Pitajte u vezi zdravlja

Vrlo moguce, samo je pitanje od cega je otrovana!
Koliko dugo je u takvom stanju?

Mog macora, koga sam cuvala 10ak godina, otrovali su mi- pronasla sam ga sa nekim kanapom oko noge i iskolacenih ociju kad je uginuo.. Rekli su mi da mu je neko stavio izmrvljen zilet u hranu i da su mu vezali noge da bi ga naterali da to pojede... Nije ga bilo 3-4 dana i, eto, kad se vratio kuci, uginuo je :rida: :rida: ... To rade komsije, ovde na selu je haos.. Maltretiraju tudje zivotinje...
Inace, sad sam se vratila kuci, videh da je Marti bolje, mjauce, vrti se oko mene, sve je ok.. Jos uvek joj se nije povukla mrezica sa ociju, ali je mnogo bolje..Nadam se da ce sutra biti KAO NOVA..

Pa, s bzirom da se omacila pre desetak dana- ne znam tacno da odredim koliko dugo je bila lose, jer, znate vec, kako je kad je macka trudna, teska histerija, tako da mi se tada nista nije cinilo nemoguce.. Ali, cim se omacila, umesto da se vrati u normalu, ona je popustala sa zdravljem..

Poslednja izmena:
Mozete li mi reci nesto o epilepticnim napadima kod pasa tacnije retrivera? Znam osnovne stvari (od vet. danas) ali bih opet volela da saznam jos nesto. Da li moze da se desi nocu tj u snu kada miruje i nije imala nikakvih aktivnosti koje bi je uznemiravale i nadrazile taj napad. Koje posledice ostaju posle napada receno mi je da nema posledica ali bih da cujem i jos neko misljenje... oprostite ako nisam jasna dovoljno, zabrinuta sam i ni sama vise ne znam sta znam a sta ne. Hvala unapred i nadam se brzom odgovoru. Uskoro ce joj devetnaest meseci ako je bitno.

Ajoj, mukica mala. :( Da, mogući su i noću, u snu, barem koliko ja znam. Da li je dobila neku terapiju? Da li je utvrđen uzrok napada? Mom psu, starom oko 15 godina, su se javljali kao posledica moždanog udara a jednoj dvanaestogodišnjoj keruši zbog tumora, benigne prirode ali na nezgodnom mestu na mozgu. Ali oni su oboje bili stari i napade su imali u nekom terminalnom stadijumu, oboje su uspavani, dok je tvoja kuca baš mlada.

Dobila je za rektalnu upotrebu za primenu u samom momentu napada, i tabl. posle napada koje joj se daju dva dana nakon napada. Vet. mi je rekao da je napad bez nekog utvrdjenog razloga, ili genetski ili zbog rasne sklonosti ka tome. Mlada je bila kada su joj se pojavili pa je na osnovu toga iskljucio mogucnost tumora ( nije imala ni godinu), prgledom je utvrdio da je zdrava i sasvim dobra. Razvijena po skolskom primeru zenke retrivera. Ne zelim da razmisljam o uspavljivanju, pretpostavljam da ona stvarno moze da dozivi duboku starost kako su mi i rekli... Kako si se ponasala u toku napada? Iskra prvi put nije bila svesna ali je ovaj put bila svesna i reagovala na moj glas, cak je i glavu pomerala i pratila pogledom svaki moj pokret... vet. kaze da to nije moguce i da se to tako cini ali sam ja ubedjena da je bila pri svesti jer mi je i vodu koju sam joj davala( da probam bilo sta) odbila, okrenula glavu.

Da, napadi mogu da budu različitog intenziteta, tako da ipak ne bih ni 100% isključila da je bila donekle pri svesti. Ono što sam primetila i kod svog psa i kod te keruše koju sam pominjala je nevoljno pražnjenje bešike i creva na kraju napada, kad popusti spazam a još ne kontrolišu svoje pokrete. Oboje su se jako stideli posle toga. :( I tačno je da su neke rase sklonije određenim bolestima nego druge, za retrivere recimo su običajene displazija kukova i eto, epilepsija.

Da napomenem da sam vet. ispitala neke stvari i zadovoljna sam njegovim pristupom i voljom da pomogne ali mi je jos hiljadu stvari i pitanja doslo tek kada je on otisao, a ne bih da zivkam i dosadjujem ipak je ovo moj pas... pa eto nekoliko saveta od vas koji ste imali slicnih problema bi mi dobro doslo, ishrana, setnje, ponasanje u toku napada i posle njega, da li sta treba korigovati, izbegavati, postoji li neki nacin da te napade ublazim sa nekim vitaminima ili dodacima ishrane... x pitanja znam, ali sta da radim.

Da, napadi mogu da budu različitog intenziteta, tako da ipak ne bih ni 100% isključila da je bila donekle pri svesti. Ono što sam primetila i kod svog psa i kod te keruše koju sam pominjala je nevoljno pražnjenje bešike i creva na kraju napada, kad popusti spazam a još ne kontrolišu svoje pokrete. Oboje su se jako stideli posle toga. :( I tačno je da su neke rase sklonije određenim bolestima nego druge, za retrivere recimo su običajene displazija kukova i eto, epilepsija.

