Осиромашени уранијум

Извини, знаш ли уопште шта је алфа честица?
Имаш ли уопште представу како делују на организам?
Мислиш, не може да изазове проблем ако доспе 2 цм у дубину?
:) a imas li ti predstavu koliko brzo alfa cestica gubi svoju energiju?
sta zna dete sta je dva centimetra... e, nemoj vise da se blamiras, molim te.
dosta je bilo...:lol:

Нисам ни мислио на нас одликаше, него на ове понављаче... наређали слабе оцене па сада мудрују!

Ево гледам оног Гвоздена... Модератори 1
Текстови у блогу 1
... како он мисли са две слабе оцене, а школска година се ближи крају?

Све што си написла, тј. преписала са неког сајта није нетачно, али није обрађено из медицинског угла.
Нађи то, па се врати паметна на тему.
ja nisam prepisala nista sa sajta... jedino sto sam trazila na internetu bio je procentualni sastav osiromasenog uranijuma po izotopima, da bih bila u stanju da tacno odgovorim na pitanje.
sve ostalo je iz glave i procitane literature...

nema potrebe da se nerviras, nisi ti kriva sto si ogranicena.

ja nisam prepisala nista sa sajta... jedino sto sam trazila na internetu bio je procentualni sastav osiromasenog uranijuma po izotopima, da bih bila u stanju da tacno odgovorim na pitanje.
sve ostalo je iz glave i procitane literature...

nema potrebe da se nerviras, nisi ti kriva sto si ogranicena.
:lol:

Ок, увреде су твој стил, твоје огледало.

Али, то што нешто брзо губи енергију, не значи да не може да разара и питање врло битно- колико ће се исте дуго ослобађати након што је човек озрачен?, а дужина полувремена реаспада је посебно битна из медицинског угла, што је краћа ( као у случају алфа емитера), пацијент, озрачени , како год, је дуже изложен зрачењу.
Па је и штетни учинал већи.
Ово ти је ваљда јасно.8)
Мисли о томе...и наравно да се не користе у медицини ( алфа емитери)јер су штетни, и то веома.

Је л' сад ја теби треба да кажем да си ограничена, пошто си заиста приступила проблему ограничено?

Нећу, овог пута ћу ти опростити.8)

Значи, да ти појасним, битиније је полувреме распада.

Али, то што нешто брзо губи енергију, не значи да не може да разара и питање врло битно- колико ће се исте дуго ослобађати након што је човек озрачен?, а дужина полувремена реаспада је посебно битна из медицинског угла, што је краћа ( као у случају алфа емитера), пацијент, озрачени , како год, је дуже изложен зрачењу.
Па је и штетни учинал већи.
Ово ти је ваљда јасно.8)
Мисли о томе...и наравно да се не користе у медицини ( алфа емитери)јер су штетни, и то веома.

Је л' сад ја теби треба да кажем да си ограничена, пошто си заиста приступила проблему ограничено?

Нећу, овог пута ћу ти опростити.8)

sevilja, lepo sam te zamolila da prestanes, i da se ne blamiras vise.
razlog sto ti mene ne mozes da nazoves ogranicenom a ja tebe mogu je vrlo jednostavan - tako stoje stvari, bejbe.

vreme poluraspada uranijuma-238 je bitno samo ako ti snifnes ili progutas taj isti uranijum pa se on u tebi raspada jedno 4.5 puta 10 na deveti godina...
Ti, mukice ne razlikujes dejstvo alfa cestice (ili snopa alfa cestica) i izvora zracenja...
Ajde sad da ti nacrtam opet:
Ne raspada se alfa cestica toliko godina nego U R A N I J UM 238. I tesko da Ameri idu okolo i za dorucak nam serviraju uranijum.
Alfa cestica koju emituje taj isti uranijum 238 nosi energiju oko 4.2 MeV. Duzina predjenog puta u VAZDUHU, pazi U VAZDUHU, potrebna da ta cestica izgubi svoju energiju je 2.5 cm.

to sto si napisala da pacijent u slucaju alfa emitera oseca dugotrajne posledice zracenja vazilo bi samo u situaciji kad pacijent guta taj emiter i on ostaje u njemu... a zaista ne znam sto biste to radili svojim pacijentima, osim ako vam sef nije je.beni mengele.
alfa emiteri se u medicini ne koriste zato sto sa njima nemas sta da radis (sem da pacijentu sprzis kozu)... medicinska slikanja idu sa X zracima, ili drugim vidovima elektromagnetnog zracenja (npr ultrazvuk)... terapija tumora takodje ide sa gama zracenjem... ne znam sto uopste pricas o alfa emiterima... te cestice su suvise teske i suvise se brzo usporavaju da bi ikakve koristi od njih bilo u medicini (terapeutske ili dijagnosticke).

