Pitajte u vezi zdravlja

Moram da sterilisem macku (zenka, stara godinu i 5 meseci). Nikada se nije macila. Da li mora da ima jedan okot pre sterilizacije ili ne?
Ne znam sta inace da mislim o ovome, jer mi veterinari kd kojih sam isla govore razlicite stvari. Jedni kazu da nema veze, a drugi kazu da mora da ima okot, jer ako nema postoji mogucnost da dobije neki tumor. Please, odgovori sto pre!

Ako maca pocne da dobija lazne trudnoce to je siguran znak da mora da ima bar jedan okot pre sterilizacije. Ja sam isto cula pricu da moze da dobije tumor ako nema jedan okot pre sterilizacije. Moj savet je da ako imas sredstava i mogucnosti pusti je jednom da se omaci, za svaki slucaj da posle ne moras da brines.

Jovana:
cherry girl sterilizacija macke kosta 1300 dinara kod mog veterinara a za vakcine znam samo da su za psa oko 600dindzi
Jovana,
Da li to vazi i za macora (ja nameravam mog da kastriram, kad mu dodje vreme, da ne bi ostavljao "miomirisne" tragove po kuci)?
Jedan privatnik mi je rekao da je cena 50 E, a na veterinarskom je 5000, jos mi je "veterinar" rekao "dodjite, dogovoricemo se" (?!?). Ni Veterinarski nije sto je nekada bio! Inace, sterilizacija kuje je 12000 sto je zaista previse!

Megan_81:
Moram da sterilisem macku (zenka, stara godinu i 5 meseci). Nikada se nije macila. Da li mora da ima jedan okot pre sterilizacije ili ne?
Ne znam sta inace da mislim o ovome, jer mi veterinari kd kojih sam isla govore razlicite stvari. Jedni kazu da nema veze, a drugi kazu da mora da ima okot, jer ako nema postoji mogucnost da dobije neki tumor. Please, odgovori sto pre!
Netacno da mora da ima okot pre sterilizacije ,evo ja imam dve macke koje sam sterilisala cim su napunile godinu dana i nisu imale ni jedan okot,a da ih nisam sterilisala i da su ostale trudne ne bi prezivele jel su genetskim nasledjem(one su sestre)nasledile isprepletane jajnike(sto je ispalo dobro da sam ih sterilisala) inace bi bile mrtve!!
Sad su super ,tako da sterilisi ti tvoju macu odmah i sve ce da bude super ;-)

Megan_81:

E, to i mene buni. Dok sam smišljala šta da radim, moj macan je platio glavom. Jedni kažu da sterilizacija nikako ne valja. Navodno bujaju hormoni, mačka se samo goji, utiče na njenu narav, samo jede i spava. Drugi kažu-obavezno. Sad moji mačići imaju po šest meseci, i ovoga puta sam rešila da im spasim život tako što ću ih sterilisati. Pa, šta bude.

Evo ja opet kasnim sa ogovorom ali nikako nisam mogao da stignem i na net.Sto se tice sterilizacije nemora se maca kotiti pre.Sterilizacijom se sprecava upala materice i naravno da ne bude previse nezeljenih macica.Kad sterilisete macora vise nece biti neprijatnih mirisa koji poticu od obelezavanja teritorije.Tako da je moj savet.bez brige ih mozete sterilisati sto se inace radi redovno i u sredinama gde je veterina na mnogo visem nivou.

Zoki NS:
Imam mačka od 4 godine i primetio sam da otežano mokri i da se liže ispod repa , ponekad bolno mjaukne. Sumnjam na kamen u mokraćnim putevima. Šta da radim ?Ima li neki lek za to ?Ima normalan apetit i živahan je !

Najverovatnije je tzv FUS iliti Felini urinarni sindrom.Kao sto je Mili rekla,pravac veterinar,stanje je urgentno.

Srdjan_NS:
Najverovatnije je tzv FUS iliti Felini urinarni sindrom.Kao sto je Mili rekla,pravac veterinar,stanje je urgentno.
Zasad samo otežano mokri , ali više ne mjauče jako , a to je bilo samo jednom i to znatno posle mokrenja !Živahan je i jede normalno !Jel' moguće da je nešto drugo ?Pije dosta vode . Možda se prehladio ili neka upala bešike ?Zvao sam i veterinare za savet i kažu da nije tako crno !

Pa to sto "samo" otezano mokri je velik problem.Nepostoji mogucnost na ovaj nacin reci dijagnozu i bile bi ciste spekulacije dali je FUS,upala besike ili nesto drugo.Divim se veterinarima koji preko telefona mogu da znaju da nije velik problem,ja nikada tako strucan necu biti.

Pozdrav!

Imamo zenkicu pekinezera koja je kod nas evo vec 8. godinu. Dobili smo je kao stene od 3 mjeseca, redovno vakcinisali, nije bilo nikakvih zdravstvenih problema (jedino ima blago izrazen trbusni bruh jos od *djetinjstva*).
Posto nam to uslovi nisu dozvoljavali, nismo je parili (ni kastrirali), pa nas interesuje da li je kasno sad (sa 8 godina) za prvo leglo? Sto se tice zdravstvenog stanja, ona sa 8 godina ne bi mogla biti zivahnija, a osim tog bruha bi trebalo biti sve u redu.
Pod kompletnim zdravstvenim pregledom (u *ovu svrhu*) bi se podrazumjevalo .... sta sve?

Hvala

Imam pudlu od 2 godine koja je imala tri operacije u prvih godinu dana zivota-operisala je kilu,slepo crevo i vadjeni su joj dupli zubi.Ona je pored svega toga hiper aktivna i uvek dobro raspolozena(sem kad ja negde odem :) Medjutim, pre nekoliko meseci joj se opet pojavila kila.Veterinar je rekao da moze da se operise a i ne mora, sve dok ne dodje do komplikacija.E sad ja sam zaboravila da ga pitam kako cu znati kada je vreme za operaciju.Drugo pitanje se odnosi na to da je pre dva dana pocela da joj se (ne znam kako bih to bolje opisala) ljusti koza sa prstiju.Kao da se jedan sloj skinuo(precnika 1 cm), i on je jedan dan ostao tako, na pola oljusten a danas je otpao.Primetila sam to ljustenje na drugim prstima takodje, ali mnogo manje.Zanima me zasto se to desava?Jedina moja teorija je da je uzrok tome sampon, jer je svaki put(jednom dnevno) kad je dovedem iz setnje ubacim u kadu, operem joj sape samponom i isperem vodom.U pitanju je pseci sampon.Hvala unapred na odgovoru

Sto se tice kile tu se ne moze reci nista ovako nego se mora prvo pregledati.Vrlo je moguce da je sampon uzrok promena na kozi.Probaj da joj peres sape samo cistom vodom.Mada ako ides vec kod veterinara zbog kile onda bi mogao da pregleda i sape.

Back