pas za stan?

da li je neko imao iskustva sa drzanjem americkog staforda u stanu? I kakvi su utisci? Hvala unapred.

Jeste :) cak i sa dizanjem legla u stanu :)
Ukratko, AST se lako prilagodi zivotu u stanu, to su porodicni psi i bitan im je kontakt sa vlasnikom. Nisu lajavi, dlaka je kratka, uz dovoljno dnevnih aktivnosti neprimetni su u stanu. Naravno uz pravilno vaspitanje.

gracie-1.jpg

Ova tema je neaktivna duze vreme ali meni treba malo podrske. Nameravam da uzmem erdel-terijera. Posto vidim da na temi ima vlasnika ove rase kazite mi kako bi se oni prilagodili na dvosoban stan?

Vec duze vrijeme razmisljam o kupovini psa i izbor je (u konsultaciji s clanovima porodice) pao na dvije vrste - Kineski cubasti pas ili Civava. Oba psa imaju ono sto trazimo. Mali su kucni ljubimci, dobri s djecom, nisu previse zahtijevni s izlascima, ne linjaju se mnogo...

Kada biste vi birali izmedju ove dvije vrste, koju biste odabrali? Kineski cubasti ili Civava?

Ja ni jedno ni drugo :D
ukratko:
kineski cubasti pas- je jako bolesljiv pas zbog svoje koze...moras ga zimi puuuno utopljavati, a leti mu mazati zastitne faktore od sunca...takodje, znajui akne da im izadju po telu (puke)
civave- mali pas, svuda stane, vezuje se samo za jednu osobu, tvrdoglava, prgava, mazna, moras je cuvati zimi da se ne prehladiiii..
ako nekom nesto treba, tu sam, imala i imam pse....zzz

Vec duze vrijeme razmisljam o kupovini psa i izbor je (u konsultaciji s clanovima porodice) pao na dvije vrste - Kineski cubasti pas ili Civava. Oba psa imaju ono sto trazimo. Mali su kucni ljubimci, dobri s djecom, nisu previse zahtijevni s izlascima, ne linjaju se mnogo...

Kada biste vi birali izmedju ove dvije vrste, koju biste odabrali? Kineski cubasti ili Civava?

:zcepanje: Inače, najpre bih odabrala Kineza, i to powder-puff, jako lepo izgledaju a zdraviji su od "originala", dok su čivave obično bučne i škljocave. Naravno, i to je dosta do vlasnika ali najčešće ih ljudi preterano razmaze a genetika je neumoljiva.

Jeste :) cak i sa dizanjem legla u stanu :)
Ukratko, AST se lako prilagodi zivotu u stanu, to su porodicni psi i bitan im je kontakt sa vlasnikom. Nisu lajavi, dlaka je kratka, uz dovoljno dnevnih aktivnosti neprimetni su u stanu. Naravno uz pravilno vaspitanje.

gracie-1.jpg

joj, prelepi su ti:)
Samo svi izgledaju zedno sa ovim isplazenim jezicima:)

Ja ni jedno ni drugo :D
ukratko:
kineski cubasti pas- je jako bolesljiv pas zbog svoje koze...moras ga zimi puuuno utopljavati, a leti mu mazati zastitne faktore od sunca...takodje, znajui akne da im izadju po telu (puke)
civave- mali pas, svuda stane, vezuje se samo za jednu osobu, tvrdoglava, prgava, mazna, moras je cuvati zimi da se ne prehladiiii..
ako nekom nesto treba, tu sam, imala i imam pse....zzz
Kupila sam civavu, treba uskoro da stigne, ako imas neka iskustva da razmenis, slobodno

Latisa, mislim da ćeš sa čivavom uživati.
Jedino što je malecka pa će iziskivati mnogo nege i strepnje zbog toga što je mala, stoga lako povrediva.
Ali je fina i otmena prznica.

Jesi li smislila ime?

