Pisani istorijski izvori za srpsku istoriju u originalu i prepisu (1. Srednji vek)

ЗАКОН О РУДНИЦИМА ДЕСПОТА СТЕФАНА

Закон о рудницима деспота Стефана Лазаревића [XVI в.]

Untitled1.jpg

Рукопис:http://monumentaserbica.branatomic.com/rukse/ruknew/rukmain.php?rukopis=rudz
Превод: http://monumentaserbica.branatomic.com/rukse/ruknew/prevod/rudz_prevodS.php?a=1

Suda leksikon, 10. vek, http://www.physics.ntua.gr/mourmouras/ilias_odysseia/Lexiko/souida.pdf

[Σέρβιος:] ὄνομα κύριον. οἱονεὶ δούλων.

Serbios,
licno ime, ropskog porekla
Na spomeniku u severnoj grckoj sa pocetka 3. veka ispisano je sledece, https://www.academia.edu/5437481/_Αρχαιότητες_ρωμαϊκών_χρόνων_από_την_κεντρική_Πιερία_ΑΕΜΘ_23_2009

Νείκη Σερβίῳ Ἡρακλείδῃ τῷ ὑῷ μνείας χάριν

Komentar autora:

In other words, Niki erected the monument for her son Servio Iraklidis. The name Niki is known in Macedonia. is found in Veria, Thessaloniki, Edessa. The genus nomen gentile Serb is generally quite rare. We note that in Macedonia it appears only as a pronoun (praenomen) in a bilingual inscription in Amphipolis13. Finally, the personal name (cognomen) of Heraclides has been known in Macedonia since the Hellenistic years and its use is also witnessed during the Roman era14. Especially regarding Pieria, this name appears in an inscription of Pydna, of 251 AD15. The inscription, and consequently the altar of Servius Heraclides are dated based on the shape of the letters at the end of the 2nd and the beginning of the 3rd c. AD 16

НИН, br. iz 1999. godine.

content

..наћи професори Марија Богдановић, Загорка Голубовић, Милан Курепа, Србијанка Турајлић, Весна Ракић-Водинелић, Владимир Гоати, Владета Јанковић, Милан Подунавац, Иван Ивић, Ранко Бугарски, Небојша Попов, Бора Кузмановић, Драган Попадић...

Ovo je dobar trenutak da se setimo kako je Milan Budimir utvrdio da postoje veze izmedju starobalkanskih, etrurskog i slovenskog jezika, kako sam kaze na zalost mnogih.

Ja citiram izvore, ne donosim zakljucke, razumem da se nekima dize kosa na glavi kada vide osnovu SERB u antickom izvoru na teritoriji Balkana, Male Azije ili Italije, ali to je samo njihov problem.

Ovo je dobar trenutak da se setimo kako je Milan Budimir utvrdio da postoje veze izmedju starobalkanskih, etrurskog i slovenskog jezika, kako sam kaze na zalost mnogih.

Ja citiram izvore, ne donosim zakljucke, razumem da se nekima dize kosa na glavi kada vide osnovu SERB u antickom izvoru na teritoriji Balkana, Male Azije ili Italije, ali to je samo njihov problem.

Kakav Budimir; kakvi crni Etrurci...da li si ti popio možda nesto večeras ili praviš jednu vrlo neslanu šalu? Kakve veze imaju te stvari sa srpskim srednjovekovljem?

Je li tvoja namera da postavimo sve rukopise i edicije u kojima se pominje anticki monarh Servije Tulije? Evo sad da krenem mogao bih do 1.000-te stranice da doguram, postavljajući samo te objave.

Ne znam ko bira sa bude sveno šlep, pa ne vidi ovde nikakav problem (ili ga prebacuje u tuđe dvorište) ali jedina stvar koja se ovde može primjetiti jesu dvostruki arsini, odnosno odsustvo bilo kakve principijelnost i morala od strane postavljaca teme, koji tebe Kole ne samo da do sada još uvek nije napao i iskritikovao, već (verovali ili ne) stavio doslovno lajk na tvoje objave koje sa temom nikakve veze nemaju i za koje sam prilično siguran da ni Mrkalj nije imao na umu dok je temu otvarao.

