Pilula "za dan posle" ...

• Začetnik teme Začetnik teme Nelica
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Vidim da ovde ima mnogo neinformisanosti o nacinu na koji postinor deluje.
1. Postinor ne izaziva pobacaj, vec sprecava unosenje jajne celije u matericu.
2. Gestageni koji se nalaze u postinoru, ukoliko trudnoca postoji, deluju tako da ucvrscuju plod u materici i nikako drugacije.
3. Postinor ne deluje ako se uzme recimo duze od 20 sati nakon odnosa.

Meni se upravo desilo da je kondom pukao prilikom seksa. Dečko je "obavio svoje", ja sam sad u panici, a nisam sigurna da mogu da koristim te pilule za "dan posle" jer sam upravo danas počela da pijem tablete za kontracepciju, a na njima piše da uz njih ne bi trebalo da koristim druge tablete. :confused:

Meni se upravo desilo da je kondom pukao prilikom seksa. Dečko je "obavio svoje", ja sam sad u panici, a nisam sigurna da mogu da koristim te pilule za "dan posle" jer sam upravo danas počela da pijem tablete za kontracepciju, a na njima piše da uz njih ne bi trebalo da koristim druge tablete. :confused:

Ne bi ti preporucila pilule dan posle.A za kontracepciju najbolje se posavjetovati sa ginekologom.:)

idi kod doktora,prvih dana upotrebe pilule a posebno kod prve kutije se preporucuje dodatna kontracepcija.
lepo ispricaj pricu i pitaj sta da radis,bolje nego da se za tri meseca zapitas sto ti uske farmerke :?

i meni uopste nije jasno jel se prvo desilo to sa kondomom ili si prvo pocela da pijes,ili si pila posle toga...u svakom slucaju bolje pitaj ginekologa nego da te ovde savetuju :neutral:

idi kod doktora,prvih dana upotrebe pilule a posebno kod prve kutije se preporucuje dodatna kontracepcija.
lepo ispricaj pricu i pitaj sta da radis,bolje nego da se za tri meseca zapitas sto ti uske farmerke :?

i meni uopste nije jasno jel se prvo desilo to sa kondomom ili si prvo pocela da pijes,ili si pila posle toga...u svakom slucaju bolje pitaj ginekologa nego da te ovde savetuju :neutral:

Prvo sam počela da pijem tablete, tačnije, popila sam samo jednu, a onda se desilo to sa kondomom. Sutra idem kod ginekologa pa ću videti. Krivo mi je samo što mi se to desilo i pored sve moje opreznosti. Nepravda :mad: :(

Uh...Od silnog citanja i onoga sto sam procitala me je zabolela glava...sad sam potpuno zbunjena i ne znam sta da radim...vidim da na temi nije pisano vec mesec dana, ali se nadam da ce se neko pojaviti da pomogne nekim savetom...
Ginekolog mi je prepisao kontracepcivne pilule, da bih sredila ciklus koji je bio ekstremno neredovan. Tada jos uvek nisam imala odnose. Pilule pijem vec treci mesec, i posle prva dva pakovanja sam dobila tacno na vreme u onom razmaku od sedam dana do narednog pakovanja. Poslednju menstruaciju sam imala pre 15 dana, a prvi odnos u zivotu sinoc. Medjutim, nekoliko pilulica sam i to bas poslednjih dana uzela sa zakasnjenjem. (pijem ih u 20:00 svake veceri, 2 ili 3 za redom sam propustila, pa ih popila narednog dana, kao sto pise u uputstvu da treba postupiti u slucaju zaboravljene pilule. Zatim sam sinocnu pilulu umesto u 20:00 popila oko 21:30(mada mislim da to nije preveliko odstupanje)...ne znam koliko im je sve to poremetilo dejstvo...zato sam se sada prilicno ufrcila i razmisljam da uzmem pilulu za dan posle....ali, citajuci sva ova nezeljena dejstva sada sam postala poptuno zbunjena i ne znam sta da radim...izmedju ostalog se jako plasim da bi mi to ponovo poremetilo ciklus koji se najzad sredio...takodje, ne znam kako bih posle nastavila da pijem Yasmin, ako bih dobila pre nego sto ispijem celo pakovanje...
Pored ovoga imam jos jednu dilemu...kako sam procitala Postinor deluje na tri nacina:
1.ometa ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije u jajovod),
2.ometa oplodnju
3.ometa usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu
Zbog licnih uverenja 3. nacin je za mene ne prihvatljiv, pa me zanima posle koliko vremena u organizmu dolazi do oplodnje?