Поздрав за све чланове форума. :)
Желим да купим пса ког бих држао у стану од 54 м/2 (+ викендица коју бих што чешће посећивао преко пролећног и летњег периода, управо због пса највише), да је кратке длаке, да нема мирис и што ми је најбитније да је веома лојалан (да не кажем да би убио за газду). Што се величине тиче не бих баш ни превише малог, али ни превише великог, наравно. Пошто сам студент занима ме који пас не захтева јако пуно времена за шетњу и о којој временској дистанци говоримо. Нпр, да ли постоји раса којој више одговара да трчи/трчимо по пола сата - сат, него да шета 4 сата дневно? Будући да до сада нисам имао пса за кућног љубимца без обзира што сам баш доста читао о ономе што ме занима највише конкретних одговора сам добио односно прочитао управо на форумима. Још једна ствар ме занима - Да ли мењање места боравка стан-викендица смета псу и да ли би се можда тешко прилагодио томе? Сад сам поставио баш доста питања, али после дуго размишљања решио сам да узмем пса које једноставно обожавам од малих ногу и који би повећао моју одговорност генерално. Што се финансија тиче, мислим да не бих имао пара и да ми моји не би дали неку расу која пуно троши тако да кажем. Надам се да сте имали стрпљења да прочитате мој пост и унапред се захваљујем и извињавам, али много ми значи ово. Сигуран сам да као љубитељи животиња разумете сва моја (не)сувишна питања поготово што сматрам да не треба да купујем било ког љубимца уколико нисам спреман да му се посветим колико је то заиста потребно уз помоћ родитеља такође. Хвала још једном :)

tesko ces ti naci rasu za sebe...

a evo i zasto:

- psi, koji se ne linjaju i ne osecaju su psi za pratnju i razonodu, dakle oni patuljasti. eventualno rojal pudla, ali ona se ne uklapa u tvoj budzet i pojam 'lojalnosti'
- psi sa kratkom dlakom su za stan veca smrt u diskoteci nego dugodlaki psi sa poddlakom. kaze neko ko ima i jedne i druge i zna koja se dlaka lakse isteruje iz namestaja, tepiha i garderobe
- svaki pas trazi zanimaciju i kretanje, od najmanjeg do najveceg. mozda bi recimo engleski buldog bio sasvim ok sto se tice manje vremena provedenog u setnjama, ali onda se vracamo na pitanje budzeta i dlaka koje ostavlja u stanju.

sve u svemu, mislim da jedino imas srece kod pitanja/problema setanja izmedju gajbe i vikendice. to ti nijedna rasa nece zameriti.