Nije bilo praznjena besike, ona je odmah posle napada ustajala iako jos ni spazam nije popustio npr. zadnje noge. Verovatno zato sto napadi nisu tako cesti i mlada je a veoma je ziva i aktivna, ne miruje nikad sem kad spava. Hvala ti mimi, izvini na ovolikom broju pitanja, sve me interesuje...

Onda to nije bio toliko jak napad.
Ja sam imala epileptičnog mačka, pa znam kako to izgleda :(.
Koliko sam imala prilike da vidim u najvećem broju slučajeva se epilepsija sada može kontrolisati (koja nema za uzrok neku drugu bolest, slabost bubrega, jetre, tumor, itd) medikamentima, a i ako je uzrok određena bolest, onda se to sanira (iz)lečenjem date bolesti...
Sve u svemu, ako tvoj dragi ljubimac ima samo povremeno te ispade, i kvalitet života mu nije narušen, ja nikako ne bih razmišljala o uspavljivanju. Evo, i toliki ljudi žive sa epilepsijom!!

Inače, mnogima sa kojima sam pričala su životinjice češće dobijale napad iz sna, nego ovako. I moj Gandi je često baš iz sna imao napad. Inače, svaki napad jeste opterećenje za nervni sistem, zato se i predlaže terapija, da se što više umanje ti napadi, ili da se makar drže pod kontrolom.

Hvala vam sto ste se javili, nisam ni pomisljala na uspavljivanje nego cisto da se vise upoznam sa situacijama ljudi koji su prosli kroz to jer vec znaju kako sta treba. Odlican je vet. i ne sumnjam u terapiju jedino sto sam zaboravila da ga pitam o tim stvarima koje sam vec navela. Verujem da cemo izgurati do njene duboke starosti i da nece biti velikih problema, zato, da bih to mogla ostvariti zelim da saznam sto vise.

Tazzice, ne vakcina protiv besnila, nego vakcina protiv štenećaka i sličnih bolesti. A za besnilo nemoj da brineš, tu vakcinu možeš da joj daš i sa 8,9 meseci. I mačke svakako nemogu tu ništa da prenesu. Ali štenećak i parvo virus mogu. Dakle, pre vakcine protiv tih bolesti kuca treba da izbegava kontakt sa macama

Ja sam vec zapocela jednu temu, jer imam mali problem sa macom... Maca je bila otrovana, pa joj je veterinarka dala vakcinu protiv trovanja, a dala joj je i vakcinu protiv proliva.. Pa, moje pitanje je, AKO SE MOJA MACA OTRUJE SAD, DA LI TA VAKCINA KOJU JE DOBILA PRE NEDELJU DANA I DALJE IMA DEJSTVO ILI TREBA OPET DA JE DOBIJE :?: :?: :?: :?:

Tazzice, Krofnica ti je pojasnila, sa macama sme da se druži pošto primi vakcine protiv štenećih zarazih bolesti, vakcina protiv besnila nema veze. (Mada, sinoć nam je kum pričao, inače on radi na veterinarskom institutu ovde, u KV i upoznat je sa epidemiološkom situacijom na terenu, mnogo je više slučajeva urbanog besnila-kod domaćih životinja; silvatično je kod divljih, kod mačaka nego kod pasa ali to u tvom slučaju nema veze jer u NS, u samom gradu nema lisica, lasica i ostalih potencijalnih prenosilaca kao u selima oko Kraljeva.)

Daco, ne verujem da je baš vakcinu primila ako je bilo trovanje, drugo je nešto bilo u pitanju, i ako je sad dobro, nema ptrebe da prima ikakvu terapiju.

Da, kuca ce doci svasvakako od neke normalne osobe koja ce vakcinisati onim vakcinama koje se daju stenadima od rodjenja do vakcine protiv besnila.
Kod mene ima lisica, tj sve manje jer su lovci krenuli :( ali ima ih... Zivim u mestascu pored NS-a pa nije bas slavno, ali u poslednjih 5 godina, niko nije bio ujeden, ni zivotinje ni ljudi.
Ipak cu kucu od besnila vakcinisati cim bude mogla da je primi, da izbegnem neprijatnosti!
Onda, mogu da socijalizujem kuciku i sa mackama i sa kokama :) ali samo preko ograde heheh :D

Poslednja izmena:
Tazzice, Krofnica ti je pojasnila, sa macama sme da se druži pošto primi vakcine protiv štenećih zarazih bolesti, vakcina protiv besnila nema veze. (Mada, sinoć nam je kum pričao, inače on radi na veterinarskom institutu ovde, u KV i upoznat je sa epidemiološkom situacijom na terenu, mnogo je više slučajeva urbanog besnila-kod domaćih životinja; silvatično je kod divljih, kod mačaka nego kod pasa ali to u tvom slučaju nema veze jer u NS, u samom gradu nema lisica, lasica i ostalih potencijalnih prenosilaca kao u selima oko Kraljeva.)

Daco, ne verujem da je baš vakcinu primila ako je bilo trovanje, drugo je nešto bilo u pitanju, i ako je sad dobro, nema ptrebe da prima ikakvu terapiju.

E, pa, nemam pojma kako se otrovala prvi put-tada je veterinarka njoj dala te neke dve vakcine, a maci je bilo bolje. Medjutim, maca je juce popila vodu iz kante u koju je moj tata stavio otrov za prskanje vocnjaka :dash: :dash: :dash: I sada maca, opet ima proliv i opet je onako tuzna :dash: :dash: :dash: Sta sad mislis? Molim te mi javi...

Back