pas za stan?

Lagotto romagnolo jeste tartufarski pas i sluzi bas za dresuru i pronalazenje tartufa.
Neznam odakle ti ideja da tu rasu preporucis za stan?:dontunderstand:
Pored divnih rasa koje su bas ideslne za stan zbog svojih osobina (ne linjaju se, nemaju lojne zlezde, male velicine, inteligencija...) kao sto su pudle, maltezeri, bisoni, civave, joksirci... ti izabra bas ovu:(
Daj neki argument, molim te.

Imam dva psa u stanu, mora mnogo da se usisava jer ima puno dlaka ali muž i ja ih obožavamo. Jedan je dalmatiner, ženka jako je lepa a drugog smo usvojili, on je mali mešanac mužjak, i njega obožavamo. :D

Pozdrav svima, nov sam ovde. Zeleo bih kupiti psa, laik sam po tom pitanju, i to veliki :D. Trenutno pauziram godinu, ali sledece nameravam upisati fakultet u NS, pa molim da mi neko iz iskustva kaze da li je moguce drzati psa i ici na fakultet, a pritom ne zapostavljati ni jedno ni drugo :). Citam po forumima vec dve nedelje, ali i dalje mi nije jasno dosta stvari, pa bi vas molio da, ako je ikako moguce, odgovorite na nekoliko pitanja, jer stvarno ne znam kome bih se obratio za pomoc, a vidim da ovde ima mnogo ljudi koji se razumeju u pse. Ovako:
1. Da li je moguce drzati haskija u stanu, a da ne pravi neki "veci" haos po stanu, posto sam citao je haski "mali vrag" i da voli da pravi dar-mar po stanu, a takodje sam procitao nesto za vlaznost vazduha, da mu se to mora ugodjavati. Takodje bih pitao da li bi se dresurom psa resili ovi problemi?
2. Cime treba hraniti psa? Da li su granule obavezne, posto vidim da dosta ljudi daju psu ono sto im ostane posle rucka, ili nesto iz frizidera. Posto sam takodje procitao da su granule oko 6000 din, posto bi me moj potencijalni ljubimac "ne bi imao za sta ujesti" kad bi mu pazario tu vrecu svakog meseca.
3. Da li je psu bolje da je soba prekrivena cela tepihom (kao sto je trenutno kod mene), ili bi bilo pozeljnije da uklonim to, i kupim neki manji tepih, ili da uopste ne stavljam nista, parket je inace ispod.
4. Da li bi mogao pas da se snadje u mom stanu, 52 kvm (2 kvm terase), sa obzirom da zelim nemackog ovcara, haskija, ili nekog kog mi vi preporucujete da je idealan za moje uslove (ne bih voleo nekog patuljastog).
5. Da li bi predstavljalo problem sto zivim na petom spratu u zgradi bez lifta, to penjanje i silazenje niz stepenice.
6. Sta se dobija dresurom psa? Na sta bude naucen kad se vrati sa dresure? Da li ja navodim listu zelja dreseru, ili ima neki standard po kom on radi, i obucava ga da izvrsava odredjene naredbu.

