Pitajte u vezi zdravlja

Добар дан. Моја недоумица је везана за следећи налаз крвне слике:
urea 16.04,
kreatinin 124,10,
glukoza 2,31.
Остало је све у нормали. Пас је пекинезер, стерилисана женка стара 10 година, весела, живахна, разиграна, без икаквог проблема. Крвна слика је рађена због анестезије за чишћење зуба.
Пас једе искључиво кувану храну (пилеће бело месо, јунетину, шаргарепу, пиринач, барено поврће, помало банане-знам да не би требало, понеку гранулу или псећи штапић, али она то не доживљава као храну). Морам да признам да врло често успе да ме анимира да јој дам нешто што ЗНАМ да не треба, али... Конкретно, пред вађење крви, претходног дана, појела је пола троугла топљеног сира, 3-4 колута печенице... зар треба још да набрајам?
Дакле, осим што ћу анализе поновити за неко време, да ли указују на обољење бубрега и, ако је тако, да ли можете, уствари, у сваком случају, да ми препоручите дијету за њене године, чак и ако не постоји тај проблем. Јер, негде пише да треба да једе јаје, негде не, негде се спомиње да треба да једе рибу, негде не, млечни производи су забрањени, итд.
Све најбоље, поздрав и хвала

Добар дан. Моја недоумица је везана за следећи налаз крвне слике:
urea 16.04,
kreatinin 124,10,
glukoza 2,31.
Остало је све у нормали. Пас је пекинезер ...

Биљо, ово је одговор теби, али и осталим љубитељима животиња, пре свих мачкарима. Ако мислите озбиљно када постављате питања у вези са здрављем, поред поруке на форуму обратите се и мени лично, приватном поруком. Девет година врло интензивно проучавам мачке, пре свега болести мачака. Накупило се доста знања које, нормално, желим да поделим са сабраћом. (Подсећам вас да су ветеринари за 5-6 година школовања научили "све" о свим могућим животињама - па сада наступају као "врхунски" стручњаци - а мачке су ту само овлаш поменуте). Оно што не желим је да поново пишем на форуму. Према "Крстарици" сам крајње нерасположен, то сам раније већ рекао. Не желим да "Крстарици" подижем рејтинг својим порукама. Колико год ово звучало препотентно, ја знам шта и колико знам о здрављу, т.ј. болестима мачака, па не видим чему би лажна скромност служила.

Теби могу да одговорим, иако се ради о псу а не мачки, јер у питању није болeст, већ пре један синдром који се јавља и код мачака, као и код људи. Код паса третман је исти као код мачака. Доста тога треба рећи о проблему. За почетак, креатинин је мало изнад горње границе, уреа је изнад горње границе, што значи да је твоја пекинезерка на почетку онога што се кратко зове CRI (хронична ренална инсуфицијенција). Шта треба одмах проверити? Чиме хранити? Које лекове одмах дати? Како најлакше набавити лек који је врло важан, а нема га код нас? Како пратити стање пацијента? А пре свега, шта је то што се догађа твојој пекинезерки? Биће то једна врло дуга порука од мене теби, ако је желиш. На крају, ако је тај налаз тачан, пекинезерка ти има и хипогликемију (низак ниво шећера у крви). Има ли периоде ошамућености, дрхтавице, телесне слабости, дезоријентације или летаргије (није нужно да има све ове симптоме)? Хипогликемија се често јавља код мини раса паса и обично је последица настанка инсулинома, бенигног тумора панкреаса.

Пуно поздрава свима од деда Жике, форумаша у егзилу

Poslednja izmena od moderatora:
Пуно хвала на одговору, кад већ морам да Вас ословљавам са "деда Жико", мало ми је непријатно.
Да , волела бих да ми исцрпно напишете Ваше мишљење о овом, не могу да кажем проблему, јер га ја и не видим. Да нисмо урадили ту анализу крви због зуба, не бих ни знала да нешто није у реду. Она је један апсолутно здрав, весео и уравнотежен пас, без икаквих проблема са здрављем, да куцнем у дрво. Никада није имала никакав симптом хипогликемије, и сама ветеринарка ми је рекла да је могуће да је дошло до грешке у очитавању. Као што сам већ рекла, поновићу анализу. У сваком случају, јасно ми је да не могу да се понашам са њом исто као кад је имала пет година... Мало сам се опустила. Можемо ли даље преко maila? хвала још једном и велики поздрав....

