Осиромашени уранијум

Tokom agresije NATO alijanse na Saveznu Republiku Jugoslaviju korišcena je municija sa osiromašenim uranom. Upotreba zapaljive municije sa osiromašenim uranom 238 je vid vodenja radiološkog, nuklearnog rata sa svim njegovim posledicama po živi svet naše zemlje. Bombardovanje u toku agresije NATO alijanse izazvalo je požare na hemijskim postrojenjima, rezervoarima sa naftom i rafinerijama. Produkti sagorevanja su izuzetno otrovni sa osobinama bojnih otrova, kao što je fozgen ili hlorovodonik. Pored ovog, oslobadaju se gasoviti oksidi ugljenika, azota i cijano-jedinjenja, kao i velika kolicina cadi. Tako je voden hemijski rat protiv SRJ.Prilikom sagorevanja, a posebno detonacije energetskih materijala eksploziva i baruta nekontrolisano se oslobada velika kolicina gasova - produkata sagorevanja i detonacije. Imajuci u vidu da je na SRJ baceno preko 40 000 tona raznih razornih projektila, bombi i raketa, oslobodena kolicina gasova na relativno malom prostoru je ogromna i štetna U radu su prikazane reakcije sagorevanja pri kojima se oslobadaju navedeni otrovni produkti i njihov negativan uticaj po covekovu okolinu, kao i rezultati proracuna gasovitih produkata za rakete i bombe korišcene tokom bombardovanja SRJ.

Srbija je pre NATO bombardovanja bila jedna od najcistijih zelenih oaza Evrope. Dobro, postojale su odredene crne tacke, ali je u velikoj vecini Srbija bila cista sredina, sa mogucnošcu proizvodnje zdrave hrane. Posle bombardovanja, ostale su zuagadene velike površine oko industrijskih zona, kao što su Pancevo, Novi Sad, Kragujevac, Beograd, i druga mesta širom Srbije u kojima su bombe NATO alijanse pogadale naftne rezervoare, elektricne transformatore, rezervoare sa hemijskim jedinjenjima koja su bila sirovine za hemijsku industriju, kao što su razne organske i neorganske kiseline, monomeri za proizvodnju plasticnih masa, živa i živina jedinjenja, sirovine za proizvodnju pesticida i fungicida, itd. Namernim bombardovanjem ovih rezervoara NATO alijansa je Srbiji nanela ogromne štete po njen eko-sistem.

haha :)
a ko kaze da sam diplomirao :)
a i da jesam, to ne govori o tome da li ja nesto znam ili ne :)

Ma verujem ja tebi Obere, casna rec. Samo znas kako je, nije dovoljno da ti verujes da znas. Treba to dokazati i drugima, tacnije profesorima, pa se onda dobije diploma.
Znaci... nisi diplomirao... dobro, ima vremena... jos malo do ulaska u cetvrtu deceniju. Jos samo da mi odgovoris i ono u vezi sa vojskom pa ce biti razjasnjeni detalji i o drugom polju tvoje ekspertize.

Ma verujem ja tebi Obere, casna rec. Samo znas kako je, nije dovoljno da ti verujes da znas. Treba to dokazati i drugima, tacnije profesorima, pa se onda dobije diploma.
Znaci... nisi diplomirao... dobro, ima vremena... jos malo do ulaska u cetvrtu deceniju. Jos samo da mi odgovoris i ono u vezi sa vojskom pa ce biti razjasnjeni detalji i o drugom polju tvoje ekspertize.

kao sto vidis na seviljinom primeru, uopste nije bitno ko je sta zavrsio, vec ko sta zna.
jer ti mozes da sluzis tri vojske, da zavrsis pet fakulteta, a opet da budes glup.......a da ne spominjem sluzenje vojske sa bilo kakvom ekpertizom, narocito ne kada je u pitanju delovanje OU....

kao sto vidis na seviljinom primeru, uopste nije bitno ko je sta zavrsio, vec ko sta zna.
jer ti mozes da sluzis tri vojske, da zavrsis pet fakulteta, a opet da budes glup.......a da ne spominjem sluzenje vojske sa bilo kakvom ekpertizom, narocito ne kada je u pitanju delovanje OU....

Реци лепо: нисам био у војсци јер сам неспособан, нико ти неће замерити, само ће нам бити јасније откуд ти комплекси!
:twisted:

Реци лепо: нисам био у војсци јер сам неспособан, нико ти неће замерити, само ће нам бити јасније откуд ти комплекси!
:twisted:

kao i svi ljubitelji teorija zavere i pseudonauke, svi udarate na licnost :)
samo, jbga, na taj nacin necete promeniti istinu o alfa cesticama :)

Mm, da... ali pazi mene nesto drugo brine. Mislim, ti si u tom fazonu naucnog pristupa i tako to. Kako to sto neko tvrdi da nesto zna moze imati objektivnu vrednost ako nije OCENJENO odnosno provereno?

Uzgred, cak i da prihvatimo tu ideju da neko ko ima fakultet moze da bude glup, ko je taj koji moze da proceni ko je koliko glup?

kao i svi ljubitelji teorija zavere i pseudonauke, svi udarate na licnost :)
samo, jbga, na taj nacin necete promeniti istinu o alfa cesticama :)

Као и сви љубитељи Новог светског поретка ти не прихваташ чињенице него слушаш шта америчка Влада каже!
Па што не узмеш један метак од ОУ па га носиш око врата као амајлију, ако је безопасан.

Mm, da... ali pazi mene nesto drugo brine. Mislim, ti si u tom fazonu naucnog pristupa i tako to. Kako to sto neko tvrdi da nesto zna moze imati objektivnu vrednost ako nije OCENJENO odnosno provereno?

kada su alfa cestice u pitanju, to JESTE provereno.
normalno, mozda i gresim, ali ocekujem da mi se to i kaze, ali ne nekim izjavama i linkovima koji upucuju na clanke tipa "trece oko" i slicno....

