Pitajte u vezi zdravlja

Hocu. Rekli su mi da verovatno ima dijabetes ali da nije sigurno. Zna li neko mozda koliko je lecenje? Jer sam cula da tada mora macka da se bocka svaki dan injekcijama. I da li to uopste ima kod nas?

Напустио сам форум, увређен непоштеним поступком модераторке Say. Међутим, тема је занимљива и направићу преседан. Твој мачак је далеко важнији од неке тамо Say. Свакако мораш да провериш креатинин (због бубрега) и уреу. Ако је креатинин већи од 140, није добро, бубрези отказују. Уреа ти служи да видиш колико се загазило у проблем. (Нормалне вредности урее и креатинина можеш да нађеш у књижици). Колико је стар мачак?

Шећер је доста тешко проверити мерењем глукозе у крви, јер мачкама глукоза често ненормално много нарасте услед стреса у вези са одласком на преглед. Зато је најбоље урадити тест фруктозамина, који показује стање глукозе у крви у дужем периоду (око 2 седмице). Ако је увећан, онда је сигурно дијабетес. Код мачака не можеш да примениш једноставан тест који показује присуство глукозе у урину (UriScan тест), зато што се код мачака глукозуриа јавља тек када ниво у крви премаши 13mmol/l, а то је већ врло висока вредност.

Дијабетес се третира инсулином (обично једном дневно) и то гларгином (произвођачко име "Lantus"). (Постоје неки врло занимљиви резултати код примене баш гларгина.) При том треба више пута дневно мерити глукозу у крви, док се не одреди одзив на инсулин и тачна доза инсулина. Треба набавити апарат за кућно мерење глукозе, само тако ова прича има смисла. Почетна доза зависи, нормално, од нивоа глукозе у крви пре почетка лечења. Али не паничи, неке мачке често добију повишену глукозу од велике количине угљених хидрата (скроба) у храни (односи се пре свега на суву храну). Дакле, ако глукоза није драстично увећана (тачније - фруктозамин, због поузданости теста), онда је прва мера укидање хране која садржи скроб (читај - сува, гранулирана храна). Пређи на конзерве, али и ту добро проучи декларације, могуће је да и нека од конзервираних садржи скроб. До 5% скроба, прерачунато на суву материју (у књижици пише како се прерачунава), може да се толерише (сува храна има преко 30%). Могуће је да ће глукоза да дође на нормалу само уз помоћ ове дијететске промене. Ако је, пак, драстично увећана, онда је на реду инсулин, не губи време на промену дијете (мада ћеш и дијету морати да промениш и поред увођења инсулина).

Подршка код отказивања бубрега је такође доста компликована, а колико знам од наших ветеринара ћеш у том смислу да имаш малу корист. То је нешто што они на факултету нису ни учили.

Ако те било шта од овога буде занимало (нормалне вредности фруктозамина, подршка код отказа бубрега и сл.), јави ми се приватно (а имаш и моју e-mail адресу у предговору књижице), јер на форуму и даље нећу да пишем. Као што рекох, ово је преседан.

Поздрав од Жике

Poslednja izmena:
Jedna od mojih mackica ima sec.u krvi 8,8. Vetica je rekla da je stavim na trajnu dijetu da ne bi preraslo u ins.zavisni dijabetes. Ima li ko neki savjet mozda? Kastrirana je.

Vidi da nabavljas hranu iz medicinskog programa, specijalnu za dijabetes. Alex ima iskustva sa svojim mackom, potrazi nju na Mackama ili Albumima, verujem da ce te rado posavetovati ako ikako moze.

