Paulo Koeljo i 3 saveta za usamljene žene

zanat ima pravila
inventivnost nije tesko identificirati, kao i autenticnost i dopadljivost
zapravo postoji vise definicija i sve su izvedene po nekim kriterijumima
ovo s rizikom ne kapiram...osim ako ne mislis da je to kao neki biznis pa propadnes ili uspijes
za vecinu umjetnika to je vise u kategoriji kompulzije
U redu. Nabroj nam šta jeste, šta nije umetnost. I onda sortiraj umetnost po "kvalitetu". Da znamo ovde na forumu. Možeš početi sa književnošću pa dalje sa muzikom.

U redu. Nabroj nam šta jeste, šta nije umetnost. I onda sortiraj umetnost po "kvalitetu". Da znamo ovde na forumu. Možeš početi sa književnošću pa dalje sa muzikom.
moze to i jednostavnije
kic pretendira da se dopadne i proda sto vecem krugu ljudi, maskirajuci se kao umjetnost, povladjujuci nerazvijenom ukusu, emocijama i culima
cilj je sticanje dobiti, materijalne ili nematerijalne, a ne proizvodnja vrijednosti
zato je kic po pravilu imitacija
nudi instant zadovoljstvo bez napora, povrsne emocije i ne ostavlja dubljeg traga
vecina proizvoda masovne kulture je upravo kic ili shund, al tako je uvijek i bilo
ovo vrijedi za sve od knjizevnosti do filma
"ono malo sto preostane" ostavi svoj trag u ljudskom postojanju i to bi bila ta famozna umjetnost

inace, kic proizvode i umjetnici i to svjesno

moze to i jednostavnije
kic pretendira da se dopadne i proda sto vecem krugu ljudi, maskirajuci se kao umjetnost, povladjujuci nerazvijenom ukusu, emocijama i culima
cilj je sticanje dobiti, materijalne ili nematerijalne, a ne proizvodnja vrijednosti
zato je kic po pravilu imitacija
nudi instant zadovoljstvo bez napora, povrsne emocije i ne ostavlja dubljeg traga
vecina proizvoda masovne kulture je upravo kic ili shund, al tako je uvijek i bilo
ovo vrijedi za sve od knjizevnosti do filma
"ono malo sto preostane" ostavi svoj trag u ljudskom postojanju i to bi bila ta famozna umjetnost

inace, kic proizvode i umjetnici i to svjesno
Hoćeš da se kladimo da ne postoje dve osobe u svetu koje se će se oko svih dela složiti da li su kič ili umetnost.

Hoćeš da se kladimo da ne postoje dve osobe u svetu koje se će se oko svih dela složiti da li su kič ili umetnost.
i ne treba da se sloze oko svih djela
evo recimo oko ovog jos traju polemike od 1917

1280px-Marcel_Duchamp,_1917,_Fountain,_photograph_by_Alfred_Stieglitz.jpg

dok oko sikstinske kapele nikad i nije bilo neke polemike

mislis - objektivno umjetnost?

nakon pet godina osnovnih studija, 2 godine magistarskih i 15 godina aktivne proizvodnje kicha
prilicno sam sigurna da znam sta jeste umjetnost
a jos bolje znam sta nije
E moja drugarice, ako su ti potrebne studije da bi ti neko tamo rekao sta jeste, a šta nije umetnost, onda ne znam šta da ti kažem. Studiraj i dalje.
sto se koelja tice
tesko da ce oko njega polemika toliko dugo trajati
al ajde da vidimo 😆
A i sko ti čekaš kraj polemike da bi ti neko odredio da li to jeste ili nije umetnost, i za to ne znam šta bih ti rekao. Čekaj kraj polemike.

@Tonci Provala
Evo, tri strane filozofiranja, a i dalje da nam ne kažeš koja su to pravila umetnosti, tj. pravila koja treba prekršiti, da bi to bila umetnost. I ko su ti koji određuju pravila? 🤔

vjestina tj zanat ima svoja pravila
nekad ih krsis svjesno da bi proizveo odredjeni efekat, a nekad prosto ne znas drukcije pa radis onako kako znas
npr gumicom otvaras formu kad crtas jer nisi sposoban sagledati stvari unaprijed pa stvar na kraju djeluje brljavo
ili stavljas debele konturne linije i gdje treba i ne treba pa ti one pojedu crtez jer su nemetljive do bola
u oba slucaja se vidi da ti nedostaje zanata tj vjestine
s druge strane ako znas isplanirati iz rezultata se jasno vidi vjestina
malo vjestog planiranja i praznina ce opisati formu ili svjetlo jasnije od hiljadu detalja
dobro pozicionirana ili procijenjna konturna linija naglasit ce samo ono bitno...
iz svega toga se cita zanat i intencija
tu si vec mozda korak blize umjetnosti
onda se vec mozes baviti porukama ako zelis, emocijama ako zelis...u mjeri u kojoj to zelis...i mozda napravit jos jedan korak ka umjetnosti
bez te podloge i poznavanja pravila igre nije nemoguce, ali je puno teze

E moja drugarice, ako su ti potrebne studije da bi ti neko tamo rekao sta jeste, a šta nije umetnost, onda ne znam šta da ti kažem. Studiraj i dalje.

