pas za stan?

Само да јавим људима који су ми много помогли својим одговорима на моја питања да сам срео једну госпођу која је шетала свог пса и која ми је обећала једно штене кокер-шпанијела за око 7 месеци, како је рекла. Јако сам срећан :)

Da ozivim temu malo :D
Šta vi mislite o držanju Zlatnih retrivera u stanu. Živim u stanu od 86kvm . Da li se osete i koliko im treba šetnje dnevno?
Ako neko ima iskustva sa ovom rasom, neka podeli informacije :)

A komšije? U većini gradova je lokalnim Odlukama o držanju životinja zabranjeno voziti pse liftom. Nije da te odgovaram od nabavke psa, samo ti predočavam sa čim sve možeš da se susretneš, da ne bude da nisi znao pre nego što dobro promisliš.

Inače, što se tiče samih zlatnih retrivera, moraš od malena da radiš na socijalizaciji jer su među veterinarima koji rade te obavezne preglede posle ujeda, izašli na prvo mesto od svih rasa. Dakle, i u Dogs 101 su ih okarakterisali kao "snappy". Dlaka, mislim da nije suviše komplikovana za održavanje, takođe uz blagovremeno navikavanje na češljanje, i mislim da nemaju tako razvijene lojne žlezde kao labradori koji se ipak više koriste za aport iz vode i uopšte, za neki rad, ali s druge strane, to je i prednost labradora. (Da bi labrador dobio titulu nacionalnog ili internacionalnog šampiona, bez obzira na broj kandidatura, koliko se sećam, mora da ima položen radni ispit i ispit urođenih osobina, dakle, ne samo lepota.)

Statistički, najujedljiviji od svih rasa kod nas su zlatni retriveri, mada posledice nisu ni izbliza fatalne kao kod napada rotvajlera ili nemačkog ovčara, osim ako napadnu manjeg vlasničkog psa recimo, baš nedavno je moj muž ušivao ženkicu vestija koju je dohvatio golden gazdinog druga, sa namerom da je pokida na pola. Labradori su aporteri iz vode i imaju malo razvijenije lojne žlezde zbog toga, ali ništa što redovno četkanje ne bi rešilo.

Da ozivim temu malo :D
Šta vi mislite o držanju Zlatnih retrivera u stanu. Živim u stanu od 86kvm . Da li se osete i koliko im treba šetnje dnevno?
Ako neko ima iskustva sa ovom rasom, neka podeli informacije :)
Treba im ihihihi setnje, inace polude pa i ujedaju kako Mimi lepo rece.
Ni ja ne razumem zasto su ti zlatni retriveri toliko popularni, stnacuju se kao na tekucoj traci, a kako Mimi lepo rece svi od reda
su bolesni. Za srpske prilike ja bih ti preporucila nekog manjeg psa ( westi, dzek rasel, nesto te velicine).
Ljudsi ne shvataju da je i zlatni retriver i labrador pas koji hoce zadatke, nije porcelanska lutka, ko tome ne moze da udovolji
ne treba da uzima tu pasminu.
Nijedan pas ne smrdi ako se ceslja, cetka.
Ja imam psa velicine labradora, 3 sata sam s njim u setnji, nikada nije sam.

A komšije? U većini gradova je lokalnim Odlukama o držanju životinja zabranjeno voziti pse liftom. Nije da te odgovaram od nabavke psa, samo ti predočavam sa čim sve možeš da se susretneš, da ne bude da nisi znao pre nego što dobro promisliš.

Inače, što se tiče samih zlatnih retrivera, moraš od malena da radiš na socijalizaciji jer su među veterinarima koji rade te obavezne preglede posle ujeda, izašli na prvo mesto od svih rasa. Dakle, i u Dogs 101 su ih okarakterisali kao "snappy". Dlaka, mislim da nije suviše komplikovana za održavanje, takođe uz blagovremeno navikavanje na češljanje, i mislim da nemaju tako razvijene lojne žlezde kao labradori koji se ipak više koriste za aport iz vode i uopšte, za neki rad, ali s druge strane, to je i prednost labradora. (Da bi labrador dobio titulu nacionalnog ili internacionalnog šampiona, bez obzira na broj kandidatura, koliko se sećam, mora da ima položen radni ispit i ispit urođenih osobina, dakle, ne samo lepota.)
Zlotvora je uvek bilo koji pre podne mrze sebe,a posle podne ceo svet :aha: Pokušala jedna draga komšinica da mi broji zbog lifta,ali je na startu odustala :)