Tema je bila vrlo interesantna i imala dobru perspektivu, tako da je velika štetu što je očigledno upropaštena (i što je njen otvarač saučesnik u njenom urušavanju). O šteti koja biva nanošenja ugledu foruma ovakvim postupcima da ni ne govorim; mada pretpostavljam da ima ljudi kojima zaista ne smeta da se ovaj forum izvrgsva ruglu i sa budemo meta podsmeha, umesto nekakvog uzora i inspiracije.

Kakav Budimir; kakvi crni Etrurci..
Tema je o dokumentima koji imaju veze sa srpskom istorijom.
Da li sam citirao neki izvor koji nije zvanicno zaveden?
Budimira svesno pominjem jer je on verovatno jedini srpski autohtonista koga si ti pohvalio.
Budimir smatra da italski Sabini imaju veze sa srpskom istorijom.
Zasto je problem da citiram izvor gde se ime etrurskog kralja pise kao Serbius?
Pogledaj taj spis, u spanskom latinskom ne postoji slovo v, vec se umesto njega koristi slovo u. Priredjivac je izabrao da ime Servius ne napise kao Seruius vec kao Serbius.
Ne zanima te sto je licno ime Serbio u antici posvedecno u Grckoj bas na onom gde ce u 9.veku nastati episkopija Serbija?
Ne zanima sto je episkopija Gordoserbon posvedocena 640.godine?
Ne zanima te sto Veneti-Sloveni iste te 640. godine zive u svajcarskim Alpima?
Ne zanime te svedocanstvo iz 7. veka gde se kaze da je staro ime za Slovene Geti?
Ne zanima te svedocanstvo iz 6. veka gde su izjednaceni Veneti, Iliri i Sloveni?

Ne zanima te nista sto ne pise u udzbeniku? O cemu da pricamo?

Tema je o dokumentima koji imaju veze sa srpskom istorijom.
Da li sam citirao neki izvor koji nije zvanicno zaveden?
Budimira svesno pominjem jer je on verovatno jedini srpski autohtonista koga si ti pohvalio.
Budimir smatra da italski Sabini imaju veze sa srpskom istorijom.
Zasto je problem da citiram izvor gde se ime etrurskog kralja pise kao Serbius?
Pogledaj taj spis, u spanskom latinskom ne postoji slovo v, vec se umesto njega koristi slovo u. Priredjivac je izabrao da ime Servius ne napise kao Seruius vec kao Serbius.
Ne zanima te sto je licno ime Serbio u antici posvedecno u Grckoj bas na onom gde ce u 9.veku nastati episkopija Serbija?
Ne zanima sto je episkopija Gordoserbon posvedocena 640.godine?
Ne zanima te sto Veneti-Sloveni iste te 640. godine zive u svajcarskim Alpima?
Ne zanime te svedocanstvo iz 7. veka gde se kaze da je staro ime za Slovene Geti?
Ne zanima te svedocanstvo iz 6. veka gde su izjednaceni Veneti, Iliri i Sloveni?

Ne zanima te nista sto ne pise u udzbeniku? O cemu da pricamo?

Molim tebe, postavljača teme koji te u ovome nedvosmisleno podržava, moderatore ovog potforuma, Vučića, Isusa Hrista i Jodu da mi neko objasni kako bi postavljanje rukopisa biografije kralja Nume Pompilija iz Plutarhovih Usporednih životopisa slavnih plemenitih Grka i Rimljana predstavljalo pisani izvor za srpsku istoriju srednjeg veka.

Molim tebe, postavljača teme koji te u ovome nedvosmisleno podržava, moderatore ovog potforuma, Vučića, Isusa Hrista i Jodu da mi neko objasni kako bi postavljanje rukopisa biografije kralja Nume Pompilija iz Plutarhovih Usporednih životopisa slavnih plemenitih Grka i Rimljana predstavljalo pisani izvor za srpsku istoriju srednjeg veka.
Zašto imaš osećaj da moraš da budeš odgovorni urednik i ove teme? Otkud toliki osećaj odgovornosti? (Ovo su, u stvari pitanja na koja ja i Slaven777 znamo odgovor, a postavljena su za one koji još ne znaju da bi sami o tome razmislili.)