A i sko ti čekaš kraj polemike da bi ti neko odredio da li to jeste ili nije umetnost, i za to ne znam šta bih ti rekao. Čekaj kraj polemike.

aha, ti si jedan od onih sto su rodjeni sa svim neophodnim znanjem pa nema razloga da ga sticu u zivotu tipa obrazujuci se 😆

sto se koelja tice, licno mislim da nema potrebe da cekam
meni je jasno da je shund
tako da je test vremena fakat nepotreban
evo i po drustvenim mrezama ga sve manje citiraju
koeljo propo 😂

vjestina tj zanat ima svoja pravila
nekad ih krsis svjesno da bi proizveo odredjeni efekat, a nekad prosto ne znas drukcije pa radis onako kako znas
npr gumicom otvaras formu kad crtas jer nisi sposoban sagledati stvari unaprijed pa stvar na kraju djeluje brljavo
ili stavljas debele konturne linije i gdje treba i ne treba pa ti one pojedu crtez jer su nemetljive do bola
u oba slucaja se vidi da ti nedostaje zanata tj vjestine
s druge strane ako znas isplanirati iz rezultata se jasno vidi vjestina
malo vjestog planiranja i praznina ce opisati formu ili svjetlo jasnije od hiljadu detalja
dobro pozicionirana ili procijenjna konturna linija naglasit ce samo ono bitno...
iz svega toga se cita zanat i intencija
tu si vec mozda korak blize umjetnosti
onda se vec mozes baviti porukama ako zelis, emocijama ako zelis...u mjeri u kojoj to zelis...i mozda napravit jos jedan korak ka umjetnosti
bez te podloge i poznavanja pravila igre nije nemoguce, ali je puno teze
Ništa od ovoga što si navela ti ne garantuje da ćeš napraviti umetničko delo. Slažem se da je lakše izraziti se kad poznaješ tehniku. Ali to ne znači da si umetnik. Neki od najvećih (šta god ovo značilo) umetnika nisu nikada završili nijednu školu.

aha, ti si jedan od onih sto su rodjeni sa svim neophodnim znanjem pa nema razloga da ga sticu u zivotu tipa obrazujuci se 😆

sto se koelja tice, licno mislim da nema potrebe da cekam
meni je jasno da je shund
tako da je test vremena fakat nepotreban
evo i po drustvenim mrezama ga sve manje citiraju
koeljo propo 😂
Lepo si ovo rekla. Tebi LIČNO je Koeljo sund. I to je ok. Šta to znači objektivno? Apsolutno ništa.
Nisam rodjen sa neophodnim znanjem. Ali znanje nije umetnost. To što znaš da sviraš 1000 muzički dela te ne cini umetnikom.

Ništa od ovoga što si navela ti ne garantuje da ćeš napraviti umetničko delo. Slažem se da je lakše izraziti se kad poznaješ tehniku. Ali to ne znači da si umetnik. Neki od najvećih (šta god ovo značilo) umetnika nisu nikada završili nijednu školu.
naravno da ne znaci, ali je potpuno nepoznavanje pravila udruzeno s tendencijom da oponasas povrsno puno cesce korak prema kicu nego prema umjetnosti
drugo, ta fama o umjetnicima(biznismenima, naucicima...) koji nisu zavrsili nijednu skolu je najobicnija glupost kojom se ljudi tjese
vecina tih ljudi je itekako obrazovana
+ nepismen ce covjek jako tesko napisati bilo roman

Ne bih da se mešam u ovu dubokumnu raspravu ali… zaista postoje studije umetnosti i književnosti. I tamo ti ljudi stvarno kažu šta je umetnost i kako da je prepoznaš. Zato književni kritičari nisu nepismeni pastiri nego neki učenjaci.

Ne bih da se mešam u ovu dubokumnu raspravu ali… zaista postoje studije umetnosti i književnosti. I tamo ti ljudi stvarno kažu šta je umetnost i kako da je prepoznaš. Zato književni kritičari nisu nepismeni pastiri nego neki učenjaci.
Kao što rekoh, ako ti je potreban neko da ti kaže šta je umetnost ili nije, ne znam šta bih ti dalje rekao. Pitaj ih pa slušaj, gledaj...

naravno da ne znaci, ali je potpuno nepoznavanje pravila udruzeno s tendencijom da oponasas povrsno puno cesce korak prema kicu nego prema umjetnosti
drugo, ta fama o umjetnicima(biznismenima, naucicima...) koji nisu zavrsili nijednu skolu je najobicnija glupost kojom se ljudi tjese
vecina tih ljudi je itekako obrazovana
+ nepismen ce covjek jako tesko napisati bilo roman
Lupam, da li je npr. Vangelis umetnik?

Lepo si ovo rekla. Tebi LIČNO je Koeljo sund. I to je ok. Šta to znači objektivno? Apsolutno ništa.
Nisam rodjen sa neophodnim znanjem. Ali znanje nije umetnost. To što znaš da sviraš 1000 muzički dela te ne cini umetnikom.
tako je, od koelja ni sest fakulteta i sestopedest kurseva nece napraviti ni markesa, ni borhesa, ni hemingveja...al i bez svega toga hoce napoleona hila magicnog realizma
lika koji pakuje jefitne kurseve za samopomoc u oblandu knjizevnosti

ma jok
mi tamo sjedimo da se malo druzimo
kasnije nas bude sramota priznati da smo proveli pet godina studorajuci i radeci dok je ceca mlatila pare po vasharima, a tapi vrijedno snimao kurseve kako slikati pomocu grafoskopa 😂

Back