Moram da proširim odgovor savetima od jednog iskusnog mačkara, sve što mi je napisao na pp ovom prilikom ima smisla ali to nije ništa novo. ;) Dakle, čak i glukoza od 10mmol/l je sasvim normalna zbog stresa koji mačka doživljava prilikom posete veterinaru. Parametar na koji treba obratiti pažnju je fruktozamin, njegov nivo ne varira u zavisnosti od nivoa adrenalina i to je pravi pokazatelj da li mačka boluje od dijabetesa ili ne. A što se tiče ishrane, pokušaj da nađeš Multikraft konzerve, najbolje govedinu sa piletinom, jer je mačkama to omiljeni ukus, mada su sve kvalitetnije konzerve dobar izbor, bitno je da imaju manje od 5% ukupnog šećera. Dok, s druge strane, naš prijatelj smatra da su veterinarske formule za prevenciju dijabetesa prevara i "dranje" (za razliku od, recimo, Renal, Urinary isl.).

nasla sam royal canin obesity i light preliv,dijet jogurt,pilece belo i voda.sad za sad cemo tako,ovdje je jako slab izbor.posto je svjeze kastrirana, sacekacu da se skinu konci,pa onda da radimo analize,jer to nema ovdje,nego moram ici do Bara,a to je sa njima u kolima najmanje 4-5h voznje. Vetica mi je rekla da mackica ima i neku promjenu na besici, zadebljanje, pa kad skinemo konce i to moramo da resavamo ciprocinalom. Ako neko zna odakle najblize mogu nabaviti hranu za mace dijabet. Molim Vas da mi javite. Ja sam iz Berana,CG.

Ako ponovo pročitaš moj post, nema potrebe da kupuješ granule od skoro 10 evra po kg, dovoljno je da hrana ima manje od 5% ukupnog šećera, što većina kvalitetnijih konzervi zadovoljava, a te vrednosti koje si navela nisu zabrinjavajuće jer je nivo glukoze u krvi u tesnoj sprezi sa nivoom adrenalina koji prilikom stresa kakav je poseta veterinaru, pa još sa vađenjem krvi, tako da nivo glukoze nije pravi pokazatelj. Treba da joj se izmeri nivo FRUKTOZAMINA a ne glukoze!

Molim vas za informacije o injekcijama-tabletama sinolux!
Kuja mi je na pola skotnosti i dat mi je savet od odgaivaca gde je kuja parena da je od 55-60-og dana tretiram sinolux injekcijama.Da li postoji u humanim apotekam neki lek koji je po sastavu slican a da nece skoditi kuji i stencima?

Molim vas za informacije o injekcijama-tabletama sinolux!
Kuja mi je na pola skotnosti i dat mi je savet od odgaivaca gde je kuja parena da je od 55-60-og dana tretiram sinolux injekcijama.Da li postoji u humanim apotekam neki lek koji je po sastavu slican a da nece skoditi kuji i stencima?

Da li je odgajivač ujedno i veterinar? Ako nije, odvedi kuju kod veterinara, nemoj se igrati i sam joj napamet davati nikakvu terapiju, mogla bi i uz najtoplije preporuke od odgajivača da naškodi štencima.

Da se ne bih spammovala, molim Vas ako je neko voljan da me posavjetuje, ovdje sam stavila post http://forum.krstarica.com/showthread.php/314994-Sterilizacija/page14

I dalje važi ovo što sam ti već napisala:

Ako ponovo pročitaš moj post, nema potrebe da kupuješ granule od skoro 10 evra po kg, dovoljno je da hrana ima manje od 5% ukupnog šećera, što većina kvalitetnijih konzervi zadovoljava, a te vrednosti koje si navela nisu zabrinjavajuće jer je nivo glukoze u krvi u tesnoj sprezi sa nivoom adrenalina koji prilikom stresa kakav je poseta veterinaru, pa još sa vađenjem krvi, tako da nivo glukoze nije pravi pokazatelj. Treba da joj se izmeri nivo FRUKTOZAMINA a ne glukoze!

