Operacija srca

Jelw drago mi je da si se javila i da je sve proslo kako treba. Jel radjena klasicna operacija? A imam i pitanje za pusace jeste li prestali sa pusenjem pre operacije i da li ste nastavili posle?
I od mene najpre veliki pozdrav za novooperisane i želim im lagan oporavak.
Što se tiče pušenja - ja nisam prestala pre operacije, ali u bolnici nisam zapalila ni jednu. Pošto mi je to bio već treći odlazak u istu bolnicu tačno sam znala i gde se puši i kada, imala sam cigare kod sebe, ali nisam zapalila. Jednostavno - bilo mi je ispod časti da se sakrivam kao neka tinejdžerka. Naravno, čim sam napustila bolnicu (4. dan od operacije) nastavila sam sa pušenjem pa i sada dimim po kutiju i po dnevno :mafijas:.

Poslednja izmena:
Hvala na pozdravima. Najgore je proslo - sada samo lagano svakog dana sve bolje. Malaksalost je kod mene jos uvek prisutra. Treba popraviti krvnu sliku, izbaciti eventualnu vodu, a i pritisak mi je veoma nizak. To sam rekla kada sam isla da skidam konce, pa su mi korigovali lekove. vazno je da se svaka smetnja prijavi - i bice sve ok. Ne znam ko je pisao o pusenju - zvucacu kao svi bivsi pusaci ALI OVO NAM JE SVIMA NOVA SANSA I POKUSAJTE DA PRESTANETE SA PUSENJEM!!! Pozdrav. svima.

Dragi ljudi,
mnogo sam zabrinuta. Sad sam otrkila ovaj forum i malo mi je lakse jer vidim da ima ljudi koji imaju iste probleme, strahove, nade...
Naime, majka (65 godina) je imala edem pluca (vodu na plucima) koja je napravila upalu pluca. Bila je u bolnici i sredili su upalu. Ustanovili su da je edem srcanog porekla i da je mitralni zalizak ostecen. Predlazu operaciju na Dedinju. Sada je kod kuce, ali i dalje se zamara, malaksala je i slabo jede.
Tek slede detaljnije pretrage kardiologa i priprema papira, ali ja hocu da puknem od sekiracije.
Molim vas recite mi da li ima nekoga ko je operisao zaliske na Dedinju, kakva su iskustva? Da li je za rekonstrukciju/zamenu zalizaka neophodna operacija na otvorenom srcu? Cini mi se da sam nesto citala o rekonstrukciji kroz venu na nozi???
I molim vas recite mi koliko se cekaju operacije, tj. na koliko se zakazuju. Kod majke je, najverovatnije, malo vece ostecenje.
Hvala vam unapred na odgovorima. Mnogo bi mi znacila vasa iskustva. U grču sam već danima, mislim da će i meni srce pući.

Draga Stela12 ja nemam licnog iskustva ali posto iskusnih nema cesto a znam kako je to kad ulazis ovde svakih dva sata da vidis da li je neko odgovorio. Najpre bih ti predlozila da procitas forum od pocetka i videces da je vecina operisala zaliske i to na Dedinju, da li ce se raditi rekonstrukcija ili zamena kao i kojom metodom ce biti operisana odlucuju kardiohirurzi. Mislim da se jos uvek vecina operacija radi klasicno. Mom ocu ce raditi aotrni zakizak na Wma, listu cekanja imas na sajtu IKVBD, ali mislim da i na osnovu stanja zakazuju. Glupo je da ti kazem da ne brines jer sam i sama u velikoj panici kako se priblizava dan operacije ali procice sve to. Pozdrav!

Draga Stela12, naša koleginica Litricin se upravo vratila sa operacije na Dedinju, trenutno je najsvežiji izvor informacija za tvoje nedoumice.
Ma biće sa mamom sve dobro, samo pazite da se uzbuđuje, a to podrazumeva da svi oko nje budete smireni, dakle i ti :lol:.
Znam da zvuči čudno, ali najbolja terapija koju joj do operacije možete pružiti je smeh i vedra atmosfera oko nje.

Draga Vuk985, hvala na zaista brzom odgovoru. Pridruzujem se klubu proveravanja foruma na dva sata. Citam forum i dobijam malo jasniju sliku o svemu ovome. Hvala puno na podrsci. Nadam se da ce sve biti ok.

