Par pitanja za protestante

Opet ponavljam, ako je Hristos postovao subotu a ne nedelju,

Isus je bio Židov, a do silaska Duha Svetog, pedeset dana nakon Isusoog uzašašća, nema ni Crkve ni kršćana.

potpuno je nebitno sta su prvi hriscani radili.

I tebi, kao robiveku, apostoli nisu niti bitni niti autoritet.

Uostalom, nedelja kao dan boga sunca uvedena je yek u cetvrtom veku od strane rimskog cara ako se ne varam.

Varaš se. Okupljanje kršćana na nedjeljnu Euharistiju uveli su apostoli u prvom stoljeću.

Isus je bio Židov, a do silaska Duha Svetog, pedeset dana nakon Isusoog uzašašća, nema ni Crkve ni kršćana.

Varaš se. Okupljanje kršćana na nedjeljnu Euharistiju uveli su apostoli u prvom stoljeću.
Ja sam covek koji je spreman na razgovor i na promenu misljenja, pa ako mi das tekst iz novog zaveta na koji nisam paznju obratio a koji kaze da su apostoli uveli nedelju i objasnili zasto se takva jedna stvar uvodi i direktno krsi boziju zapovest, javno cu reci da si u pravu i ucutati.

Ja sam covek koji je spreman na razgovor i na promenu misljenja, pa ako mi das tekst iz novog zaveta na koji nisam paznju obratio a koji kaze da su apostoli uveli nedelju i objasnili zasto se takva jedna stvar uvodi i direktno krsi boziju zapovest, javno cu reci da si u pravu i ucutati.

Objasnio je sveti Pavao. Židovska tjedna subota za kršćane je sjena, jednako kao i svi ostali židovski blagdani - mjesečni i godišnji. Čitaj Novi zavjet.

A ako ti meni nađeš, u čitavom Novom zavjetu, da su se apostoli okupili s kršćanima u subotu ja ću zašutjeti.

Nema potrebe da se objasnjava nesto sto je ustanovljeno, zasto bi bilo ko pominjao da se nalazio u subotu kad tu nema nista novo ili cudno? Sam Isus je u sinagogu isao subotom, a sami bog je taj dan ustanovio kao sedmi dan. Uzmi crkveni kalendar pa pogledaj koji dan je sedmi. Ne treba dokaz za nesto sto je vec ranije receno, u starom zavetu, treba dokaz za nesto sto se menja. Dakle, ako Isus kaze da nije dosao da menja zakon i ukine, logicno pitanje je gde je deo u starom zavetu kojim se bilo koji zakon menja. Prosto.

I da odgovorim Gedeonu. Niti sam subotar, niti adventista niti protestant, ljudski lepo i posteno sam ti rekao sta sam. Takodje, nisam provokator, kako mogu biti provokator na temi koju si postavio sam? Valjda je logicnije da si onda ti provokator a ne ljudi koji odgovaraju striktno u skladu sa temom.

Nema potrebe da se objasnjava nesto sto je ustanovljeno, zasto bi bilo ko pominjao da se nalazio u subotu kad tu nema nista novo ili cudno? Sam Isus je u sinagogu isao subotom, a sami bog je taj dan ustanovio kao sedmi dan. Uzmi crkveni kalendar pa pogledaj koji dan je sedmi. Ne treba dokaz za nesto sto je vec ranije receno, u starom zavetu, treba dokaz za nesto sto se menja. Dakle, ako Isus kaze da nije dosao da menja zakon i ukine, logicno pitanje je gde je deo u starom zavetu kojim se bilo koji zakon menja. Prosto.

I da odgovorim Gedeonu. Niti sam subotar, niti adventista niti protestant, ljudski lepo i posteno sam ti rekao sta sam. Takodje, nisam provokator, kako mogu biti provokator na temi koju si postavio sam? Valjda je logicnije da si onda ti provokator a ne ljudi koji odgovaraju striktno u skladu sa temom.
Imaš na forumu hrpu rasprava na tvoja pitanja, pa da se bezveze ne ponavljamo idi na pretraživanje.