Treba im ihihihi setnje, inace polude pa i ujedaju kako Mimi lepo rece.
Ni ja ne razumem zasto su ti zlatni retriveri toliko popularni, stnacuju se kao na tekucoj traci, a kako Mimi lepo rece svi od reda
su bolesni. Za srpske prilike ja bih ti preporucila nekog manjeg psa ( westi, dzek rasel, nesto te velicine).
Ljudsi ne shvataju da je i zlatni retriver i labrador pas koji hoce zadatke, nije porcelanska lutka, ko tome ne moze da udovolji
ne treba da uzima tu pasminu.
Nijedan pas ne smrdi ako se ceslja, cetka.
Ja imam psa velicine labradora, 3 sata sam s njim u setnji, nikada nije sam.
Pa ne znam, eto kod mene u NS ima i zlatnih retrivera i labradora masa. Na svakom cosku po jedan... Niko se ne zali, svi su jako miroljubivi, samo bi se igrali. A vlasnici, sve starosne dobi, od dece pa do baka koje pola dana provedu pred TV-om :D
Kazu za labradore i zlatne retrivere da su prilagodljivi i da dokle god su sa vlasnikom oni su srecni. Ja mislim da bih bio u stanju da ga vodim u park ujutru na 20tak minuta, oko podneva sat vremena park pa setnja, a onda uvece isto sat-sat i po. To kad malo poodraste, a dok je stene nije mi nikakav problem da ga izvodim cesce, jer bih ga uzeo na leto kad sam nonstop slobodan. Ne znam jel mu to dovoljno vezbe jedino...
Što se tiče socijalizacije, ne znam da li neko od vas zivi u NS, ali grad je pun kucica raznoraznih, pa verujem da socijalizacija nece biti problem :D

Poslednja izmena:
Zlotvora je uvek bilo koji pre podne mrze sebe,a posle podne ceo svet :aha: Pokušala jedna draga komšinica da mi broji zbog lifta,ali je na startu odustala :)
Ja sam sada prvi put cula da da negde nije dozvoljeno psa voziti liftom. To je za moje pojmove protivzakonito.
Kako ces inace sa psom ako stanujes na petom , sestom spratu, ali ako je
pas stene ili jako star ( kao recimo sda ,moj pas) uopste i ne moze ni da se penje ni da silazi niz stepenice.

Sad, naravno da je malo nezgodno imati ogromnog psa pa jos nekog malo " nezgodnog" koga se svi boje i ulaziti u lift sa drugim ljudima.
Treba sacekati. U ove velike spada i labrador i zlatni retriver jer labradori znaju lepo da skacu i na decu, ljude a to ne voli bas svako.
Doduse to rade i na ulici, ne samo u liftu;)

Pa ne znam, eto kod mene u NS ima i zlatnih retrivera i labradora masa. Na svakom cosku po jedan... Niko se ne zali, svi su jako miroljubivi, samo bi se igrali. A vlasnici, sve starosne dobi, od dece pa do baka koje pola dana provedu pred TV-om :D
Kazu za labradore i zlatne retrivere da su prilagodljivi i da dokle god su sa vlasnikom oni su srecni. Ja mislim da bih bio u stanju da ga vodim u park ujutru na 20tak minuta, oko podneva sat vremena park pa setnja, a onda uvece isto sat-sat i po. To kad malo poodraste, a dok je stene nije mi nikakav problem da ga izvodim cesce, jer bih ga uzeo na leto kad sam nonstop slobodan. Ne znam jel mu to dovoljno vezbe jedino...
Što se tiče socijalizacije, ne znam da li neko od vas zivi u NS, ali grad je pun kucica raznoraznih, pa verujem da socijalizacija nece biti problem :D
Ajde, reci nam koliko godina imas pa cemo ti mi reci da li ces i koliko dugo da se pridrzavas ovih obaveza oko izvodjenja psa.;)