Radi se o macki koja zivi tu u zgradi. Par komsija i ja je tako milujemo i hranimo, i moram priznati da sam se i vezala za nju. Ali u zadnje vreme primecujem da nekako tesko dise, kao da jedva uvlaci vazduh, zine, razljapi usta, i imam osecaj da pokusava da uvuce vazduh kao usisivac. Digne glavu i uvlaci vazduh iz sve snage, cini mi se. Zna li neko o cemu se mozda radi?

Ok, hvala svima. Odvela bih je ja do veta da imam para, ali se pogodilo tako da se ovih dana i ja lecim, i iskreno da ti kazem, jedva i za sebe odvajam (a ni za sebe nemam dovoljno, kako udjem u apoteku uzmu mi 500 din, cini mi se da naplacuju ulaz), a komsije nisu voljne da ucestvuju u svemu tome. Videh jutros da je onako malo tunjava, ali bar dise normalno, pa se nadam da joj se nece desavati isto.

Kad bih svaki put išao kod veterinara...naplaćao bih se dosta, možeš dati malo antibiotika i u hranu dva puta dnevno... i pronizon ako diše sa otvorenim ustima....
Jednu stvar što svako može da uradi je merenje temperature, po tome može da se zaključi da li je neka infekcija u toku....naravno treba digitalni toplomer...

Moj macor je imao takvih problema i nije da te plasim ali imao je karcinom pluca sa metastazama(radili smo obdukciju),dva meseca je bio na terepiji ali znas i sama da tu nije bilo pomoci,ne moram dalje da objasnjavam.:sad2:
Sto pre kod veterinara,moj savet!!!
Ta opcija disanja na otvorena usta,poznatija kao pumpa u veterini nije svojstvena mackama,macka ima oko 20-25 udisaja u minuti (u periodu mirovanja)izmeri pa na osnovu toga javi.
Ako vec nemas novca za veterinara,onda sa pronizonom kao sto je vec neko rekao dodaj i amiinophilin(moze da ide oralno kod macaka)

Poslednja izmena:
Uglavnom treba nešto preduzeti....ima puno bolesti sa otežanim disanjem, ja sam ti naveo samo jedan primer tj.aktuelni virus...koji može izazvati i upalu pluća i sl...
Ja kad vidim da je mačka nešto bolesna odmah dajem antibiotike....to bi isto učinio i veterinar ...kad ne zna štaje a ne može da zna jer za tačnu dijagnozu je potrebna labaratoriska analiza....tako da i oni rade često na blef...
Inače vrlo teško je i primetiti bilo šta ako mačka ne živi sa tobom u kući.....
Ne reče starost mačke....

Većina dermatoloških problema (uključujući tu i upale uha, oka isl.) imaju kao osnovni uzrok alergiju, pa tek onda eventualno neka infekcija nastupa sa dodatnim komplikacijama. Najbolje što iko može da te posavetuje je da odeš do veterinara.

Definiši to "neprestano". Možda se tebi godišnja doba smenjuju sporo, a njemu brzo.
a) Kako mu izgleda dlaka? Sjajna ili ne?
b) Ima li "pečate (mesta na telu gde dlake nema)", ili ne?
c) Pominješ "prošlih godina", znači da je odrastao pas. Koliko je star?
d) Gde živi? U stanu sa CG, u kući sa dvorištem, u boksu...
Moraš, kada tražiš pomoć, dati mnogo više podataka.

Dlaka je sjajna,pecate nema.Pas ima 2 godine.Zivi u stanu.

