line Combo-kupuje se u pet shopu a ako mislis na gliste to bi trebalo da je dobio od veta ali ako nije, ima u veterinarskim apotekama pastica koja je bolja za stence.
2. Mozes da mu kupujes i onu hranu iz konzervi za stence tipa Pedigree a mozes i granule posebno pravljene za stence. Raspitaj se u pet shopu.
3. Hmmm znam da je problem tako malog psa ostaviti samog u stanu jer grize sve zivo ali ne bih ti savetovala da ga ostavis na terasi jer em ce cviliti u nedogled sto moze da probudi zlo u komsijama em ce se uzasno osecati sto je sam na malom prostoru:( Mozda je bolje da ga ostavis recimo u kuhinji ili negde gde su manje sanse da nesto pregrize? Ali kad si sa njim svakako odmah pocni da ga ucis da je zabranjeno grizenje svega sto dodje pod zube:)
4. Odmah. Hmmm kako da ga naucis da spava sam... Tesko ali ako si bas resila da nikako ne zelis da spava sa vama moras da budes istrajna. Pusti ga da cvili, nema druge a ti nabavi cepove za usi. I nikako ne popustaj-nema ajde samo sad nek spava sa nama jer inace nece shvatati zasto nekad sme a nekad ne. Dakle ili sam ili sa vama. A ako nisi bas strogo resila da mora sam, nece vam nista faliti ni da spava sa vama u sobi na nekoj prostirkici, em ce biti mirniji em srecniji:)
5. Tako sto ga cim vidis da pocne da se vrpolji da treba da piski/kaki momentalno grabis i vodis u dvoriste. Cim piski/kaki u dvoristu moras da ga hvalis hvalis hvalis da se odusevljavas i nagradis ga nekim keksicem. Nemoj da ocekujes da odmah ukapira ali svakako ne propusti da ga dobro nahvalis i nagradis kad nuzdu obavi napolju
6. E to za vakcine je vet trebalo da ti kaze, ja se ne secam kako to tacno ide pa nek ti to neko drugi napise. Nije preporucljivo da se zimi kupa jer moze da se razboli.

Postavi slicicu kucova:)

HVALA PUNOOOO !!!!
Potrudicu se za ovo ucenje, mada sam jako 'slaba' na njega...cisto sumnjam da cu moci da ga pustam da cvili celu noc :( al dobro, videcemo vec, stavicu slicicu sto pre :)
hvaja hvaja av av av i od mene :)

Back