Par pitanja za protestante

A vidiš ja sam mislio da je papista neko ko priznaje vrhovnu vlast rimskog pape.
Eto vidis,dopunio sam tvoju definiciju, nema na cemu. :)
Ko je odredio koji spisi ulaze u Pismo? Koje ljude je Bog nadahnuo da to urade?
Potpuno irelevantno,ko vas je ikada angazirao da to cinite,zasto ste samoinicijativno pokusali preuzeti ulogu Svetog Duha koji ima ekskluzicno pravo da putem savesti osvedocava ljude koje su reci od Boga a koje nisu ???????????

Eto vidis,dopunio sam tvoju definiciju, nema na cemu. :)

Potpuno irelevantno,ko vas je ikada angazirao da to cinite,zasto ste samoinicijativno pokusali preuzeti ulogu Svetog Duha koji ima ekskluzicno pravo da putem savesti osvedocava ljude koje su reci od Boga a koje nisu ???????????
Čudno kako je vama navodnim poštovaocima Biblije tako bitna činjenica kao što je sastavljanje kanona Pisma potpuno irelevantno.

Da su prvi hrišćani nekoliko vekova svetili subotu do odluke cara Konstantina da neradni dan bude nedelja, ne bi to prišlo tek tako bez nezabeleženo u istoriji i bez otpora. Već tada bi izbio kakav subotarski raskol (kao što vidimo pri promeni crkvenog kalendara u Grčkoj da su ljudi bili spremni ići u smrt za kalendar). Ali pošto vidimo da nema nikakvih istorijskih tragova da su prvi hrišćani slavili subotu, znači da je nisu svetili - čista logika. Sve te priče sa subotom su fantazije od Elen Vajt.

Tako je. Irelevantno je jer je ranim hrišćanima subota bila irelevantna.
Sam si sebe upucao u nogu bato,ako li je okupljnje irelevaantno jer nema nikakve veze sa odredbama iz 4-te Bozje zpovesto sto nam ovde mantraas tezama da se hriscni nisu okupljali subotom ko krucijlan dokaz d nisu svetkovali subotu ???????? :D
Apostol je rekao da subotni počinak PREDSTOJI Božijem narodu. Taj počinak će se ostvariti kada Hristos opet dođe.
Kako bre prestoji nesreco papska kada je rekao DA OSTAJE ?????????
To je bato kontinuitet,produzetaak neceg a ne buduci dogadjaj,zar si zaboravio lekciju koju sam ti ovde odrzao koristeci druge relevantne prevode ?
Tako je. Prije Hristove smrti važili su propisi zakona o suboti, krvnim žrtvama, obrezanju i slično.
u 4-toj Bozjoj zapovesti ne postoje nikakvi propisi vezani za svetkovanje sedmog dan stoga si ovu ppsku terminologiju okaci macki o rep.
TO ti vidi sa apostolom koji subotu naziva sjenom.
St ima da vidim kada sam vec citirao apostola koji nam jasno kaze da SUBOTNI POCINAK i daljhe ostje za hriscane ?
Tako je. A apostol Pavle jasno naziva SUBOTU sjenom tijela Hristovog.
Tko je i to su one druge subote koje nemaju nikakvu dodirnu tacku sa odredbama iz 4-te Bozje zapovesti.

Sam si sebe upucao u nogu bato,ako li je okupljnje irelevaantno jer nema nikakve veze sa odredbama iz 4-te Bozje zpovesto sto nam ovde mantraas tezama da se hriscni nisu okupljali subotom ko krucijlan dokaz d nisu svetkovali subotu ???????? :D
Da, to je dokaz da hrišćanima subota nije bila bitna. Nije im bila poseban dan već dan za misionarsku aktivnost među Jevrejima.

Kako bre prestoji nesreco papska kada je rekao DA OSTAJE ?????????
To je bato kontinuitet,produzetaak neceg a ne buduci dogadjaj,zar si zaboravio lekciju koju sam ti ovde odrzao koristeci druge relevantne prevode ?
Predstoji. Već sam ti desetak puta objasnio ovo.

Tko je i to su one druge subote koje nemaju nikakvu dodirnu tacku sa odredbama iz 4-te Bozje zapovesti.
Te druge subote su već navedene u kategoriji praznika koje apostol istin stihove takođe naziva sjenama.

