Pitajte u vezi zdravlja

IMA LI OVDE NEKO KO SE RAZUME U HRČKE? Mom Kikiju su izašle neke crne izrasline koje se jedva primaćuju jer mu je takva i boja krzna. Na jednom mestu nema dlaku ali ima krasticu u boji kože, ko da mu se na tom mestu osušila koža. Ne znam šta je to. Sva mišljenja su dobrodošla ali bi mi puno značilo mišljenje veterinara ako se razume u hrčke.

Ali s' obzirom da veterinar duže vreme nije ovde na forumu, molila bih sve koji se razumeju u hrčke da mi pomognu.

imam jedan prolem ili dva i jedno pitanje
imam macku ,i dva maceta od 5 nedelja
super su ,svi od reda ,igraju se sisaju jure kroz kucu itd,ali jednom malisanu su pocele da drkte zadnje noge i rep
odveli su ga kod neke zene koja dezi prodavnicu za zivotinje
i ona je rekla da je najverovatnije cela porodica zarazena od glista,i macka i macici
,,dala je tablete,medjutim,,,
ako das svima,,, opet ce dobiti jedan od drugog gliste
ako prvo macice ocistis,oni ce ih opet dobiti od majke preko sise
ako maku prvo ocistis onda ce ona dobiti od mladunaca ,jer oni jos uvek ne idu u pesak da piske
ja sam dala svima po samo jednu tabletu od onog sto je ona dala.i mali je prestao da se trese,ali do kada ce to da traje?
drugo
da li i kada trebam na neke vakcine da ih nosim?
trece
u mom dvoristu dolaze neke ogromne macke,od kojih moje macke ne smeju da izadju napolje
,,kada izadju velike ih napadnu,ako ja krenem da ih oteram,one ne beze,vec se nakostrese na mene,tako da se i ja uplasim da cce da skoci na mene ,mogu misliti kako je mackama
.. juce sam videla kako je jedna od tih macaka napala komsisku macku
...posle par trenutaka ,velika macka je protrcala,,,i videla sam da ima krv po njusci,--ko zna sta je bilo sa komsiskom mackom,,
,,Kako da se resim tih macaka?
ja dolazim na ideju da ih nekako uspavam i prenesem negde
,,,pocela sam da razmisljam,,,kada god sednem na terasu.....
,,sve mislim da ce odnekud macketine da se pojave...
da cujem strucan savet?

Au... Loše... Ne smeju da jedu pileće kosti, ni slučajno. Idi na ishranu i prouši malo šta smeju a šta ne smeju da jedu, dosta toga što mi smemo, za njih je fatalno. A to što se grbi tako, može da ukaže i na bubrege ili tako nešto, obrati ipak malo pažnju kako i koliko piški... I odvedi ga sutra kod veterinara obavezno.
Evo bas sad sam se vratio od veterinara i vet je rekao da je to najverovatnije virus koji napada creva i dao mu jednu inekciju,takodje je rekao da ga dovedem sutra i prekosutra da primi istu inekciju...
Inace danas je povracao dva puta,ja nisam bio kuci kad se to desilo,al mama kaze da je povracao neku belu penu...Takodje je sav nikakav ,nema volje za igru ni malo i samo spawa,a takodje sam primetio da je i oslabio...

Masinacccc,ne treba psima davati hranu od naseg ruchka,ipak je to zachinjeno,sto nikako nije dobro za pse...
isto tako ne treba da jedu kupus,pasulj i slichne stvari koje nadimaju,a crni luk je recimo otrov za pse....
tako da ti savetujem da za pochetak prestanes da hranish svog psa sa tvojom hranom
Znam da ne treba,al i Meda dobija isto sto i on i njemu nije nista,tako da od hrane nije...

Zaimb, treba i mačku i mačiće da očistiš (odnosno tretiraš, što je pravilniji izraz) istovremeno i da im ponoviš terapiju za dve do tri nedelje, recimo po meni bi 19 dana bilo optimalno. I posle treba da ih tretiraš na svakih 3-6 meseci u zavisnosti šta su dobili jer različiti antiparazitici imaju različit period delovanja.