Uzgred, cak i da prihvatimo tu ideju da neko ko ima fakultet moze da bude glup, ko je taj koji moze da proceni ko je koliko glup?

uopste ne kazem da je glup, vec samo da taj papir ne dokazuje znanje. I da se razumemo, ja sam jedan od onih koji jako cene razne diplome fakulteta, ali samo ako je to znanje prisutno, a da nije isparilo odma' posle ispita....

Као и сви љубитељи Новог светског поретка ти не прихваташ чињенице него слушаш шта америчка Влада каже!
Па што не узмеш један метак од ОУ па га носиш око врата као амајлију, ако је безопасан.

zasto bih nosio metak oko vrata? i ako malo bolje citas videces da ja uopste ne tvrdim da je bezopasan, vec totalno suprotno, nego da njegova opasnost ne lezi u radioaktivnosti....

a da li znas da se u velikim avionima koristi upravo OU radi balasta? i da li znas da njihovim posadama i putnicima nista ne fali?
jeste, ova praksa je napustena zbog mogucnosti nesrece, tj. zbog mogucnosti da taj uranijum dospe u okolinu i da se ponasa onako kako se ponasa na nasim prostorima.

kada su alfa cestice u pitanju, to JESTE provereno.
normalno, mozda i gresim, ali ocekujem da mi se to i kaze, ali ne nekim izjavama i linkovima koji upucuju na clanke tipa "trece oko" i slicno....

Nisi me razumeo. Aludirao sam na cinjenicu da ti sam nemas zvanje, a tvrdis da nesto znas. To je mozda tako, ali ako nemas nista protiv ja cu to uzeti sa rezervom jer znam da recimo moj 'papir' kako rece nesto znaci i da ga ne moze svako dobiti.
Da se vratim na temu, dakle slazes se da je OU kancerogen i da jeste radioaktivan, ali kazes da njegova opasnost ne lezi u radioaktivnosti. Problem je nastao jer si prvo rekao da nije radioaktivan.

Kako to sto neko tvrdi da nesto zna moze imati objektivnu vrednost ako nije OCENJENO odnosno provereno?
:) pa ono sto je on pisao o ovoj temi (ranije) poklapa se sa onim sto je nauka otkrila i eksperimentalno potvrdila.
to sto ti ili neko drugi o tome ne zna nista (ili to sto neko treci nije naucio da razume procitano, nego tvrdi da je covek napisao nesto sto nije) - to je zaista vas problem.

sto se tice mogucnosti da ogranicen covek zavrsi fakultet - ona postoji. neki forumasi je bas onako potvrdjuju (sem ako ne lazu da su diplomirali)... sreca pa smo ovde anonimni...:mrgreen:

Nisi me razumeo. Aludirao sam na cinjenicu da ti sam nemas zvanje, a tvrdis da nesto znas. To je mozda tako, ali ako nemas nista protiv ja cu to uzeti sa rezervom jer znam da recimo moj 'papir' kako rece nesto znaci i da ga ne moze svako dobiti.
evo, ja imam zvanja kol'ko hoces i tvrdim da on zna to sto prica.
i sta cemo sad?

nema potrebe da se vezujes za autoritete, uzmi udzbenike nuklearne fizike pa citaj ako te interesuje... ali od pocetka do kraja, mojne preskaces lekcije.:mrgreen:

Пааа, има на који смо научили на време.:lol:
Аније проблем у томе ако неко не зна па хоће да научи, проблем је ако мисли да зна, а у ствари не зна.8)

Нисам ни мислио на нас одликаше, него на ове понављаче... наређали слабе оцене па сада мудрују!

Ево гледам оног Гвоздена... Модератори 1
Текстови у блогу 1
... како он мисли са две слабе оцене, а школска година се ближи крају?

Хехехех, страшно...алфа честице које се ослобађају распадом оу нису радиоактивне...не верујем да то рече бивши мод са Природних наука.
pa alfa cestica i nije radioaktivna, ne lupetaj.
radioaktivno moze da bude samo nuklearno jezgro i to ono koje se spontano ili stimulisano raspada, zraceci pritom cestice (alfa, beta) ili energiju (u vidu gama fotona).

sto se tice osiromasenog uranijuma, gledam sad da po netu nadjem tacan procentualni njegov sastav... mislim da ga u najvvecem procentu cini uranijum 238, koji jeste prirodno radioaktivno jezgro, sa jaaaaako dugackom poluperiodom raspada (4.5*10 na 9 godina).
raspada se alfa raspadom, sto znaci da emituje jezgra helijuma iliti alfa cestice.

one su najlakse zaustavljivo zracenje (deblji karton ih potpuno zaustavlja)...

radioaktivno moze da bude samo nuklearno jezgro i to ono koje se spontano ili stimulisano raspada, zraceci pritom cestice (alfa, beta) ili energiju (u vidu gama fotona).

sto se tice osiromasenog uranijuma, gledam sad da po netu nadjem tacan procentualni njegov sastav... mislim da ga u najvvecem procentu cini uranijum 238, koji jeste prirodno radioaktivno jezgro, sa jaaaaako dugackom poluperiodom raspada (4.5*10 na 9 godina).
raspada se alfa raspadom, sto znaci da emituje jezgra helijuma iliti alfa cestice.

Извини, знаш ли уопште шта је алфа честица?
Имаш ли уопште представу како делују на организам?
Мислиш, не може да изазове проблем ако доспе 2 цм у дубину?

Dakle, jeste radioaktivan i Ober se zeznuo. Hvala na strucnoj pomoci. :lol:

Back