Papski templari u SPC

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Rekoh ti da nije dovoljno reci da se na necemu nesto nalazi: to treba ocigledno pokazati.Zasto se krije? Jer mnogo iz srbske istorije kriju, jer smo dresirani da vjerujemo u ono kako nas o nama tudjinci i njihove sluge uce, a necemo svojim trudom da se sebi i svijetu istinom prikazujemo.

96athos2007ouranopolis.jpg

Gledaj ovo: nisu li to dva cirilicna C u krugu Sunca kao dva ocila? Zna li se ista od kada je i odakle je ovaj orao? Ne zna se! Zasto? Ni to se ne zna!
Zna li se cije zezlo drzi u jednoj kandzi i sta predstavlja cvijet u drugoj? Ne zna se, jer i ne treba da se zna!

A kruna? Gle, kruna je bez krsta! Cudo jedno!

A gde je ovo slikano? Podseća na dva ćirilična "S", ali ne na ocila, ocila imaju ono ispupčenje u sredini, po čemu se razlikuju od ćiriličnog "S"
Tačno, mnoge stvari iz istorije ostaju za sada skrivene ili iskrivljene, ali zašto bi neko krio fresku? Pa nju može videti svako ko poseti crkvu u Bijelom Polju, a i pominju je u knjigama, čak mislim da u ovoj koju tražim, postoji i slika

U redu, neka je i slovo C = Sol = Sunce. To je nadjeno ko zna gdje i uzidano u kulu jednog grckog manastira na Atosu.
A pitas zasto se krije? Jer se krije, jer je tajna.
Pogledaj ovu dole fresku, iz naseg je hrama:

hristosukvadratu.jpg

Pogledaj i detalj ove freske u crkvi u Bijelom Polju, iz Miroslavljeve crkve:

manastirrezevici12.jpg

Hajde, pravo mi kazi da li pojma imas sta ovi kvadrati u crkvenom smislu znace (cini mi se da teologiju studiras, zar ne)?
Mozes li me uputiti na crkvenu literaturu iz koje mogu saznati simboliku ovih kvadrata i krugova?

Poslednja izmena:
U redu, neka je i slovo C = Sol = Sunce. To je nadjeno ko zna gdje i uzidano u kulu jednog grckog manastira na Atosu.

hristosukvadratu.jpg

manastirrezevici12.jpg

Hajde, pravo mi kazi da li pojma imas sta ovi kvadrati u crkvenom smislu znace (cini mi se da teologiju studiras, zar ne)?
mozes li me uputiti na crkvenu literaturu iz koje mogu saznati simboliku ovih kvadrata i krugova?

Ne, političke nauke, ali me interesuje pravoslavlje i religija uopšte, kao vernika i iz radoznalosti. Misliš na kvadrate koji čine osmokraku zvezdu? Iskreno ne znam, ali imam jednu ikonu, koja predstavlja Bogorodicu u osmokrakoj zvezdi, koja tvori onaj plamteći grm, valjda onaj preko koga je Mojsije govorio sa Bogom (a samim tim i Boga, valjda). To je ono što okvirno znam. Takođe, znam da je taj motiv osmokrake zvezde veoma čest u pravoslavlju, naročito u minijaturama i zastavicama starih rukopisa
Slikaću sutra ikonu, pa ću poslati da vidiš

Poslednja izmena:

hristosukvadratu.jpg

manastirrezevici12.jpg

Mozes li me uputiti na crkvenu literaturu iz koje mogu saznati simboliku ovih kvadrata i krugova?

Postoje teološki rečnici i priručnici za freskoslikanje i ikonopisanje, u kojima je objašnjena simbolika i pravila koja se moraju poštovati. Imao sam priliku da ih prelistam, ali ne znam autore i tačne nazive. Otvori temu na pdf slikarstvo, sigurno će neko znati

Nasao sam dvoglavog orla, kao zvanicni simbol, Vizantije, na stitu Isaka Komnenog, vladao od 1057-1059, pre prvog krstaskog pohoda.
504px-Komnenos-Isaac-Arms.svg.png

Potrebna mi je pomoc istoricara ovde, ali izgleda da je u njegovo vreme Vizantija ili vladala Sicilijom ili imala uticaj na nju, tako da nije nemoguce da se pojavio u to vreme na Siciliji, kao zvanicni simbol vlasti Vizantije.