Нисам ни мислио на нас одликаше, него на ове понављаче... наређали слабе оцене па сада мудрују!

Ево гледам оног Гвоздена... Модератори 1
Текстови у блогу 1
... како он мисли са две слабе оцене, а школска година се ближи крају?

219b.jpg

Muka te naterala da napišeš prostoproširenu rečenicu...
Odoh da završim tri fakulteta...

sevilja, lepo sam te zamolila da prestanes, i da se ne blamiras vise.
razlog sto ti mene ne mozes da nazoves ogranicenom a ja tebe mogu je vrlo jednostavan - tako stoje stvari, bejbe.

vreme poluraspada uranijuma-238 je bitno samo ako ti snifnes ili progutas taj isti uranijum pa se on u tebi raspada jedno 4.5 puta 10 na deveti godina...
Ti, mukice ne razlikujes dejstvo alfa cestice (ili snopa alfa cestica) i izvora zracenja...
Ajde sad da ti nacrtam opet:
Ne raspada se alfa cestica toliko godina nego U R A N I J UM 238. I tesko da Ameri idu okolo i za dorucak nam serviraju uranijum.
Alfa cestica koju emituje taj isti uranijum 238 nosi energiju oko 4.2 MeV. Duzina predjenog puta u VAZDUHU, pazi U VAZDUHU, potrebna da ta cestica izgubi svoju energiju je 2.5 cm.

to sto si napisala da pacijent u slucaju alfa emitera oseca dugotrajne posledice zracenja vazilo bi samo u situaciji kad pacijent guta taj emiter i on ostaje u njemu... a zaista ne znam sto biste to radili svojim pacijentima, osim ako vam sef nije je.beni mengele.
alfa emiteri se u medicini ne koriste zato sto sa njima nemas sta da radis (sem da pacijentu sprzis kozu)... medicinska slikanja idu sa X zracima, ili drugim vidovima elektromagnetnog zracenja (npr ultrazvuk)... terapija tumora takodje ide sa gama zracenjem... ne znam sto uopste pricas o alfa emiterima... te cestice su suvise teske i suvise se brzo usporavaju da bi ikakve koristi od njih bilo u medicini (terapeutske ili dijagnosticke).

Ти мора да си неки дебелокожац- кожа 2,5 цм.:D :shock:
Па добро, да те не кривим...није ти струка.

Е сад, да би разумела морам мало да ти објасним где се у медицини и на који начин све користе радуиоактивне честице: зрачење- преко коже, гутање- зарад праћења везивања радиоактивних честица за одрђене типове тумора, убризгавање у крвоток, из истог разлога, а и многих других.

Је л' сад јасније зашто говорим да се не користе у медицини и зашто су јако опасни за коришћење у те сврхе??

Дакле, постоје јасни разлози и индикације кад се нешто ГУТА, УБРИЗГАВА, а кад се само ЗРАЧИ ПОВРШИНСКИ.

Не пишем глупости, већ на основу знања које поседујем из области нуклеарне медицине, а ти причаш о стварима које не знаш и уз то дозвољаваш себи да квалификујеш људе около. О свести, хоћеш ли се код неких људи икад развити?:idea:

Тема је била радиоактивност Уранијума који је бачен у форми оу на Косову...па због дугог полувремена распада, и због тога што је доспео у земљу, па преко земље у воду, троваће народ ко зна колико дуго. Е то твој компањон Обер негира:idea:

А за алфа честице се обрати такође оберу, он их је споменуо из њему знаних разлога.

