Pitajte u vezi zdravlja

Srdjan_NS:
Takve stvari ne regulisu zakonom nego regulativama lokalne samouprave i mislim da ni u jednoj opstini u Srbiji nije uvedeno neko slicno ogranicenje.
Jeste, u Novom Sadu. Ograničenje je , mislim, jedna odrasla jedinka i do četvoro mladunaca po stambenoj jedinici. Čini mi se da se informacija o tome može naći na službenoj stranici grada Novog Sada, a ja sam je prvi put videla na forumu b92. Pozdrav svima.

Srdjan_NS:
Enrocin posto je antibiotik ne moze da se kupi slobodno u apoteci nego jedino kod veterinara.Baytril i jeste enrocin. Doza je 0.04ml po jedinki

Nabavila sam Enrocin, ali veterinar kod koga sam bila ne zna nista o ovim zivotinjicama :( Ja sam morala da mu skrenem paznju da je hrcak osetljiv na odredjene antibiotike.

Ima nesto sto me zbunjuje. Pise da je Enrocin 10% rastvor, ali na kutiji takdoje pise da 1ml rastvora sadrzi 100mg enrofloksacina. Kako je to moguce, zar ne treba da bude 10mg?

Ako 1ml sadrzi 100mg enrofloksacina, a max. doza je (isto pise na leku) 10mg/kg to znaci da na 100g tezine ide 0,01ml rastvora, a posto moj hrack ima oko 180g to je nesto manje od 0,02 rastvora, a ne 0,04.

Ne zelim ovde da pametujem, vi svakako znate bolje, ja sam se samo uplasila posto je pisalo da je 1ml sadrzi 100mg enrofloksacina, a mislila sam da bi trebalo da bude 10mg... U svakom slucaju, verovacu vasem doziranju jer niko drugi ni ne zna koji antibiotik bi bio za hrcka!

PS-Veterinar je rekao da ima upalu uha, da ga je svrbelo i da se zato rascesao. Za kvrzicu nije znao sta da kaze, veruje da se negde povredio. Da li je to moguce?

Zvazdice mislim da gresis i da se bavis nadriveterinarstvom malo.Samoodredjivanje terapije bez veterinara nije ni malo primereno.Ja definitivno necu da raspravljam o ddoziranju procentima i tipovima Enrocina jel to bi bilo kranje neeticki od mene i dozu koju sam pomenuo nije bilo u nameri da sama dajes taj tip leka nego posto mnogi veterinari nemaju te podatke da mu preneses.

Hvala vama svakako. Problem je sto m je hrcak u selu i jedini veterinar do koga sam mogla da dodjem jeste onaj koji zna sa kravicama i zivinom. Ja cu njega svakako da kontaktiram, znace verovatno da mi objasni, iako se ne razume u hrcke.

Ne bih nikada nesto sama radila u tom smislu, ali moram da trazim pomoc online za nke stvari, jer se slabo ko razume u ove zivotinjice.

Hvala jos jednom na odgvoru!

Pozdrav svima!!!
Nov sam na forumu, slucajno sam naleteo na ovaj izuzetno dobar topic trazeci nesto na netu... Srdjane tebi svaka cast, ljudina si!!!
Kao sto rekoh trazio sam neke textove na netu o tome koliko rano se stenci mogu odvojiti od majke, posto se kerusa mog komsije okotila preksinoc, i donela na svet 6 stenaca... To joj je prvi okot, a ona ima samo godinu dana... Ne razumem se bas najbolje u to, ali mi se ipak cini da je to bilo prerano za nju... Nazalost, 1 stenac nije preziveo prvu noc... Ja sam ipak odusevljen njima, i imam neverovatnu zelju da uzmem, bar jednog! Inace to je rasa slicna americkom stafordu, ali je nekako manji, i sitniji pas... Nisam siguran koja je to rasa... Problem je, i to veliki, sto komsija nema uslova da zadrzi stence, i planira da ih poklanja,a ako mu to ne uspe, kaze da ce ih ''ostaviti negde'' i mene to UZASAVA!!! Izgleda da ih on nece nesto puno drzati kod sebe, pa Srdjane molim te da mi odgovoris koliko NAJMANJE stenci moraju biti kod majke, pre nego sto mogu da ih uzmem??? Video sam da je jedan od korisnika napisao da je dobio stenca od 40 dana, ali ja mislim na vreme od 15ak-20 dana... Jer to premalo??? Inace, imam iskustva sa psima, trenutno imam legendu od mesanca, Bobija, koji ima 14 godina, i prakticno je punopravni clan porodice... :) Unapred hvala!!!

