SoulBrotherNumber123
Početnik
- Poruka
- 17
molio bih ako neko moze da mi detaljno objasni celokupan panteisticki sistem verovanja
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Spinoza je bio ateista, ali je to morao zakukuljiti i zamumuljiti zbog 'duha' vremena u kome je ziveo. Njegova filozofija je optimisticna, podsticajna i zaokruzena.
Spinoza je bio ateista, ali je to morao zakukuljiti i zamumuljiti zbog 'duha' vremena u kome je ziveo. Njegova filozofija je optimisticna, podsticajna i zaokruzena.
Spinoza je bio genije i nije bio ateista!
Priroda je ,po Spinozi,telo božije,a Duh sveti-kauzalitet postojanja-determinisanost postojanja!
Do ovakvih jednostavnih,ali sveobuhvatnih i jasnih misli može doći samo genije!
Svoje tvrdnje je s lakoćom dokazao i čak ni danas nije moguće te dokaze ,sasvim validno,pobiti...
Naime ,ni Russellovi kontraargumenti ne dodiruju panteizam-mogu biti u njemu...
Jedino ozbiljna leksička analiza narušava i to učenje i dekonstruiše zamisli o bilo kojoj konstrukciji
pa i ovoj Spinoze...
Inače,Ozi nije u pravu-ako pustimo jezik da vrši svoju funkciju,panteizam i jeste vrhunac i cilj
svekolike metafizike koja nastaje (samo)u jeziku...![]()
Ja se slažem s Witgensteinom ,pre svega,da je metafizika isto šta i mistika-nepravilne misli nastale nepravilnom upotrebom reči ,a šta je pre pravilo jezika,a ne izuzetak...Његова филзофија је мешавина исправних увида и бесмисла. Јер као што рекох, његово објашњење проблема филозофије јесте неки бог. Као да је тај појам "бог" сам по себи разумљив па да помоћу њега објашњава све оно што је неразумљиво. Тај метод ,самим тим, чини његову филзоофију не закруженом целином него у већини бесмисленом. Само ту и тамо избијају неки исправни увиди који одмах бивају упрљани тим теолошким небулозама о богу оцу као наводном аксиоаматском објашњењу свега.
До таквих мисли може доћи само неко коме је мозак испран теологијом па мисли да може објашњавати непознато уз помоћ неког бога..који је наводно познат. Аксиом...шта више!
Па да Расел. још само Хегела да споменеш и имамо скуп жонглера празних појмова на окупу.
Ако је за тебе и Расела метафизика бављење језиком то није и за све остале. Метафизика додирује стварност на начин на који твој научни метод може само да сања. Да не спомињем те математичаре који су залутали у филозофију па стоје пред њом као онај нуачник пред Микленђеловом скулптуРом питајући се "чему то служи и шта то доказује".
Tu postoje tri termina. Panteizam je danas prihvaceno ime za udruzenja ateista, 'panteisticka drustva' koja okupljaju ateiste koji imaju nekakvo postovanje prirode i smatraju da ne postoji drugi bog sem prirode, tj. bog (teos) je sve (pan).
]Postoje jos termini Teopanizam i Panenteizam, koji oznacavaju teisticka verovanja da bog nije samo transcendalan (nematerijalan) vec i imanentan (da je materija deo boga) tj veruju da je materija deo boga, a ne nesto razlicito od boga, i po njima ne postoji creatio ex nihilo (stvaranja ni iz cega) vec creatio ex deo (stvaranje iz boga). Termin panenteizam je nastao upravo da se ljudi koji veruju da je materija deo boga ne bi nazivali panteistima, i znaci sve (pan) je u (en) bogu (teos).
Спиноза именује врховно биће појмом »Бог или Природа« (»Deus sive Natura«), чиме указује да у његовој метафизици Бог и природа јесу једно те исто. Ово се ослања на његово мишљење да Бог има тијело. Природа јесте божије тијело, односно Бог сам, а свако биће или ствар, дио је Бога.[2]
“ На Ваше питање да ли о Богу имам тако јасну идеју као о троуглу - одговарам: да. Али ако ме питате, да ли о Богу имам тако јасну представу као о троуглу, онда ја одговарам: не, немам.[2] ”
Спиноза негира антропоморфизам у религији. За њега Бог није личност; нема осјећање разума, воље или моралних квалитета. Бог није човјек и не треба му приписивати људске особине. Бог није искључиво добар; његови поступци људима, из њихове ограничене перспективе, могу изгледати злим. Али зло је такође дио Бога - његова супротност не постоји, јер је његова безграничност и то уклопила у себе[2]. Непостојање ђавола Спиноза покушава и онтолошки да докаже:
Cquote1.png
Схватимо ђавола, како то неки хоће, као једно мислеће биће, које уопште не жели, нити чини добра, и које се дакле потпуно супротставља Богу. А то значи да је оно заиста врло биједно и, ако молитве могу помоћи, онда би се за његово спасење морало молити. Али погледајмо да ли једно такво биће може и за тренутак постојати, и одмах ћемо наћи да то није тако; јер из савршенства неке ствари произилази цјелокупно њено трајање, и уколико она у себи има више стварног и божанског, утолико је и постојанија; како дакле може постојати ђаво, који у себи нема ни најмање савршенства? Сем тога, постојаност или трајање код једног модуса мислеће ствари јавља се само у јединству које, проузроковано љубављу, такав модус има са Богом. Пошто је у ђаволу дата управо супротност томе јединству, немогуће је да оно и постоји.[2]
Ako želiš detaljnije,njegovu Etiku i napred...
