Parlez-vous français?

inace ima jedan film moj super omiljeni, ne znam kako da ga nadjem posto ne znam kako se zove, mozda neko od vas moze da mi pomogne? U stvari ima dva:

1. Paris, vecer kad se igra neka vazna utakmica, tip iz nekog biroa se zaljubljuje u neku ribu sa corama, takvu tunjavu princezu (smrtno sam zaljubljen u nju) i onda se celo vece jure po gradu, komedija, taksista ima psa i pusku u gepeku, neka zurka, mesari, tako ludnica, super muzika, mozda neko se seca?

2. Jedan film mislim iz 70tih kde je Gerard Depardieu bio mlad, on i drugar, neki garazist, neka riba, izasla iz zatvora, tako nesto ludo takodje, na kraju puca u sebe... Seca se neko i zna da mi kaze ima filma?

trazi :!:
http://www.imdb.com/name/nm0000367/

ah, ja sam frankofon, strastveni za jezik, kulturu, umetnost i istoriju...cak i francuska kao zemlja je prelepa, vrlo rado i cesto idem tamo na weekende, provod, ali francuzi kao narod mi nesto nisu omiljeni, malo su tuturutu. ipak drago mi da postoji ova tema pa nekad cu pricam nesto s vama en francais :-) nisam citao postove, samo vidim temu, izvinite za upad.

Pošto tamo ideš često na provode, ti si srećan čovek:D

Enchantee :-) Je suis ravi de vous avoir trouve :-) No, slika imam dosta, bio sam Suisse, Belgique, France... U Parizu sam bio 4 puta samo ove godine ali moram proberem sta je za postavljanje ovde, nisam bas slikao ajfelku nego moj nos i zurke :-)

Sad bas slusam jednu od mojih super omiljenih pesmica, neko je jos poznaje?

А која тачно мјеста у Француској (осим Париза и журки :))?

Не познајемо пјесму, чија је?

Srecan i bogat :-) Merci, eh :-) Nekada jesam, zato sto radim sta volim, Paris je super mesto za provod, imam puno drugara tamo, tako, a jezike volim, mislim te koje znam (osim engl) a ucio sam ih puno vremena, nije lako. Znas neko kaze znam nesto a zna kao da se dogovori, ja ne mislim na to, znam super fluent i ponosan sam sa na to. Jezici ti prosire vidik i svest ali nije obavezno da donesu kintu. Ne zelim nikog da impresioniram, samo kazem da volim jezike, francuski najvise, zato sam ga ucio i znam dobro, voila :-)

Pesmica je od Charles Aznavoura, on ima nekoliko super mojih omiljenih kao sto su Je bois, La Boheme, Je m'voyais deja, Emmene-moi, etc, koje slusam cesto i pevam (kad sam sam po kuci)

A bio sam, osim Parisa, Lille, Mulhouse, u Alpima, na azurnoj obali, tako...

Sad sam mu našla slike na netu, opet ga ne znam. Što se tiče francuske muzike, totalno sam passe. Ja čak ne znam ni koji su pevači, pevačice i grupe trenutno aktuelni u Francuskoj. :???: :!: Au secours

И ја се слабо сналазим у њиховој музици. У ствари, некако ме не привлачи, слабо је и слушам због неког општег расула, не могу да похватам толике извођаче. :lol:

Онда се најбоље вратити на те као Шарл Азнавур (што је kandid поменуо), ту нема промашаја. ;)

Е, да, сјетих се сад: је ли волите играти тзв. sharades?

Poslednja izmena:
LE COTROLEUR

Allons allons
Pressons
Allons allons
Voyons pressons
Il y a trop de voyageurs
Trop de voyageurs
Pressons pressons
Il y en a qui font la queue
Il y en a partout
Beaucoup
Le long du debarcadere
Ou bien dans le culoirs du ventrte de leur mere
Allons allons pressons
Pressons sur la gachette
Il faut bien que tout le monde vive
Alors tuez-vous un peu
Alons allons
Voyons
Soyons serieux
Laissez la place
Vous savez bien que vous ne pouvez pas rester la
Trop longtemps
Il faut qu'il y en ait pour tout le monde
Un petit tour on vous l'a dit
Un petit tour du monde
Un petit tour dans la monde
Un petit tour et on s'en va
Allons allons
Pressons pressons
Soyez polis
Ne poussez pas.

@karpos, одгледала сам данас Empire des loups и Rivières pourpres (једва нађох!), допали су ми се, хвала на приједлозима!

@Isus33
Баш нас лијепо просвјетљујеш овим пјесмама :-)

@karpos, одгледала сам данас Empire des loups и Rivières pourpres (једва нађох!), допали су ми се, хвала на приједлозима!

@Isus33
Баш нас лијепо просвјетљујеш овим пјесмама :-)

Drago mi je da su ti se dopali, josh nisam nashao filmove ,koje si mi predlozila.:bye:

Sad sam mu našla slike na netu, opet ga ne znam. Što se tiče francuske muzike, totalno sam passe. Ja čak ne znam ni koji su pevači, pevačice i grupe trenutno aktuelni u Francuskoj. :???: :!: Au secours

Немам ни ја појма, једино што ми сада пада на памет јесте Amel Bent, Jonatan Cerrada, Alizee, Zaho, Léa Castel, Sheryfa Luna, Zazie, BB Brunes... То једино слушам од француске музике...

