pas za stan?

Hvala na detaljnim odgovorima :super:
Sad jos detaljno da se preispitam, a skontao sam da jedna bakuta kod mene u komsiluku ima bretonca, mada nikad nisam znao da je to ta rasa, raspitacu se kod nje :)
Cisto da znate, glavne rase koje dolaze u obzir su:
Zlatni retriver
Labrador
Americki staford
Bretonac
Ima i nekih dodatnih:
Erdel terijer
Srednji ili veliki šnaucer
Nemacki ovcar
i dr.

Usput, da li neko ovde licno ima bretonca u stanu ili se radi o tudjem psu?
Pa znamo ih iz tudjih stanova, doduse vidim da je Ljilja imala neku Mazu te rase pa ce ti ona reci.
Nemoj slucajno da ti pada na pamet americki staford ili nemacki ovcar,
Erdel terijer i veliki shnaucer malo su komplikovani, ljudi se boje velikog shnaucera ( zato sto su glupi, ljudi, a ne psi:D),
valjda zato sto je crn.

Sve u svemu neka ti uzi izbor bude bretonac ili labrador.
Ja da sam na tvom mestu uzela bih tibetanskog terijera, ali to je moj ukus , ja volim te pse koji imaju duge shishke,
te pastirske pse.

Pogledaj slike:

http://www.google.de/imgres?imgurl=...&imgrefurl=http://www.tibet-terrier-von-kirat
Srednje su velicine, kao bretonac od prilikie, inteligentni, veseli, nisu bolesni jer se ne i stancuju, jedino sto moraju da se cesljaju jednom
nedeljno.

Poslednja izmena:
Oba terijera i nemačkog ovčara otpiši, previše autoriteta zahtevaju a s obzirom da ti je to prvi pas, piši propalo. Zlatni retriveri su prenamnoženi i uništeni i zdravstveno, i karakter im je osakaćen. Dakle, od navedenih ostaju labrador i bretonac. Ako ima još koja rasa da tezanima, pitaj. :)

I ne mogu da odolim: kako ti se čini ovaj momak? Jedinstven je, dobrog zdravlja, naučen na život u stanu, lep i veliki, a učinio bi i dobro delo. ;) Pogledajte prilog 325989

Lepotan <3
Jedino sto ja psa necu do leta uzeti nema sanse zbog obaveza :(

- - - - - - - - - -

Pa znamo ih iz tudjih stanova, doduse vidim da je Ljilja imala neku Mazu te rase pa ce ti ona reci.
Nemoj slucajno da ti pada na pamet americki staford ili nemacki ovcar,
Erdel terijer i veliki shnaucer malo su komplikovani, ljudi se boje velikog shnaucera ( zato sto su glupi, ljudi, a ne psi:D),
valjda zato sto je crn.

Sve u svemu neka ti uzi izbor bude bretonac ili labrador.
Ja da sam na tvom mestu uzela bih tibetanskog terijera, ali to je moj ukus , ja volim te pse koji imaju duge shishke,
te pastirske pse.

Pogledaj slike:

http://www.google.de/imgres?imgurl=...&imgrefurl=http://www.tibet-terrier-von-kirat
Srednje su velicine, kao bretonac od prilikie, inteligentni, veseli, nisu bolesni jer se ne i stancuju, jedino sto moraju da se cesljaju jednom
nedeljno.
A što ne staford? I kako mislis komplikovani :D
Sad sam pogledao na sajtu KSRS, postoje samo 3 registrovane odgajivacnice tibetanskih terijera u Srbiji ._.

Poslednja izmena:
Staford i NO zahrevaju ipak iskusnijeg vlasnika, kao i erdel terijer, zbog svog urođenog temperamenta koji je, da se ne lažemo divan, ali na kom ima stvarno puno da se radi.

E, primetila sam po ulicama i azilima sve više mešanaca u tipu tibetanskog terijera, neverovatna stvar! Dlaka samo malo zahtevnija za održavanje od dlake bretonca.