Podržavam svakog ko postavlja izvore (Kole11), a ne podržavam one koji troluju temu (Slaven777) i imaju latentnu fobiju od istorijskih izvora (Slaven777) sa očiglednom tendencijom ka cenzuri (Slaven777).

Da li je neki izvor iskoračio iz srednjeg veka u stari ili u novi vek, da li ima mnogo veze sa srpskom istorijom ili ne, nije toliko bitno, jer se može kasnije koristiti na drugom mestu.

Aj zdravo.

Poslednja izmena:
НИН, br. iz 1999. godine.

content

..наћи професори Марија Богдановић, Загорка Голубовић, Милан Курепа, Србијанка Турајлић, Весна Ракић-Водинелић, Владимир Гоати, Владета Јанковић, Милан Подунавац, Иван Ивић, Ранко Бугарски, Небојша Попов, Бора Кузмановић, Драган Попадић...
Ovde si pokazao da uopšte nisi sposoban za postavku proste analogije. Kada bi ime Srbijanka bilo analogno sa imenom Serbius, to bi značilo upravo suprotno od onoga što si želeo da poentiraš. Za razliku od imena Serbius, ime Srbijanka jemačno ima veze sa srpskim etnonimom.

U smislu stručnosti, ovo te diskvalifikuje. Zato dozvoli i drugima pravo na mišljenje - makar kad su istorijski izvori u pitanju.

Ne razumem kako to da postavljanje bilo kog izvora moze da izazove ovakvu reakciju. Mozda sam ja priprost covek rodjen u Srbiji, naletim na izvor iz 9. veka u kome je zapisan kralj Serbios. Meni je to zanimljivo a verujem i velikoj vecini citalaca.
Mislim da bi ti trebao da objasnis zasto tako burno reagujes.

Za razliku od imena Serbius, ime Srbijanka jemačno ima veze sa srpskim etnonimom.
U Dalmaciji na spomeniku iz 4. veka stoji serbi umesto servi, kao obrnut primer betacizma.
U Grckoj je u 3. veku osvedoceno ime Serbius na jednom spomeniku na grckom jeziku. Ako na latinskom to znaci rob, zasto bi Grka nazvali po latinskom imenu za roba? Da je Grk latinizovan, natpis bi bio na latinskom.
Kako objasniti da je upravo u toj oblasti u 7. veku nastao grad Serbija, po Srbima koji su se tu doselili?
Kako objasniti cinjenicu da su se Srbi nedugo zatim odselili a grad nakon toga dobija status episkopije pod istim imenom, koje je zadrzao i danas nakon 14. vekova?

Ne znam sta je istina ali znam da trenutno ne postoji zadovoljavajuce objasnjenje u poglesu veze izmedju latinske imenice servus ili serbus sa srpskim etnickim imenom.

U Dalmaciji na spomeniku iz 4. veka stoji serbi umesto servi, kao obrnut primer betacizma.
U Grckoj je u 3. veku osvedoceno ime Serbius na jednom spomeniku na grckom jeziku. Ako na latinskom to znaci rob, zasto bi Grka nazvali po latinskom imenu za roba? Da je Grk latinizovan, natpis bi bio na latinskom.
Kako objasniti da je upravo u toj oblasti u 7. veku nastao grad Serbija, po Srbima koji su se tu doselili?
Kako objasniti cinjenicu da su se Srbi nedugo zatim odselili a grad nakon toga dobija status episkopije pod istim imenom, koje je zadrzao i danas nakon 14. vekova?

Ne znam sta je istina ali znam da trenutno ne postoji zadovoljavajuce objasnjenje u poglesu veze izmedju latinske imenice servus ili serbus sa srpskim etnickim imenom.
Nisam ja kritizirao tvoj izvor, nego Slavenov način razmišljanja. Za njega ime Serbius nema veze sa srpskim etnonimom, pa ga poredi sa imenom Srbijanka koje, za njega, ima.