Pozdrav svima, nov sam ovde. Zeleo bih kupiti psa, laik sam po tom pitanju, i to veliki :D. Trenutno pauziram godinu, ali sledece nameravam upisati fakultet u NS, pa molim da mi neko iz iskustva kaze da li je moguce drzati psa i ici na fakultet, a pritom ne zapostavljati ni jedno ni drugo :). Citam po forumima vec dve nedelje, ali i dalje mi nije jasno dosta stvari, pa bi vas molio da, ako je ikako moguce, odgovorite na nekoliko pitanja, jer stvarno ne znam kome bih se obratio za pomoc, a vidim da ovde ima mnogo ljudi koji se razumeju u pse. Ovako:
1. Da li je moguce drzati haskija u stanu, a da ne pravi neki "veci" haos po stanu, posto sam citao je haski "mali vrag" i da voli da pravi dar-mar po stanu, a takodje sam procitao nesto za vlaznost vazduha, da mu se to mora ugodjavati. Takodje bih pitao da li bi se dresurom psa resili ovi problemi?
2. Cime treba hraniti psa? Da li su granule obavezne, posto vidim da dosta ljudi daju psu ono sto im ostane posle rucka, ili nesto iz frizidera. Posto sam takodje procitao da su granule oko 6000 din, posto bi me moj potencijalni ljubimac "ne bi imao za sta ujesti" kad bi mu pazario tu vrecu svakog meseca.
3. Da li je psu bolje da je soba prekrivena cela tepihom (kao sto je trenutno kod mene), ili bi bilo pozeljnije da uklonim to, i kupim neki manji tepih, ili da uopste ne stavljam nista, parket je inace ispod.
4. Da li bi mogao pas da se snadje u mom stanu, 52 kvm (2 kvm terase), sa obzirom da zelim nemackog ovcara, haskija, ili nekog kog mi vi preporucujete da je idealan za moje uslove (ne bih voleo nekog patuljastog).
5. Da li bi predstavljalo problem sto zivim na petom spratu u zgradi bez lifta, to penjanje i silazenje niz stepenice.
6. Sta se dobija dresurom psa? Na sta bude naucen kad se vrati sa dresure? Da li ja navodim listu zelja dreseru, ili ima neki standard po kom on radi, i obucava ga da izvrsava odredjene naredbu.

nemam vremena da ti sve detaljno odgovorim ali evo, najbitnije,
Stene mozes ostavljati samo u stanu samo ga moras prvo nauciti gde ce da vrsi nuzdu (u principu to traje 3-4 dana)
Granule su ti idealne jer oko njih nemas nikakvog posla, u kvalitetnim granulam je sve ono sto stenetu treba, a granule za stene kostaju od 150-500 din kilogram.S obzirom da stene jede oko 100 grama dnevno, to ti i nije neki trosak.(pretpostavljam da ces za stan uzeti nekog manjeg psa)

Pas za stan je onaj koga ti izaberes da ga drzis u stanu :zper:
Inace, pas za stan su vecina pasa koje spadaju u IX grupu:psi za pratnju.Moje misljenje je da je pas za stan onaj kome ne treba mnogo prostora, znaci, mala rasa, onaj koji ce se dobro osecati u stanu, oni koji se ne osecaju i koji se ne linjaju: sve vrste pudli, malteska, francuska, bison i psi tog fazona.
Ako ne volis male pse, oni otpadaju.
Meni je zao da psa koji voli da je napolju i moze da zivi napolju, drzis u stanu, ali to je ISKLJUCIVO moje misljenje, uostalom Google je tu...pa citaj:))

E da...Savo, kud nadje hranu za 150 dinara kilo, i mislis li da je tom hranom zdravo hraniti stene, tj. psa u razvoju;))

1.moguce je drzati haskija u stanu ,ali to je veliki pas,njemu treba doste setnje i previse se linja,tako da ja ne bih uzela nekog velikog psa za stan,jer njemu vise trebaju setnje nego manjim psima.ti zbog obaveza neces moci non stop da ga izvodis.ne bih uzela ni nekog kome mnogo opada dlaka.pas u stanu je ogromna obaveza,moraces najmanje 5puta da ga izvodis zbog obavljanja nuzde(ali posto ces ti biti jednom delu na faxu,bilo bi dobro da ga naucis da vrsi nuzdu na terasi.
2.psa mozes hraniti granulama,njihova prednost je jer samo sipas u cinijicu i to je to.mozes mu davati i kuvanu hranu ,meso povrce itd.ali tu nema dovoljno bas vitamina ko u granulama,nemoras ti kupovati granule od 6000din.mozes naci i jeftinije ali da su okej kvaliteta.
3.ovo pitanje stvarno ne znam,moj je pas u dvoristu ;)
4.nije to mali stan ako mu obezbedis dosta kretanja u toku dana.
5.dok je mali ne bih bas trebao mnogo da ide uz stepenica zbog kukova (tako je meni receno za labradora,ne znam za ostale rase)
6.imaju razlicite dresure,a to su one sa osnovnim komandama i da uce psa da te odrbane od nekog ;).
a sad kako ide tu dresure nemam pojma,mozes psa sama da naucis osnovnim komandama uz malo truda :).