Оно чиме могу да ти помогнем (јер нисам стручна да ти дам одговоре на питања) је један мали савет.
Наиме, гинеколози стално саветују да се пилулица пије увече, у одређено време...и ту је најчешћи зајеб! Како можеш знати да ли ћеш увек у 8 увече имати при руци пилулицу, а ако заборавиш то вече да је попијеш - попићеш је тек ујутру, значи бар 12 сати касније...
Моје лично искуство је да је много боље пилулицу пити ујутру, да ти то буде прва ствар коју урадиш чим се пробудиш...тако се створи навика, ритуал: одеш у купатило, опереш зубе, попијеш пилулицу и даље пичиш без оптерећења... Чак и ако заборавиш, можеш се сетити сат-два-три касније, и попићеш је у току дана, што је опет краће него кад је пијеш са 12 сати закашњења.

Uh...Od silnog citanja i onoga sto sam procitala me je zabolela glava...sad sam potpuno zbunjena i ne znam sta da radim...vidim da na temi nije pisano vec mesec dana, ali se nadam da ce se neko pojaviti da pomogne nekim savetom...
Ginekolog mi je prepisao kontracepcivne pilule, da bih sredila ciklus koji je bio ekstremno neredovan. Tada jos uvek nisam imala odnose. Pilule pijem vec treci mesec, i posle prva dva pakovanja sam dobila tacno na vreme u onom razmaku od sedam dana do narednog pakovanja. Poslednju menstruaciju sam imala pre 15 dana, a prvi odnos u zivotu sinoc. Medjutim, nekoliko pilulica sam i to bas poslednjih dana uzela sa zakasnjenjem. (pijem ih u 20:00 svake veceri, 2 ili 3 za redom sam propustila, pa ih popila narednog dana, kao sto pise u uputstvu da treba postupiti u slucaju zaboravljene pilule. Zatim sam sinocnu pilulu umesto u 20:00 popila oko 21:30(mada mislim da to nije preveliko odstupanje)...ne znam koliko im je sve to poremetilo dejstvo...zato sam se sada prilicno ufrcila i razmisljam da uzmem pilulu za dan posle....ali, citajuci sva ova nezeljena dejstva sada sam postala poptuno zbunjena i ne znam sta da radim...izmedju ostalog se jako plasim da bi mi to ponovo poremetilo ciklus koji se najzad sredio...takodje, ne znam kako bih posle nastavila da pijem Yasmin, ako bih dobila pre nego sto ispijem celo pakovanje...
Pored ovoga imam jos jednu dilemu...kako sam procitala Postinor deluje na tri nacina:
1.ometa ovulaciju (oslobađanje jajne ćelije u jajovod),
2.ometa oplodnju
3.ometa usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu
Zbog licnih uverenja 3. nacin je za mene ne prihvatljiv, pa me zanima posle koliko vremena u organizmu dolazi do oplodnje?