Kosmos nije spirala,bar ne po rasporedu tzv materije,nego više liči na nepravilni balon koji se naduvava brzinom mnogo većom od brzine svetlosti...Mislim da sam vec negde procitao tekst koji si napisao,verovatno na vikipediji.Znam da je esencija da se priroda i kosmos poistovecuju sa Bogom.To mi je jasno.Danas mnogi naucnici pokusavaju da odg. na pitanje kako je nastala ta priroda i svermir,ako to povezemo sa panteizmom onda oni pokusavaju da odgovore na pitanje kako je nastao Bog? A to onda znaci da Bog nije arhitekta i svemoguce bice koje je sve stvorilo jer neko stvara njega - neki drugi arhitekta iznad njega. Uzgred , da li panteisti veruju u zivot posle smrti? Da li smatraju da je Isus postojao i kakav je odnos hriscanske crvke prema panteizmu? Meni je jako interesantan taj sistem verovanja,zato sam i otvorio temu.Sama spirala kosmosa je cudna.Nautilus ima svoju spiralu,kosmos,ljustura puza je u obliku neke spirale , to ukazuje na povezanost kosmosa i zivotinja odnosno jednog vida zive prirode.Takodje je neverovatno kako su mravi i pcele organizovani,bolje nego ljudi.
..O tom baš i Stiven Hoking govori,jer on sa svojom
visokom inteligencijom može prilično NEZAVISNO da misli,da se odvoji od ljudskih inhibicija i predrasuda......
Mislim da sam vec negde procitao tekst koji si napisao,verovatno na vikipediji.Znam da je esencija da se priroda i kosmos poistovecuju sa Bogom.To mi je jasno.
U tom tekstu kojeg daješ link,nepravdno dezavuišeš Hokinga koji je jedan od najinteligentnijih živih ljudi na planeti (mereno MENSA) i jošМа да. Хокинг је упечатљив због свог специфичног телесног стања ,па је привукао пажњу медија који су од њега направили неког суперстара . Да није тога не би ни чули за њега. А поготову је иритриајуће што су од њега направили некога кога ,уместо филозофа , питају за мишљење о метафизичким темама о којима он нема појма, нити може имати.
Овде сам писао о томе:
http://forum.krstarica.com/entry.php/23959-Raj-i-pakao
U tom tekstu kojeg daješ link,nepravdno dezavuišeš Hokinga koji je jedan od najinteligentnijih živih ljudi na planeti (mereno MENSA)
Kosmos nije spirala,bar ne po rasporedu tzv materije,nego više liči na nepravilni balon koji se naduvava brzinom mnogo većom od brzine svetlosti...
Osim toga,sva tzv materija je u opni tog balona i mi gledamo kroz opnu zakrivljenu svetlost zvezda koja putuju tom opnom...
Usled determinizma i ljudskog kreiranja,čovek projektuje te stvaralačke osobine bogu...A obična algoritamska logika (matem.sled ili niska...)
kaže da to nije ni blizu tako u stvarnosti...To je samo načim ljudskog kreativnog mišljenja...O tom baš i Stiven Hoking govori,jer on sa svojom
visokom inteligencijom može prilično NEZAVISNO da misli,da se odvoji od ljudskih inhibicija i predrasuda...
Ono šta Hoking ne kaže (čak govori da je bog tu suvišan i nepotreban!) je da bog nastaje zajedno s postojanjem te tako i determinizam
koji poput finih niti struji postojanjem... Mnogi od nas agnostika smo baš skloni panteizmu,smatrajući boga nemuštom usmerenom ,determinirajućom
i nadasve oplemenjujućom silom sveg postojanja...I ne smatramo ga ličnošću več (poput Svetog duha) sveprisutnom tendencijom...
Bez obzira što je Spinoza došao do sličnih razumevanja primitivnijim sredstvima i s mnogo manje konkretnih znanja ...Mada i Hokingovo
shvatanje ima skoro istu težinu...