Isus je bio Židov,
Tko je,evo nam konano prilike da vidimo da nesto tacno kazes...
a do silaska Duha Svetog, pedeset dana nakon Isusoog uzašašća, nema ni Crkve ni kršćana.
Kako bre nema crkve ni hriscana nesreco papska ,crkve je oduvek bilo jer je ona zajednica Bozjeg naroda dok je Hristovih i sledbenika/ucenika bilo jos u vreme Njegovog zemaljskog prestoja - svi su oni propovedli Hrista s tim sto su naziv dobili od pagana uprvavo zbog toga st su radili i kako su radili.
Ko je rekao da nisu bitni prevarantu i lazove,rekao sam da nisu autoritet jer je hriscanima verski autoritet bio i jos uvek jeste SAMO HRISTOS.
A zasto ?
Pa zato sto nam to kaze apostol pozivajuci da se ugledamo na njega cineci ono sto i on radi - da se ugledamo na Hrista.
Evo dokaza:

1 Kor.4,16:
"...Nego vas molim, ugledajte se na mene kao i ja na Hrista."
Zapravo uveli su pagani jer se samo oni mogu suprostvljati izricitim Bozjim zapovestima.

Sveto Pismo je iz Crkve proizašlo.
Kakva bre crkva nesreco papska, gde to pise ???????
Apostol nam jasno kaze da je Pismo nastalo kao rezultat zajednickog rada Bozjeg Svetog Duha i vernih pojedinaca u toku istorije,evo dokaza:

2 Petr.1,21:
"...Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi...."

A koji ljudi ?
Pa oni koje vidimo i znamo da su zapisivali SVE Biblijske knjige sto ce reci da tamo nema onih tvojih dedova koji su te odveli u verski otpad.

Kako bre nema crkve ni hriscana nesreco papska ,crkve je oduvek bilo

Kristove Crkve nema prije Pedesetnice. Niti kršćana.

Ko je rekao da nisu bitni prevarantu i lazove,rekao sam da nisu autoritet jer je hriscanima verski autoritet bio i jos uvek jeste SAMO HRISTOS.
A zasto ?
Pa zato sto nam to kaze apostol pozivajuci da se ugledamo na njega cineci ono sto i on radi - da se ugledamo na Hrista.
Evo dokaza:

1 Kor.4,16:
"...Nego vas molim, ugledajte se na mene kao i ja na Hrista."

Interesantan 'pacijent'!? Svoju tvrdnju da mu apostoli nisu autoritet dokazuje citiranjem apostola, u afirmativnom kontekstu.

P.S. Zato, nemojte ovom čovjeku zamjeriti kakvim god imenima da vas nazove, ne kontrolira on ni svoje misli ni svoje riječi.

Objasnio je sveti Pavao. Židovska tjedna subota za kršćane je sjena...
Gde pise da je to tjedna subota prevarantu papski ?
O tjednoj suboti je apostol jasno pojsnio da je ona I DALJE aktujelna za Bozjeg naroda u vreme NZ-ta (a to su hriscani) ,evo dokaza:

Jevr.4,4-10:
"...Jer negdje reče za sedmi dan ovako: i počinu Bog u dan sedmi od sviju djela svojijeh.
I na ovom mjestu opet: neće ući u pokoj moj.
Budući pak da neki imaju da uđu u njega, i oni kojima je najprije javljeno ne uđoše za neposlušanje;
Opet odredi jedan dan, danas, govoreći u Davidu po tolikom vremenu, kao što se prije kaza: danas ako glas njegov čujete, ne budite drvenastijeh srca.
Jer da je Isus one doveo u pokoj, ne bi za drugi dan govorio potom.
Daklem je ostavljeno još počivanje narodu Božijemu.
Jer koji uđe u pokoj njegov, i on počiva od djela svojijeh, kao i Bog od svojijeh..."

Kao sto se jasno vidi,postol nam precizno i nedvosmoiljeno porucuje da je tjedna subota iz 4-te Bozje zapovesti jos uvek na snazi i jos jednom nam ujedno potvrdjuje da je zapovest o suboti svojevrsan spomenik stvaranja ili drugim recima - hriscani trebaju aktivno i kvalitetno raditi u toku 6 radnih dana i nakon toga odmarati / pocivati u toku neradnog, sedmog dana sve to u cast i secanje na Stvoritelja i Njegovog stvaranja.

Kristove Crkve nema prije Pedesetnice. Niti kršćana.
Bruko papska,zasto pljujes hriscane i varas narod ?
Pa jesu li oni pagani iz Antiohije STVORILI ucenike pa ih nakon toga nazvali hriscanima ?