Kod mene ima jedan ulicni (cela ulica ga zna, mazi, pazi, a zimi spava kod neke babe u stanu) i jako mi lici na tibetanskog :)
Ostaju mi u uzem izboru Labrador i Bretanac.
Što se tiče staforda, mnogi moji "1st time owners" drugovi ih imaju i nikakvih problema nemaju... A ne radi se o samo jednom drugu

Kod mene ima jedan ulicni (cela ulica ga zna, mazi, pazi, a zimi spava kod neke babe u stanu) i jako mi lici na tibetanskog :)
Ostaju mi u uzem izboru Labrador i Bretanac.
Što se tiče staforda, mnogi moji "1st time owners" drugovi ih imaju i nikakvih problema nemaju... A ne radi se o samo jednom drugu

Posto si neiskusan u cuvanju pasa terijera savetujem ti da ih zaobidjes u sirokom luku i ako su to sjajni psi ali nisu nikako za pocetnike zbog "tvrdog" temperamenta bolje uzmi neku rasu sa kojom se lakse "radi" ,tvojim drugovima je verovatno neko pomogao u odgoju tako da ako nemas nikog iskusnog STARIJEG da ti pomogne u odgoju terijera zaobidji nije nikako za pocetnike..... imas mnogo divnih rasa npr bretonac nije los, mozda koker spanijel (jesu pticari ali su laki za "rad") pinc srednji mislim da je laksi za obuku ,ima mnogo rasa koje bi bile zadovoljne u stanu uz naravno duze setnje, vecina terijera se izzivi na namestaju a kada su u stenji tu su macke,rupe, drugi psi i ostale zivotinjice koje bi oni rado "postetili" ako se ne nauce kako treba takodje ne trpe cupanje vucenje za usi rep(bilo sta sto boli) tj. rado bi vratili istom merom naravno pravilna socijalizacija sve to namesti na svoje mesto ali neiskusan vlasnik tesko moze to da izvede......

Posto si neiskusan u cuvanju pasa terijera savetujem ti da ih zaobidjes u sirokom luku i ako su to sjajni psi ali nisu nikako za pocetnike zbog "tvrdog" temperamenta bolje uzmi neku rasu sa kojom se lakse "radi" ,tvojim drugovima je verovatno neko pomogao u odgoju tako da ako nemas nikog iskusnog STARIJEG da ti pomogne u odgoju terijera zaobidji nije nikako za pocetnike..... imas mnogo divnih rasa npr bretonac nije los, mozda koker spanijel (jesu pticari ali su laki za "rad") pinc srednji mislim da je laksi za obuku ,ima mnogo rasa koje bi bile zadovoljne u stanu uz naravno duze setnje, vecina terijera se izzivi na namestaju a kada su u stenji tu su macke,rupe, drugi psi i ostale zivotinjice koje bi oni rado "postetili" ako se ne nauce kako treba takodje ne trpe cupanje vucenje za usi rep(bilo sta sto boli) tj. rado bi vratili istom merom naravno pravilna socijalizacija sve to namesti na svoje mesto ali neiskusan vlasnik tesko moze to da izvede......

E sad mi je jasno, hvala na detaljnom odgovoru :)
Šta mislite o Velikom Engleskom hrtu tj. Grejh(o)undu, ja iskreno mislim da je to savrsen pas za mene, samo sto nisam siguran da ih ima u nasim azilima... :(
Jel postoji neka varijanta da ga "porucim" iz nekog azila u inostranstvu?

Staford i NO zahrevaju ipak iskusnijeg vlasnika, kao i erdel terijer, zbog svog urođenog temperamenta koji je, da se ne lažemo divan, ali na kom ima stvarno puno da se radi.

E, primetila sam po ulicama i azilima sve više mešanaca u tipu tibetanskog terijera, neverovatna stvar! Dlaka samo malo zahtevnija za održavanje od dlake bretonca.

Ima ih po ulicima, nisu bas ti, ali lice na njih i izgleda da su isto tako zlatni kao i ovi " originalni".
Ja sam prosle godine uzela jednog sa ulice ( bio je i stene , mozda deset nedelja star), kod mog je brata, sada su svi presrecni da sam (im) ga
udomila jer je to pas snova. Mislim da su to mesanci nekih maltezera i neke malo vece psece zivotinjice, u svakom slucaju su predivni u svakom
pogledu.

