Operacija srca

Bojane, mi smo ovde uglavnom davno operisani (sigurna sam da i ostali članovi posećuju temu ali se ne javljaju) pa nismo u toku, a i nije u svim bolnicama isto. Možda ni na Dedinju ta tri davaoca nisu obavezna nego trenutno imaju nedostatak krvi. Najbolje je da nazoveš bolnicu i tačno se raspitaš. Lično mislim da niko nema pravo da od pacijenata zahteva tako nešto.

Hvala na odgovoru Kaja. Danas sam bio u zavodu za transfuziju krvi, tamo su rekli da ne trebam da nalazim tri davaoca vec da sa uputom za operaciju dodjem kod njih gde ce mi oni izdati potvrdu da ce oni obezbediti krv za mene. Ja sam iz Nisa, a verujem da je i u ostalim mestima ista procedura. Pozdrav.

Hvala na odgovoru Kaja. Danas sam bio u zavodu za transfuziju krvi, tamo su rekli da ne trebam da nalazim tri davaoca vec da sa uputom za operaciju dodjem kod njih gde ce mi oni izdati potvrdu da ce oni obezbediti krv za mene. Ja sam iz Nisa, a verujem da je i u ostalim mestima ista procedura. Pozdrav.
Imeni je to pisalo, pre godinu dana, ali nisu mi trazili da dovedem tri davaoca krvi.

Dragi forumasi, evo jos jednog clana teme. Moja majka treba da operise mitralni zalistak/zalizak. Ima 76 godina, u dobrom je zdravstvenom stanju kada se uzmu u obzir njene godine, osim zaliska. Na pregledu na Dedinju, kardiolog nam je dala uput za njihov UZV, kako bi proverili nalaze sa UZV iz mesta u kome moja mama zivi i rekla nam je da ce, ako se nalazi potvrde, zakazati operaciju za dve do dve i po godine.
Molim vas da mi kazete koji je sledeci korak, posle UZV pregleda. Da li idemo ponovo kod kardiologa na Dedinju ili se ti papiri predaju negde na salteru za komisiju koja treba da odredi termin operacije. Da li postoji mogucnost da te papire pogleda neko od hirurga u terminima kada rade ambulantno, pre nego sto posaljemo komisiji.

Citam temu, malo od prve strane, pa malo od pozadi, pa nastavim gde sam stala citanjem od napred i mnogo mi znace vasa iskustva i saveti kao i atmosfera podrske koju stvarate.
Hvala vam sto drzite temu zivom i zbog nas koji se sa svime srecemo dosta posle vas.

Pozdrav novoj koleginici :zag:!
Evo našla sam listu čekanja za Dedinje pa malo prouči šta se dešava. Evo je: http://www.rfzo.rs/intervencije.php?ustanovaID=296
Mislim da treba da saznaš o kojoj se tačno operaciji radi, ali verovatno će tvojoj mami ugraditi veštačku valvulu.
Lično ne znam kakva je procedura sa listom čekanja pošto sam ja kao hitni pacijent išla preko reda tako da, na žalost, ne umem da pomognem. Neko od ovdašnjih "svežijih" pacijenata sigurno zna, pa bi bilo lepo da se javi.
Dotle je najbolje da nazoveš bolnicu i zamoliš ih da ti objasne da ne bi uzalud gubila vreme.
Ipak, nešto tu meni nije jasno. Toliko se pričalo da će navodno biti samo jedna, objedinjena lista, a i dalje svaka bolnica ima svoj spisak.... Čudno.

Hvala ti Kajo sto si mi odgovorila, bas si :heart:
Koliko sam razumela do sada, svaki pacijent ima izbor: zajednicka lista ili pojedinacna. Za to se izjasnjava u nekom trenutku, ali jos ne znam kada.
Mama bi da se operise sto pre, kaze da joj je svejedno gde ce to biti, a mene malo plasi taj postoperativni period zbog njenih godina.
Pacijenti iz njenog mesta koji su operisali srce, se prevoze sanitetom u njihovu bolnicu odmah po izlasku iz sok sobe, ako sam dobro razumela sta mi je pricala. I to onako, grupno... neko lezi a ostali sede u vozilu. Nisam sigurna bas da ce to ona moci.
Imam mnogo poverenja u nase hirurge, zaista su vrhunski i nemam nikakvih sumnji u to da ce uraditi svoj posao odlicno. Plase me kasnije komplikacije, nasa bolnica, udaljenost od Beograda od 200km...
Ne znam ni da li cu se ja snaci i prepoznati neke simptome...