Draga K aja, zelim da Vam zahvalim sto ste mi brzo odgovorili, ali i zato sto, koliko vidim, vec mesecima ovde ljudima ulivate nadu i dajete pouzdane informacije. To mnooooooooogo znaci. Pred mamom sam mirna i kao sve je ok, i sve je to normalno i rutinski. A u meni toliko kuva da mi se cini da cu puci :( Nadam se da necemo cekati operaciju dugo. Videla sam ovde negde da se ceka po dve godine!!! I kosa mi se digla na glavi. Nadam se da su hitni slucajevi stvarno hitni

Pozdrav svima

Draga, i rekonstrukcija i zamena zaliska radi se otvaranjem grudnog kosa. Ne zelim da vas tesim netacnim informacijama, ali to zvuci gore nego sto se dozivljava. Ja sam operisana pre 15-tak dana. Ona dva najgora dana se prespavaju, a onda se polako dize i ako je sve ok - a uglavnom bude polako se ustaje itd. Ne znam kako ide sa listom cekanja, ali znam da su meni , vec prirpremljenu za operaciju odlozili za sutradan zbog hitnog slucaja. I pokazalo se da je to dobro, jer sam zakazanog dana imala neprospavanu noc i napetost do podneva. Te noci sam spavala, pre podne zasmejavala drustvo i potpuno mirna otisla u salu. Nemojte se unapred sekirati. Ako bude potrebno, uvek za to ima vremena. Samo treba da se i vi razbolite - ko ce onda negovati majku. Ja sam samo koju godinu mladja, Doduse, otisla sam tamo u dosta dobroj formi, ali je prolaps bio 4+ Ako vas kos newsto zanima, pitajte. Meni je ovaj forum mnogo pomogao. Pozdrav! Mir! Samo pozitino! Ni jednog trenutka nisma pomislila da nesto nece biti dobro, iako sam se naslusala svacega dok sam 7 dana bila tamo pre operacije. Pozz.

Draga litricin, hvala puno na podrsci i informacijama. Drago mi je da se dobro oporavljate. Pokušavam da nađem mir i da ga prenesem na majku. Baš je teško...
Da li se posle operacije može čovek vratiti normalnom životu (moja majka neće trčati maraton, ali se nadam da će moći normalno da funkcioniše po kući, da će moći da šeta, ide u kupovinu...)?

Moci ce puno toga, eto moj deda je pre dvadeset godina zamenio miteralni zalizak na Dedinju i od tada ne obavlja fizicki teske poslove ali daleko od toga da nista ne radi. Odavno je sve to bilo pa mi ne moze reci nikake detalje vezane za operaciju i posoperativni tok zato sam se i prikljucila ovom forumu, ali to sto ce uskoro napuniti 78 godina i ima relativno normalan zivot meni daje nadu da ce i sa mojim ocem biti sve u redu, a nadam se da sam i tebi bar malo vratila veru u to da ce sve biti ok. Iako je trenutno jako tesko. Inace mi sutra idemo u bolnicu pa se nadam da cu se uskoro javiti sa dobrom vestima

Pa citava svrha operacije je da se nakon nje zivi normalan zivot, zar ne - ja ocekujem da se nakon odredjenog perioda vratim setnjama, vezbama, voznji bicikla kao i ranije, cak i lakse.
Znaci, uz odredjene mere opreznosti, ne preterivati u pocetku - zivot se zivi normalno. Ja sada ne pijem nikakve lekove. A imala sam visok pritisak, sada je on cak i nizi nego sto bi trebalo. Pozz.

Ljudi, sta je to CRT elektrostimulator? Valjda neka vrsta pesmejkera za srčanu slabost.
Rekli su mojoj majci da ne treba da joj se menjaju zalisci, jer to ništa ne bi promenilo, već da joj je EF niži. Nista ne pomenuše od operacija, ali nešto nađoh na internetu da se to možda radi ovim CRT-om. Da li neko ima iskustva sa tim? Pomagajte molim vas.
U Kragujevcu živimo. Razmišljam da odemo po još jedno mišljenje na VMA ili tako negde

Pored mene je lezala gospodja kojoj su ugradjena dva vestacka zaliska. Ona ima oko74g. i jednako se dobro oporavlja kao i ja koja sam imala rekonstrukciju jednog. Da li je njena operacija duze trajala, ne znam, ali to nije ni bitno - kad ste pod anestezijom. Prema tome - nije lako, ali sto se mora - mora se. Prezivecete!!

Tako mi je drago što je ova tema svima korisna!
I još mi je draže što kontaktiraju i sveže operisani, i oni što tek skupljaju informacije a i mi veterani... Svako od nas ponešto zna a svaka informacija uplašenom pacijentu zlata vredi.

Litricin hvala ti puno, mnogo mi znaci ta informacija, njemu ce raditi rekonstrukciju jednog i zamenu drugog zaliska i baj pas...Kajo potpuno si u pravu, jer mnogo je lakse kada si u kontaktu sa ljudima koji prezivljavaju iste stvari. Ali od veterana si izgleda ti na dezurstvu

Molim da mi se javi neko ko je imao slican problem. Rana mi je ok. zarasla, ali iznad samog zavrsetka ili pocetka reza - u zavisnosti od toga kako se gleda, u visini kljucne kosti, imam otok koji ne prolazi iako stavljam alkoholne obloge, Malo mi je muka da odlazim na kliniku, ali cu ocigledno morati ako se isti ne povuce. Pozdrav i svim sveze operisanim brz oporavak. Litricin. A.