Caos ljudi,
ovo mi je prvi put da pisem ovde,pa ako budem izgresio nesto nemojte da mi zamerite . Zanima misljenje svih vas. Pre dva meseca sam uzeo malog boxera od 2 i po meseca, sad se priblizava petom mesecu, ali ima ogroman problem i pitanje je dal ce se izvuci. Oboleo je od genetsko prenosive bolesti meligne hipertermije koja se ispoljava visokom temperaturom, bolovima po celom telu (jauce na bilo kakav dodir), potpuna nemoc celog organizma. Okidac za bolest je bila anestezija koju sam morao da mu uradim jer mu se pojavila cista na oku. Bio je do sada na vec tri infuzija i ne znam ni sam koliko injekcija. Lecim ga u ambulanti Novak, i mislim da su stvarno dobri i da nisu pogresili dijagnozu. Malog zaista tera maler, posle dve nedelje od dolaska u moju kucu, bio je sredio nogu, zadnju levu, nije moga da hoda uopste, oporavak je bio 2 nedelje i posle toga se oporavio skroz i nastavio da se lepo razvija. medjutim od ove bolesti ce se tesko izvuci, pogotovu sto vec ima sum na srcu koji sam za sebe ne mora nista da znaci, ali sumnjam da ce izaci na dobro uz ovu bolest koja ga lomi vec nedelju dana. Inace leglo i odgajivac od kog sam uzeo je stvarno dobro, generacijski vec ima zdrave pse, i od 60 i vise stenaca koje je ima do sada nikad se nije pojavio ovakav problem, on je sam zadrzao njegovu sestru koja se kod njega super razvija. Dilema koja mi je najgora stvar sada je uspavljivanje koje se sve vise namece kao najbolja opcija. Sutra mu radim test krvi i ako mu se stanje nije popravilo veterinar mi kaze da bi najhumanija opcija bila uspavljivanje. Problem je i u tome sto i ako se izvuce iz svega bice kao tempirana bomba ceo zivot, imace slabo srce, ova bolest bi mogla da mu se vrati bilo kad u zivotu, morao bi da izbegava bilo kakvu operaciju sa anestezijom, nece moci da pari nikad, i bice manje otporan na razne stvari. A u ovom trenutku se uopste ni ne zna koliko bi ovo stanje moglo da mu se produzi, mogao bi ovakav da bude i naredna dva meseca, sa krajnje nepredvidivim krajem. Mali je inace sjajan pas, druzeljubiv, socijalizovan, pruzen mu je najbolji zivot i puno ljubavi, nije secen i eksterijerno je prelep zut sa belinama po glavi vretu grudima i sapicama.
STa bi vi uradili?

Joj, ne znam šta bih ti rekla. Strašno mi je žao prvenstveno psa a i tebe, ali samim tim šte mu se sve dešava i što mu prognoze nisu baš najsjajnije ne verujem da bi trebalo ostaviti ga da se muči. Ličmo mislim da se pas muči ali videćeš šta će ti ostali odgovoriti, amda mislim da je najbolje da se posavetuješ sa Srdjanom. Želim ti puno sreće i pozdrav!