Imam 15 godina, ali nisam sam, moji ce mi pomagati oko svega sto je potrebno, sa bratom bih delio raspored oko setnji a sam bih ga cetkao, to mi nije problem :D

Cetkanje i nije bas tako veliki problem kod retrivera. Retriveri mnogo gube dlaku, to bi tvoji roditelji morali da znaju da ne bude posle da
takvog psa ne zele. Svakako da retriver moze da bude u stanu, ako si bas zapeo, uzmi ga:heart:
Za godinu, dve ce i tako samo tvoji roditelji da se brinu o njemu. To je tako uobicajeno. Znaci da je najvaznije
da je njima jasno sta im sleduje sledecih 13 godina:))

Da, roditelji su bitan faktor. A kad smo kod rasa koje se fino uklapaju i u manjem prostoru, opet, padaju mi na pamet i neki manji psi tipa, recimo, epanjel bretona koji ipak nisu prenamnoženi i uništeni kao retriveri, i zlatni i labradori. Ili usvojiti psa iz azila? Toliko ih je divnih, a usamljenih, da to prosto boli, a odrasli psi itekako mogu da steknu higijenske navike a zahvalni su ti doživotno. (Što me podseti, ako ti se sviđaju veći psi, jedan nešanac nemačkog oštrodlakog ptičara sa izgrađenim higijenskim navikama je baš prošle sedmice iz kraljevačkog "azila" otišao u pansion u Požegi, zove se Lux i divan je.

Cetkanje i nije bas tako veliki problem kod retrivera. Retriveri mnogo gube dlaku, to bi tvoji roditelji morali da znaju da ne bude posle da
takvog psa ne zele. Svakako da retriver moze da bude u stanu, ako si bas zapeo, uzmi ga:heart:
Za godinu, dve ce i tako samo tvoji roditelji da se brinu o njemu. To je tako uobicajeno. Znaci da je najvaznije
da je njima jasno sta im sleduje sledecih 13 godina:))
A što je to uobicajeno? :confused:
Što se tice Epanjel bretona, zar to nije pticar? Mislim da oni bas i nisu za stan zbog potrebe za akcijom :mrgreen:

Poslednja izmena:
A što je to uobicajeno? :confused:
Što se tice Epanjel bretona, zar to nije pticar? Mislim da oni bas i nisu za stan zbog potrebe za akcijom :mrgreen:
Epanjel breton ne trazi bas toliku akciju kao labrador ili zlatni rertriver, ali o njemu nismo nesto ni pricali.

Uobicajeno je da od kako imam psa ( 14 godina) srecem ljude sa psima koji mi govore da su to psi njihovih sinova i kceri , a koji su sa
14 i 15 godina obavzeno hteli psa. Te sinove i kceri nikada nisam srela sa tim psima:D
To je uobicajeno.

Epanjel breton ne trazi bas toliku akciju kao labrador ili zlatni rertriver, ali o njemu nismo nesto ni pricali.

Uobicajeno je da od kako imam psa ( 14 godina) srecem ljude sa psima koji mi govore da su to psi njihovih sinova i kceri , a koji su sa
14 i 15 godina obavzeno hteli psa. Te sinove i kceri nikada nisam srela sa tim psima:D
To je uobicajeno.
To su neodgovorna deca koje zelja za psom prodje.. Ja sam odgovoran :mrgreen:
Jesi sigurna za Epanjela? Ipak su to pticari, nekako mi se cini da su mnogo aktivniji od labova i zlatnih retrivera

Bretonac je manji, pa i igranje u stanu nije toliko fatalno za stan kao recimo kad se labrador razmaše svojom repinom. :heart: Drugo, bretonac je manji pa manje i jede, a ima i manje naslednih bolesti tipa displazije kukova i laktova, dlaka mu je laka za održavanje i ako se pravilno održava, skoro da i nema mirisa. Dalje, nikad nisam videla ujedljivog bretonca, a ne pamtim kad sam videla nekog drugog psa osim zlatnog retrivera da je ujeo nekoga... Čekaj, sećam se! Ima tome 8 godina, mešanac NLT je slučajno gricnuo dete svojih vlasnika a pakosni komšija prijavio. I pre 9 godina koker ujeo gazdinu bratanicu.