Ти мора да си неки дебелокожац- кожа 2,5 цм.:D :shock:
sevilja, lepo ti pise, domet u vazduhu... kako si ti tih 2.5 cm povezala sa kozom, niko ne zna... koza ima vecu gustinu od vazduha, nadam se da to znas?

na ostalo necu ni da odgovaram. ne razumes nista od onog sto sam napisala nego mi govoris o opstim mestima nuklearne medicine... sledece ocekujem pricu o barijumu i jodu 131, a to nije tema (ne kazem da ne moze da bude)

EDIT: inace, o nuklearnoj medicini sam citala u politikinom zabavniku... cak i tamo pise strucnije od ovog sto ti iznosis...nadam se da ne radis u oblasit nuklearne medicine u srbiji. a ako radis - neces jos dugo.

eremita, si ovaj tekst ti sam smislio ili ti je neko pomagao?
kakve bre tri vrste uranijuma? :lol:
to su, decko, izotopi, i nema ih tri... imas i 232, i 233, pa 234, 235, 237, 238, i na kraju 239

Ово што сам постовао је део веће анализе - а овде имаш из којих установа су стручњаци писали то што ти питаш:

Шта је УНЕП до сада урадио
Италијани организовано против уранијумске болести[
Број мртвих војника, подофицира и официра италијанских оружаних снага, повратника из балканских мисија мира, попео се на 35 са тенденцијом наглог раста броја умрлих (Француска је признала 40, а Грчка три мртва од последица балканског синдрома, Црна Гора једног). Оболелих од Хочкиновог синдрома и леукемије има и Италији преко 270. Проценат војних лица у италијанској мировној мисији која су била на Космету и Босни са синдромом онколошких болести пет пута је већи од од просека оболелих у италијанским мирнодопским оружаним снагама, али и много већи од процента оболелих међу цивилним лицима оболелим од Хочкиновог синдрома. Интересантно је напоменути да ниједан други италијански војник ангажован у мировним операцијама у другим земљама широм планете под заставом УН или НАТО није оболео од Хочкиновог синдрома. Због поменутих евидентираних чињеница, званично потврђених, италијански Сенат је одлучио новембра 2004. да донесе закон о оснивању Комисије са задатком да испита све појединости и после годину дана рада поднесе извештај парламенту. Комисија је састављена од 20 сенатора.[/FONT][/COLOR]

Анализирајући извештаје Програма Уједињених нација за животну средину у оквиру УНЕП-а, посвећен Космету, југу Србије и рту Арза у Црној Гори, др Радомир Ковачевић, начелник сектора за радиолошку заштиту при Институту за медицину рада и радиолошку заштиту "Др Радомир Карајовић" Клиничког центра Србије слаже се потпуно да је на поменутим просторима употребљена муниција са осиромашеним уранијумом. Међутим, запањујућа је чињеница да су након две и по године од бомбардовања детектоване радиоактивне честице и у ваздуху, које се још увек преносе на велике даљине, угрожавајући животну средину и здравље становништва. Због тога је, према закључку УНЕП-а, неопходно да се деконтаминација земљишта, која је још увек могућа, а није извршена, обави што пре. Било је и плутонијума

Приликом мисије стручњака УНЕП-а 2000. године на Косову и Метохији процењена је угроженост животне средине на 11 локалитета. Према упозорењу стручњака из Института "Др Драгомир Карајовић", у закључцима УНЕП-овог извештаја покушано је да се евидентирана опасност умањи и сведе у неке већ признате али нешкодљиве параметре. Наиме, само у том извештају, и никада више није споменуто, да је у неким узорцима угроженим ОУ пронађен и плутонијум. Прича о плутонијуму толико је опасна да јој нема краја, како у објашњењу, тако и у последицама.

На позив југословенских власти УНЕП је од 27. октобра до 5. новембра 2001. са тимом од 14 међународних стручњака испитао пет од 11 места, која су погођена муницијом са ОУ у Србији, и једно место у Црној Гори које је било погођено, плус једно погођено војно возило. Ових пет места на којима су извршена испитивања УНЕП-ови стручњаци су сами изабрали по критеријуму количине употребљеног ОУ, безбедносних чинилаца, карактеристика животне средине и густине становништва. Тим за процену је сакупио 161 узорак, укључујући 69 биљних, 54 узорака тла, 17 узорака ваздуха, 11 узорака воде и 4 узорка размаза. Три пенетратора и три фрагмента пенетратора су такође анализирана. Узорке је анализирала швајцарска лабараторија "Спиез" и италијанска лабараторија АНПА.