Druga grana koja je prihvatila dvoglavog orla je Sveto Rimsko Carstvo

Quaterionenadlerholyromanempire.jpg

a kasnije su ga preuzeli Hazburgovci i Nemci. Posto Masoni svoje korene vuku korene iz Nemacke, nije cudno sto koriste dvoglavog orla, ali njegov nastanak u heraldici istih nije vezan za Vizantiju, vec za krstase, kako je Hrastovnik vec primetio.

Poslednja izmena:
Druga grana koja je prihvatila dvoglavog orla je Sveto Rimsko Carstvo

Quaterionenadlerholyromanempire.jpg

a kasnije su ga preuzeli Hazburgovci i Nemci. Posto Masoni svoje korene vuku korene iz Nemacke, nije cudno sto koriste dvoglavog orla, ali njegov nastanak nije vezan za Vizantiju, vec za krstase, kako je Hrastovnik vec primetio.

Ne, nastanak nije vezan za krstaše, dvoglavi orao se javlja još u starom veku na prostoru Bliskog Istoka i Male Azije, a mnogi za krstaše vezuju njegovo prenošenje u Evropu i unošenje u hrišćansku simboliku i heraldiku

Nasao sam dvoglavog orla, kao zvanicni simbol, Vizantije, na stitu Isaka Komnenog, vladao od 1057-1059, pre prvog krstaskog pohoda.
504px-Komnenos-Isaac-Arms.svg.png

Potrebna mi je pomoc istoricara ovde, ali izgleda da je u njegovo vreme Vizantija ili vladala Sicilijom ili imala uticaj na nju, tako da nije nemoguce da se pojavio u to vreme na Siciliji, kao zvanicni simbol vlasti Vizantije.

Daj izvor, da provjerimo je li pouzdan.Ovo moze svako naskrabati i na vikipediju postaviti.

Postoje teološki rečnici i priručnici za freskoslikanje i ikonopisanje, u kojima je objašnjena simbolika i pravila koja se moraju poštovati. Imao sam priliku da ih prelistam, ali ne znam autore i tačne nazive. Otvori temu na pdf slikarstvo, sigurno će neko znati

Ja ovo odlicno znam, jer ucim na pravom izvoru, samo sam priupitao tebe i ne cudim se sto ne znas. Danas ovo znaju samo masoni i templari, a nekad su znali jedino pravoslavci. I kad su templari usli u Crkvu, iskoristili su to u svojim gradjevinama, a poslije su masoni pokupili i templare i pravoslavce u svoje okrilje i sad su to razne grane jednog drveta. I samo oni znaju tu simboliku, a laici pojma nemaju.

Poslednja izmena:
Daj izvor, da provjerimo je li pouzdan.Ovo moze svako naskrabati i na vikipediju postaviti.
prva dva imaju samo opis grba:

http://www.christopherlong.co.uk/per/vlasto.byzantium.html
http://www.heraldica.org/topics/national/byzantin.htm

"Comnene Or, beneath an imperial crown proper, a two-headed eagle displayed Sable on a sword per pale Argent, the hilt Or. (Corsica, Savoy)"

Kaze da je grb Komnenih imao na sebi dvoglavog orla.

http://omladina.ds.org.rs/beograd/blog/stiplija.htm
Neki nas amater heraldicar smatra da su Komeneni imali dvoglavog orla na grbu.

prva dva imaju samo opis grba:

http://www.christopherlong.co.uk/per/vlasto.byzantium.html
http://www.heraldica.org/topics/national/byzantin.htm

"Comnene Or, beneath an imperial crown proper, a two-headed eagle displayed Sable on a sword per pale Argent, the hilt Or. (Corsica, Savoy)"

Kaze da je grb Komnenih imao na sebi dvoglavog orla.

http://omladina.ds.org.rs/beograd/blog/stiplija.htm
Neki nas amater heraldicar smatra da su Komeneni imali dvoglavog orla na grbu.

Kazati i dokazati su dva suprotna pojma.

Pravo kazes, dokazi da nije kako su rekli i da mi nismo primili dvoglave orlove od Vizantije, iako svi zvanicni izvori to govore. ;)

crestw.jpg

Grb Frederika II Hohenstaufena (1197-1250)

Vidis, ovaj tip, osim sto je bio kralj Sicilije, kao krstas jedno vrijeme bi je i kralj Jerusalima. Ovo je njegov grb iz njegovog vremena uklesan u kamenu, na zgradi. I ovo je istorijski dokaz. Krstasi ne samo da su prolazili kroz ondasnje srbske zemlje, nego su se i upoznavali sa domacim velmozama i castili se sa njima.