Imam problem sa macorom,star je godinu dana,od pre dva dana mu je jako lose.Napipali smo kuglicu velicine veceg klikera u stomaku.Ne moze da vrsi nuzdu,izgleda vec nekoliko dana.Kod veterinara smo ga vodili,ali od toga slaba vajda.Ono sto mene zanima jeste da li postoji mesto na kome se macke mogu operisati?Verujemo da je ovo tumor,pa bi da pokusamo sve sto mozemo :(

Dona ima neki problem sa stomakom, ali nemam ideju šta bi moglo biti i kako da joj pomognem.
Prvo sam primetila da je manje vesela, odnosno manje živahna što može da bude i posledica nagle promene vremena, ali kad me je pretprošle noći probudila i vidim da se bukvalno na nešto žali - zabrinula sam se. Ipak, ujutro je sasvim normalno jela, temperaturu nema. Samo se pojačano šeče "ispod repa".
Konačno mi je juče dozvolila da pogledam - nema ništa: sve normalno.
Njuška joj je, takođe, normalno vlažna, vodu pije uobičajeno. Jedino sam sinoć primetila da podriguje?!
Danas nije pojela ni čitav obrok što je za nju retkost: uvek smaže sve što joj se sipa, kolikogod da joj se sipa.
Ujutro je moram voditi do veterinara (što je kod nas jako komplikovano :roll:), ali pitam da li neko ima neku ideju šta bi je moglo mučiti i kako da joj pomognem?

Gizmo je imao obicaj da se cese u prelaznoj sezoni i da se naguta dlaka pa ih onda po nekoliko dana povraca, da nije i sa njom to? Zato sam morala svakodnevno da ga cesljam (uprkos negodovanju pojedinaca sa teme o kolijima) i redovno da ga tretiram protiv parazita.

Gizmo je imao obicaj da se cese u prelaznoj sezoni i da se naguta dlaka pa ih onda po nekoliko dana povraca, da nije i sa njom to? Zato sam morala svakodnevno da ga cesljam (uprkos negodovanju pojedinaca sa teme o kolijima) i redovno da ga tretiram protiv parazita.

Pa ne znam. Do sada nije imala takvih problema.
A da se naguta dlaka - naguta se.
Pre dva dana sam joj (nezavisno od ovoga) stavila sredstvo protiv parazita (neko češko, u veterinatrskoj apoteci tvrde da je odlično - piše "TOP SPOT", valjda je to naziv preparata, jedno pakovanje na 15kg telesne težine. Sad mi pade na pamet, da nije od toga?! Mada ne vidim kakve bi to veze imalo sa bolovima u stomaku (kad je pritisnem ispod rebara - savija se, pretpostavljam da je boli).
Vreme je i da joj dam tabletice za gliste... pada mi na pamet da nije to?

Imam problem sa macorom,star je godinu dana,od pre dva dana mu je jako lose.Napipali smo kuglicu velicine veceg klikera u stomaku.Ne moze da vrsi nuzdu,izgleda vec nekoliko dana.Kod veterinara smo ga vodili,ali od toga slaba vajda.Ono sto mene zanima jeste da li postoji mesto na kome se macke mogu operisati?Verujemo da je ovo tumor,pa bi da pokusamo sve sto mozemo :(

Koju nuždu ne može da vrši, malu ili veliku? I kakav je to veterinar?! Promenite veterinara, ima ih koji su bolje opremljeni i stručniji od većine domova zdravlja u Srbiji.

Pa ne znam. Do sada nije imala takvih problema.
A da se naguta dlaka - naguta se.
Pre dva dana sam joj (nezavisno od ovoga) stavila sredstvo protiv parazita (neko češko, u veterinatrskoj apoteci tvrde da je odlično - piše "TOP SPOT", valjda je to naziv preparata, jedno pakovanje na 15kg telesne težine. Sad mi pade na pamet, da nije od toga?! Mada ne vidim kakve bi to veze imalo sa bolovima u stomaku (kad je pritisnem ispod rebara - savija se, pretpostavljam da je boli).
Vreme je i da joj dam tabletice za gliste... pada mi na pamet da nije to?

Kako si joj dozirala sredstvo, nisi preterala? A od glista ne verujem da može da ima nekih strašnih problema, one (valjkaste) mogu da budu opasne za štence, kod odraslih pasa je najveći rizik od širenja po okolini.