Za vakcine ne znam šta da ti kažem, postoje vakcine poput onih psećih, samo protiv specifičnih mačijih bolesti. To bi trebalo da se raspitaš kod veterinara, makar i u veterinarskoj apoteci. Samo u startu da ti kažem, neće ti ih prodati jer po novom Zakonu o veterinarstvu nije dozvoljen promet na malo proinjekcionim preparatima ali su svakako više u toku od terenaca koji su možda više usmereni na krupne životinje...

A za te velike mačke mi ne pada na pamet ništa osim možda da nabaviš psa.

Evo bas sad sam se vratio od veterinara i vet je rekao da je to najverovatnije virus koji napada creva i dao mu jednu inekciju,takodje je rekao da ga dovedem sutra i prekosutra da primi istu inekciju...
Inace danas je povracao dva puta,ja nisam bio kuci kad se to desilo,al mama kaze da je povracao neku belu penu...Takodje je sav nikakav ,nema volje za igru ni malo i samo spawa,a takodje sam primetio da je i oslabio...

...Tako da od hrane nije...

Ja ipak mislim da jeste od hrane, meni to liči na trovanje. Daj mu medicinski ugalj, ima ga u humanim apotekama i jeftin je. Tek posle mu daj Linex ili neki drugi probiotik, a možeš i Viva + jogurt, odličan je i jako ukusan.

IMA LI OVDE NEKO KO SE RAZUME U HRČKE? Mom Kikiju su izašle neke crne izrasline koje se jedva primaćuju jer mu je takva i boja krzna. Na jednom mestu nema dlaku ali ima krasticu u boji kože, ko da mu se na tom mestu osušila koža. Ne znam šta je to. Sva mišljenja su dobrodošla ali bi mi puno značilo mišljenje veterinara ako se razume u hrčke.

Ali s' obzirom da veterinar duže vreme nije ovde na forumu, molila bih sve koji se razumeju u hrčke da mi pomognu.

Ja se ne razumem naročito u hrčke ali mi to liči na kožnu infekciju ili neki problem sa imunitetom. Možda da ga odvedeš da mu uzmu bris sa tog mesta pored ranice ili sa same ranice, mnogo više može da se zaključi kad se vidi kako to izgleda uživo i pod mikroskopom.

Ja ipak mislim da jeste od hrane, meni to liči na trovanje. Daj mu medicinski ugalj, ima ga u humanim apotekama i jeftin je. Tek posle mu daj Linex ili neki drugi probiotik, a možeš i Viva + jogurt, odličan je i jako ukusan.
Sumljam da je bas od hrane ,jer opet ponavljam to isto smo jeli mi i to isto je jeo i Meda (moj drugi pas) i njemu nije nista ,a Švrći jeste...
Trovanje je moguce kao opcija,a i u komsiluku je bilo dosta trovanja.Komsiji odma do mene je vec nekoliko puta neko otrovao psa,a bas nedavno je komsiji preko puta mene otrovan pas i nazalost je i uginuo :(

Taj ugalj i to mogu dam mu dam i dok prima ove inekcije ili da sacekam da se to zavrsi???

Gliste ne dobijaju od mleka vec dok je macka skotna preko vrpce dobiju i macici, tako je bar kod pasa.
Sto se tice macaka koje terate verovatno je neka macka u teranju pa dolaze te druge macke, jer se i one bore za parenje kao i kod drugih zivotinja. Ako ste svima dali tabletice to ponovite za dve nedelje.

moguce da je uginulo m. prase zbog lose ishrane? ne znam kako si ih hranila....ono je malo pa mu mozda nesto nije bilo kako treba..
reci mi jel mrshavo bilo,tj.jel su mu se osecale koske pod tvojim prstima kada mu pipash karlicu?
mojoj komshinici je juche popodne uginulo morsko prase...sve je bilo ok i odjednom se izvrnulo i pochelo da se koprca....bash kao sto si ti opisala,tako je i moj zec kada je uginuo....sve isto...
e sad,njeno morsko prase je bilo mrshavo...jako...i moj zec je bio mrshav jako,jako,iako su lepo i normalno jeli :dontunderstand: ...samo meni je zec umro od cataralnog enteritisa....a od chega je umrlo komshinicino mp,ne znam zaista...
samo,eto odjednom...i prilichno dugo je umiralo,neka dva sata
:(
Bas je bilo tako kako si ti opisala...identicno...i isto je umiralo oko dva sata :( Jeste bilo mrsavo, osecala sam mu koscice kod karlice :( e bas lepo, sad znam da sam ja kriva:(:(:( Hranila sam ga krastavcem, zelenom salatom, persunom, sargarepom, blitvom, brokolijem...to je otprilike jelo...i semenjem, mada vec 2 nedelje, mozda i duze nemam semenje...:(:(:( mozda je zbog semenja, znam da mali treba dosta da ga jedu, a kod velikih, posle godinu dana se vec lagano izbacuje, tj. svodi na minimum...a ja sam se zeznula i dve nedelje mu nisam dala semenje:(:(:( Ali jelo je lepo...nemoguce je da je umrlo od gladi...jedino mozda od nedostatka hranljivih materija...ne secam se da li sam velikom kada je bilo malo pravila tolike pauze sa semenjem :(:(:(