Da, to je dokaz da hrišćanima subota nije bila bitna. Nije im bila poseban dan već dan za misionarsku aktivnost među Jevrejima.
Poseban je dan posvetio i blagoslovio SAM BOG u toku stvaranja jos pre pada u greh stoga nisu ljudi koji to cine vec sam Bog .
...i kkve sd veze im misionioranje s odredbama iz 4-te Bozje zapovesti ??????????
Predstoji. Već sam ti desetak puta objasnio ovo.
Nije bre bitno sta ti kazes i objasnjavas VEC STA PISE U PISMU ...
Te druge subote su već navedene u kategoriji praznika koje apostol istin stihove takođe naziva sjenama.
i opet pitanje - sta je to mladina a sta praznik,molim precizne definicije na osnovu Pisma ?

Gde piše u Novim zavetu da je subota obavezna da se sveti? Nema ni reči o tome. Kako se u Novom zavetu ukida obrezanje kao obeležje Božijeg naroda, a obrezanje je puno važnije od subote - onda je normalno da se ukida i subota. Nije Bogu potreban neradni dan, nego čoveku - da slabi i hvali Bogu u zajednici sa drugima i da da odmor i telu.

Praznik je jevrejska godišnja svetkovina, a mladina iliti mlad mjesec mjesečna svetkovina
Daj navedi KOJE SU TO KONKRETNO svetkovine bile mladina ?

Subota je sedm.ična.
Ovo je klasicna papska laz koju ste pokupili od papstva .
A zasto ?
Pa zato sto se subota svetkuje SEDAM DANA NEDELJNO,365 DANA GODISNJE U TOKU CITAVOG ZIVOTA VERNIKA dakle nije to samo regulativa za sedmog , neradnog dana vec i za sestodnevnog radnog ciklusa.

Poslednja izmena:
Прота Лазар Милин: "Разлог да тај седми дан у Старом завету буде баш субота, а не среда, или уторак, или који други дан, јесте чисто историјски. Субота, као и Пасха, треба Израиљце да подсећа на излазак из Египта (Мисира). Пасха је годишња успомена на тај догађај, а субота седмична успомена (5. Мојс. 5, 15). „Памти – вели Господ Израиљу – да си био роб у земљи Мисирској, и Господ Бог твој изведе те оданде руком крјепком и мишицом подигнутом. Зато ти је Господ Бог твој заповједио да светкујеш дан одмора.“
+++
Сад ја Гедеон пишем: Пошто је Господ наш Исус Христ/ос васкрсао у недељу, за нас је недеља дан одмора као спомен на Његово славно васкрсење.

Велика је тајна наше вере. Смрт Господа Исуса Христа на крсту (а не на обичном дрвеном стубу како тврде Јеховини сведоци) објављујемо целом свету, торжествено славимо Његово славно васкрсење и ишекујуемо (адвент) Његов долазак.
+++
Значи, прави адвентисти смо ми који светимо недељу, а не "адвентисти" суботари.

Možda zato što se hrišćani NISU okupljali subotom. Subotom su išli među Jevreje da misionare jer bi se Jevreji skupljali subotom, ali sami hrišćani nisu subotu smatrali značajnim danom. Oni su se okupljali u prvi dan nedelje tj. nedelju. Tada su se pričešćivali Tijelom i Krvlju Hristovom i tada su skupljali milostinju za braću.

Isus je bio i obrezan tjelesno pa to ne znači da se hrišćani danas moraju tjelesno obrezivati. Važenje Mojsijevog zakona prestaje Hristovom smrću i vaskrsenjem kada se inauguriše Novi zavjet.

Bog je ustanovio i Jom Kipur pa ga hrišćani ne slave danas.
SVe sto si napisao tacno je, ali ne znaci da je ispravno. Bog u starom zavetu kaze da su subota i obrezanje vecni znak izmedju coveka i boga, a Isus taj zakon i savez nije ukinuo. Dakle, postavlja se logicno pitanje ko ga je ukinuo i zasto i da li je na to imao pravo? Po mnogima ovde je patrijarh, crkva, sabor, kanoni, vaznije od same bozije reci gde je 2+2=4.

SVe sto si napisao tacno je, ali ne znaci da je ispravno. Bog u starom zavetu kaze da su subota i obrezanje vecni znak izmedju coveka i boga, a Isus taj zakon i savez nije ukinuo. Dakle, postavlja se logicno pitanje ko ga je ukinuo i zasto i da li je na to imao pravo? Po mnogima ovde je patrijarh, crkva, sabor, kanoni, vaznije od same bozije reci gde je 2+2=4.
Hristos je Stari savez (zavet) ispunio i imamo Novi savez (zavet), znači da obredni deo Starog saveza nije više obavezan. Pa piše ti u Novom zavetu da obrezanje nije obavezno. Još kad bi neko nešto čitao pa došao na forum sa nekim predznanjem.

Back