Dela 11,26:
"...I oni se cijelu godinu sastajaše ondje s crkvom, i učiše mnogi narod; i najprije u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima..."
Interesantan 'pacijent'!? Svoju tvrdnju da mu apostoli nisu autoritet dokazuje citiranjem apostola, u afirmativnom kontekstu.
A da ti ipak procitas tekst kojeg sam citirao ali d se pre toga pomolis Bogu da bi konacno shvatio ...?
P.S. Zato, nemojte ovom čovjeku zamjeriti kakvim god imenima da vas nazove, ne kontrolira on ni svoje misli ni svoje riječi.
Ja tebe i tvoje verskse pajtase nazivam pravim recima u skladu sa vasim javno iznesenim verskim tvrdnjama / stavovima koji su tendenciozne lazi s kojima obmanjujete narod.

Kakva bre crkva nesreco papska, gde to pise ???????
Priviđaju ti se pape.

Apostol nam jasno kaze da je Pismo nastalo kao rezultat zajednickog rada Bozjeg Svetog Duha i vernih pojedinaca u toku istorije,evo dokaza:

2 Petr.1,21:
"...Jer nikad proroštvo ne bi od čovječije volje, nego naučeni od svetoga Duha govoriše sveti Božiji ljudi...."

A koji ljudi ?
Pa oni koje vidimo i znamo da su zapisivali SVE Biblijske knjige sto ce reci da tamo nema onih tvojih dedova koji su te odveli u verski otpad.
Od Crkve. Sveti Oci Crkve su vođeni Duhom Svetim odredili koji spisi ulaze u Pismo.

Nema potrebe da se objasnjava nesto sto je ustanovljeno, zasto bi bilo ko pominjao da se nalazio u subotu kad tu nema nista novo ili cudno?
Možda zato što se hrišćani NISU okupljali subotom. Subotom su išli među Jevreje da misionare jer bi se Jevreji skupljali subotom, ali sami hrišćani nisu subotu smatrali značajnim danom. Oni su se okupljali u prvi dan nedelje tj. nedelju. Tada su se pričešćivali Tijelom i Krvlju Hristovom i tada su skupljali milostinju za braću.

Sam Isus je u sinagogu isao subotom,
Isus je bio i obrezan tjelesno pa to ne znači da se hrišćani danas moraju tjelesno obrezivati. Važenje Mojsijevog zakona prestaje Hristovom smrću i vaskrsenjem kada se inauguriše Novi zavjet.

a sami bog je taj dan ustanovio kao sedmi dan.
Bog je ustanovio i Jom Kipur pa ga hrišćani ne slave danas.

Gde pise da je to tjedna subota prevarantu papski ?

U kol 2,16

O tjednoj suboti je apostol jasno pojsnio da je ona I DALJE aktujelna za Bozjeg naroda u vreme NZ-ta (a to su hriscani) ,evo dokaza:

Jevr.4,4-10:
"...Jer negdje reče za sedmi dan ovako:

Zaista interesantan 'pacijent'. Kaže da mu apostoli nisu autoritet, a evo ga opet svoju tvrdnju 'pokušava' dokazati citirajući apostola!?

Bruko papska,zasto pljujes hriscane i varas narod ?
Pa jesu li oni pagani iz Antiohije STVORILI ucenike pa ih nakon toga nazvali hriscanima ?

Dela 11,26:
"...I oni se cijelu godinu sastajaše ondje s crkvom, i učiše mnogi narod; i najprije u Antiohiji nazvaše učenike hrišćanima..."

Tada dobiše ime kršćani. Ali prvi kršćani su oni koji se krstiše na Dan silaska Duha Svetoga. Apostoli su prvi kršćani, od Dana Pedesetnice, i nema kršćana prije njih i tog dana.

Možda zato što se hrišćani NISU okupljali subotom. Subotom su išli među Jevreje da misionare jer bi se Jevreji skupljali subotom, ali sami hrišćani nisu subotu smatrali značajnim danom. Oni su se okupljali u prvi dan nedelje tj. nedelju. Tada su se pričešćivali Tijelom i Krvlju Hristovom i tada su skupljali milostinju za braću.

Isus je bio i obrezan tjelesno pa to ne znači da se hrišćani danas moraju tjelesno obrezivati. Važenje Mojsijevog zakona prestaje Hristovom smrću i vaskrsenjem kada se inauguriše Novi zavjet.

Opet govoris ne istine.
Ali istorija te razotkriva.

Sami necete u carstvo Bozje i nedate ni drugima.