Da, neko vreme,oko dve nedelje...veliko vec odbija da jede smenje, kada ga ima jaaaaaako ga slabo jede, uglavnom mu se sve svodi na voce, povrce i seno...
Ne znam da li je imalo probleme sa stomakom...jeste pistalo...i piskilo je jako cesto...

Ljudi , imam jedan problem . Imam jazavicara(zenku),stara preko 10 godina i sada se okotila .4-5 dana (tj danas) nakon sto se okotila sam video da su joj opale opale puno dlaka sa ledja , znaci vidi joj se koza na 3-4 mesta . Ne znam sta da radim , deda kaze da ima nesto(ne znam kako se kaze na srpskom,bolest na kozi) ali ne zna da li smem da je prskam sa onim lekom zbog stenaca..sta da radim ? i dali to moze da se prenosi na ljude ?(ono kad te puno puno svrbi koza )..imao sam jednu pripovetku , ne znam tacno i bilo je dvoje dece koji su bili jako nestasni i radili su svakakve gluposti i posle neam pojma sta je bilo nesto sa kozom i dobili su tu bolest od koze,pa ne znam da li je bas tako ili ...?

Ja sam taj problem kod morskog praseta resila tako sto sam ga kupala u mycosebu i mazala hloranfenikol...kazu da je to gljivicno oboljenje...trajalo je sa ovim samponom i mascu, ali nakon 2-3 meseca je potpuno ozdravilo...e sad, nemam pojma da li to vazi i za jazavicara...ali, sam povezala , pa ako ti mozda bude od pomoci...

Ljudi , imam jedan problem . Imam jazavicara(zenku),stara preko 10 godina i sada se okotila .4-5 dana (tj danas) nakon sto se okotila sam video da su joj opale opale puno dlaka sa ledja , znaci vidi joj se koza na 3-4 mesta . Ne znam sta da radim , deda kaze da ima nesto(ne znam kako se kaze na srpskom,bolest na kozi) ali ne zna da li smem da je prskam sa onim lekom zbog stenaca..sta da radim ? i dali to moze da se prenosi na ljude ?(ono kad te puno puno svrbi koza )..imao sam jednu pripovetku , ne znam tacno i bilo je dvoje dece koji su bili jako nestasni i radili su svakakve gluposti i posle neam pojma sta je bilo nesto sa kozom i dobili su tu bolest od koze,pa ne znam da li je bas tako ili ...?

Odvedi psa kod veterinara i to pod hitno,postoji verovatnoca da i stenci obole od nje. Ovako napamet ti niko ne moze pomoci,kuci mora da se radi bris,pa tek onda da se odredi terapija.

pa ne znam , problem je sto ima stence od par dana (nedelju dana,ne znam , zaboravio sam ,moram da trazim gde sam zapisao , znam da je biloo u petak , pa znaci ima vise od ned. dana , nisam ni razmisljao kad sam pisao , Boze...), i da se ne prenese i na njih pa da i njima opadaju dlake ..a ima jos jedan covek nekog mesanca koji je neko vreme bio skroz , ali skroz bez dlaka , ne znam sada da li su mu ponovo izrasle...i hvala puno

Odvedi psa kod veterinara i to pod hitno,postoji verovatnoca da i stenci obole od nje. Ovako napamet ti niko ne moze pomoci,kuci mora da se radi bris,pa tek onda da se odredi terapija.

kad mi bude doso cale kuci recicu mu da pozove veta da dodje ....hvala :heart:

