Pitajte u vezi zdravlja

Dobila sam tri mace dve su baš male i jedna oko dve nedelje starija...e sad, ove dve male imaju proliv već par dana bila sam u veterinarskoj apoteci i dali su mi nešto za gliste i još neke kapi za njih ali ne vredi:(....ova veća maca je u redu:)...e sad da li može da bude problem što sve tri jedu istu hranu tj. hranim ih sa onom salamom za mačke...veća više nema plave oči ali ove dve imaju...pa da li sam pogrešila što sam im dala da jedu tu salamu a ne mleko i da li bi mleko sad eventualno pogoršalo to njihovo stanje da im recimo ukinem salamu.

Hvala

Utopljavaj ih, i ako ne jedu same mleko, daj im grejano mleko na spric ili pipetu...trebalo bi da prodje za dan ili dva...mozes i paketic "lividina" da rastvoris u mleku (pola kesice za tako male mace u litru mleka...javi mi molim te kako su..proliv su dobile jer su mogo male za salamu....

Utopljavaj ih, i ako ne jedu same mleko, daj im grejano mleko na spric ili pipetu...trebalo bi da prodje za dan ili dva...mozes i paketic "lividina" da rastvoris u mleku (pola kesice za tako male mace u litru mleka...javi mi molim te kako su..proliv su dobile jer su mogo male za salamu....

Pa mogu one same da jedu samo sam htela da pitam da li je možda do hrane a izgleda da jeste.:(....kako da ih utopljavam kad su nemirne msm neće one da leže na jednom mestu mada imaju svoju korpu u kojoj spavaju.
Ajd probaću to što si mi rekao pa ću ti javiti da li su bolje.

Pa mogu one same da jedu samo sam htela da pitam da li je možda do hrane a izgleda da jeste.:(....kako da ih utopljavam kad su nemirne msm neće one da leže na jednom mestu mada imaju svoju korpu u kojoj spavaju.
Ajd probaću to što si mi rekao pa ću ti javiti da li su bolje.
Ne znamo da li su mace kućne ili dvorišne, ni da li spavaju negde zajedno ili svaka za sebe...
Ali najlakši način za utopljavanje je da sipaš toplu vodu u plastičnu flašu, obmotaš je peškirom (ili nečim sličnim) i staviš im na mesto gde vole da spavaju.
Kad se voda ohladi - menjaj.

Ljudi, pomagajte!!!!

Moja kuca, stara 5 meseci, se vec tri dana, kako nam je veterinar rekao, muci sa upalom krajnika...
Zapravo, sve je pocelo u nedelju. primetili smo blage promene u raspolozenju, vise je spavala, manje se igrala iako je davala sve od sebe... slabije je jela tvrdu hranu. U ponedeljak ujutru smo je zatekli u katastrofalnom stanju. Nije reagovala na nas, odbijala je da jede, izgubljenog pogleda, i terasa na kojoj joj je kucica je bila sva u penastom ispljuvku. Pozvali smo veterinara odmah. Utvrdio je, onako s nogu, upalu krajnika dao joj dve inekcije i rekao da ce joj za dva dana biti bolje, tacnije do srede. A u slucaju da se stanje ne popravi da ga pozovemo ponovo.
Danas je takodje lose. Ne povraca toliko cesto kao juce, ali je jako otsutna. Nista joj ne privlaci paznju. Odbija da jede, samo pije vodu. Sedi po celi dan i gleda u jednu tacku, ne registruje nista oko sebe. Ukoliko povraca to je opet penasti beli ispljuvak.

Da li bi se i vi slozili sa dijagnozom veta koji je pregledao ili ovako napamet, kroz spominjane simptome, zakljucili drugacije?

Ljudi, pomagajte!!!!