Ne postoji Nijedan grcki grad, nijedan barbarski, niti bilo koja nacija gde na obicaj odmaranja na sedmi dan (subotu) nije dosao.

Hebrejski istoricar Josif Flavije

Sedmi dan (subota) je proglasen praznikom ne ovog ili onog grada nego svemira.

Filon Aleksandrijski.

Filon Aleksandrijski naglasava tako vaznost tog dana.

Jasno je da je drevni sabat opstao i bio svetkovan skupa sa slavljenjem dana gospodnjeg od strane hriscana istocne crkve vise od tri stotine godina nakon smrti naseg spasitelja.

A lerned Treastise of the Sabbath.p.77

Mr. Edward Brerewood

Profesor in Gresham Colledge London

On dan gospodnji naziva iz njegove perpektive, ali ovaj istoricarrazdvaja jasno ova dva dana i potvrdjuje usporedo slavljenje.

Primitivni hriscani su iskazivali veliko postovanje za sabat(subotu) i taj dan su provodili u poboznosti i propovedima.

I ne treba sumnjati da su tu praksu preuzeli od samih apostola, kao sto se vidi iz nekoliko odgovarajucih odlomaka Svetog pisma.

Dialouges on the Lord,s Day ; p. 189. Londonb: 1701

By Dr,T,H.Morer (A Church of England divine)

Subota je bila snazna poveznica koja je hriscane ujedinjavala sa zivotima svih ljudi i svetkujuci subotu sledili su ne samo Isusov primer nego i Njegovu zapovest.

Iz Geschichte des Sontags; pp.13,14

Iz Istorija nedelje.

Prvi hriscani su drzali zidovsku subotu; ...stoga su hriscani, kroz dugo razdoblje, odrzavali svoja okupljanja na subotu, tokom kojih su se citali odredjene delove zakona: i to je trajalo sve do vremena Laodikejskog sabora.

The Whole works, of jeremy Taylor, Vol, IX,p.416

(R. heber, s, Edition, Vol XII, p.416

Od vremena apostola do laodikejskog sabora, koji je bio oko godine 364. sveto obdrzavanje zidovske subote nastavilo se, sto se moze dokazati iz mngoih autora, stavise, urpkos odluci sabora protiv toga.

Sedmi dan subota, bila je svetkovana od strane Hrista, apostola i prvih hriscana sve dok laodicjeski sabor nije na neki nacin potpuno ukinuo njeno praktikovanje.

Diessertation om the Lord,s Day, pp.33,34.

Sunday a Sabbath; John Ley, p. 163. London 1640.

Nezidovski hriscani su takodje svetkovali subotu.

Istorija crkve.

Gieseler,s Churchh History, Vol.1,ch.2,par.30,93

Egipatski hriscanski papirus koji datira izmedju 200 i 250 posle Hrista.
Hriscani su se rasirili po egiptu u prvim godinama i stolecima nove ere.

Ako ne ucinite subotu pravom subotom.
(ako ne subotirate subotu, na grckom),
necete videti Oca.

The oxyrhynchus Papyri; pt, 1. p.3, logion 2, verso 4-11
( London offices of the Egypt Explortaion fund, 1898).

Pazices na subotu , zbog onoga koji je prestao sa svojim radom stvaranja,
ali nije prestao sa svojim radom providjenja:
to je odmor za razmisljanje o zakonu, a ne za lenjost ruku.

Stari nicejski oci; Vol,7,str.413.
dovument iz 3. i 4. vijeka.
The anti_Nicene Fathers; Vol,7,p.413.
a dovument of the 3,rd and 4th centruires.

NASTAVICE SE:

Možda zato što se hrišćani NISU okupljali subotom.
Sta je tebi prijatelju,prividja ti se nekakvo OKUPLJANJE u 4-toj Bozjoj zpovesti ?
Nema toga tamo bato,okupljanje je potpuno irelevantno za onog sto trazi i namece ova zpovest,evo dokaza:

2 Mojs.20,8-11:
"...Sjećaj se dana od odmora da ga svetkuješ.
Šest dana radi, i svršuj sve poslove svoje.
A sedmi je dan odmor Gospodu Bogu tvojemu; tada nemoj raditi nijednoga posla, ni ti, ni sin tvoj, ni kći tvoja, ni sluga tvoj, ni sluškinja tvoja, ni živinče tvoje, ni stranac koji je među vratima tvojim.
Jer je za šest dana stvorio Gospod nebo i zemlju, more i što je god u njima; a u sedmi dan počinu; zato je blagoslovio Gospod dan od odmora i posvetio ga..."

