Pitajte u vezi zdravlja

Moja drugarica ima macku staru 2-3 godine koja je vise napolju nego kod nje i danas se izgleda uvaljala u nesto i sva je blatnjava pa joj je neophodno kupanje. Medjutim ta macka nikad nije kupana i kad je drugarica stavila u tus kabinu macka je poludela, nema sanse da je okupa,cak je njih dvoje drzalo, al ona grebe, cici, opire se... Drugarica je bila u pet-shopu i u usputnom razgovoru sa prodavacicom saznala da postoji neka tabletica ili tome slicno sto se da macki/psu da se malo osamuti, uspava, al to je bilo u kontekstu pranja zuba. Pa sad nju zanima koliko je to bezbedno za macku... Hvala

Pozdrav...Molim vas za odgovor na pitanje da li postoji mogućnost da ženka
od 9 meseci starosti postane skotna - nesretnim spletom okolnosti, i ako jeste
postoji li način veterinara da to ustanovi. Ujedno bih molio i za info o tome sa kojom
starosti ženke postaju polno zrele.
Hvala!!!:?:-?

Pozdrav...Molim vas za odgovor na pitanje da li postoji mogućnost da ženka
od 9 meseci starosti postane skotna - nesretnim spletom okolnosti, i ako jeste
postoji li način veterinara da to ustanovi. Ujedno bih molio i za info o tome sa kojom
starosti ženke postaju polno zrele.
Hvala!!!:?:-?

Postoji mogucnost naravno.Kuje mogu da ostanu skotne i ranije,neke vec i sa 6 meseci ali naravno to treba izbegavati.
dijagnostika skotnosti se radi ultrazvukom mada je moguce i pipanjem stomaka mada to nije uvek pozdana metoda jer je jako subjektivna.

Moja drugarica ima macku staru 2-3 godine koja je vise napolju nego kod nje i danas se izgleda uvaljala u nesto i sva je blatnjava pa joj je neophodno kupanje. Medjutim ta macka nikad nije kupana i kad je drugarica stavila u tus kabinu macka je poludela, nema sanse da je okupa,cak je njih dvoje drzalo, al ona grebe, cici, opire se... Drugarica je bila u pet-shopu i u usputnom razgovoru sa prodavacicom saznala da postoji neka tabletica ili tome slicno sto se da macki/psu da se malo osamuti, uspava, al to je bilo u kontekstu pranja zuba. Pa sad nju zanima koliko je to bezbedno za macku... Hvala[/QU
ne znam tacno na sta je mislila prodavacica u pet-shopu.Postoje tablete koje eventualno mogu da se daju mackama za sedaciju ali to opet ne mora da znaci da ce je lako okupati.Bolje je da budu strpljivi i da ja po malo ciste jer ocigledan da je macka bila preplasena tusiranjem.

moja bela nemacki boxer ima 2,5 meseca i ima crnu njusku pa se bas vidi kada slinavi da nije prhladjena, izlazi joj nesto belo i penusavo???
da je vodim kod veterinera za svaki slucaj:)

Nisi napisao jos mnogo stvari.Kakvo joj je ponasanje,da li je nevesela,da li jede,kasalja itd.Ima jos mnogo stvari na koje moras da obratis paznju.Takodje da li je iscedak jednostran ili obostran.
Svakako je bolje da je odvedes kod veterinara da pogleda sta je u pitanju.
Pozdrav

imam mace,ne znam koliko je stara.glupo je,ali drzim je zatvorenu jer imam i psa,koji je muci,
ako ih stavim u isti deo dvorista.
problem je u tome sto danas nije bila "raspolozena".dlaka joj je bila malo nakonstresena.
nije htela da jede mleko,a juce je sve pojela za veceru.
i kad je uzmem,stavim u krilo i mazim,prede ko nenormalna.i kad ocu da je ostavim,
ostane kako sam je stavila i ne pomera se.
da li bi ovo mogli biti neki simptom bolesti? kako da prepoznam da mi je maca bolesna?

hvala unapred.

Moja drugarica ima macku staru 2-3 godine koja je vise napolju nego kod nje i danas se izgleda uvaljala u nesto i sva je blatnjava pa joj je neophodno kupanje. Medjutim ta macka nikad nije kupana i kad je drugarica stavila u tus kabinu macka je poludela, nema sanse da je okupa,cak je njih dvoje drzalo, al ona grebe, cici, opire se... Drugarica je bila u pet-shopu i u usputnom razgovoru sa prodavacicom saznala da postoji neka tabletica ili tome slicno sto se da macki/psu da se malo osamuti, uspava, al to je bilo u kontekstu pranja zuba. Pa sad nju zanima koliko je to bezbedno za macku... Hvala[/QU
ne znam tacno na sta je mislila prodavacica u pet-shopu.Postoje tablete koje eventualno mogu da se daju mackama za sedaciju ali to opet ne mora da znaci da ce je lako okupati.Bolje je da budu strpljivi i da ja po malo ciste jer ocigledan da je macka bila preplasena tusiranjem.

Hvala na odgovoru. Da li mi mozete napisati kakve su to tablete za sedaciju?
I takodje bi vam bila bila zahvalna za neki savet kako da je okupaju a da bude sto manje traumaticno? Pokusavali su nekim krpicama i vodom, ali je previse prljava i ne skida se blato...