P.S.Nisam neki mamin sin i ne zavisim toliko od roditelja nego nemam broj telefona i ne znam kog veterinara on zove kad nesto treba !! Da ne pomislite svasta :mrgreen:

Poslednja izmena:
Mom malom Švrći je sve gore,sav se jadnik pokocio i ne moze da se pomera uopste,samo dise i nista vise...Mislim da mu je to sami kraj,takodje je dobio i proliv,al jadnik nije mogao cak ni da ode da se pokaki vec je skoro ceo dan u jednom mestu....Zvao sam veterinara i on mi je rekao da on ne moze tu nista uciniti vec mozemo samo da cekamo,i ako prezivi do jutra da ga dovedemo da primi jos jednu inekciju...Al pitanje je da li ce preziveti do jutra....Iskreno se nadam da oce i da ce mu biti bolje,al realno ,premale su sanse za to...:(:(:(

znaci kojim redom da ima dajem tablete
mislim da macke dolaze jer su shvatili da tu ima besplatne hrane

Ovo je vrlo moguć scenario, meni se nakupilo jato golubova a hranila sam samo vrapce u početku. I tačno vidim, kad dođe neki nov, da je skoro duplo mršaviji od ovih "mojih".

Mace očisti istovremeno i ponovi posle nekog vremena. To vreme je diskutabilno jer nijedan od tih proizvoda ne deluje na jaja, ciklus od nošenja jaja do izleganja novih glista traje oko 20 dana a pitanje je kad su poslednji put nosile jaja a i koji se proizvod koliko zadržava u organizmu mace odnosno psa. Okvirno, ponovi za dve do tri nedelje. Posle će biti dovoljno da im daješ na 3-6 meseci.

Mom malom Švrći je sve gore,sav se jadnik pokocio i ne moze da se pomera uopste,samo dise i nista vise...Mislim da mu je to sami kraj,takodje je dobio i proliv,al jadnik nije mogao cak ni da ode da se pokaki vec je skoro ceo dan u jednom mestu....Zvao sam veterinara i on mi je rekao da on ne moze tu nista uciniti vec mozemo samo da cekamo,i ako prezivi do jutra da ga dovedemo da primi jos jednu inekciju...Al pitanje je da li ce preziveti do jutra....Iskreno se nadam da oce i da ce mu biti bolje,al realno ,premale su sanse za to...:(:(:(

Izmeri mu temperaturu rektalno, normalna im je oko 38-39. Njemu je, pretpostavljam, počela da opada već. Utopli ga što bolje možeš, menjaj mu flaše sa toplom vodom, probaj da mu daš medicinski ugalj, makar i na silu i javi šta se dešava. Držim mu palčeve.

Izmeri mu temperaturu rektalno, normalna im je oko 38-39. Njemu je, pretpostavljam, počela da opada već. Utopli ga što bolje možeš, menjaj mu flaše sa toplom vodom, probaj da mu daš medicinski ugalj, makar i na silu i javi šta se dešava. Držim mu palčeve.
Primetio sam samo da mu je nosic malo hladniji,nije skroz,al nije vruc ko kad je sve bilo OK,medicinski ugalj jos nisam kupio,al sumljam da bi mu ista pomogao jer on jadnicak ne moze dda guta,ne moze da podigne ni glavu,ko biljka je ,samo sto dise.Utoplio sam ga sa par peskira,cisto da mi je savest mirna,mada mislim da mu nema pomoci.pre jedno pola sata sam primetio da ima i krv u stolici, i to nije onako proliv ili tako nesto pa da ima malo krvi,vec je ovo sama krv sa nekom sluzi,bar mi tako deluje.Iskreno se nadam da ce mu biti bolje,al ne verujem,al kako kazu "nada poslednja umire" :( :( :(