Резултати испитивања су показали да се честице ОУ могу детектовати у узорцима тла и у осетљивим биолошким индикаторима као што су лишајеви. Тим је био јако изненађен што је у ваздуху после две године пронашао честице
Главни закључак УНЕП-ових стручњака своди се на неопходност сталног надзора контаминираних области све док се не изврши деконтаминација. Међутим, у извештају је наведено да НАТО није дао податке о једном месту свог дејства ОУ а југословенске власти су га идентификовале. Нажалост, избегавање давања правих података постала је уобичајена пракса НАТО свуда где је деловао па и на тлу СЦГ.

...eremita ne objasnjavaj se... tako je neki americki general objasnjavao da atomska bomba nije stetna pa mu predlozili da baci jednu u svoje dvoriste

...ajde jos jednom - osiromaseni uranijum je i toksican i radioaktivan... a za one koji tako ne misle mozemo da zamolimo nato da im ga jos malo bace u dvorista
eremita ne objasnjava sebe. ne objasnjava nista, zapravo... samo kopira novinske clanke.

a meni ne treba da se objasnjava da je uranijum toksican i radioaktivan.
znam o tome vise nego dovoljno.
jedno je, medjutim, ispravna informacija, a drugo je stvaranje panike, podgrevanje paranoje i plasiranje neznanja.

eremita ne objasnjava sebe. ne objasnjava nista, zapravo... samo kopira novinske clanke.

a meni ne treba da se objasnjava da je uranijum toksican i radioaktivan.
znam o tome vise nego dovoljno.
jedno je, medjutim, ispravna informacija, a drugo je stvaranje panike, podgrevanje paranoje i plasiranje neznanja.

Pa ti si branila Obera koji je tvrdio da nije radioaktivan. Oko toga se vrti ova cela prica.

Pa ti si branila Obera koji je tvrdio da nije radioaktivan. Oko toga se vrti ova cela prica.
ja sam branila stavove, a ne obera.
ova prica se ne vrti oko toga, sedi pa procitaj pazljivo sta je napisano!!!

lepo sam na pocetku price pitala koji je njegov post u pitanju (jer se ja secam nekih drugih postova koji su, naucno gledano bili sasvim korektni). ti si mi napisao citat, koji sam ja odmah prokomentarisala kao netacan.
kasnije sam polemisala sa seviljom, zato sto je, vredjajuci obera izjavila notornu budalastinu - koja glasi, citiram: "алфа честица је радиоактивна".
ostala polemika bila je o naucnim cinjenicama. sve su proverljive u strucnoj literaturi koja se time bavi.

ja sam branila stavove, a ne obera.
ova prica se ne vrti oko toga, sedi pa procitaj pazljivo sta je napisano!!!

lepo sam na pocetku price pitala koji je njegov post u pitanju (jer se ja secam nekih drugih postova koji su, naucno gledano bili sasvim korektni). ti si mi napisao citat, koji sam ja odmah prokomentarisala kao netacan.
kasnije sam polemisala sa seviljom, zato sto je, vredjajuci obera izjavila notornu budalastinu - koja glasi, citiram: "алфа честица је радиоактивна".
ostala polemika bila je o naucnim cinjenicama. sve su proverljive u strucnoj literaturi koja se time bavi.

Znaci da sumiram, alfa cestica nije sama radioaktivna, ali predstavlja oblik radijacije koji ako na neki nacin zaobidje stit (kozu) moze da nas sje*e, jel' to to i da zavrsimo?

п.с Чујем данас је број мртвих америчких окупатора у Ираку достигао 4.000. Такође било је весело и на граници Пакистана и Авганистана где је мало горело гориво које су допремали окупационој војсци. Машала!

Tako će biti i Srbima koje želiš da ostaviš tamo ili da ih naseliš tamo posle ''pobede''.

Back