Operacija srca

Kako sprečiti srčana oboljenja?
http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?nav_id=596123
Izbaciti meso !
Nikita, dragi prijatelju, ako je ovo što tvrdiš tačno - onda kod vas u Ukrajini neko vreme neće biti srčanih oboljenja, s obzirom na sirotinju i bednu ishranu koju rat donosi sa sobom. Na žalost, na bolesti srca utiču mnogi faktori, ima i mnogo urođenih srčanih mana, a da je tako lako sprečiti bolesti srca - ljudi bi se te bede odavno otarasili.
Pa i ta vaša Titelsko-Žabaljska akademija bi to morala da zna!
Samo ne znam šta bi moji Titeljani rekli kad bi im neko ukinuo meso.... mislim da bi se digla kuka i motika!
Ipak, lepo je što i u dalekoj Ukrajini neko čita ovu našu temu, nadam se samo preventivno, a ne zato što ima probleme sa srcem.

Srcenadlanu bicu ovih dana u mislima i molitvama sa vama..Bog nam daje probleme ali i nacine da iste resimo, verujem da cete nas ovih dana obradovati lepim vestima...

Hvala draga Vuki :)
Mama je juce primljena u bolnicu. Sada sve ide po planu, imam puno poverenje u sve tamo, zaista. Ona jedva ceka da je operisu, ima jaku zelju za zivotom i to me dodatno umiruje.

Masem vam dragi srcani! :bye: Odoh u posetu...

Ja takodje mislim da je vreme kada ce neko moci da spava na levoj ili desnoj strani individualno. Ja sam pomalo pocela da se okrecem nakon dva meseca, ali je povratak na ledja u prvo vreme bio bolan i zatezalo me je. Sada mogu, ali sto neko rece, dok ne budem mogla da spavam na stomaku - nista od kvalitetnog spavanja. Ali verujem da je i njemu lakse.
]MOLIM DA MI NEKO KAZE DA LI SE NAKON REKONSTRUKCIJE MITRALNOG ZALISKA FARIN PIJE DO KRAJA ZIVOTA?
DVA DOKTORA SU MI DALA OPRECNA MISLJENJA. A TO ME SVE BAS OPTERECUJE POGOTOVO STO JE MOJ KOLEGA, KOJI JE OPERISAN 15 DANA NAKON MENE DOBIO MOZDANI UDAR!
Ja ne panicim, ali bih volela da znam. Svima dobar oporavak i pozdrav.

Licitrin - od slucaja do slucaja kao i sve u zivotu.Rekonstrukcija se i radi da ne bi pila antikoagulante, po pravilu se prepisuju do 6 meseci. Ali evo ti mene sa rekonstrukcijom i koristicu ih dozivotno. Nakon operacije se utvrdilo da imam aneurizmu gde se krv vrtlozi a pored toga i aritmiju. Tako da - nema pravila.
Ako si 6 meseci posle operacije dobro i srculence radi kako treba pretpostavljam da ces,kako kaze Kaja - imati bar jedan problem manje :-)
A pre ovoga si postavila i pitanje za vezbe. Za pocetak samo setnja a posle ukljucujes svasta nesto. Ja sam bila u N. banji na rehabilitaciji i ma koliko su mi se glupavim cinile sve one vezbe (jer jeste bilo nenormalno slati ljude rasporenog grudnog kosa koji jedva disu i u banju i na vezbe), mogu da ti kazem da ja vezbam i danas sve to. Jednostavno, pocnu da se skupljaju ramena, grbis se jer stitis grudnu kost i usput smanjujes kapacitet pluca. Moj skolski koji je operisan godinu dana posle mene a nije hteo da vezba i sad ima problem sa oblacenjem. Tragaj malo na netu i naci ces vezbe.

