Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Rustični francuski hleb - po receptu Goca cakes.

attachment.php

attachment.php

Rustični francuski hleb
500gr brasna, 10gr soli,napraviti rupu i staviti 250-300ml vode i 15 -20gr kvasca. Ja stavimu vodu i kavasac prstohvat secera,sve promesati na grubo sa kasikom, ne sme se nikako fino umesiti, znaci kada se to umesi formiraju se od mase 4 uzane rolnice, koje formiras na dosta brasna....na tepsiji kisnu oko 30 minuta. Rerna se zagreje na 230 stepeni i pece se nekih 20-30 min...pre pecenja ja ga sa skalperom isecem malo ,i pospem sa ostrim brasnom.....korica je okolo tvrdo,pucka,mmmmmm a unutra mekano

Hvala na pohvalama. Evo recepta slatke štrudlice.
Sastojci
Za testo:
• 500 g brašna
• 150 g putera ili margarina
• malo soli
• 1/2 paketića kvasca
• 1 kašičica šećera
• 1 jaje
• 1 belence
• za podmazivanje pleha ulje (ja stavim pek papir)
• po potrebi mleko
Za fil:
• 100 g mlevenog maka (ako se pravi različiti fil onda 1/2 mere)
• 50 g šećera
• malo mleka
ili
Za fil:
• 1 kesica cimeta
• 50 g suvog grožđa (ja sam stavila brusnike koje su malo odstajale u vodi da nabubre)
Za premazivanje:
• 1 žumance
• za posipanje šećer u prahu
Priprema
U malo mlake vode sa kašičicom šećera i brašna staviti kvasac da nadodje.
U dublji sud sipajte sve sastojke zajedno sa nadošlim kvascem i zamesite testo. Pokrijte krpom i ostavite na toplom da nadođe.
Mak pomešajte sa šećerom i sa malo mleka skuvajte tek toliko da provri i ostavite sa strane.
Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Razvucite oklagijom što tanje 0,5 cm. Polovinu fila ili jedan fil premažite preko prve kore i urolajte.
Urolanu štrudlu premažite polovinom žumanceta i isecite nožem na manje štrudlice. Isto postupite i sa drugom polovinom testa.
Poređajte u pleh i pecite. Pecite u zagrejanoj pecnici na 250 stepeni oko pola sata.
Pečene štrudlice izvadite iz rerne i pospite šećerom u prahu.

PUNJENI TROUGLIĆI
Sastojci
Za testo:
750 g mekog brašna
2 dcl mleka
2 dcl jogurta
1 kašičica Šećera
50 g svežeg kvasca
1 dcl ulja
1 jaje

Za fil:
100 g putera ili margarina
2 žumanceta
150 g Kačkavalja
150 g praške šunke (ja nekada stavim slaninicu sečkanu na kockice i malo propržene da miris bude intenzivniji)
Origano

Za premazivanje:
Jaje
Susam

Priprema
U manjoj posudi sjediniti mlako mleko, šećer, kvasac i kašičicu brašna i ostaviti da nadođe na toplom.
U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošao kvasac, ulje i soli po ukusu. Ručno izmešati, a zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od prstiju. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.

Fil:
Kačkavalj izrendati na krupno rende, a prašku šunku iseći na kockice.
Puter i žumanca penasto umutiti.

Nadošlo testo istanjiti oklagijom u pravougaonik debljine 0,5 cm i premazati umučenim puterom.
Na testa posuti kačkvalj, prašku šunku i origano, Preseći uzduž na pola da bi se dobila dva rolata i uviti ih.

Rolate premazati umučenim jajetom i posuti susamom pa iseći na trouglove.

U pleh obložen pek-papirom poslagati punjene trouglove. Ostaviti 10-ak min pa ih peći na 200°C dok ne porumene.

Sneki, ne daju reputaciju, pa da te hvalim ovako. I za saltko i za slano. Znam za pravilo, moram i drugima da dam reputaciju. Nije da neću ili da mi se ništa drugo ne sviđa, ali me to nervira.E, baš da pravim kombinatoriku sa tim, nešto mi je bez veze.

Pinerli

attachment.php
attachment.php

P.S.
Evo i recept..
testo pravim po ovom receptu..
http://www.coolinarika.com/recept/slanci-prstici/
budu bas kao kupovne..
od ove mere bude 8 kuglica..(zemicke)
punjenja su razna...ja sam sad pravila pica-(p.sos,sunku,svezi sampinjoni i kaskavalj)
a kod nas ima da se kupe jos i...
bejkon,jaje na oko i kackavalj
kobasica i jaje..umuceno..i sir tipa mocarela
feta,paradajz i origano ili mirodjija
a vi pravite sa onim sta volite u testu...
testo se radi po receptu...kad se nafijuju treba da odstoje 10-15 min da narastu jos malo(testo se ne razvija previse tanko oko pola cm i vise..)
pecem ih na 250 st. oko 10-15 min..(zavisi od debljine testa i pecnice) pazite da se ne prepeku da ne budu suve..
rerna da bude predhodno dobro zagrejana..

Poslednja izmena:
attachment.php
Dzinovska palacinka Potrebno:2 kom. jaja,7 supeni kasika brasno,250 ml. hladno mleko,malo ulje.Napravi se smesa za palacinke. Pleh od sporeta dobro nauljimo cetkicom i stavimo u rernu da se ulje dobro zagreje.U zagreanom plehu stavimo prethodno pripremljenu smesu za palacinke.Pece se u rerni na 200 stepeni dok ne dobije blago rumenu boju.Dok je jos vruca stavimo dzem i premazamo po celoj povrsini.Uvije se u rolat,sece se dok je jos vruca na komade 5-6 sm.Posipa se prah secerom i vanilom.Ja sam koristila dzem od sipaka,a najlesa je sa domasnim dzemom od sljiva.Moze da se pripremi slana ili slatka,punjenje po zelji:).Gotova je za 20 minuta.

attachment.php
Dzinovska palacinka Potrebno:2 kom. jaja,7 supeni kasika brasno,250 ml. hladno mleko,malo ulje.Napravi se smesa za palacinke. Pleh od sporeta dobro nauljimo cetkicom i stavimo u rernu da se ulje dobro zagreje.U zagreanom plehu stavimo prethodno pripremljenu smesu za palacinke.Pece se u rerni na 200 stepeni dok ne dobije blago rumenu boju.Dok je jos vruca stavimo dzem i premazamo po celoj povrsini.Uvije se u rolat,sece se dok je jos vruca na komade 5-6 sm.Posipa se prah secerom i vanilom.Ja sam koristila dzem od sipaka,a najlesa je sa domasnim dzemom od sljiva.Moze da se pripremi slana ili slatka,punjenje po zelji:).Gotova je za 20 minuta.

Ajme meni, mljac :worth:

Nego, je l' ima neko neki recept za neko integralno pecivo, ali UKUSNO? Dosta mi je više gluposti sa interneta, probala sam milion puta, ili ispadne gorko ili nije slatko

- - - - - - - - - -

Recept, naravno. Letos sam bar dve kile nabacila probajući različita punjenja. Moj favorit - sir+mirođija.

Divno

Back