Pas za stan je onaj koga ti izaberes da ga drzis u stanu :zper:
Inace, pas za stan su vecina pasa koje spadaju u IX grupu:psi za pratnju.Moje misljenje je da je pas za stan onaj kome ne treba mnogo prostora, znaci, mala rasa, onaj koji ce se dobro osecati u stanu, oni koji se ne osecaju i koji se ne linjaju: sve vrste pudli, malteska, francuska, bison i psi tog fazona.
Ako ne volis male pse, oni otpadaju.
Meni je zao da psa koji voli da je napolju i moze da zivi napolju, drzis u stanu, ali to je ISKLJUCIVO moje misljenje, uostalom Google je tu...pa citaj:))

E da...Savo, kud nadje hranu za 150 dinara kilo, i mislis li da je tom hranom zdravo hraniti stene, tj. psa u razvoju;))

Odi u bilo koji zoo sop ili veterinarsku apoteku i pitaj kolko kostaju najjeftinije granule za stence , videces da ces naci i jeftinije od 150din.
Ni u jednom postu nisam preporucio te granule niti o njima imam lepo misljenje, samo sam konstatovao da ih ima i da se mogu kupiti. :(
Ako je slucajno na Zvezdari ne mozes naci, dodji u Jagodinu, da ti pokazem hranu za stence u originalnom pakovanju za 130dinkg. Ne preporucujem ti da je kupis za svoje stence, samo da ti pokazem da se moze naci.

Poslednja izmena:
E hvala vam na odgovorima :ok:, gledacu da se informisem jos malo pre kupovine, samo voleo bih da dobijem odgovor za te stepenice, jer me to jako nervira, necu uzimati psa dok ne saznam da li mu to dosta skodi, jer necu da mucim zivotinju pa da dobije taj poremecaj kukova i slicno...

Evo odgovora i za stepenice i za tepihe:
Stepenice izbegavati dok se ne zavrsi razvoj psa.
Tepisi ili tvrda podloga neophodni, iz istih razloga, da ne dodje do krivljenja nogu. kukova, itd, itd... Psu nije klizava povrsina svojstvena, vec povrsina koja pruza otpor...
Inace, haski ti i nije pas za stan, al kao sto rekoh, svako ce kupiti psa koga bude zeleo ;)

Vidim da je najviše diskusija o haskiju... Definitivno nije pas za stan, kuća sa dvorištem je već druga priča. Ako već ne voliš male pse (ponuđeno je više rasa) razmisli o hrtovima, tokom vekova su trenirani i selekcionisani da mirno i strpljivo čekaju svojih "5 minuta" trčanja, što ih čini idealnim za stan i za vlasnika koji ima dosta obaveza tokom dana ali bi na kraju dana mogao da odvoji sat-sat ipo da izvede psa u kvalitetno istrčavanje.

A sad, klizava podloga poput parketa mi ne odgovara, bolji je tepih. Stepenice nisu srećno rešenje, njihovi kukovi nisu prilagođeni savladavanju prepreka tog tipa i na duže staze to može da dovede do nekih posledica tipa reumatoidnog artritisa od kog je recimo moj pas oboleo posle dugog niza godina svakodnevnog štrapaciranja gore-dole, do stana na drugom spratu, bar tri puta dnevno. Ali kvalitetne granule sa dodatim lekovima za obnovu hrskavica su mu pomogle i popravile mu kvalitet života. (Da napomenem da su koštale u proseku 800-900 din/kg, i da bih potražila drugo rešenje da je u ptanju bio veći pas, većeg apetita.)

