Hmm

tu je ocigledno napravljena greska negde u toku odrastanja prilikom uspostavljana hierarhije. Pas mora da veruje svom vlasniku, tj vodji copora. jer on zna najbolje sta je dobro za njega. Ako poverenje postoji, on ce se povinuovati svakoj intervenciji ( kupanje, mazanje, inekcija...) bez pogovora. To znaci da ako mu na pravi nacin objasnite sta hocete od njega, strpljivo i malo uz igranje na kartu "ja sam gazda" on ce da prihvati svaku situaciju u koju ga stavite.
Kakav je inace vas odnos, jer zna da je" Ne" stvarno ne, i "Budi miran" nema drugu opciju?
Vecina vlasnika pravi gresku jer previse razmazi svoje ljubimce, dopustajuci mu stvari koje nebi trebalo i praveci kompromise gde netreba. Pas je najsrecniji kad tacno zna pravila ponasanja, sta sme, sta ne sme i dokle sme da ide u svojim zeljama, a to vecina vlasnika ne shvata. Dopustajuci mu da radi stvari koje hoce i ne drzati se u potpunosti postavljenih pravila u stvari kao produkt daje jedinku koja je izgubljena pa zbog toga pravi gluposti i opterecuje vlasnika umesto da zajedno uzivaju. Da li ce se to manifestovati kroz hiperaktivnost, manicnu neposlusnost (tzv. razmazeni zahtevni pas) depresiju ili agresiju zavisi od psihickog sklopa svakog psa pojedinacno.
Druga varijanta (pored razmazenog) je zapostavljen pas, u smislu da se njime nije bavilo dovoljno na pravi nacin, sto ima opet iste posledice.
Nije mi namera da nikog uplasim, niti da bilo koga prozivam ovim, te greske se desavaju i sve je to resivo samo trazi vreme i volju da se odnosi poprave.
Sta podrazumevate pod "lepo je vaspitan"?
Da li on radi sta mu je volja ili postoje neka striktna pravila (zabranjene zone kretanja, ne dirati stvari brz dozvole...)?
Da li se igrate kad on hoce ili kad vi odredite?
Da li vuce u setnji ili ide lepo?
da li dozvoljava da mu se dira hrana?