Ne znam zašto alkoholom - meni su ranu mazali jodom.
Pretpostavljam da su ti konci skinuti, ali možda je ostao neki komadić...? U tom slučaju nikakve alkoholne obloge neće pomoći (pretpostavljam da ih stavljaš zbog otoka), samo ćeš iritirati ožiljak.
Ja bih najpre otišla u lokalni dom zdravlja da oni pogledaju, ako baš mora, na kliniku.

Litricin <3, Jelw, pozdravi muza!

Vuki, Stela, moje ste sapatnice... i moja mama ide na operaciju zalizaka, krajem januara... mitralni i aortni. Mitralni menjaju, a za aortni nisam sigurna, mozda ce raditi rekonstrukciju, ali s obzirom na godine, nisam sigurna da ce biti podesan za rekonstrukciju (ima 76 godina).

Hrabrite nas dobrim vestima, a mi vama zelimo dobar i sto je moguce brzi oporavak!

Kajo, za tebe <3 <3, za tvoju nesebicnost i istrajnost u odrzavanju ovog jako vaznog topika na forumu.

Grlim sve srcane i njihove najblize koji sa njima ozdravljaju...

Dragi ljudi, moj otac je danas operisan zamenjena suu dva zaliska i uradje jedan baj pas, doktori kazu da je malo brzi i da ima kao neka preskakanja ali da dobija lekove i da bi to trebalo da se stabilizuje. Da li ima neko iskustvo sa tim?

jA SAM VEC TRI NEDELJE KOD KUCE. UGLAVNOM PO KUCI MOGU SVE OSIM DA SE SAGNEM, PONESEM NESTO TESKO I LEGNEM NA STRANU. NISTA NE BOLI, RANA MALO STRECNE NA PROMENU VREMENA...DOK NIJE BILO OVAKO HLADNO I VETROVITO, PROSETALA BIH 15 MIN. OKO ZGRADE. SUTRA IDEM NA PRVU KONTROLU. TO JE CINI MI SE 6 NEDELJA PA CU VIDETI KAKO IDE DALJE.
ISKUSTVO MI GOVORI DA HIRURZI ODLICNO OBAVE SVOJ POSAO, A DA SE POSLE MORATE SAMI BORITI I PRIJAVLJIVATI SVAKU SUMNJU, SMETNJU I PROBLEM.
VAZNO JE OTICI FIZICKI I PSIHICKI PRIPREMLJEN I KOLIKO JE MOGUCE MIRAN. ONAJ NAJGORI DEO U BOLNICI IPAK BRZO PRODJE, MA KAKO SE TADA CINILO.
SVE CE BITI DOBRO. NE PANICITE PRED MAJKOM. JA SAM SE PRED ODLAZAK NA OPERACIJU SMEJALA, DA JE DOKTOR PITAO - KADA CETE VEC DA SE UPLASITE?
JELW - KAKO VAM JE SUPRUG? MI SMO CINI MI SE NEGDE U ISTO VREME OPERISANI. POZDRAV

Dobro je,hvala na pitanju Litricin.
Rana ga ponekad "zateze", kad nezgodno legne inace ga ovako ne boli. Zali se samo na bol u ledjima jer mu je nezgodno da spava ovako kako mora. Inace, vise sedi i seta nego sto lezi...izlazio je ovih dana dok nije zahladnelo u setnju od 10,15min. Sve u svemu, fino se oporavlja a na kontrolu idemo u sredu.

Ja sam bila na kontroli. Pre toga sam uradila kompletan laboratorijski nalaz. Gvozdje mi je 6.8 - donja granica,sedimentacija 48 - dakle povisena, ali se oni tamo ne uzbudjuju - kazu normalno je to posle operacije. Mada mene ta sedimentacija brine, a za krvnu sliku cu se sama pobrinuti. Tamo se vise na kontrolu ne ide - prelazi se kod svog kardiologa. Dali su mi predlog za rehabilitaciju - kazu da pacijente iz Beograda salju u Sokobanjsku, a iz unutrasnjosti u Nisku banju. Meni ne pada na pamet da idem u tu sokobanjsku. Tako da nisam sigurna ni da cu odneti u Nemanjinu taj uput. Inace, juce sam imala vatreno krstenje i vozila auto - tu po okolini. Nije bilo strasno. I meni je veliki problem spavanje na ledjima! Grozno. I to sa Farinom me opterecuje. Veoma pazim na ishranu, ali je INR dosta nizak nemam pojma zbog cega. Javite se nakon kontrole da vidimo sta ce vama reci. Pozdrav. A.Litricin

Back