Поздрав за све чланове форума. :)
Желим да купим пса ког бих држао у стану од 54 м/2 (+ викендица коју бих што чешће посећивао преко пролећног и летњег периода, управо због пса највише), да је кратке длаке, да нема мирис и што ми је најбитније да је веома лојалан (да не кажем да би убио за газду). Што се величине тиче не бих баш ни превише малог, али ни превише великог, наравно. Пошто сам студент занима ме који пас не захтева јако пуно времена за шетњу и о којој временској дистанци говоримо. Нпр, да ли постоји раса којој више одговара да трчи/трчимо по пола сата - сат, него да шета 4 сата дневно? Будући да до сада нисам имао пса за кућног љубимца без обзира што сам баш доста читао о ономе што ме занима највише конкретних одговора сам добио односно прочитао управо на форумима. Још једна ствар ме занима - Да ли мењање места боравка стан-викендица смета псу и да ли би се можда тешко прилагодио томе? Сад сам поставио баш доста питања, али после дуго размишљања решио сам да узмем пса које једноставно обожавам од малих ногу и који би повећао моју одговорност генерално. Што се финансија тиче, мислим да не бих имао пара и да ми моји не би дали неку расу која пуно троши тако да кажем. Надам се да сте имали стрпљења да прочитате мој пост и унапред се захваљујем и извињавам, али много ми значи ово. Сигуран сам да као љубитељи животиња разумете сва моја (не)сувишна питања поготово што сматрам да не треба да купујем било ког љубимца уколико нисам спреман да му се посветим колико је то заиста потребно уз помоћ родитеља такође. Хвала још једном :)
Uz napomenu da se većinom slažem sa prethodnim ogovorom, evoi ti moje viđenje.
Ne znam šta je za tebe "previše malo" niti "previše veliko", pa ću taj deo zanemriti (osim ako nam daš primer psa veličine koja ti odgovara).
E sad... što se budžeta tiče, ono što moraš da znaš je da je psa najjeftinije kupiti. Sve drugo (adekvatna ishrana, veterinarska nega pre svega) košta mnogo više i nije ni malo jeftino. Dakle, možeš uzeti psa iz azila ili od nekog ko ima štence nedefinisane rase - to ne košta ništa, ali odgoj i nega takvog psa ne košta ništa manje opd onog kojeg si platio npr. 1000€ (ne računam rase kojima treba šišanje, trimovanje i ostalo što se mora raditi i plaćati redovno). Svaki treba da se adekvatno hrani, svakom treba zaštita od parazita, vakcine, vitamini... i sve ostalo. Ako se razboli - lečenje isto košta. I da ne nabrajam dalje. Znači, ti sam moraš da se presabereš uklapa tli ti se to u planirane izdatke ili ne.
Mene nervira dlaka moje kuce po čitavoj kući, ali se sve vidi i lako se usisa. Sa kratkodlakim psima je to malo drugačije, lično nemam iskustva ali znam da ljudi muku muče sa oštrom, kratkom dlakom koja se teško izvlači iz tepiha ili nameštaja.
Miris je vrlo individualan (kao i kod ljudi) kao i naš stepen tolerancije na isti. Umnogome zavisi i od ishrane psa, tako da to ne bi trebalo da bude problem.
Nemam iskustvo sa psom u stanu tako da oko kretanja i obaveznih šetnji ne bih znala šta da ti kažem, ali svakako da se manji pas zadovoljava sa manje šetnje.
I najvažnije: ako rešiš da uzmeš psa i ako ga zaista toliko voliš - imaćeš rešenje za svaki eventualni problem.
Radost koju donosi druženje sa psom, vredna je malih promena u dnevnom ritmu i rasporedu i svega ostalog.
Isto tako, za kojeg god psa da se opredeliš - zavolećeš baš njega i nikad ti neće ni pasti na pamet da si, možda, pogrešio u izboru rase. Postoje neke predispozicije, ali generalno, pas je onakav kakvim ga mi "napravimo".
Meni prolazi kroz glavu jazavičar kao dobro rešenje za prvog psa u stanu, nekako zadovoljava i većinu tvojih zahteva, osim ako ga ne smatraš "previše malim" (što ima svojih prednosti - manji trošak oko ishrane, sredstava protiv parazita... i svega što se daje "po kilaži")

Пре свега желео бих да се захвалим на одговорима и додам да без обзира колико желео да будем детаљан у опису оног што тражим увек нешто има да се дода и одузме :)
Што се тиче шетњи пса и осталих физичких активности мене лично занима колико је неопходно најмање пута да се пас води у шетњу? Да ли је довољно 2 пута дневно, ујутро и увече? Ја сам убеђен да ћу имати и много више времена него што сам написао, али једноставно из опреза и заиста велике одговорности вас питам можда и банална питања за вас који сте власници паса. Уверен сам да рецимо ово време које проведем за рачунаром могу заборавити (и желим да заборавим) када узмем пса јер ће ми једноставно бити задовољство да проведем време с њим, шетам га, трчим и играм се с њим :)
На те текуће трошкове сам ја и рачунао тако да то не представља огроман проблем. Такође, она моја реченица из претходног поста "да убије за газду" је написана у заносу, па сам вероватно и претерао мало, али нећете ми замерити, мислио сам на што лојалнијег пса могућег. :) Пса бих платио до 250-300€, а расе које сам узимао до сада у обзир су кокер-шпанијел, бигл, басет, француски булдог итд.
Уколико неко има предлог коју бих још расу могао додати на списак био бих вам захвалан :-)
Да додам још само, омиљени пси су ми углавном ловачки ;)

