Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Recept za pogacu Suncokret i postupak kako se radi (u albumu)

Podmesi se 250 ml mlakog mleka, 1 mala kasicica soli, 1 mala kasicica secera i 1 kvasac.Kad nadodje dodaje se 120 ml ulja, 1 jaje i 1 belance (umute se posebno mikserom) i oko 650 gr. brasna da bude normalno testo.Da nadodje testo oko 20 minuta.
Podeli se na dve polovine, jedna polovina bude cela, a druga se podeli na dva dela, jedan 2/3 od testa, a drugi 1/3.
Prva polovina se podeli na 5 loptice, svaka se razvuce oklagijom, premaze otopljenim margarinom (oko 100 gr.), poredjaju se jedna na drugu, zadnja se ne maze margarinom.Razvuce se kora velicine pleha od 28 cm i ubaci u podmazan pleh.Kora se rasece na 8 kao na slici br.1, presaviju se kao na slici br.2.
Drugi deo testa koji je 2/3 od druge polovine se isto podeli na 5, razviju se korice (manje od prve), premazu se margarinom, poredjaju jedna na drugu, zadnja se ne maze, razvije se kora precnika 20 cm, presece se na 8 delova ( slika br.3 ), ali skroz i svaki se presavija i ubaci u sredinu pleha kao na slici br.4.
Treci deo testa koji je 1/3 od druge polovine se oblikuje u lopticu i ubaci u sredinu.(slika br.5)
Pogaca da bude na toplom oko 10 min, premaze se zumancetom, loptica u sredini se posoli makom, a okolo se posoli susam (slika br.6).
Zagreje se rerna na 225 stepeni.Pece se 10 minuta, smanji se na 200 stepeni ali se pogaca prekrije pekpapirom i pece jos 20 min, onda se pekpapir skloni i pece jos 10 minuta na 175 stepeni.
Bila sam uzasno opsirna sa zeljom da vam bolje objasnim.Ako nesto nije jasno pitajte za vas sam uvek tu.Slike kako se radi sve ovo su u mom albumu, nisam stavljala na forum da ga ne opterecujem.

Poslednja izmena:
Buducatasto, sve divno izgleda, :klap: ali ja ne znam šta je na ovoj prvoj slici, roze i zeleno. Jel i to slano?
A ono je neka salata na trećoj? Kupus, šargarepa, azuki pasulj ili šta? ako nije tajna.... izgleda mi intrigantno

Evo drage moje tecepta za Pogaču cvet (na prvoj slici), ovo je originalan recept, ali sam ja u pola testa dodala blendiran spanać i pravila pogačice, pa ređala red zelene, red obične, prva je bila obična a poslednja je bila zelena. Prilikom savijanja kiflica jednu savijete tako da vam bude zelena, a jednu da bude obična i ređate naizmenično. Uh, al' sam ga iskomplikovala, al' pitajte ako vam nije jasno (nikad nisam imala smisla za objašnjavanje):dash::dash::dash:

Pogaca "cvet"

3 kom jaja – sobne temperature
4 kasike ulja
1 kasika soli
3 dl mlakog mleka
1-2 kasike suvog kvasca
do 700 g brasna
za premazivanje
120 g omeksalog putera ili margarina
Priprema

