BojaneDj, da li mi možete reći svoje mišljenje i stav o sterilizaciji kod mačaka?
Ja ću sada naglas razmišljati, pa vas molim da mi potvrdite ili date stručno mišljenje.
Kada je najbezbednije odneti mačku na sterilizaciju, takodje mačka na kastraciju, a da to ne bude previše rano za njihovo zdravlje kasnije u životu?
Pitam za one mace koje žive kao kućne

)) ..I za one odlučne i savesne vlasnike koji su se definitivno odlučili na ovaj potez.
Čula sam da je od 6.meseca, ali mi to deluje suviše rano. Veterinar mi je rekao da je najbolje sa 10 meseci kod mužjaka, jer još raste i razvijaju mu se mokraćni kanali.
Problem je što mužjaci domaći, rano sazrevaju(pre desetog meseca) i kreću sa obeležavanjem po stanu:???:.
Dakle, za mužjaka bi najidealnije bilo da se jednostavno čeka i prati ponašanje, da se nadgleda i čim krene da ispoljava simptome polnog sazrevanja, a oni se primećuju vidno, da se mačor tada odnese na kastraciju. Što kasnije to bolje.
A za žensku macu, što kasnije možda sa godinu dana najbolje. Zato što se ona takodje razvija, a nije problematično sačekati, za razliku od mužjaka.
Sve to za svrhu smanjenja sirotih lutalica maca na ulicama i zarad poboljšanja kvaliteta življenja i zdravlja naših ljubimaca.
Maczdrav