Papski templari u SPC

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Najmanje liči na tog orla, više liči na ovog, sa zastave Svete Gore, uporedi položaj krila. I kakav je templarski orao, dajte primer

knightshospitaller.jpg

Templarski dvoglavi orao

poreklo krsta, dvoglavog orla... i nmogih drugih simbola nije hrišćanska, ali, u simboličkom sistemu hrišćanstva, oni imaju hrišćansku suštinu, i stoga, ne treba ih dovoditi u pitanje. I to se ne odnosi samop na hrišćanstvo, već i na sve ostale religije, i simboličke sisteme. Ako bi bilo drugačije, gotovo nijedan simbol ne bismo mogli da upotrebimo, pošto je većina vremenom izgubila izvorna značenja, i preuzeta je iz drugih simboličkih sistema

Bas me zanima kakvo je hriscansko znacenje dvoglavog orla?

Prvo spominjanje dvoglavog orla na Zapadu pada godine 1250, a u Srbiji, na primer, prvo likovno predstavljanje istog vezuje se za fresku na kojoj je prikazan knez Miroslav, u crkvi u Bijelom Polju, više od pola veka ranije!

Do sad su nas lagali da su dvoglavi orlovi Nemanjica preuzeti od dinastije grckih Paleologa. Kad gle, dvoglavi orlovi su od ranije bili simbol krstasa:

crest.jpg

Grb Frederika II Hohenstaufena (1197-1250)

http://www.heraldica.org/topics/orders/teutonic.htm

Poslednja izmena:
Grb Jermenije, preve hrišćanske države, u gornjem desnom uglu je dvoglavi orao, simbol prve hrišćanske dinastije (hrišćanstvo ozvaničeno pre akta cara Konstantina)

Prilozi

• 210px-Coat_of_Arms_of_Armenia.svg.png
    210px-Coat_of_Arms_of_Armenia.svg.png
    60,2 KB · Pregleda: 3
Prvo spominjanje dvoglavog orla na Zapadu pada godine 1250, a u Srbiji, na primer, prvo likovno predstavljanje istog vezuje se za fresku na kojoj je prikazan knez Miroslav, u crkvi u Bijelom Polju, više od pola veka ranije!

Zanimljivo? A od kad postoje foto-aparati? Pa valjda bi do sad bilo fotografisano? A sve i da ima, Miroslav je bio rimokatolik, zar ne? A prvi krstaski rat bio je Prvi krstaški rat trajao je od 1096. do 1099.

Zanimljivo? A od kad postoje foto-aparati? Pa valjda bi do sad bilo fotografisano? A sve i da ima, Miroslav je bio rimokatolik, zar ne?

Imam u jednoj knjizi, ali nemam skener da pošaljem sad ovde. Rimokatolik za koga je napisano "Miroslavljevo jevanđelje", rođeni brat Stefana Nemanje, stric Svetog Save... Celog života se bavim istorijom, ali ovo još nisam čuo. Izvor?

Kako mogu biti preuzeti od Paleologa, kad se u Srbiji javljaju od 12. veka? Naveo sam primer kneza Miroslava

Mislis li na Nemanjinog brata Miroslava? Pa zar i on nije mogao biti krstas, bio je rimokatolik:

Prvi krstaški rat trajao je od 1096. do 1099.

Drugi krstaški rat trajao je od 1147. do 1149. godine

Treći krstaški rat trajao je od 1189. do 1192. godine.

Dakle, dvoglavi orao se pojavio prvo kod krstasa rimokatolika, a oni su ga preuzeli od Turaka Seldjuka.

Poslednja izmena:
Mislis li na Nemanjinog brata Miroslava? Pa zar i on nije mogao biti krstas, bio je rimokatolik:

Prvi krstaški rat trajao je od 1096. do 1099.

Drugi krstaški rat trajao je od 1147. do 1149. godine

Treći krstaški rat trajao je od 1189. do 1192. godine.

Dakle, dvoglavi orao se pojavio prvo kod krstasa rimokatolika, a oni su ga preuzeli od Turaka Seldjuka.

A jermenska dinastija? A prvo spominjanje na Zapadu 1250. godine? A neki izvori kažu da se javlja još u prvim vekovima postojanja Vizantije, doduše preuzet sa Istoka

Mogao je, mogao je po toj logici i Sveti Sava da bude krstaš! Ne zaključuj po analogiji, nego daj konkretan izvor ako imaš!

Ja ne tvrdim da je Miroslav bio ucesnik krstaskih ratova.Tvrdim da su dvoglave orlove preuzeli krstasi sa Bliskog istoka i da ovi orlovi nemaju blage veze sa Pravoslavljem.Posto je i sam bio velikas i rimokatolik, nije iskljuceno da je i knez Miroslav ucesnik krstaskih ratova.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back