Kako si joj dozirala sredstvo, nisi preterala? A od glista ne verujem da može da ima nekih strašnih problema, one (valjkaste) mogu da budu opasne za štence, kod odraslih pasa je najveći rizik od širenja po okolini.
Nisam preterala, to su dve plastične bočice od po 1ml, svaka za 15kg telesne mase. Dona ima između 25 i 30kg, stavila sam joj obe, onako kako je pisalo na deklaraciji (jednu na vrat, drugu dole niz kičmu), a imajući u vidu njenu dlaku - verovatno nije sve ni stiglo gde treba :roll: kolikogod da se ja trudim da stavim na kožu.
Jutros nije pojela granule... jela je samo kad me vidi - kao da hoće da mi "učini", a tokom noći se bukvalno "žali".
Nije neraspoložena (samo nije vesela kao obično - umesto beskrajan broj puta, loptu donese 5-6 puta i stane), laje, trči, skače na kapiju... sve kao i uvek samo u menjem obimu i mnogo više leži nego što je uobičajeno za nju.
Mislim i da je boli stomak... jer kad je pritisnem izmađu slabina i rebara savija se. :(

A da ja lupim, pa možda i ostanem živ... :think:
Da nisu analne žljezde? Zara se slično ponašala dok joj vet nije iste iscedio.

Nije to lupanje, već vrlo realna mogućnost.
Na sreću - nije.
Bio je veterinar, prvo se iskakala po njemu pri dolasku, pa je optrčala jedno 3-4 kruga oko dvorišta, on se čovek smeje, pita: "To je taj bolestan pas?" :zcepanje:
Isto je rekao i za temperaturu: "Nema šanse da se tako ponaša sa temperaturom!" (za to i ja znam da nema). U svako slučaju ispipao je, takođe posumnjao na paranalnu žlezdu, pregledao je - nije. Kaže da nište nije uvećano, stomak nije tvrd, ne pokazuje da je nešto boli... još ja ispadoh paranoik :zcepanje:.
Šalu na stranu , on kaže da je sasvim moguće da je nešto pojela što joj nije baš prijalo i da je to čitav problem. Predlaže da joj jedan dan uopšte ne dam da jede, pa da vidimo. I da je pratim... ako nešto ne deluje u redu - da ga pozovem.
To je to.

Neće biti da je mešao baš šape... ;).
Nemam pojma... Al' moram nešto da vam priznam: Od kad se otopio sneg, nakanjujem se da u dvorištu počistim njen WC (ima jedno dooooobro "parče" izbetonirano, gde ona to obavlja), al' - nikako. Ujutro krećem u poslednjem momentu (nekad kasnim u startu), kad se vratim sa posla već je mrak i tako iz dana u dan...
Elem, htedoh reći da će i ovaj momenat biti malo teži za prepoznati :think:
Nisam joj dala danas ništa za jelo, sve mi žao... a ona me gleda ko' siroče kad sam polazila. :(

Neće biti da je mešao baš šape... ;).
Nemam pojma... Al' moram nešto da vam priznam: Od kad se otopio sneg, nakanjujem se da u dvorištu počistim njen WC (ima jedno dooooobro "parče" izbetonirano, gde ona to obavlja), al' - nikako. Ujutro krećem u poslednjem momentu (nekad kasnim u startu), kad se vratim sa posla već je mrak i tako iz dana u dan...
Elem, htedoh reći da će i ovaj momenat biti malo teži za prepoznati :think:
Nisam joj dala danas ništa za jelo, sve mi žao... a ona me gleda ko' siroče kad sam polazila. :(

Ajoj, mukica! :lol:

Sećate li se onog filma "Poslednji kineski car"?
E, ima jedna scena gde čovek, posebno zadužen za to, miriše nošu mladog cara, i kaže: "Više povrća!"
Možda je ovo je totalni off-topic, ali moja je preporuka svima: Zagledajte se u g*vno vašeg ljubimca, videćete njegovo zdravlje.

Back