Moja kuca, stara 5 meseci, se vec tri dana, kako nam je veterinar rekao, muci sa upalom krajnika...
Zapravo, sve je pocelo u nedelju. primetili smo blage promene u raspolozenju, vise je spavala, manje se igrala iako je davala sve od sebe... slabije je jela tvrdu hranu. U ponedeljak ujutru smo je zatekli u katastrofalnom stanju. Nije reagovala na nas, odbijala je da jede, izgubljenog pogleda, i terasa na kojoj joj je kucica je bila sva u penastom ispljuvku. Pozvali smo veterinara odmah. Utvrdio je, onako s nogu, upalu krajnika dao joj dve inekcije i rekao da ce joj za dva dana biti bolje, tacnije do srede. A u slucaju da se stanje ne popravi da ga pozovemo ponovo.
Danas je takodje lose. Ne povraca toliko cesto kao juce, ali je jako otsutna. Nista joj ne privlaci paznju. Odbija da jede, samo pije vodu. Sedi po celi dan i gleda u jednu tacku, ne registruje nista oko sebe. Ukoliko povraca to je opet penasti beli ispljuvak.

Da li bi se i vi slozili sa dijagnozom veta koji je pregledao ili ovako napamet, kroz spominjane simptome, zakljucili drugacije?

Pa teško da neko može dati dijagnozu ovako... pogotovo što je veterinar već pogledao.
Znam da upala krajnjika izaziva često (ne znam da li i uvek?) i problem pokretljivosti zadnjih nogu.
Da li si merila kuci temperaturu?
Ako je povišena, nije čudno što je neraspoložena i nije joj ni do čega... I mis mo takvi kad smo bolesni.
Svakako je odvedi ponovo na pregled.

Mislim da je ipak olako postavio dijagnozu. Je li joj makar izmerio temperaturu? Normalno je kod pasa oko 38-38,5, izmeri joj ti svakako. (Meri se rektalno.) Ako je povišena, zovite ga da joj ponovi antibiotsku terapiju. Da li pije? Ako pije, daj joj zbog tog povraćanja malo razmućene gline tipa dismektita ili zeolita, ima ih u humanim apotekama, reci da je za psa, rećiće ti prema kilaži kako da doziraš. Ako ne pije, ne bi bilo zgoreg, pošto mi taj vet baš ne uliva poverenje, ako imate neku medicinsku sestru, da joj priključi preko bebi-braunile malo infuzije, i fiziološkog rastvora i glukoze. Mada, glukozu možeš da joj daš da popije, to bi trebalo i da joj otvori apetit.

Hvala na odgovorima...

Da, izmerio je. Imala je 39 temperaturu.
Glavni problem je sto nismo u vecem gradu, pa smo ograniceni na jednog veta koji je u blizini. Dijagnozu je postavio na osnovu, kako je rekao, lose klime, zadaha iz usta, temperature i pasa sa istim simptomima u blizoj okolini kojima daje istu terapiju. Kako apsolutno nemam poverenja u njega, danas cu spakovati kucu u auto i put veterinarske ordinacije u susednom gradu. Pre toga cu ga sacekati, najavio se oko 13 h.
Ono sto mene takodje buni jeste i izostanak stolice. primetila sam da urinira, ali ne i da ima stolicu. Pada mi na pamet da nije nesto progutao...
Ono sto mi je takodje cudno jeste sto tokom dana ne lezi uopste, vec samo sedi pogleda fiksiranog u jednu tacku. Ne reaguje na ime, hranu...

Moj problem je sto sam celoga zivota okruzena macama kao kucnim ljubimcima... nemam iskustva sa kucama sto je dodatna panika!!!!

Pa dobro, s obzirom da nije jela, teško da bi i imala šta da iskaki, mada ostaje i ta mogućnost, zbog povraćanja, da nešto nije u redu sa probavnim traktom. Uvek ostaje ricinus i/ili klistir kao opcija koje bi se čak i prosečan (relativno loš kad su ljubimci u pitanju) vet iz manje sredine setio.

Bio je vet i ponovio terapiju. Otisao, cuka ostao da spava... Malopre sam ga obilazila, zvala, nije otvarao okice... Pokusala da ga izvucem vani... Uginuo je.
Iz guze mu je tekla krv...

Ne mogu da verujem... Uzasno se osecam... Malo neduzno bice, koje je cuteci prezivljavalo ogromne bolove, sigurno...

Dodje mi da prebijem veterinara.

Bio je vet i ponovio terapiju. Otisao, cuka ostao da spava... Malopre sam ga obilazila, zvala, nije otvarao okice... Pokusala da ga izvucem vani... Uginuo je.
Iz guze mu je tekla krv...

Ne mogu da verujem... Uzasno se osecam... Malo neduzno bice, koje je cuteci prezivljavalo ogromne bolove, sigurno...