designpara@gmail.com:
Caos ljudi,
ovo mi je prvi put da pisem ovde,pa ako budem izgresio nesto nemojte da mi zamerite . Zanima misljenje svih vas. Pre dva meseca sam uzeo malog boxera od 2 i po meseca, sad se priblizava petom mesecu, ali ima ogroman problem i pitanje je dal ce se izvuci. Oboleo je od genetsko prenosive bolesti meligne hipertermije koja se ispoljava visokom temperaturom, bolovima po celom telu (jauce na bilo kakav dodir), potpuna nemoc celog organizma. Okidac za bolest je bila anestezija koju sam morao da mu uradim jer mu se pojavila cista na oku. Bio je do sada na vec tri infuzija i ne znam ni sam koliko injekcija. Lecim ga u ambulanti Novak, i mislim da su stvarno dobri i da nisu pogresili dijagnozu. Malog zaista tera maler, posle dve nedelje od dolaska u moju kucu, bio je sredio nogu, zadnju levu, nije moga da hoda uopste, oporavak je bio 2 nedelje i posle toga se oporavio skroz i nastavio da se lepo razvija. medjutim od ove bolesti ce se tesko izvuci, pogotovu sto vec ima sum na srcu koji sam za sebe ne mora nista da znaci, ali sumnjam da ce izaci na dobro uz ovu bolest koja ga lomi vec nedelju dana. Inace leglo i odgajivac od kog sam uzeo je stvarno dobro, generacijski vec ima zdrave pse, i od 60 i vise stenaca koje je ima do sada nikad se nije pojavio ovakav problem, on je sam zadrzao njegovu sestru koja se kod njega super razvija. Dilema koja mi je najgora stvar sada je uspavljivanje koje se sve vise namece kao najbolja opcija. Sutra mu radim test krvi i ako mu se stanje nije popravilo veterinar mi kaze da bi najhumanija opcija bila uspavljivanje. Problem je i u tome sto i ako se izvuce iz svega bice kao tempirana bomba ceo zivot, imace slabo srce, ova bolest bi mogla da mu se vrati bilo kad u zivotu, morao bi da izbegava bilo kakvu operaciju sa anestezijom, nece moci da pari nikad, i bice manje otporan na razne stvari. A u ovom trenutku se uopste ni ne zna koliko bi ovo stanje moglo da mu se produzi, mogao bi ovakav da bude i naredna dva meseca, sa krajnje nepredvidivim krajem. Mali je inace sjajan pas, druzeljubiv, socijalizovan, pruzen mu je najbolji zivot i puno ljubavi, nije secen i eksterijerno je prelep zut sa belinama po glavi vretu grudima i sapicama.
STa bi vi uradili?

Верујем да ти је јако тешко и да си заволео маленог. Шта год одлучио, неће ти бити лако - али првенствено мисли на тог псића и шта би за њега било боље. Што се мене тиче, тешког срца бих одлучила да га успавам.

designpara@gmail.com:
Da se ne bi ni vi vise mucili sa razmisljanjem, uspavao sam malog... Nikad tezu odluku nisam morao da donesem i nikad mi nije bilo teze posle! Hvala vam u svakom slucaju na savetima

Јао, искрено ми је жао :sad: И знам како је то, отприлике. Морала сам да водим кумину куцу на успављивање пре неколико година јер она није имала снаге да то уради ... како ми је било тешко. И требала је да падне одлука да успавам свог пса, пошто се патио на самом крају али му је срце отказало у току ноћи, иначе бих звала вета да то уради. Тако да .... тешко је то. Држи се и ако можеш, пружи некој другој куци ту непроцењиву љубав коју имаш у себи и коју несебично пружаш. ;) Све најбоље!

Ja se prvi put javljam na ovom forumu i molim nekog ko ima iskustva da di da neki savet.Imam zenku francuskog buldoga staru pet godina i do pre dve nedelje sve je bilo super, nikada nije bila bolesna, jedino smo isli kod veterinara da bi joj ocistio usi i isekao nokte posto zivi u stanu i malo se krece.Medjutim pre dve nedelje kada sam dosao s posla ona je ubrzano disala i dahtala, imala temperaturu 40 i pojela je parce lista ADAMA, ja je odveo kod veterinara i on je postavio diagnozu da se otrovala ADAMOM, dao joj neke injekcije i do jutra sve je proslo. Ja izbacio svo cvece iz stana, ali to stanje se ponovilo jos dva puta do sada , pa je i moj veterinar u cudu i nezna sta dalje.Pa molim sve koji bi mogu da mi pomognu savetom i da mi daju savet cime mogu da skinem temperaturu psu

Mislim da bi trebao da uradis jos neka ispitivanja i mozda da posetis jos nekog veterinara koji bi mozda imao ideju sta joj je. Moj pas je imao isto preblema sa temperaturom, ali to je bila jako zeznuta bolest zbog koje sam morao da ga uspavam (gore sam pisao o tome). U svakom slucaju to je bilo genetsko oboljenje, koje je jako retko ali pravi temperaturu psu bez ikakvog osnova (trovanje, virus itd..) Ne verujem da je nesto toliko komplikovano, ali sam vidjao i druge kerove kojima se odjednom pojavi neko neurolosko oboljenje od kojih dobijaju temperaturu i malaksalost. Tu rasu ne poznajem bas najbolje ali moj mali je bio boxer, i naucio sam jednu stvar, da svi ti zguzvani ne bi preziveli nikada u prirodi i da su delo ljudi, samim tim imaju mnogo vise nekih cudnih bolesti koja se kod njih pojavljuju. Tako da bi ti moj savet bio da ako se to opet ponovi odes mozda kod jos nekog veterinara koji mozda zna nesto sto ovaj ne zna, jer veruj mi to je jako cest slucaj. Dijagnozu koju je moj boxer imao nije culo 90% ljudi sa sve veterinarima, tako da ako je neka malo zeznutija bolest mozda je tvoj veterinar ne poznaje ili nije imao kontakt sa njom. U svakom slucaju ne bi da te plasim da je nesto ozbiljno, ali mi je cudno da se tako ponavlja ta temperatura. Stvarno se nadam da nije nista ozbiljno i da je to samo posledica tog trovanja ili mozda neki virus prehlada! Koliki su razmaci bili izmedju pojavljivanja temperature,dan,dva ili nedelju,dve i da li ima jos nekih simptoma bolesti sem nje? Dal tvoj veterinar koji je video psa ima ikakvu ideju sta bi moglo da bude?