Nisam ja kritizirao tvoj izvor, nego Slavenov način razmišljanja. Za njega ime Serbius nema veze sa srpskim etnonimom, pa ga poredi sa imenom Srbijanka koje, za njega, ima.

Krajnje je nebitno da li za mene ima to veze sa srpskim etnonimom ili ne; totalno je nebitno ima li zaista sve ili apsolutno nikakve veze. Ništa se ne menja u bilo kojoj od opcija.

Ono što je bitno jeste da objasniš kakve veze ima kralj za kojeg se smatra da je vladao Rimom u VI stoleću pre naše ere sa istorijskim izvorima o srpskom srednjovekovlju.

Koji je tvoj način razmišljanja? Da li ova tema ima adekvatan naziv? Da li je u prvoj objavi pojašnjeno šta treba da bude njen opseg? Da li ona uopšte ima ikakav smisao, ili sutra može Khal Drogo da piše o ratu u Vijetnamu na njoj?

Zašto imaš osećaj da moraš da budeš odgovorni urednik i ove teme? Otkud toliki osećaj odgovornosti? (Ovo su, u stvari pitanja na koja ja i Slaven777 znamo odgovor, a postavljena su za one koji još ne znaju da bi sami o tome razmislili.)

Podržavam svakog ko postavlja izvore (Kole11), a ne podržavam one koji troluju temu (Slaven777) i imaju latentnu fobiju od istorijskih izvora (Slaven777) sa očiglednom tendencijom ka cenzuri (Slaven777).

Da li je neki izvor iskoračio iz srednjeg veka u stari ili u novi vek, da li ima mnogo veze sa srpskom istorijom ili ne, nije toliko bitno, jer se može kasnije koristiti na drugom mestu.

Aj zdravo.

Pa iz dva razloga. 1) Prvo, zato što mi smeta što se radi na sabotiranju potforuma Istorija ovakvim postu; srozavanju njegovog ugleda i dodatnom izvrgavanju ruglu. Da li neko, potpuno ozbiljan i pri zdravoj svesti, može da obrazloži da pojava kralja Servija Tulija na temi koja je posvećena srpskom srednjovekovlju (za ime Boga miloga, ti si birao temu; niko ti nije držao pištolj na cevanici dok si je otvarao (nadam se)) ne predstavlja ništa ni po kojem parametru neobično? Pa možda i pokuša, ukoliko je u stanju izmenjene svesti tj. pod dejstvom nekih psihoaktivnih supstanci. Jedini efekti toga jesu da još više nego do sada ispadamo kao jedna prilično neozbiljna sprdnja, kojoj može celi svet da se smeje (to i jeste primarni razlog zbog kojeg je masa forumaša i otišla sa potforuma, ne želeći da same sebe ponižavaju saučestvovanjem u ovakvim besmislicama).

2) A drugo, reagujem iz prostog razloga zbog toga što je ovo još jedan primer tvog izrazito velikog bezobrazluka, a koji si uprkos tome što je toliko očigledan odbio i da konstatuješ. Iako su zakavkaski Serboti i Sarbani iz vremena srednjeg veka, iako se javljaju u srednjovekovnom izvoru, očuvanom u srednjovekovnim rukopisima (i to ni manje ni više no izvoru koji je značajan ujedno i za ova naša podneblja) i iako su o njima i o njihovim vezama sa južno slovenskim Srbima pisali Tibor Živković i Aleksandar Loma (koje barem jednim delom poštuješ) i pogotovu Đorđe Janković (kojeg definitivno smatraš zbog pojedinih stavova, kako da se izrazim, vašim) a bez čega ja uopšte ne bih ni postavio na ovu temu te citate iz Porfirogenitovog Spisa o ceremonijama, ti si mene napao da nekakve političke aspekte unosim u temu (sic!) i iskritikovao to...a ovde si ni manje ni više no stavio lajk na objavu o kralju Serviju Tuliju.