@drucker The
Hrtovi ne bi bili dobar izbor za tebe jer sa njima mora da se trci, ja licno obozavam sve pse pa i hrtove, ali oni se jako tesko vaspitavaju, zapravo nikako
pa ti zato savetujem da ostanes na svom prvobitnom izboru. A koliko znam tesko je sigurno naci odgajivacnicu za te grejhounde.
Staforda ce se bojati svaki covek u zgradi u kojoj stanujes i batali tu ideju.

Ima ih po ulicima, nisu bas ti, ali lice na njih i izgleda da su isto tako zlatni kao i ovi " originalni".
Ja sam prosle godine uzela jednog sa ulice ( bio je i stene , mozda deset nedelja star), kod mog je brata, sada su svi presrecni da sam (im) ga
udomila jer je to pas snova. Mislim da su to mesanci nekih maltezera i neke malo vece psece zivotinjice, u svakom slucaju su predivni u svakom
pogledu.

@drucker The
Hrtovi ne bi bili dobar izbor za tebe jer sa njima mora da se trci, ja licno obozavam sve pse pa i hrtove, ali oni se jako tesko vaspitavaju, zapravo nikako
pa ti zato savetujem da ostanes na svom prvobitnom izboru. A koliko znam tesko je sigurno naci odgajivacnicu za te grejhounde.
Staforda ce se bojati svaki covek u zgradi u kojoj stanujes i batali tu ideju.
Pa svi vlasnici hrtova kazu da su oni "couch potatoes", gde god hoces pogledaj, kazu istu stvar...
A i ne bih ih uzeo iz odgajivacnice vec iz azila ;)

Hvala na detaljnim odgovorima :super:
Sad jos detaljno da se preispitam, a skontao sam da jedna bakuta kod mene u komsiluku ima bretonca, mada nikad nisam znao da je to ta rasa, raspitacu se kod nje :)
Cisto da znate, glavne rase koje dolaze u obzir su:
Zlatni retriver
Labrador
Americki staford
Bretonac
Ima i nekih dodatnih:
Erdel terijer
Srednji ili veliki šnaucer
Nemacki ovcar
i dr.

Usput, da li neko ovde licno ima bretonca u stanu ili se radi o tudjem psu?

momce, da si ti nabavis jednu civavicu? po izboru bi se reklo da ne znas mnogo o psima, o rasama pogotovo, pa ako se i desi neki propust u odgajanju psa, kapiram da je sa nevaspitanom civavom najlakse. makar ako ujede coveka ne moze napravi pregolemu stetu...

momce, da si ti nabavis jednu civavicu? po izboru bi se reklo da ne znas mnogo o psima, o rasama pogotovo, pa ako se i desi neki propust u odgajanju psa, kapiram da je sa nevaspitanom civavom najlakse. makar ako ujede coveka ne moze napravi pregolemu stetu...
Zapravo i sa nevaspitanom civavom je vrlo tesko izaci na kraj, laje kao luda, 'oce da grize, i ruke i nameštaj, tako da se ne slazem ._. A i lice na pacove pomalo
Propust u odgajanju je najmanje vidljiv na rasama poput labradora i hrtova, koje su vrlo miroljubive i nije im narav takva da zele da grickaju okolo i budu neposlusne. Nasuprot njima, civave zahtevaju cvrscu ruku, sto mnogo njihovih vlasnika ne zna, i drzi ih u torbicama i rancevima pola zivota, te iste postanu agresivne i netrpeljive na sve zivo :)

E sad mi je jasno, hvala na detaljnom odgovoru :)
Šta mislite o Velikom Engleskom hrtu tj. Grejh(o)undu, ja iskreno mislim da je to savrsen pas za mene, samo sto nisam siguran da ih ima u nasim azilima... :(
Jel postoji neka varijanta da ga "porucim" iz nekog azila u inostranstvu?