Samo se bojim da nije neki virus ili nesto pa da mi se i meda zarazi,mada mi je i vet rekao da ili je neki virus ili je otrovan.U slucaju virusa mu je dao onu inekciju,a u slucaju trovanja kaze da ne moze nista da uradi.Mada rekao bih da je otrovan,jer kad je dobijao rucak u subotu (oko 13h) bio je normalan,malko kasnije sam mu nosio vodu,i tad je spawao,al usi su mu bile normalne i pretpostavljam da mu do tada nije bilo nista,a vec oko 6-7 kad sam mu nosio drugi put vodu (njemu i Medi) podigao je zadnji kraj ,ko da je imao grceve,sporije je hodao,ko usporen,i usi je nekako preklopio ,a tako ih nikad ,al nikad nije drzao od kad sam ga nasao,i tad sam se prvi put zabrinuo,al kadsnije kad je mama dosla sa posla,odnela mu je veceru i kaze da je bio malo veseliji,al da nije isti ko pre bio.On je uvek kad mu donosimo hranutrcao ko navijen oko posudei samo cekao da mu uspemo u posudu,cak je znao i da skace da bi smo mu pre dali,a taj put je samo polako isao oko posude :( Sutradan ujutru (nedelja) je bio "bolje",bar se meni tako cinilo,malo je vratio usi u onaj polozaj kako ih je pre drzao,al je isto bio pogrbljen,ali se igrao samnom i sestrom i bio je dobar,tad sam pomislio da mu je mozda bio "los" dan i da ce sve biti OK,al posle podne se stvar zakomplikovala,isto je poceo polako da ide i namestio usi u onaj isti polozaj u kom ih nikad nije drzao,i taj dan je nesto malo jeo,cisto onako malkice da nije gladan i pio je vode.Uvece kad je mama dosla opet je bio veseliji,al samo malkice,i ako se on igrao videlo se da ga nesto boli,a nije ni trcao ko pre,vec nekako sporije,i nespretnije.Onda je dosao danaslji dan i od jutros je bio tuzan,jedva da se pomerao,mada je jedno 3 puta ustajao,napravio 2 kruga po dvoristu,pio vode,i vratio se na isto mesto gde je proveo ceo dan,al to mesto nije bila kucica gde je stalno bio ili one daske ,imamo u dvoristu 4-5 daski naslaganih jedna na drugu,a on je od prvog dana obozavao da lezi kraj njih,al ne ovaj put se zavukao pod prikolicu i nije isao odatle.Onda smo ga odveli kod veta i rekli mu simptome,a on je covek pogledo i rekao da je najverovatnije virus i dao mu onu inekciju i rekao da ga dovedem sutra i prekosutra da primi istu.Tu sam se bas ponadao da ce se oporaviti i da ce sve biti OK,al posle kad smo dosli on se vratio na ono mesto pod prikolicom.Kasnije sam otisao da ga vidim.On se obicno odazivao a ime,ali ovaj put nije tako bilo,onda sam se ja zavukao pod prikolicu i malo ga stipno,da odreaguje,al se nije pomerao,tad sam pomislio da je umro,al onda sam ga izvukao i primetio da ne moze da se pomera,al kad jos dise i da gleda na okice,doduse,oci su bile otvorene i pune suza.Tu sam se bas uplasio i otisao doveterinara,al nije radilo,pa sam uzeo broj i nazvao ga,covek je lepo pitao sta mu je,i onda sam mu to lepo objasnio,i covek je rekao da on tu ne moze nista,i da mozemo samo da se nadamo da prezivi dojutra,a ako prezivi da ga odma dovedem da primi jos jednu inekciju.I tako sam ga stavio u neku kutiju i zamotao u peskire,pokusao da mu dam vode,al nije mogao da otvori usta,onda sam mu ja otvorio i ubacio cisto par kapi,al mislim da ih nije progutao,bar nisam primetio...Kasnije to jes sam primetio i tu krv u stolici i odmah sam zvao veta,al mi je covek lepo rekao da je on tu nemocan,da mu je dao neku inekciju za sekundarne viruse i da bi to trebalo da mu pomogne,a ako je otrovan onda nema pomci,i jos kad je cuo za krv ,onda mi nije bas direktno rekao da je to kraj,vec onako indirektno,al skonto sam.I onda sam jos par puta otisao da ga obidjem,al sve je isto. :(
kao sto kazem,niko ne bi bio sretniji od mene kad bi se on oporavio,al sanse su bas male, tj. skoro nikakve... :(

E da zaboravih da kazem,to sto je u nedelju bio malo sretniji ujutru je mozda i zbog toga sto nam je jedan caletov prijatelj rekao da mu izdrobimo malo ranisana i da mu to pomesamo sa vodom i damo mu da popije,sto smo uradili,a kasnije sam dobio savet i ovde na forumu da to isto uradim.

Poslednja izmena:

Back