Imam ja jedno pitanje. Moj pas je muzijak i kao i svi ostali ima onu zlezdu ispod repa koja treba s vremena na vreme da se iscedi. E sad, prosli put je krenuo da se grize i odvela sam ga kod naseg veta koji mu je za sekundu to iscedio i sve je bilo ok.
Prekjuce je opet poceo da se grize, a nas veterinar trenutno nije u Bg-u. Mislila sam ako mogu nekako to sama da mu iscedim. Ne znam dal je to moguce, ili da odem ipak kod nekog drugog veterinara. Jel mogu sama?:confused:

Postoji mogucnost naravno.Kuje mogu da ostanu skotne i ranije,neke vec i sa 6 meseci ali naravno to treba izbegavati.
dijagnostika skotnosti se radi ultrazvukom mada je moguce i pipanjem stomaka mada to nije uvek pozdana metoda jer je jako subjektivna.

Molim te za još i informaciju da li postoji neko sredstvo,injekcija ili nešto, što bih
eventualno primila moja ženkica u slučaju da se ustanovi da je skotna.Hvala.

Molim te za još i informaciju da li postoji neko sredstvo,injekcija ili nešto, što bih
eventualno primila moja ženkica u slučaju da se ustanovi da je skotna.Hvala.

Postoji ali to mora da se da 3,5,i 7 dana od dana kad se uparila.To je hormonska injekcija kopja se daje da bi se produzio estrus kod kuje ali ni to nije 100% sigurno da nece da osatne skotna.Pokazala se jako dobro.

Imam ja jedno pitanje. Moj pas je muzijak i kao i svi ostali ima onu zlezdu ispod repa koja treba s vremena na vreme da se iscedi. E sad, prosli put je krenuo da se grize i odvela sam ga kod naseg veta koji mu je za sekundu to iscedio i sve je bilo ok.
Prekjuce je opet poceo da se grize, a nas veterinar trenutno nije u Bg-u. Mislila sam ako mogu nekako to sama da mu iscedim. Ne znam dal je to moguce, ili da odem ipak kod nekog drugog veterinara. Jel mogu sama?:confused:

Pa ne znam koliko iskustva imas sa tim ali to nije bas komplikovano.Mopj je savet da se ta zlezda dira sto je manje moguce jer tako se ona jos vise isprovocira.
Nemojte sami to dirati jer nema potrebe za tim.Jednom ako se krene sa cedjem te zlezde onda mora da se cedi ceo zivot s vremena na vreme.

Na vas zahtev evo otvaram temu i trudicu se da pomugnem koliko mi znanje dozvoljava.Ako odgovor ne stize uvek bas odmah to je zato sto sam zauzet ali trudicu se u najkracem roku da odgovorim.Mi veterinari nemamo radnog vremena.

P.S. Nadam se u znak zahvalnosti kada otvorim prvu veterinarsku bolnicu u Srbiji,jos sa mesovitim stranim kapitalom da ce te doci kod mene :)))))))

E pa, doktore vet.med., imam i ja jedno pitanje.
U vezi sa sterilizacijom pasa.
Imam dve zenkice starosti 7 i 8 godina, mesanci. Nikad nisu parene, stoga-nikad se nisu ni stenile.
Medjutim, ova mladja je sklona laznim trudnocama posle svakog (ili skoro svakog) teranja, tako da ima sve simptome-otekne, curi mleko, ona se sama lize i to izmuzava, a naravno, dobija i odgovarajuce lekove.
Ja vec dugo razmisljam da je sterilisem, da ne bih dosla u situaciju da dobije piometru ili cak i rak (dojki, materice...).
Pitanje je - da li da je sterilisem? Moj veterinar mi kaze da je on za sterilizaciju, ali da treba da znam da moze kao posledica da se javi popustanje svinktera, te stoga i nevoljno pustanje urina, pas moze i da se udeblja, promeni ponasanje i sl.
Sta da radim? :confused: Kolike su sanse za piometru, rak?
Za sta da se opredelim? I ako mi savetujete sterilizaciju, kada je najbolje to da uradim (sa obe keruse)?
Hvala na odgovoru.

Na koji nacin je pas muci? Maca je verovatno samo istraumirana, s obrizrom da se u normalnim uslovima ponasa dobro. Ako sumnjas da je bolesna, ako mnogo kunja, ne jede, ne piski/ne kaki normalno, povraca, kaslje, odvedi je kod veterinara.

vise se igra sa njom.malo je lize,pa gricka,pa je okrece njuskom,posto je ona mala a on velik.

bila sam ko cika-doce,temperatura joj je bila 35 C.dr joj je dao infuziju i neke vitamine i rekao je da je utoplimo.
evo,sada spava ko zaklana u mojoj sobi.i jos je rekao,ako prezivi jutro,zivece....

imam jedno pitanje a vidim da je vec biberchica pitala nesto slicno. Ja imam zenku koja ima skoro dve godine i razmisljala sam da je sterilisem medjutim zbog svih propratnih pojava o kojima je vec biberchica pisala sam neodlucna. Cula sam da kao alternativa postoje i neke vakcine protiv trudnoce koje se daju na svakih 6 meseci ili godinu dana. Interesuje me da li postoje neke studije o posledicama u smislu raka od koriscenja istih?

Back