Немам ни ја појма, једино што ми сада пада на памет јесте Amel Bent, Jonatan Cerrada, Alizee, Zaho, Léa Castel, Sheryfa Luna, Zazie, BB Brunes... То једино слушам од француске музике...

Pa ti si super, nije to tako mali izbor :ok: Bar da znam šta da potražim kad budem išla.
Ne znam da li ste slušali muziku iz rok opere Esmeralda. Opera je uradjena pre desetak godina po Igoovom romanu. Tu je ona čuvena pesma Belle, nekako je najviše zaživela.:klap: Tada sam nabavila audio snimak u FKCu, ne znam da li još uvek imaju. Možda vam se svidi. :D
Da se vratim na Pariz. :heart: Pročitala sam da treba da se zida kod Defense kula visoka 300 metara, valjda da Ajfelova kula ima s kim da tračari. Imate li nekih informacija o ovom novom arhitektonskom poduhvatu :???:

Pa ti si super, nije to tako mali izbor :ok: Bar da znam šta da potražim kad budem išla.
Ne znam da li ste slušali muziku iz rok opere Esmeralda. Opera je uradjena pre desetak godina po Igoovom romanu. Tu je ona čuvena pesma Belle, nekako je najviše zaživela.:klap: Tada sam nabavila audio snimak u FKCu, ne znam da li još uvek imaju. Možda vam se svidi. :D
Da se vratim na Pariz. :heart: Pročitala sam da treba da se zida kod Defense kula visoka 300 metara, valjda da Ajfelova kula ima s kim da tračari. Imate li nekih informacija o ovom novom arhitektonskom poduhvatu :???:

Нисам знао да се тако нешто гради. Распитаћу се код мојих, па ћу ти јавти ако сазнам нешто више.

CHEZ LA FLEURISTE

Un homme entre chez une fleuriste
et choisit des fleurs
la fleuriste enveloppe les fleurs
l'homme met la main a sa poche
pour chercher l'argent
l'argent pour payer les fleurs
mais il met en meme temps
subitement
la main sur son coeur
et il tombe

En meme temps qu'il tombe
l'argent roule a terre
et puis les fleurs tombent
en meme temps que l'homme
en meme temps que l'argent
et la fleuriste reste la
avec l'argent qui roule
avec les fleurs qui s'abiment
avec l'homme qui meurt
evidemment tout cela est tres triste
et il faut qu'elle fasse quelque chose
le fleuriste
mais elle ne sait pas comment s'y prendre
elle ne sait pas
par quel bout commencer

Il y a tant de choses a faire
avec cet homme qui meurt
ces fleurs qui s'abiment
et cet argent
cet argent qui roule
qui n'arrete pas de rouler.

Ко је заинтересован, ево једне симпатичне игрице која много помаже у памћењу (и присјећању) ријечи: charade. Ја баш често играм, занимљиво је. Ево једне лагане:
Mon premier est un métal précieux,
Mon dernier se trouve dans les cieux,
Et mon entier est un fruit délicieux.

или

Mon premier est un oiseau bavard,
Mon deuxième est un rongeur,
Mon troisième fait grossir,
Mon quatrième est un nombre pair,
Et mon tout est un monument d'Egypte.

Poslednja izmena:
DEJEUNER DU MATIN

Il a mis le cafe
Dans la tasse
Il a mis le lait
Dans la tasse de cafe
Il a mis le sucre
Dans le cafe au lait
Avec la petite cuiller
Il a tourne
Il a bu le cafe au lait
Et il a repose la tasse
Sans me parler
Il a allume
Une cigarette
Il a fait des ronds
Avec la fumee
Il a mis les cendres
Dans le cendrier
Sans me parler
Sans me regarder
Il s'est leve
Il a mis
Son chapeau sur sa tete
Il a mis
Son manteau de pluie
Parce qu'il pleuvait
Et il est parti
Sous la pluie
Sans une parole
SAns me regarder
Et moi j'ai pris
Ma tete dans ma main
Et j'ai pleure.

Ја сам мало претраживала по нету и све води ка једно те истој информацији: да је изграђена 2006. и да се зове La Tour Phare (можеш видјети слике на Гуглу) и да је висока 400 метара. Има описано шта се у њој налази, као и то што си рекла, шта мисле о односу ње и Ајфелове куле.

Нађох један занимљив форум о Србији, шта Французи пишу о српској кухињи, туристичким дестинацијама и сл. http://www.e-voyageur.com/forum/forum-voyage-166.php
Смјешан ми је помало дио кад описује нашу храну, ајвар и шопску салату :D

Ne znam, potražiću kasnije. Malo me buni to što sam u Internaute Paris naišla na podatak da će ta kula biti gotova tek za nekoliko godina. Nema veze, ja ionako uživam da tragam za novim informacijama. :???:
Ovo u vezi srpske kuhinje deluje mi baš zanimljivo, pogledaću čim stignem. Čula sam da u Dransiju , gradić odmah uz Pariz gde živi dosta naših, postoji prodavnica sa našim prehrambenim proizvodima. :whistling:

Добра фора то за продавницу с нашим производима, ред би био кад већ има толико наших у Француској. Мада, могу замислити колике су цијене...

Back