3. Da dodam, kao treće, što se tiče latentne fobije od istorijskih izvora mogu samo da konstatujem da posle svega skeniranog, fotografisanog, citiranog i okačenog, pravo je pitanje šta si onda ti jer sam ja za mesec dana okačio više izvora na ovaj forum neko ti za deset godina. Ako ja imam 'fobiju', onda bi to samo značilo da ti imaš - alergiju na izvore, do te mere da dobijaš vazovagalnu sinkopu kad kod primetiš izvor pa mora da te vodimo u Urgentni da ne bi preminuo.

Nema ovde ničeg vrednog odgovora. Samo pokušaji sabotaže.

.......
Toma Arhiđakon, 13. vek,
Ćirilicu tom prilikom nazivaju "gotskim slovima" (gothicas litteras) kojima se piše "isti slovenski jezik" ("in eadem slavonica lingua") iz čega se vidi da su Goti tada smatrani Slovenima.

Dicebant enim, Gothicas litteras a quodam Methodio heretico fuise repertas, qui multa contra Catholicae fidei normam in eadem Slavonica lingua conscripsit mentiendo, quamobrem divino judicio, repentina, dicitur morte fuisse damnatus.

Utvrđivali su, da je gotska slova, neki jeretik Metodije pronašao, koji je mnogo koješta na slovenskom jeziku napisano protiv osnova katoličke vere ostavio. Zato je božjim sudom i osuđen bio, da naprečac umre.

https://archive.org/details/glasniksrpskoga14drugoog/page/n205/mode/2up?q=eadem
kF2K8T4.jpg

wkDrfD8.jpg

7NwxAvY.png

content

Это соборное определение, найденное Добнером в сочинениях Фомы, Дьякона Спалатскаго, заключалось в следующем: „ Inter multa саpitula in hac Synodo conscripta et hoc firmatum est et statutum, ut nullus de caetero in lingua Slavonica praesumeret divina mysteria celebrare, nisi tantum in Latina et Graeca, nec aliquis ejusdem linguae promoveretur ad sacros ordines. Dicebant enim, Gothicas litteras a quodam Methodio heretico fuise repertas, qui multa contra Catholicae fidei normam in eadem Slavonica lingua conscripsit mentiendo, quamobrem divino judicio, repentina, dicitur morte fuisse damnatus». См.Шлец. Несш. ч. 11. стр. 520.

https://azbyka.ru/otechnik/Biblia/o-pervonachalnom-perevode-svjashhennogo-pisanija/

Poslednja izmena:
Ovde si pokazao da uopšte nisi sposoban za postavku proste analogije. Kada bi ime Srbijanka bilo analogno sa imenom Serbius, to bi značilo upravo suprotno od onoga što si želeo da poentiraš. Za razliku od imena Serbius, ime Srbijanka jemačno ima veze sa srpskim etnonimom.

U smislu stručnosti, ovo te diskvalifikuje. Zato dozvoli i drugima pravo na mišljenje - makar kad su istorijski izvori u pitanju.

Pusti ti šta mene diskvalifikuje; nemam ja nikakve stručnosti niti nestručnost, nego objasni ti kako na temi o istoriji srpskog srednjovekovlja ne sme da se piše o srpskom plemenu koje pominje Đorđe Janković (i to predstavlja nekakvu politizaciju) a sme o ni manje ni više no rimskom kralju Serviju Tuliju.

Pusti ti šta mene diskvalifikuje; nemam ja nikakve stručnosti niti nestručnost, nego objasni ti kako na temi o istoriji srpskog srednjovekovlja ne sme da se piše o srpskom plemenu koje pominje Đorđe Janković (i to predstavlja nekakvu politizaciju) a sme o ni manje ni više no rimskom kralju Serviju Tuliju.
Vidiš da opet lažeš.

https://forum.krstarica.com/threads...-i-prepisu-1-srednji-vek.913459/post-41116215

Zašto lažeš? Stalno to radiš.

Ti si hteo da po ko zna koji put drugima zabraniš da pišu o nečemu, a tebi niko nikad ništa ovde nije zabranio.

Back