Znam da su to sve strahovi sa kojima se svi suocavaju.

Za sad idemo jedno po jedno...

Hvala na odgovoru! Drago mi je da je sve dobro proslo - iskreno se radujem ozdravljenju ljudi na ovom forumu! Sve sam postove procitala i dosta su me ohrabrili. Operacija je krajem septembra i do tad necemo znati da li ce biti popravka ili zamena zaliska. Volela bih da se javi neko ko je operisan endoskopskom metodom,mnogo bi mi znacilo da cujem izkustva.

Molila bih gospodju koja je govorila o tome da njen suprug ide operaciju zaliska endoskopskom metodom kod Dr. Stojanovica na Dedinju da mi kaze kako je dosla do njega. Meni je zakazan prijem u istoj bolnici polovinom oktobra, radi operacije mitralnog zaliska, ali ne znam ko ce me niti kako operisati. Cula sam za pomenutog doktora i volela bih da me on operise. Hvala

Nemoj da brineš zbog maminih godina - većina operisanih su njeni vršnjaci. Verovatno te je zbunilo to što su na ovom forumu uglavnom mlađi, ali to je normalno jer starije generacije ne vole da forumaše kao mi :mrgreen:.
200 km od Beograda jeste podaleko, ali ne bi trebalo da bude problema, ipak je to sanitetsko vozilo. Uostalom, ako će joj zakazati tek za 2-3 godine imaćeš i suviše vremena da to ispitaš. Ne znam iz kog ste mesta ali svakako morate naći nekog specijalistu koji vam je blizu a pratiće majku do operacije. Mislim na kardiologa ili internistu jer lekari opšte prakse ne žele da preuzmu rizik za takve pacijente, a zaista i nisu stručni. Za tako dug period na listi mami se može izdešavati svašta, uglavnom razna gušenja, aritmije, nesvestice itd. pa ćete biti česti gosti kod specijaliste. Tamo će sigurno biti i ljudi koji su prošli ovakvu operaciju a to je sjajna prilika da sa njima popričate i o prevozu i o tome kako se postoperativni tok sprovodi u vašem kraju.
Mene do današnjeg dana kontroliše lokalni internista, on me je i poslao na operaciju, a sve dok mi nisu skinuli konce svakodnevno mi je dolazio lekar iz kućne nege. Ali u svakom mestu je drugačije.
Ako već možete birati bolnicu slobodno izaberite Dedinje, jako ih hvale, a izbegavajte KBC Srbije (iz mog iskustva - hirurzi su sjajni a sve ostalo je horor).
Za sve što se mami bude dešavalo a nećete znati da li je to normalno ili alarmantno dođi na ovu temu, ovde uvek ima nekoga, trenutno su se malo ulenjili zbog godišnjih odmora, ali znaju svašta.

Molila bih gospodju koja je govorila o tome da njen suprug ide operaciju zaliska endoskopskom metodom kod Dr. Stojanovica na Dedinju da mi kaze kako je dosla do njega. Meni je zakazan prijem u istoj bolnici polovinom oktobra, radi operacije mitralnog zaliska, ali ne znam ko ce me niti kako operisati. Cula sam za pomenutog doktora i volela bih da me on operise. Hvala[

Ja sam operisan pre godinu dana na Dedinju, rekonstrukcija mitralnog zalistka i bajpas, i mogu Vam reci da ce Vas kada Vas prime u bolnicu pitati da li zelite neki odredjeni hirurg da Vas operise, i ako je on tu, prihvatice. Ja sam trazio dr. Perica, a Vi izvolite pogledati ovaj link http://www.kardiohirurgija.rs/dr-stojanovic-ivan.html , pa kontaktirajte sa doktorom. Sto se ostalog tice, ne brinite, koliko se moze ne brinuti, a to ce Vam potvrditi i ogromna vecina postova sa ovog foruma.
Zelim Vam uspesnu operaciju i brz opravak, a verujte, za nedelju dana ce te biti kuci i brzo se vratiti u normalu.