Poslednja izmena:
koker spanijel je valjda ok. bili su popularni kad sam bila klinka, secam ih se kao veoma slatkih pasa. ne secam se da su trazili nesto uzasno puno kretanja. ne secam se da imaju neku tesku poddlaku, pa da se vlasnici raspadaju od ciscenja po kuci. pitati odgajivace za cenu da li se moze dobiti za te pare, mislim da moze.

bigla svakako mozes kupiti za te novce, sad su popularni, pa ih ima i za manje para. problem bi moglo biti linjanje, oni imaju bas tu nezahvalnu ostru dlaku.

baseta izbegavaj. pretezak pas za predugacka ledja, potencijalna nevolja u starosti.

francuski buldog je, po onome sto sam zakljucila iz setnji, isto sto i bigl.

ako volis pse sa lovnim genima, razmisli mozda o ostrodlakom fox terijeru ili skotskom terijeru. pa mozda cak i o westiju, deluju kao ozbiljni psi, mana im je trosak za cupanje.

ako hoces lojalnog psa, mada ne znam sta to tebi znaci (meni znaci da nece napolju da potrci za bukvalno svacime sto se krece, sto mirisi itd, ali ne da skace i brani u slucaju nuzde, mada svaka takva reakcija je naravno visoko cenjena), ja uvek preprucujem nekog od ovcara. problem je tu sto se gotovo nijedan ovcar ne uklapa skoro pa niujedan od tvojih kriterijuma (linjaju se za sve pare, umeju da se osete na jesen kad pokisnu, treba im kretanja koliko god), ali su zaista psi za svakog, a narocito za pocetnike.

'ajde kad sam pocela da se i ja nadovezem :)
Ovog puta cu biti kratka: opredeli se za psa koji se tebi najvise dopada (s tim sto bih ja na listu dodala i bretonca). Nikad se ni jedan po karakteristikama nece savrseno uklopiti u zamisli, ali kad ga uzmes i zavolis - svaki ce biti savrsen.
Odrastao pas moze da se uklopi u setnje ujutro i uvece.

Sve što su Smeh i Iblagojević napisale, potvrđujem, posebno onaj deo o dlaci-imala sam psa sa dugom, mekanom dlakom a sad imam kuju sa kratkom, oštrom.

Dodala bih na spisak još i hrtove, isluženi trkači mogu da se nabave iz azila, verujem da sa sve troškovima transporta iz EU mogu da "izađu" do 400 evra pa i manje, a spadaju u one koji imaju dve brzine-0km/h i oko 40km/h, dakle, generacijama je vršena selekcija da mogu da miruju po ceo dan do vremena za istrčavanje. Problemi: zdravlje, kao i kod svih sportista u penziji, pa bih se zato pre odlučila za kuju jer one su obično korišćene za priplod a sterilizacijom se smanjuje verovatnoća nastanka bilo kakvih tumora. Dalje, veliki su i sa niskim sadržajem telesnih masti pa im zimi treba odelce i cele godine im treba kvalitetnija hrana. Ali s obzirom na relativno malu kilažu u odnosu na visinu, opet nisu toliko strašni. I još jedna stvar: ako vide mačku, poleteće za njom jer to su prvenstveno lovci.

Одлучио сам се за кокер-шпанијела, поготово јер га је имала комшиница, па имам и емотивну повезаност на неки начин са том расом јер сам као мали често одлазио код ње да се играм са псом :)
Е, сад је л' зна неко где могу да узмем штене те расе? Вероватно постоји посебна тема за то, али будући да сте изузетно предусретљиви не сумњам да ћете ми и овог пута изаћи у сусрет и помоћи ми :)
Хвала вам свима још једном :)

e, to je super. sad prvo razmisli sta oces- da li zelis jednog dana da se takmicis (izlozbe, neki pseci sport), ili samo hoces ljubimca. onda citas specijalizovane sajtove, forume, portale. malo se obavestis kojim stanjima i bolestima je rasa sklona, tu ces naci i ko su respektabilni odgajivaci, ako ih ima kod nas. pa kad sve to izdumas, onda ces lako naci i mesto di ces ga pazariti.

Back