To su neodgovorna deca koje zelja za psom prodje.. Ja sam odgovoran :mrgreen:
Jesi sigurna za Epanjela? Ipak su to pticari, nekako mi se cini da su mnogo aktivniji od labova i zlatnih retrivera
Mimi ti je vec lepo odgovorila za Bretonca. Pas snova u svakom pogledu, i za grad, za park, kucu, stan, setnju, decu, mazenje.
Zdrav ko dren, razigran, Mimi je lepo primetila da je to pas koji ne "mirishe", a i dlaka je jako jednostavna za negu.
Velicina i karakter savrseno skladni i harmonicni.

Mimi ti je vec lepo odgovorila za Bretonca. Pas snova u svakom pogledu, i za grad, za park, kucu, stan, setnju, decu, mazenje.
Zdrav ko dren, razigran, Mimi je lepo primetila da je to pas koji ne "mirishe", a i dlaka je jako jednostavna za negu.
Velicina i karakter savrseno skladni i harmonicni.

Tačno od reči do reči.

Malo ljudi zna da je bretonac upravo zbog nemirisa dlake koja se lako održava zapravo idealan pas za stan. Naša Maza je živela u stanu bez terase sa nama i niko, ali niko ko je ušao u stan nije osetio onaj kereći miris.
Bretonac traži da je napolju dosta vremena. Tačnije, traži da je aktivan. Znači, loptica, donošenje, trčanje, bicikl, plivanje, fudbal, dresura napolju pod obavezno i to na povodcu a kasnije i bez njega, glasovne komande pa kasnije neme....lagane šetnje su moguće samo u povratku kad baldiše :lol: Dakle, nije bitna dužina vremena šetnje (30 min je dovoljno ako smo ograničeni s vremenom), već je važno da to bude ektivno vreme.
Izuzetno je privržen porodici, obožava decu, veseo, pametan, zdrav i brz kao struja. Može se voditi bilo gde jer je jako prilagodljiv.
Većina ljudi smatra da, pošto je bretonac ptičar, nije pogodan za stan......naprotiv.
Između bretonca i labradora uvek bih se opredelila za bretonca.....labrador po svojoj prirodi nije pas za stan. Zlatni retriver je toliko izanđana rasa, genetski uništena da je lutrija kupiti štene....o količini dlake da ne pričam, kao i o veličini psa.
Bretonac uz to košta neuporedivo manje i pri kupovini šteneta, a o ishrani, zdravom stomaku koji vari kamenje, uštedi na vetreinarima i stresu da ne govorim.

Poslednja izmena:
Hvala na detaljnim odgovorima :super:
Sad jos detaljno da se preispitam, a skontao sam da jedna bakuta kod mene u komsiluku ima bretonca, mada nikad nisam znao da je to ta rasa, raspitacu se kod nje :)
Cisto da znate, glavne rase koje dolaze u obzir su:
Zlatni retriver
Labrador
Americki staford
Bretonac
Ima i nekih dodatnih:
Erdel terijer
Srednji ili veliki šnaucer
Nemacki ovcar
i dr.

Usput, da li neko ovde licno ima bretonca u stanu ili se radi o tudjem psu?

Poslednja izmena:
Oba terijera i nemačkog ovčara otpiši, previše autoriteta zahtevaju a s obzirom da ti je to prvi pas, piši propalo. Zlatni retriveri su prenamnoženi i uništeni i zdravstveno, i karakter im je osakaćen. Dakle, od navedenih ostaju labrador i bretonac. Ako ima još koja rasa da tezanima, pitaj. :)

I ne mogu da odolim: kako ti se čini ovaj momak? Jedinstven je, dobrog zdravlja, naučen na život u stanu, lep i veliki, a učinio bi i dobro delo. ;)
1375983_10203686238902532_1059692191_n.jpg

Back