Srce na dlanu, posle sok sobe, na Dedinju, sigurno nikoga nece vratiti kuci, vec ce ostati jos 6-7 dana na poluintenzivnoj nezi, ako ne bude neocekivanih komplikacija, tako da tu brigu odbacite. Odaberite svakako Dedinje, ako vec mozete, hirurga mozete da birate, a verujem da sigurno necete cekati 2 godine, zavisno od hitnosti. Sve ostalo vec imate na ovom forumu pa da ne ponavljam, osim da ne brinete mnogo, sudeci po iskustvima svih nas koji se srecemo na ovom forumu i na rehabilitaciji.

Mnogo vam hvala. Bas ste me umirili! I ja sam upravo saznala da kad odme u bolnicu mogu da biram, ukoliko zelim, ko ce me operisati.
Pre toga bi trebalo da mi urade koronorografiju. Nadam se da to nije strasno, i da necu dugo biti tamo dok cekam na operaciju.
Hvala za link, videla sam ga, i videla da se moze kontaktirati mailom, samo ne znam da li on ima vremena da procita sve sto mu se salje.
Kad ste vec toliko ljubazni, recite mi posle koliko vremena se, ako bude sve ok. ( a ja sam odlucila da hoce) vraca u normalu - na posao i ostalo.
Hvala jos jednom

Ma sve će to proći dobro, što se tiče oporavka sve zavisi od osobe, znam ko je bio posle 2 meseca ok, meni je trebalo 4-5 meseci, ali u principu sve je ok posle mesec dana ali pošto se otvara grudni koš ipak treba vremena da sve to prodje.

Koronarografija nije strašna.
U arteriju na desnoj preponi uvuku debelu iglu pa kroz nju provuku mini kamericu i ubrizgaju kontrast. Onda na monitoru gledaju i snimaju šta se tačno događa sa srcem. Nije bolno, jedino što posle toga moraš 24 sata ležati na leđima bez savijanja nogu da bi ta ranica od igle zarasla.

A možda imaš sreće da može iz ruke onda je to super nema ležanja, ja sam radio kateterizaciju 4x, 2x iz prepone i 2 puta iz ruke, zadnji put iz ruke su mi stavili i stent tako da gledaju prvo da li može iz ruke jer je bolje za pacijenta.

Molila bih gospodju koja je govorila o tome da njen suprug ide operaciju zaliska endoskopskom metodom kod Dr. Stojanovica na Dedinju da mi kaze kako je dosla do njega. Meni je zakazan prijem u istoj bolnici polovinom oktobra, radi operacije mitralnog zaliska, ali ne znam ko ce me niti kako operisati. Cula sam za pomenutog doktora i volela bih da me on operise. Hvala

Kada smo zakazali pregled na Dedinju (na zahtev kardiologa mog supruga koji nas je tamo uputio) primio nas je Dr.Stojanovic i potvrdio neophodnost operacije. Kada je suprug zakazao operaciju izrazio je zelju da ga operise doktor Stojanovic endoskopskom metodom.... Termin operacije je ipak kraj oktobra. Tako da cemo tek tada saznati sve informacije

Hvala vam. Meni je zakazan prijem 14.-og oktobra. Naravno, ako mi sve analize koje treba pribaviti budu u redu - nadam se da hoce. Ja sam mislila da cu koristiti vase iskustvo, ali cini se da ce biti negde u isto vreme. Da li je vasem suprugu potrebna rekonstrukcija zaliska? I da li je doktor sam predlozio ovu metodu ili ste vi to trazili? Ja bih takodje, ako je moguce da se operisem na taj nacin. Pozdrav i hvala na odgovoru