BATALI! Štene hrta je jako skupo i teško za nabavku, a isluženi hrtovi (ono na šta ti misliš) su rupa bez dna za pare jer kao 1. treba da platiš sve troškove tipa vakcinacije, sterilizacije, transporta... Dakle, dok stigne do tebe uopšte, prvo će tebe da istrijažiraju "do sitnih crevca" . Dalje, 2. računaj na konstantne posete veterinaru jer su to sportisti u penziji, dakle, srce, mišići, zglobovi, tetive... 3. Računaj takođe i koliko pas te veličine i tako brzog metabolizma treba da pojede. Hrt, kao ni rasan konj, uopšte nije jeftin "hobi", a još ako nemaš nikakvog profita od njega (da se razumemo, od člana porodice i ne treba da se profitira), spremi se za bankrot. $. To su lovci i treba im barem sat aktivnog treninga dnevno uz rizik da ti donese mačku koju je upravo ulovio. Ili, zamisli, on odjuri negde i donese ti ulovljenog maltezera, pa moraš vlasniku da nadoknadiš finansijsku štetu i duševnu bol...

A zasto chivavu, zasto ne jedno slonche, polarnog medvedica ( ja bih celo svoje bogatstvo dala samo da sa sloncetom, sa medvedicem ne bas tako)
provedem barem mesec dana:heart:
Ovaj nas decko, a sve od nas od reda zayebava, ali svi mi to znamo od prvog momenta kako se javio ovde nevin i naivan, a komuniciramo s njim
kao da komuniciramo i sami medjusobno.
Sada, posle onolikih pitanja, on pita za hrtove a blage veze nema sta su i cemu sluze ( a narocito koem) ti hrtovi.
I kao oticice ce u azil da trazi ruskog hrta , ili americkog ili irskog:hahaha:

stono bi se reklo: jos od prvog vagona...
Bas nekako, tako;)

- - - - - - - - - -

Jel sad greska sto se informisem? Naravno, trebao bih da se zaletim i kupim prvog sto mi padne pod ruku, i onda posle 2 meseca u azil da ga stavim jer mi ne "odgovara" :confused:

Ma jok, samo pitaj, nego si poceo sa zlatnim retriverom i tako stigosmo do slona.

I nije bilo tvoje prvo pitanje sta ce ti pasti pod ruku, nego sta ti je palo na pamet.

Mladost ludost :D
Sta da radim kad sam neiskusan, Lako je vama da kritikujete, kad ste iskusni u ovome, meni je prvi put, ne zelim da pogresim... ;)
Pa i meni je moj pas prvi ( jes da je sada mator) , ali je prvi koga sam ja i izabrala, a i pazila i mazila, vaspitavala od malih nogu ( njegovih).

Ja se nisam mnogo raspitivala kod vlasnika pasa ( ovo sada ozbiljno, inace se uglavnom shalim s tobom) jer sam znala da svaki Ciga svoga konja
hvali nego sam od prilike znala koje osobine taj moj buduci pas ne sme da ima, pa sam tako sistemo eliminacije dosla na skotskog ovcara.
naravno igra tu uvek ulogu i izgled psa , ja sam fascinirana tim dugodlakim pastircima kojima se ne vide oci pa je izbor bio i jednostavniji.
I da te pohvalim:)

Pametan si, duhovit, pismen a imas samo 15 godina.
Svaka cast:)

Poslednja izmena:
Pa i meni je moj pas prvi ( jes da je sada mator) , ali je prvi koga sam ja i izabrala, a i pazila i mazila, vaspitavala od malih nogu ( njegovih).

Ja se nisam mnogo raspitivala kod vlasnika pasa ( ovo sada ozbiljno, inace se uglavnom shalim s tobom) jer sam znala da svaki Ciga svoga konja
hvali nego sam od prilike znala koje osobine taj moj buduci pas ne sme da ima, pa sam tako sistemo eliminacije dosla na skotskog ovcara.
naravno igra tu uvek ulogu i izgled psa , ja sam fascinirana tim dugodlakim pastircima kojima se ne vide oci pa je izbor bio i jednostavniji.
I da te pohvalim:)

Pametan si, duhovit, pismen a imas samo 15 godina.
Svaka cast:)
Bas ti hvala :rumenko:
Javicu vam sta sam odlucio kada za to dodje vreme ;)

Back