Po meni, najbolji psi za stan su rase ši cu. Ne linjaju se, vole ljude (decu posebno), nisu zahtevni što se tiče izvođenja, jer su kao rasa predviđeni za stan.

Ja imam Ši Cua, živi trenutno unutra u kući, imam veliko ograđeno dvorište ali pošto je štene nisam želela još da je puštam samu, na leto će biti malo na dvorištu.
Nisu toliko zahtevni, sem dlake koja je dugačka i mora svaki dan da se vodi nega. Ja moju još nisam uspela da naučim da piški na pelenu ili da grebe na vrata a ima 5 i po meseci! Šta sve nisam pokušala al ne vredi, tvrdoglavo, neće pa neće... Nekad ode na pelenu a nekad gde stigne, i onda trčim za njom i brišem nered koji napravi :) Al dobro valjda će sad naučiti do 6,7 meseci. Šetam je sad jednom nedeljno jer mi obaveze ne dozvoljavaju. Ne jede puno, granule joj kupujem najskuplje koje nađem Royal Canin uglavnom ali to samo dok je štene, neću da štedim. Kuvam joj pirinač sa seckanom šargarepicom i uz to malo seckane džigerice da omiriši pa je tako zavaram da pojede i pirinač i šargarepicu. Polako joj uvodim prirodnu hranu, a granule smanjujem. Svakodnevno gricka mineralni štapić, svaki dan po pola štapića da nadohnadi minerale.

Uspeva joj da te dresira.

Vidim ja, tvrdoglava jeeeeeeee - ko ja! :)
Ali sto ima pogled, kad te pogleda onim okicama odma me kupi, i ne mogu da grdim. Mama je uglavnom nagrdi, ali desi se i da se upiski dok mi nismo tu, i onda joj to preslo u naviku. Mada kad smo zajedno u prostoriji (veci deo dana), cim krene da piski ja je prebacim na pelenu, a ako vec stigne da se upiski onda je nagrdim i oteram u korpu, i ne pricam s njom ni ne obracam paznju da je tu. Kuliram je...
Htela sam dodati jos da je jako jako osetljiva, tj emotivna. Kad god izlazim iz kuce prati me do izlaznih vrata, i oci joj pune suzica budu. A kad se vratim skace da je uzmem, kad je uzmem hoce da me lize, i bas bas vesela bude. Nekad se i naljuti i sedi u mojoj sobi sama, nece s nikim od ukucana da se druzi. Njusi moje stvari, papuce torbu.. ili se popne na moju stolicu i sedi :)
U svakom slucaju, obozavam je i ne znam kako mi nije palo na pamet ranije da nabavim kuce...

Baš si se primila. Ako, neka, dobro je to.
I meni moj komšija kaže "Del ne priča sa mnom" (Del je Chow-Chow), a ja mu kažem "a kada ste, pa, pričali?". "Uvek", kaže komšija, "dok mu danas nisam na vreme dao klopu"...

@amonijak
Moraš biti vođa čopora. Ili će to biti tvoj pas. Ti si glavni lik. I sudija, i porotnik, i izvršitelj. Stegni ponekad srce, ignoriši taj "sa suzama u očima pogled", i isteraj svoje. Inače ćeš se pretvoriti u samo člana čopora.

Baš si se primila. Ako, neka, dobro je to.
I meni moj komšija kaže "Del ne priča sa mnom" (Del je Chow-Chow), a ja mu kažem "a kada ste, pa, pričali?". "Uvek", kaže komšija, "dok mu danas nisam na vreme dao klopu"...

@amonijak
Moraš biti vođa čopora. Ili će to biti tvoj pas. Ti si glavni lik. I sudija, i porotnik, i izvršitelj. Stegni ponekad srce, ignoriši taj "sa suzama u očima pogled", i isteraj svoje. Inače ćeš se pretvoriti u samo člana čopora.

Strahujem da će onda više voleti ostale ukućane od mene! :zcepanje::zcepanje:

Back