rade1970:
Ja se prvi put javljam na ovom forumu i molim nekog ko ima iskustva da di da neki savet.Imam zenku francuskog buldoga staru pet godina i do pre dve nedelje sve je bilo super, nikada nije bila bolesna, jedino smo isli kod veterinara da bi joj ocistio usi i isekao nokte posto zivi u stanu i malo se krece.Medjutim pre dve nedelje kada sam dosao s posla ona je ubrzano disala i dahtala, imala temperaturu 40 i pojela je parce lista ADAMA, ja je odveo kod veterinara i on je postavio diagnozu da se otrovala ADAMOM, dao joj neke injekcije i do jutra sve je proslo. Ja izbacio svo cvece iz stana, ali to stanje se ponovilo jos dva puta do sada , pa je i moj veterinar u cudu i nezna sta dalje.Pa molim sve koji bi mogu da mi pomognu savetom i da mi daju savet cime mogu da skinem temperaturu psu

Ovi simptomi koje si opisao se takodje javljaju pri trovanju otrovom koji se zove kreozan. E sad da li je to u pitanju ili ne, ne znam, taj otrov je inace pesticid, ali bacaju ga ljudi koji misle da ce se tako resiti pasa i macaka sa ulica, pa postavljaju hranu (kosti, mesto, hleb) sa tim otrovom. Da li ti nekad jede nesto sa zemlje napolju? Ovo je inace vrlo opasan otrov, ali posto si napisao da joj se to vise puta desavalo, mozda je u pitanju neki drugi otrov. Ne mora da znaci da se nalazi u vasem stanu, ako ona voli da njuska okolo, i kupi svasta, moze da pokupi o otrov za pacove ili slicne stvari.
Mada nisam shvatila da li ona ima temperaturu stalno, ili joj se to desava povremeno?

Temperaturu je imala 3.maja, 12.maja i 14.maja.Poslednji put je cak nisam ni vodio kod veterinara i temperatura je sama po sebi nestala.Inace izvodim je jedino u parkicu izpred zgrade i mislim da tu nema opasnosti od nekog otrova. Jede iskljucivo granuliranu hranu, obicnu nece ni da pomirise, a kad god sam joj dao neku kost ona je posle toga povracala, pa joj kosti uopste ne dajem zadnjih nekoliko godina.Redovno dobija kafortan i kalcijum.U punoj je kondiciji, jedino ima malo vise kilograma nego sto bi trebalo.
Cak i kada ima temperatutu ona normalno jede i pije vodu, a tada je i puno aktivnija nego obicno.Nadam se da vise se to nece ponoviti ali ponovo molim za savet koje lekove joj mogu dati za skidanje temperature?
http:\\francuskibuldog-tina.blogspot.com

Moja macka je juce povratila nekoliko pantljicara, najveca je imala 10ak cm i 1cm siroka, i jos par oblih glista, pa me zanima koje sredstvo je najefikasije za izbacivanje tih parazita. Inace, posto je to macka koja zivi u dvoristu, a imam ih jos nekoliko, ona nije nikada ciscena od parazita{stara 9meseci}, i poslednjih par nedelja je smrsala, a ja mislila da je to od pobacaja koji je imala pre 15 dana. Koje sredstvo da joj dam i cime da je hranim dok ne izbaci ta stvorenja? Molim te pomozi jer u ovom kraju nema veterinara koji se bave macama. Unapred hvala.

drontal plus je dobar i ima ga u veterinarskim apotekama. sto se hranjenja tice to ostaje isto. ako nekim slucajem nemas u kraju veterinarsku ti onda idi u nasu apoteku i trazi nesto za izbacivanje parazita,sve je to isto,samo sto ovi za zivotinje kostaju mnogo vise.

Back