• odvojite malo mleka i stavite kvasac i malo secera.
  • odvojite zumanca od belanaca u posebne posude.
  • penasto umutite žumanca, dodajte im kasiku po kasiku ulja i kasiku soli.
  • posebno umutite belanca.
  • U sneg od belanaca postepeno sipajte mleko, sa kvascem.
  • Sve ovo pomešajte sa zumancima,malo rucno promešajte i postepeno dodajte brasno,
  • Premesilte ga rukom, jos malo i oblikovati u loptu i ostaviti sat vremena da naraste.
  • Naraslo testo podeliti na 8 delova i svaki malo premesiti, vrhovima prstiju u lopticu i ostavila 15 min pokrivemo.
  • Svaku lopticu razviti na velicinu palacinke, palacinke premazati puterom
  • Palacinke rukom premazivati (osim poslednje) omeksalim puterom i slagati jednu na drugu.
  • Tako slozene, razvaljati u veliki krug (kao za kiflice)
  • Po sredini kruga iseci traku i urolati.To ce biti centar pogace.
  • Ostatak iseci u trouglove i praviti kiflice.(treba da ih bude 16). Ako imate potrebu i na vise delova iseci testo,vise kiflica, nije problem, nacicete im mesto pri slaganju u pleh.
  • Pleh u kome cete peci, premazati dno i stranice puterom i pobrasniti.
  • Kiflice slazete oko centra, bilo da pravite u okruglom ili cetvrtastom plehu.
  • Ostavite pokriveno oko 5 min,(a i ne mora) i u HLADNU rernu i peci na 180 C da porumeni.
    Premazati puterom cim izvadite iz rerne, da dobije sjaj!!
    Izvor Coolinarika, autor: Watermelon

Na trećoj slici je crvena kinoa sa povrćem. Kinou imate u svakoj prodavnici zdrave hrane, lako se i brzo sprema, jako je zdrava a možete da je kombinujete s čim god hoćete.:super:

Cestitam i rodjendan, i diplomu, a za posluzenje jedno veliko BRAVO! :super:
Jel` ono lucerka? Sama "pravis" klice ili kupujes gotove?

To je crvena kinoa, a seme lucerke sam ranije kupovala u poljoprivrednoj apoteci i sama pravila klice, jer sam čitala da su jako zdrave, međutim moji baš nisu nešto oduševljeni sa njihovim ukusom pa sam ih na kraju samo ja jela,:sad2: a pošto su jako osetljive ne mogu da stoje u frižideru duže od dva-tri dana, ubuđaju se,:think: onda sam odustala od proizvodnje hehe:zcepanje:

Buducatasto,ja sam odusevljena sa ovim divnim repertoarom,pogotovo sto su slanisi za mene spanska sela,'ocu ja al' ne umem,mozda zato sto na pite i rolate ne mogu da postavim mede:dash:al bilo bi i previse ruku na srce da me Bog za sve dao.Svaka cast jos jednom,bonu dugujem ispucala sam sve za danas:dash:

Buducatasto,ja sam odusevljena sa ovim divnim repertoarom,pogotovo sto su slanisi za mene spanska sela,'ocu ja al' ne umem,mozda zato sto na pite i rolate ne mogu da postavim mede:dash:al bilo bi i previse ruku na srce da me Bog za sve dao.Svaka cast jos jednom,bonu dugujem ispucala sam sve za danas:dash:

Dacika, tvoje tortice govore o tvojoj umetničkoj duši,:worth: a to nije bog dao svakom. Meni više idu od ruke slana jela i predjela, nekako a za tortice mi baš, baš treba psihička priprema:think: pa da budu nešto:sad2:

To je crvena kinoa, a seme lucerke sam ranije kupovala u poljoprivrednoj apoteci i sama pravila klice, jer sam čitala da su jako zdrave, međutim moji baš nisu nešto oduševljeni sa njihovim ukusom pa sam ih na kraju samo ja jela,:sad2: a pošto su jako osetljive ne mogu da stoje u frižideru duže od dva-tri dana, ubuđaju se,:think: onda sam odustala od proizvodnje hehe:zcepanje:

E, hvala! Kinou (jos uvek :mrgreen:) nisam gajila! Bas cu da probam.
Ja klice gajim u teglicama Linolade - pojedem linoladu :hahaha:, poklopac izresetam (ovo ti je super forica za ispiranje klica, ceo proces se zavrsi u teglici, ni ne stignu do frizidera), pa se onda detoksikujem (od gresne Linolade). :zcepanje:

