Pakao

Da, ne citam ni Luku ni Mateja ni Jovana ni Otkrovenje pa cak ni Pavla ni poslanice ni Dela ni SZ, ne zanimaju me.
Citava prica o sudnjem danu, apokalipski, nema smisla za mene. Evo i da vjerujem. Ili ces biti spasen ili neces, nebitno je li nakon smrti ili na sudnji dan. Mozda je Bogu bitan sudnji dan, ali za nas je potpuno nebitan. Nemamo mi veze s tim.
Drugo, niti jedno prorocantvo ili nagovjestaj sudnjeg dana se nije ostvario kad je predvideno, pa ni Isusov. Sto posto prorocanstava su pogresna sto se tice kada je apokalipsa, tako da ja to preskocim, ne zanima me. Nebitno.

ne zanima me. Nebitno.

Bog odgovara tebi iz Kurana:
Ljudima se bliži čas polaganja računa njihova, a oni, bezbrižni, ne mare za to.

Ti da imas gram logike bio bi nevernik kao ja
Verujem u spirit in the machine jer trenutno ne postoji materijalistichko objashnjenje za inteligenciju i svest. No smatram da je Bog nash Ego, i da je to
ono chiji glas chujemo… e sad veliko je pitanje da li je to materija ili duh. Dakle, materijazam ima isto dogmu i ne ostavlja druge mogutjnosti,
chak shta vishe, protura dogmu kao istinu iako za to nema dokaza...

Biblija nije dovoljno precizna, da bi mogli bilo shta da zakljuchimo, jer je i sama pisana u razlichitim periodima, pochevshi od onog, kada nije postojao
koncept nagrade nakon smrti...

U redu ali ja kazem za barem to jedno Jevandjelje (sto znaci dobre vijesti) sto je jedno od knjiga biblije, barem to jedno je prica o zemaljskom raju i dusevnom paklu. U religiji nije materijalizam zlo, barem ne po svima.

U redu ali ja kazem za barem to jedno Jevandjelje (sto znaci dobre vijesti) sto je jedno od knjiga biblije, barem to jedno je prica o zemaljskom raju i dusevnom paklu. U religiji nije materijalizam zlo, barem ne po svima.
Problem je u tome shto Isus nije uchio da se skuplja materijalno propadljivo blago, nego ono duhovno. SZ je nepopravljivo materijalistichki,
dok je Isusovo uchenje suprotno. Sve se to nekako izmeshalo, pa se stvorio taj dualizam da je materija zlo, a da je Isus duhovno tj dobro.
No, ionako materija sama za sebe je varka jer se sastoji ni iz chega, a ono shto primamo preko chula, je apstrakcija majushnih chestica
koje se dele na one manje sve dok ne ostane nishta…

čekić nije ni zao ni dobar. sunce nije ni dobro ni zlo.
tako ni materijalizam, sve zavisi u koju svrhu ga koristiš. za ovaj svet je neophodan, a za drugi verovatno nije i tamo su druga pravila.

Nesto sad pisem na drugoj temi i pade mi na pamet..
Da li postoji jedan pakao ili vise njih?

Nekad mi neko rece da za popove postoji poseban pakao jer su oni trebali da su svesniji od drugih kad grese i zloupotrebljavaju polozaj..

Ali na stranu to..

Da li u isti pakao i isto prolazi recimo neki masovni ubica , pljackas, manijak, siledzija, kontravezni biznismeni i sitna secikesa ili ipak postoji razlika kako ce proci na onom svetu?
Pakao ne postoji, vise u mitologiji...

Problem je sto je u Bibliji izvorna rec sheol ili hades ( had)
prevedena kao pakao - pogresno
Sheol i had znace grob - opsti grob covecanstva - mesto na koje odlaze mrtvi
a ne pakao
Iz tog pogresnog prevoda i pogresno ucenje o paklu mnogi zastupaju
a inace to nije Biblijsko ucenje i pakao zapravo ni ne postoji.

Bog koj ije ljubav ne moze da muci ljude.

Jevandjelje po Marku kaze da je Raj ovde u materijalnom svijetu. To je poruka.
Христос се узнео на небо и рекао да ће поново доћи.
Како овде може бити рај када је овај свет "у злу лежи" ? Какав рај када људи страдају на овом свету ?
Како овде може бити рај када се ми умиремо и наша тела иду у земљу а душа иде на небо ?

Pakao ne postoji, vise u mitologiji...

Problem je sto je u Bibliji izvorna rec sheol ili hades ( had)
prevedena kao pakao - pogresno
Sheol i had znace grob - opsti grob covecanstva - mesto na koje odlaze mrtvi
a ne pakao
Iz tog pogresnog prevoda i pogresno ucenje o paklu mnogi zastupaju
a inace to nije Biblijsko ucenje i pakao zapravo ni ne postoji.

Bog koj ije ljubav ne moze da muci ljude.
ako ne postoji pakao onda ne postoji ni raj?
to je osnovno nacelo religije..ne moze da postoji samo Bog, zato postoji i djavo.

to je osnovno nacelo religije..ne moze da postoji samo Bog, zato postoji i djavo.
raj postoji - kao stanje savrsenstva - mesto savrsenstva
takodje za Rajske uslove na Zemlji se moze reci da je raj...
Samo sto ih je sada malo
u buducnosti ce cela Zemlja izgledati kao raj

da ne nema raja i pakla mi nebi imali dodirnu tacka sa Bogom, jer ako bi isli u nistavilo, ni nagrada ni kazna, nevazno bi bilo kakvi bi bili u pogledu BOga ako nema posljedica niti nagrade kad je u pitanju buduci svijet, raj ili pakao.

Ovako itekako imamo dodirnu tacku, a to je kada zasluzimo Pakao Bog kazni sa paklom, kada je zadovoljan sa nama , nagradi Rajem.

da ne nema raja i pakla mi nebi imali dodirnu tacka sa Bogom, jer ako bi isli u nistavilo, ni nagrada ni kazna, nevazno bi bilo kakvi bi bili u pogledu BOga ako nema posljedica niti nagrade kad je u pitanju buduci svijet, raj ili pakao.

Ovako itekako imamo dodirnu tacku, a to je kada zasluzimo Pakao Bog kazni sa paklom, kada je zadovoljan sa nama , nagradi Rajem.
Каква ти је то додирна тачка са Богом, тамо негде у будућности?
Шта ти смета да имаш додирну тачку сада?

Ti to iz iskustva ili ti pricale babe po selu

Каква ти је то додирна тачка са Богом, тамо негде у будућности?
Шта ти смета да имаш додирну тачку сада?

ako ne vidimo Boga i ne cujemo njegovu presudu....zamisli se onda, mozes da ga pljujes, ponizavas, vrijedjas i odes u nistavilo, gdje nema ni raja ni pakla,, jednostavno pobjegnes od njegove kazne, znaci drugim rijeci mozes sta god hoces da radis Bogu , koliko god gnusno ga vrijedjao i zlo cinio da kad nema pakla niti te kazni onda vjera bi bila besmislena, jer bi mogli raditi sta hocemo ili necemo opet bi nam svimakraj bio isti.

Back