[img=http://img33.imageshack.us/img33/4320/europe13thcentury.th.jpg]

Oko 1200. godine Turci Seldzuci drzali su onaj dio male Azije koju su nekad naseljavali Hetiti. Tu su se Turci upoznali sa dvoglavim orlovima i krstasi su to prihvatili od njih.Vizantijsci su u to kolo uhvatili malo kasnije.

Posjeti i procitaj ovu temu i bice ti jasnije:

http://forum.krstarica.com/threads/294509

.

Poslednja izmena:
Necu da se nadmudrujem sa tobom, jedino sto si dokazao je da je kralj Frederik imao dvoglavog orla na grbu i nista drugo, isto kao i Vizantija.

Gde je ko prolazio i sta se sa kim dogovorio mi ne znamo, izuzev ako nemas pisani dokument, u tom slucaju daj ga na uvid pa mozemo da pricamo, ovako sve sto govoris je samo rekla-kazala.

Pojava dvoglavog orla kao zvanicnog simbola Vizantije se pripisuje Komnenima, nekih 100 godina pre Stefana Nemanje, tako da ne moze da se odbaci ideja da su ga Srbi preuzeli od Vizantinaca, pored toga dvoglavi orao se pojavljuje i ranije, na grbu Jermenije.

Ne zameri, ali ni ti nisi izneo ni jedan konkretan dokaz koji povezuje templare i Nemanjice, imamo samo tvoje nagadjanje da je to moralo da se desi:confused: nisi u poziciji da se bilo kome podsmevas, pogotovo kad nemas dokaze.

Obisao sam jos linkova osim onih tri sto sam dao i svi navode isto, Komneni su prvi sa dvoglavim orlom u Vizantiji kao DRZAVNIM simbolom, a sam dvoglavi orao je postojao i ranije, malo je verovatno da svi lazu. Takodje mi je smesno da Vizantinci usvajaju od Turaka dvoglavog orla koji je postoja hiljadu godina na njihovoj teritoriji, pre dolaska Turaka.

Ne zameri, ali ni ti nisi izneo ni jedan konkretan dokaz koji povezuje templare i Nemanjice, imamo samo tvoje nagadjanje da je to moralo da se desi:confused: nisi u poziciji da se bilo kome podsmevas, pogotovo kad nemas dokaze.

Obisao sam jos linkova osim onih tri sto sam dao i svi navode isto, Komneni su prvi sa dvoglavim orlom u Vizantiji kao DRZAVNIM simbolom, a sam dvoglavi orao je postojao i ranije, malo je verovatno da svi lazu. Takodje mi je smesno da Vizantinci usvajaju od Turaka dvoglavog orla koji je postoja hiljadu godina na njihovoj teritoriji, pre dolaska Turaka.

Dvoglavi orao postojao je oko 1500 godinea prije Hrista i to bas na podrucju danasnje Turske.nije mogao biti simbol hriscanske rane Vizantije jer nema nikakve veze sa hriscanstvom. Kasnije je kao masonski simbol od pojedinih masona aristokrata prihvacen i prihvacan.

Eto ti Komnenovog orla, samo mu fali jos jedna glava: :hahaha:
http://picasaweb.google.com/lh/photo/vmbKvbM7WQhamIUup3r2Kg

Zar nisi primijetio da su pasusi o Komnenu i njegovom orlu na svim sajtovima jesu kopija jednog originala i od rijeci do rijeci potpuno isti?

Procitaj ovo i vidjeces da pise da je prica o Komnenovom dvoglavom orlu samo TEORIJA, tj. PRETPOSTAVKA:

"According to the most prevalent theory, the single-headed eagle was modified to double-headed by emperor Isaakios Komnenos (1057-1059) being influenced from local traditions about such a beast (the haga) in his native Paphlagonia in Asia Minor..."

http://en.wikipedia.org/wiki/Double-headed_eagle

Vidis: to je samo teorija, nema dokaza, prica, rekla-kazala nauka! Jos jedna grcka laz i podvala!

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back