Kao sto se jasno vidi,ova zapovest ne nalaze nikakvo okupljanje stoga si te tvoje papske pricice okaci mcki o rep .

Subotom su išli među Jevreje da misionare jer bi se Jevreji skupljali subotom, ali sami hrišćani nisu subotu smatrali značajnim danom.
Prevarantu i lazove,apostol je jasno rekao da je subota i dalje na snaazi nalazuci da vernici ulaze u pokoj od svojih poslova u toku nerdnom danu ONAKO KAKO JE TO URADIO STVORITELJ.
Oni su se okupljali u prvi dan nedelje tj. nedelju. Tada su se pričešćivali Tijelom i Krvlju Hristovom i tada su skupljali milostinju za braću.
...ko sto rekoh,sve si ovo okaci macki o rep...
Isus je bio i obrezan tjelesno pa to ne znači da se hrišćani danas moraju tjelesno obrezivati.
Isus je bio obrezan pre Njegove telesne zrtve stog nakon toga je fizicko obrezivanje jednog naroda u okvirima JEDNOG ETNIKUMA postalo bezpredmedtno jer nakon toga vise nema jevrejina ni grka vec smo svi jedno u Hristu.
...naravno,ovo nema nikakve veze sa zaapovestima od kamenih ploca koje je SAM BOG zapisao svojim "prstom".
Važenje Mojsijevog zakona prestaje Hristovom smrću i vaskrsenjem kada se inauguriše Novi zavjet.
Koje li papske lage i prevare,kako bre vas nije srmota da i dalje pljujete na Boga i Njegove zapovesti ?????????
Naravno da to ne cine isto kao sto ne prinose ni krvne zrtve jer je sve to ispunjeno Hristovom zrtvom ili drugim recima - zato sto su zapovesti koje su direktno uredjivale krvne zrtve bile samo sjena ( ukazivale su / simboliziralu na ) TOG DOGADJAJA.

Papista je svako ko odbacuje Bozje zapovesti i prihvaca papsku nauku o sluzbi mrtvacima,svestenstvu i bogo-kanibalizmu...
A vidiš ja sam mislio da je papista neko ko priznaje vrhovnu vlast rimskog pape.

Zasto dodajes onog cega nema,zasto guras te tvoje paganske reci u usta svetih apostola ?
Ko je odredio koji spisi ulaze u Pismo? Koje ljude je Bog nadahnuo da to urade?

Sta je tebi prijatelju,prividja ti se nekakvo OKUPLJANJE u 4-toj Bozjoj zpovesti ?
Nema toga tamo bato,okupljanje je potpuno irelevantno za onog sto trazi i namece ova zpovest,evo dokaza:
Tako je. Irelevantno je jer je ranim hrišćanima subota bila irelevantna.

Prevarantu i lazove,apostol je jasno rekao da je subota i dalje na snaazi nalazuci da vernici ulaze u pokoj od svojih poslova u toku nerdnom danu ONAKO KAKO JE TO URADIO STVORITELJ.
Apostol je rekao da subotni počinak PREDSTOJI Božijem narodu. Taj počinak će se ostvariti kada Hristos opet dođe.

...ko sto rekoh,sve si ovo okaci macki o rep...

Isus je bio obrezan pre Njegove telesne zrtve stog nakon toga je fizicko obrezivanje jednog naroda u okvirima JEDNOG ETNIKUMA postalo bezpredmedtno jer nakon toga vise nema jevrejina ni grka vec smo svi jedno u Hristu.
...naravno,ovo nema nikakve veze sa zaapovestima od kamenih ploca koje je SAM BOG zapisao svojim "prstom".
Tako je. Prije Hristove smrti važili su propisi zakona o suboti, krvnim žrtvama, obrezanju i slično.

Koje li papske lage i prevare,kako bre vas nije srmota da i dalje pljujete na Boga i Njegove zapovesti ?????????
TO ti vidi sa apostolom koji subotu naziva sjenom.

Naravno d to ne cine isto kao sto ne prinose ni krvne zrtve jer je sve to ispunjeno Hristovom zrtvom ili drugim recima - zatosto su zapovesti koje su direktno uredjivale krvne zrtve bile samo sjena ( ukazivale su / simboliziralu na ) TOG DOGADJAJA.
Tako je. A apostol Pavle jasno naziva SUBOTU sjenom tijela Hristovog.

Back