E, hvala! Kinou (jos uvek :mrgreen:) nisam gajila! Bas cu da probam.
Ja klice gajim u teglicama Linolade - pojedem linoladu :hahaha:, poklopac izresetam (ovo ti je super forica za ispiranje klica, ceo proces se zavrsi u teglici, ni ne stignu do frizidera), pa se onda detoksikujem (od gresne Linolade). :zcepanje:

Baš je dobra ta fora sa poklopcem, a kinoa je inače drevna žitarica

Kinoa (quinoa) je jedna od nutritivno najvrednijih namirnica na planeti. To je prastara žitarica kojom su se hranile drevne Inke, a koja sadrzi proteine koji se lakse vare od proteina iz mesa i jaja.
Ova žitarica je odličan izvor mnogih vitamina u minerala uljučujući vitamine B grupe, magnezijum, vitamin E, fosfor i veoma važan – cink, ne sadrzi gluten.
Izuzetno je zdrava, vrlo ukusna i lako se i brzo priprema, odlično kombinuje sa povrćem i mesom. U Bio špajzevima postoji crvena i bela kinoa, meni se lično više dopada crvena

Kinoa (Quinoa) crvena sa povrćem

200 gr. Kinoe (Quinoa) crvene
400 ml. vode
morska so po ukusu
1/2 kg raštana ili slatkog kupusa
300 gr. šargarepe
200 gr. bundeve
1 struk praziluka
3 češnja belog luka
maslinovo ulje
peršun
Priprema

Crvenu kinou (Quinoa) očistiti i dobro oprati pod mlazom vode, pa skuvati u vodi poklopljeno jedno 10-tak minuta (odnos vode i kinoe treba da bude 2:1).
Ostaviti je poklopljenu da odstoji još desetak minuta da upije svu tečnost.

Za to vreme posebno skuvati na pari povrće (raštan ili kupus, šargarepu i bundevu.

Praziluk sitno iseckati i prodinstati par minuta na vodi.

Svo povrće treba da bude krckavo – a la dente.

Pomešati povrće sa kinoom, dodati beli luk iseckan na listiće, preliti maslinovim uljem, posoliti morskom solju i kratko par minuta propržiti na laganoj vatri da se sastojci prožmu.

Na kraju dodati sitno seckan peršun.
Ovo jelo možete da poslužite kao glavno jelo, ili kao prilog.

picture.php

Super recept, bas cu da probam!
Za kinou znam, koristila sam i belu, to je, pored prosa, jedna od prvih zitarica koje sam uvela detetu, pre pirinca (da ne objasnjavam sad moje teorije). Uglavnom, sjajna zitarica! :super:
Izvinjavam se za OFF, necemo vise. :rumenko:

E za ovo nisam znala,inace i moji klinci su prvo jeli proso pa sve drugo i danas ga cesto spremamo i volimo ali kako uletesmo u torte tako i interesovanje za ove divne i zdrave namirnice predje u drugi plan...hvala na info za kinou probacu sad na odmoru da je nabavim i spremim pa cu mozda malo da vas vratim na ovo ako mi nesto ne bude jasno,bas me je zainteresovala.

Verujem da je kinoa zdrava i ukusna i sve to, ali, sestre slatke, mnogo je skupa. Juče sam bila u HemakheyiNeyi u Hilandarskoj, pola kile 400 i nešto dinara, a sad gledam na sajtu biošpajza 1005 dinara. Što je mnogo - mnogo je. Možda neko nabavlja jeftinije...
Inače, proso me osvojilo. Baš lepa i ukusna jela mogu da se naprave

Super recept, bas cu da probam!
Za kinou znam, koristila sam i belu, to je, pored prosa, jedna od prvih zitarica koje sam uvela detetu, pre pirinca (da ne objasnjavam sad moje teorije). Uglavnom, sjajna zitarica! :super:
Izvinjavam se za OFF, necemo vise. :rumenko:

Pogodna je za male bebirone, kojima se tek uvode žitarice, jer ne sadrži gluten, kao ni proso ili pirinač, kao i integralno heljdino brašno. Mlade majke ih rado uvode kao prvu kašicu jer ih bebice rado prihvataju:klap: Znam iz iskustva:super:

Na Cvetku je pre N.G. bila 400 gr. oko 300 din. Nama još uvek traje, ne treba puno za jedan obrok oko 1 kafena šoljica uz povrće:whistling:

Aha... znači ne ide puno... mada gledam onaj recept, piše 200 g. Dobro, malo mi je bio šok u prvom momentu. Nekad mi treba vremena da se naviknem na neku cenu i da je prihvatim. A kupiću malo da probam. Može za ponekad. Nećemo svaki dan da je jedemo...

Aha... znači ne ide puno... mada gledam onaj recept, piše 200 g. Dobro, malo mi je bio šok u prvom momentu. Nekad mi treba vremena da se naviknem na neku cenu i da je prihvatim. A kupiću malo da probam. Može za ponekad. Nećemo svaki dan da je jedemo...

Ovo je spremano za proslavu mojoj ćerki za rođendan i diplomu, pa sam pravila malo veću količinu, zbog gostiju koji poste, mada je i toga ostalo dosta, uvek se spremi mnogo više nego što se pojede, uz još i druga jela, ja bar nikad ne mogu da ocenim količinu i uvek se bojim da ne bude malo:rotf: A za četroročlanu porodicu za jedan obrok, dovolja je i kafena šoljica, malo više povrća i imaš kompletan obrok, ako imaš mesojede u kući dodaš neku šniclu i bog te veselio:zcepanje:

Još da dodam, da ne zaboravim i neću više da vas davim sa kinoom, dobra je i bela kinoa, po nutritivnim sastojcima je ista kao i crvena, ali meni je crvena dekorativnija i lepša kad se skuva, malo je čvršćća i sviđaju mi se njene male kličice, sve je stvar ukusa:hvala:

Kad uđeš u pijac (deo gde se prodaju jaja), pa desno ima jedan red malih prodavnica, tu je jedna mala neupadljiva prodavnica zdrave hrane, ali stvarno ima svega, šta god potražiš, i ne znam gde to sve drže, jer je stvarno mala i skučena radnjica, ali veći je izbor nego u onoj preko puta velikoj Bio zrno ili kako se već zove, koja nema ni pola asortimana:dontunderstand:

Na ovim prostorima u našem narodu pogače imaju veliki značaj. Prave se za rođenje deteta, krštenje, rođendane, svadbe, Mladence, za poklon, pa mislim da zaslužuju da imamo posebnu temu i da postavljamo recepte i fotke jer mogu da budu jako inspirativne. Ja obožavam da ih pravim i za početak postavljam ovaj recept, a nadam se da ćete i vi drage moje dodati vaše ideje:hvala:

Svečana pogača kruna
[/COLOR][/U][/B]
Ovu pogaču sam pravila za Mladence mojij ćerki i zetu inspirisana cipelicinom pogačom sa Coolinarike