Drugačiju dlaku imaju životinje koje žive unutra i koje su napolju, gledam kakvo je krzno zimus imao naš mačak koji veći deo vremena provodi napolju, dobro da nemamo Kineza u komšiluku, da ga oderu za muf ili šubaru. :sad2: Najpre će biti smena godišnjih doba, tad se pojačano linjaju, ali ima tu još gomila pitanja. Čime ga i kako hraniš, da li si nešto menjao/la skorije u njegovoj dnevnoj rutini...

Zelim da zamolim za savet u vezi problema koji se provlaci vec duze vreme: Naime, nasa labrador-ka, kad je imala oko 3 meseca, pala je sa terase, mala visina ali je bilo dovoljno da povredi prednju desnu sapu. Kako je sepala, odmah smo je odveli veterinaru, koji je po pregledu rekao da nije nista ozbiljno i da ce proci za kratko vreme. Ona je sepala neko vreme, pa prestala, ali sve vreme drzala donji deo sape malo u stranu. Kad je pocelo hladno vreme, ona je imala 7 meseci i odjednom pocela na isti nacin da sepa, a kad je malo vise aktivna i umori se, izbegava i da se oslanja na tu nogu. Veterinar je rekao da je to zbog stare povrede, prepisao joj Junior Kalcijum - Multivit, 4 tablete dnevno. Ali i posle uzimanja tableta, stanje njene noge nije promenjeno. Veterinar mi ne izgleda nesto zabrinut, ali ja jesam, jer vidim da nju noga boli. Mada, kad pokusavam da lociram dodirom mesto bola na njenoj nozi, ona ne reaguje. Mozda umisljam, ali kao da joj je ta noga i rame manje razvijena od druge strane. U mestu gde zivim, nema rengen aparata za zivotinjice i bas sam zabrinuta - sta dalje?! Sada joj je skoro 9 meseci. Zakazala sam pregled za par dana opet, ali da cujem i vase misljenje, znacice mi puno.
Kako oduvek cuvamo svakojake zivotinjice, a pse obozavamo (trenutno ih imamo 4!), nikada nam se nije desio neki veci problem sa njima i ovo nas bas brine.
Hvala unapred, svima koji budu obratili paznju na moj post! :)

... U mestu gde zivim, nema rengen aparata za zivotinjice i bas sam zabrinuta - sta dalje?!

Ово није мој домен, али јасно је да мора да се сними. Мултивит калцијум ће да санира повреду зглоба? Боже благи, каквих све незналица има, али то им не смета да истовремено буду и преваранти. Вероватно те је одрао за ту глупост коју ти је увалио. Људи моји, молим вас да прво размислите о ономе што вам ветеринари кажу и о препаратима које вам нуде, можда и да се проконсултујете са неким, па тек онда то прихватите. Тај витамин ће да помогне једино ветеринару, да још лагодније живи. Пазите, не кажем да су ветеринари нечасни људи. Кажем само да међу њима има пуно шарлатана и превараната. Најгоре од свега је што те је замајавао, због њега си изгубила можда драгоцено време. Јасно је да је најбоље повреду санирати одмах, уместо да се дозволи да дође до трајне деформације.

Ако си иоле у близини Београда, мој савет ти је да на снимање идете на Ветеринарски факултет и то када у ртг амбуланти ради проф. Крстић. Не ради се само о томе да ли у твом месту има или нема ртг апарата, већ пре о томе ко ће снимак да прочита. Многи данас имају ртг и ултразвучне апарате, али да ли знају да тумаче снимке? У то се баш не бих заклео. Дакле, проф. Крстић за читање ртг снимака и крај.

Једном сам имао незгодну повреду стопала, такође од пада као и твој пас. Знаш ко ми је једино помогао? Један старији човек, у целом крају познат по томе што "зна да намешта руке и ноге". Распитај се, можда нађеш неког таквог. Постоје Богом дани таленти за такве ствари, ниједан ортопед, па макар им дипломе биле велике као пола зида, им није принет.

Back