Dodje mi da prebijem veterinara.

Jesi li zvala veta? Ma joj sta bih mu sve izgovorila... sta se koji bave ako ne znaju sta treba. Meni kad se prvi put ruka sa injekcijom zatresla u drugom srednje znala sam da to nije za mene i batalila.... e stvarno sam besna. Jadno kuce samo da je imalo na vreme adekvatnu medicinsku negu ili da je tu bio neko strucan da ti kaze sta je sa njim... :sad2:

Bože, kako sam se ja prebacila da je stariji pas?! Pa to su bile gliste, terapija u tom slučaju, ako se ozbiljno pristupi, jeste malo obimnija, ali je pas imao šanse. :( Štence treba češće čistiti od glista i ponavljati im terapiju posle 2-3 nedelje, inače se desi to što se tvojoj kuci desilo. :( Sad je na lepšem mestu, ti si uradila što je bilo do tebe. :zag:

Uh.. Ma ok je!
Šteta, da živiš u NS znala bih još... Ovako pojma nemam. Jel ti treba za noćas? Ili za ujutru?
Jer, ako je za ujutru, nađi bilo kog veta u žutim stranama ili ako toga ima u telefonoteci za prvu pomoć. A ako je za večeras, ne znam ko je u BGDu dežuran noću... :(
Baš mi je žao, ne mogu da pomognem...

"Vetgate 0-24

www.vetgate.co.yu
Dez.tel 065 24 37 114

I najbolji veterinar u gradu

Rot
Smiljaniceva 28
011/ 24 55 148"

Ovo sam pronašla, ako je od pomoći, mada je ovaj post dosta mator. Vredi pokušati! Ako je problem, modovi, obrišite posle... Pronašla sam na krsti, tema je "koji veterinari rade nonstop"

I ovo:
"Dežurna veterinarska ambulanta - Boban

Mite Ružića 78
11000 Beograd

Telefon 011/3821-100"

Telefon 063/24-16-68

Poslednja izmena:
Mislim da sa "Novakom" nećeš promašiti.
Ali, neka kažu Beograđani. ;)

Smeh, bolje ne Novake.
I ja sam loše prošla sa njima kod redovne terapije za epileptičnog mačka, a kada ih je moja drugarica zvala za psa koji se gušio, nisu hteli da dođu "jer nije njihov pacijent". Suviše politika igra ulogu u njihovim gestovima!
Mada, to verovatno zavisi i od toga na kog Novaka naleti ..

Smeh, bolje ne Novake.
I ja sam loše prošla sa njima kod redovne terapije za epileptičnog mačka, a kada ih je moja drugarica zvala za psa koji se gušio, nisu hteli da dođu "jer nije njihov pacijent". Suviše politika igra ulogu u njihovim gestovima!
Mada, to verovatno zavisi i od toga na kog Novaka naleti ..

:rumenko: Priznajem da nisam najbolje upućena.
Ja sam imala lepai pozitivna iskustva sa njima... ali pre dosta godina.
Zato postoji ovaj Forum ;)

:rumenko: Priznajem da nisam najbolje upućena.
Ja sam imala lepai pozitivna iskustva sa njima... ali pre dosta godina.
Zato postoji ovaj Forum ;)

Kažu da su oni stariji Novaci efikasniji :).
Daleko od toga da ti nisi upućena :) naprotiv, nego imam utisak da i kod istog veta ne prođe svaki pacijent podjednako. Otuda i toliko različitih uisaka...
No ono što se i meni desilo, i toj mojoj drugarici me je navelo da se ipak oglasim .

Kažu da su oni stariji Novaci efikasniji :).
Daleko od toga da ti nisi upućena :) naprotiv, nego imam utisak da i kod istog veta ne prođe svaki pacijent podjednako. Otuda i toliko različitih uisaka...
No ono što se i meni desilo, i toj mojoj drugarici me je navelo da se ipak oglasim .

Uh... to je potpuno tačno!
Moj Lari (drugi pas) bi proživeo još koju godinicu da ja nisam imala toliko neograničeno poverenje u veterinara.
A imala sam ga jer je izuzetno i odgovorno lečio mog prethodnog psa.
Dakle, i isti ljudi kod istog veterinara ne proleze isto... :roll:

Back