Sastojci
4 solje brasna
250 ml mlijeka
1 puna kasika suvog kvasca (ja sam stavila 1 sveži kvasac)
1 casa oko 250 ml jogurta
50 ml ulja
Priprema
1. Zamesiti testo srednje tvrdoce, postepeno dodavati tecnost dok ne dobijete zeljenu cvrstocu. Ostaviti da nadolazi pa ponovo premesiti.
2. Odvojiti trecinu testa za dekoraciju.
3. Pomocu modlice za kolace praviti listice da dobijete kao pola lista koji nemora da bude pravilnog oblika jer cete ga prekriti drugim listom. Radnu povrsinu posipati brasnom.
4. Od ostalog testa umijesiti okruglu pogacu (velicina torte). Namazati je okolo vodom i ređati listove. U sredinu stavljati napravljene cvetove i ruze. Njih pre uvijanja posipati brasnom da se ne bi zalepile.
5.Ostaviti da nadodje dobro pa namazati jajetom.
Postupak
Ukoliko zelite dodati jos malo umjetnosti i mozda pojacati efekat, napravite ovakvu krunu . Od jedne i 1/2 solje brasna uz dodatak 1 kasike soli zamesite dobro tvrdo tijesto. Izrezite nekoliko traka kao na slici i namazite uljem neku loptastu posudu, koju ste prethodno prekrili folijom, premazite jajetom i pecite krunu oko pola sata na 180 stepeni da malo porumeni. Ovakva pogaca je super za sve praznike, svadbe…
Posluživanje
A ako volite spektakle pre iznosenja pogace na sto izvadite jednu ruzicu pazljivo i na to mesto stavite ili manju papriku ili izdubljeni cvrst manji paradajz u koji sipate malo jakog pica, alkohola i zapalite… Ja nisam htela da eksperimentišem ali ideja je super:super:

24xqq1y.jpg

2v0xufk.jpg

fm3w42.jpg

9tz5fn.jpg

1zxnrb5.jpg

SNOP ŽITA

Moja omiljena pogača, pravljena bezbroj puta, za Božić, Uskrs, po receptu Branke sa Colinarike, odnosno po knjizi “Baking”, Marthe Day.

Sastojci
900 g brasna
15 g svezeg kvasca
1 kašika soli
5 kašika mlakog mleka
400 ml hladne vode
glazura:
1 jaje
1 kašika mleka
Priprema
Razmutiti kvasac sa mlekom da postane kremast.
Prosejati brasno i so zajedno i dodati kvasac i vodu pa zamesiti tvrdje testo dok ne postane glatko.
Ostaviti ga u lagano nauljenoj posudi i pokriti da se dize na sobnoj temperaturi dok mu se udvostruci volumen.
Nadignuto tijesto premijesiti i ostaviti da miruje 10-tak minuta.
Odvojiti ga na pola, pa od jedne polovine napraviti podlogu za pogaču,a drugu polovinu pokriti da se ne susi.
Na lagano pobrasnjeloj podlozi razvaljati testo od prilike 35×25 cm.
Presaviti i nozem nacrtati oblik pečurke, s tim da joj donji deo bude oko 18 cm dug.
Rasiriti testo na pleh na kojem cemo peci i sa viljuskom ga izbosti i premazati vodom da nam se ne uhvati korica .
Testo prekriti lagano nauljenom plastikom.
Ostatak testa od podloge lagano rukama izmijesati i spoji ga sa ostatkom.
Testo ponovno podijeliti na pola pa sada jednu polovinu ponovno razvaljati u pravougaonik velicine oko 28×18 cm.
Kidati ga nozem na duge komadice ,lagano ih protrljati rukama (cisto zbog oblika), i slagati ih na donji deo podloge .
Premazati lagano glazurom.
Sada uzeti veci deo tijesta i iskidati ga u 4 komada.
Svaki taj komad iskidati u 25 komadica, i prstima ih oblikovati u male duguljaste loptice lagano siljaste na jednom vrhu.
Svaki komadic lagano zarezati makazama, slagati ih na gornji deo pripremljene podloge.
Kako radimo, tako lagano premazujemo glazurom.
Kada smo popunili gornji deo snopa , od ostatka testa napravimo pletenicu koju nije potrebno podvlaciti sasvim ispod pripremljenog snopa vec samo lagano podviti uz krajeve sa strane
Ponovno premazati glazurom i staviti u zagrejanu rernu na 200*,a nakon 15 minuta smanjiti na 180*,peci jos nekih 25 minuta ili dok dobijemo zlatnu boju,a da je pogača pecena.
Izvaditi iz pecnice i ostaviti na limu da se hladi .

picture.php

picture.php

Back