Pilulu za dan posle ne uzimaj! Koliko sam shvatila to zaboravljanje tableta se dešavalo u drugoj nedelji ciklusa, ako si postupila tačno onako kako piše u uputstvu ne bi trebalo da bude problema(naravno, zavisi koliko si tačno kasnila sa tabletama), nastavi uobičajeno da piješ Yasmin do kraja pakovanja itd. iskreno se nadam da ti je ginekolog uradio/la sve potrebne analize pre propisivanja terapije sa oralnim kontraceptivima.Ja sam ih koristila dve godine,naravno sa prethodnim analizama bitnih faktora, i super su mi odgovarale. Ali nažalost, imala sam tragičan slučaj u familiji,kao posledicu kontraindikacije korišćenja oralnih kontraceptiva!!! I ZATO BUDITE OPREZNI SVI!
Što se tiče vremena u toku kojeg dolazi do oplodnje, to je relativno, jer neki spermatozoidi mogu da prežive i po nekoliko dana i da tada oplode stvorenu jajnu ćeliju.Inače usađivanje jajne ćelije u matericu se dešava nakon ,otprilike, sedam dana od oplodnje.I postinor ometa usađivanje oplođene jajne ćelije u matericu, dovodi do propadanja žutog tela,koje ima značajnu ulogu u opstanku oplođene jajne ćelije.Tako da je 3. potpuno realno delovanje postinora. ;)

Pilulu za dan posle nisam popila...devojka u apoteci mi je rekla da Yasmin pilule koje pijem deluju i nekoliko dana nakon potpunog prestanka uzimanja i da verovatno nema potrebe da pijem Postinor...nadam se da je u pravu....
@Jeleko ginekolog mi nije uradio nikakve analize samo mi je prepisao Yasmin, da bi mi sredio ciklus...pijem Yasmin vec 3. mesec i nisam imala nikakvih problema...ne znam da li bi sada trebalo da trazim nekakve analize od ginekologa...
Kad sam vec tu,jos jedno pitanje...da li na Yasmin utice konzumiranje alkohola?

Ako nisi imala nikakve probleme od kako koristiš Yasmin,nadam se da ti odgovaraju i da je sve u redu. Ono na čega treba da obratiš pažnju jesu neželjena dejstva,kontraindikacije i kada se treba hitno javiti lekaru kod upotrebe ove vrste lekova! To sve piše na papiru u kutiji Yasmin-a. Bitno je da nisi gojazna, da nemaš povišen krvni pritisak,dijabetes, da u porodičnoj anamnezi ne postoje tromboze,kardiovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja. Naravno, ako si pušač rizik je veći,pa bi bilo dobro ostaviti cigarete.Radi se o pilulama sa niskom dozom hormona, sa mnogo boljom podnošljivošću i osobinama u odnosu na kontraceptive ranijih generacija,ali bez obzira na sve to ginekolozi ih i suviše lako i često propisuju, i stvarno treba biti oprezan! Veruj mi znam zašto to govorim!
Što se tiče alkohola, on nema neke direktne veze sa dejstvom oralnih kontraceptiva, ali generalno nije poželjan u kombinaciji sa bilo kojim lekovima zbog mogućeg uticaja na njihov metabolizam.

Evo posto videh temu i citamprve postove i bas mi je drago da je dr dala svoj sud i malo pojasnila to strucno.
Ali naravno da se moze desiti da ne deluje, cini mi se da sam citala, skoro u nekom casopisu, naravno neki je ginekolog pisao tekst.Desice se da pilile ne deluju ukoliko je plod vec zacet. Znaci protiv sudbie se i ne moze. Ja ne znam nikoga ko je pio te tablete.
pozdrav

Proshli mesec sam uzela tablete za ''dan posle''.
Ischitavala sam predhodne postove,i niko nije imao simptome kao ja.

Ljudi moji mislila sam da sam potpuno poludela!
Nisam osecala nikakve fizichke promene,ali psihichke.....majko mila!

Desetak dana,posle njih sam postala toliko razdrazljiva da sam plakala na chak plishane lutke!
Znachi mogla sam da se rasplachem na sve simpatichno,nepravedno,na povishenu boju glasa,.....ma na sve moguce!
Hvala Bogu situacija se malo unormalizovala.

Da li je bilo ko imao slichnih iskustava?!

Back