Hvala vam. Meni je zakazan prijem 14.-og oktobra. Naravno, ako mi sve analize koje treba pribaviti budu u redu - nadam se da hoce. Ja sam mislila da cu koristiti vase iskustvo, ali cini se da ce biti negde u isto vreme. Da li je vasem suprugu potrebna rekonstrukcija zaliska? I da li je doktor sam predlozio ovu metodu ili ste vi to trazili? Ja bih takodje, ako je moguce da se operisem na taj nacin. Pozdrav i hvala na odgovoru

Da,neophodna je rekonstrukcija. Suprug je pitao za endoskopsku metodu jer smo na internetu dosta citali o tome. Doktor je potvrdio da ta operacija moze da se radi tim metodom ali nije garantovao zbog nekih tehnickih problema (neispravnosti) nekog dela opreme da ce sigurno biti obavljena na taj nacin.Takav odgovor dobili smo na kontroli pre 3 meseca,pa nam je ostalo da se nadamo da ce to sve biti u funkciji tj.da je vec popravljeno.
U svakom slucaju,mogu vam reci da ne brinete,operacija se radi rutinski,doktori imaju velikog iskustva i svi su zaista strucnjaci u svom poslu.Ovo Vam kazam jer sam se zaista mnogo raspitivala a i mnogo citala o samoj operaciji a i o doktorima koji je rade.

Hvala vam jos jednom. Ja sam mu se obratila milom koji je na njegovom linku, nadam se da on to cita i da ce mi odgovoriti. Mozda i ja vi vas suprug budemo te srece da se apar popravi i operisemo se na taj nacin. Ako saznate da je aparat u funkciji, molila bih da mi javite.Pozdrav.

Hvala vam na odgovorima dragi forumasi. Sutra bi trebalo da uzmem nalaze konzilijuma, pa cemo znati kada ce biti operacija. Htela sam da sacekam i to pa da prijavim sve novosti, ali mi se Kaja toliko toplo obratila, da ne mogu vise da izdrzim...
Na ultrazvuku su potvrdili ostecenje mitralnog zaliska, ali su uocili i jako izrazenu stenozu aortnog zaliska, ako sam dobro razumela +3 i jos nesto sto nisam razumela bas i najavili su da bi mama mogla da bude kandidat za hitnu operaciju, do Nove Godine mozda... ali ce to ipak da proceni konzilijum i da odredi priblizni datum operacije. Najavili su i da bi zbog njenog visedecenijskog pusackog staza moglo biti problema i sa krvnim sudovima, ali ce to pokazati tek koronarografija... mozda bude i nekog baj pasa...

Hvala i divnom forumasu siniskovicu na ohrabrenju, zaista sam se plasila tog transporta posle sok sobe. Htela sam i mami da procitam ohrabrujuca iskustva gospodina siniskovica, ali nije bila raspolozena da to slusa za sada... svako se na svoj nacin nosi sa strahom i ja to razumem. Interesovace je kada se priblizi termin operacije.

Hvala vam jos jednom, javicu sta je rekao konzilijum.

Molila bih gdju. jelw da mi kaze da li ima niovosti od dr. Stojanovica i aparata za endoskopsku operaciju. Takodje bih molila da mi neko kaze da li je od Zavoda za transfuziju dobio potvrdu o davaocima krvi. Za mene su troje dali krv naglasivsi da je za mene, ali oni kazui da ne iozdaju nikakve potvrde, nego su dali br.telefona na kome se to moze proveriti. Hvala unapred

Dragi forumasi,

Konzilijum je potvrdio operaciju unutar 90 dana. Rekli su da ce je obavestiti telegramom na kucnu adresu. Sada se raspitujemo gde se sve mogu uraditi pripremne analize, da bude spremna.
Pozdravljam vas, do sledeceg javljanja :heart:

Najveci deo analiza mozete uraditi u Domu zdravlja. Vrlo elegantno. I polako. S obzirom da analize ne mogu biti starije od 15 dana, nakon sto dobijete tacan termin operacije / ja sam dobila 45 dana ranije / uradite sve sto mozete prvog-drugog od predvidjenih 15 dana. Ono sto ne moze uradicete privatno. Vodite racuna o tome da se analize u higijenskom zavodu - brisevi i transmisivne bolesti ceka 4-5 dana.
Polako i sve ce biti ok.

Back