Hvala vam. Sada sam i ja malo bolje procitala da mi u otpusnoj listi pise da ih pijem 4 meseca a zatim se ukida ukoliko rad srca bude u sinusnom ritmu, ma sta to znacilo. Mene je zbunio doktor na Dedinju koji je radio ultrazvuk srca, rekao da je sve u redu, i na moje pitanje do kada cu piti taj Farin odgovorio do kraja zivota. A mene to sve u vezi njega strasno opterecuje, sto uglavnom pazim sta jedem, redovno ga pijem po semi a INR je veoma nizak izmedju 1.48 i 1.78
Sto se vezbi tice, ja nemam nameru da idem u tu Sokobanjsku, ali sama vezbam lakse Tai shi vezbe i setam. I uglavnom je dobro. Ali ja sam pre operacije intenzivno vezbala i jedva cekam da se vratim na svoj ritam - a to je verujem nakon 6 meseci. Jos jednom hvala i pozdrav operisanima i onima koja ista ceka.

Dragi srcani clanovi liste,
Evo jednog updatea... danas je prvih nedelju dana kako je mama u bolnici, juce su joj radili koronarografiju, iz ruke, mozda ce sutra da je operisu, to se sazna pred kraj posete, posle 15h, kada stigne odluka konzilijuma. Procedura (na Dedinju) je sledeca: lekari salju predlog za operaciju za sutra, listu od petnaestak pacijenata i pratecu dokumentaciju, tri clana konzilijuma odlucuju kojih 8 pacijenata stavljaju na "program", ali se cesto desi da ne budu svi operisani zbog hitnih slucajeva koji se moraju operisati mimo tog spiska.
Mnogi me pitaju sta kazu lekari, da li sam razgovarala sa njima, kakva je siituacija i sto nesto ne preduzmem da bude ranije operacija ili da generalno nesto preduzimam, ali ja ne vidim sta bi trebalo da preduzimam uopste. Imam poverenja u tu bolnicu, u lekare, u sestre... mislim da znaju svoj posao, sigurno to sve znaju bolje od mene i uradice onako kako treba. Radili su razne analize, nijedan test nije prosao bez konsultacija sa odgovarajucim lekarom specijalistom, imaju proceduru i mnogo pacijenata sa istim ciljem... da budu operisani. Verujem da umeju da procene ko je hitniji slucaj a ko moze da saceka par dana... Mladi lekari, specijalizanti, pretpostavljam, dolaze i za vreme posete da rade neke intrvjue ili da pozovu na neku kracu intervenciju i uvek su jaaaako strpljivo objasnili zasto zovu i gde, bez da smo ih ista pitali. Imaju svest o tome da smo zinteresovani, uplaseni i zaista su puni empatije.
Ne duva se u one rukavice, kao sto je bilo pre, ide se na operaciju bez toga, ali ima nekoliko predavanja o postoperativnom toku. Hrana nije tako losa, mami odgovara, ali ima ljudi koji nisu bas zadovoljni, pa i onih koji imaju restrikcije u ishrani i ne mogu sve da jedu sto dobiju. Jedino je lose sto se rucak dovozi od nekle (videla sam kombi te ketering firme, ali ne piose detaljno odakle su) i ohladi se dok pocnu da jedu i vecera je izmedju 16 i 17 casova, pa ogladne do dorucka sutra oko 9 ujutro.
Atmosfera je prilicno dobra u bolnici, svi su optimisticni, dosli su tu da "obave posao"...
Eto, to su svezi utisci iz prethodne nedelje.

Veeeliki pozdrav svima vama koji ste motivisani da citate ovaj forum, zbog sebe ili nekog svog!

Pozdrav starim I novim clanovima foruma!
Tek da se javim da povremeno dodjem na forum I da sam u nepromenjenom, dobrom stanju, sto, naravno, zelim I svima ostalima , a I vidim da ste dobro, bez obzira na sve strahove I manje tegobe. Da se ne bih ponavljao, zainteresovani, sa mitralnim zaliscima, mogu da pogledaju moje postove unazad dve godine I mozda ce na neko svoje pitanje naci odgovor, sugestiju, ohrabrenje.
Pominju se pitanja oko farina. Ja sam ga pio e meseca, a ukinuli su mi ga na rehabilitaciji u Sokobanjskoj, o kojoj sam takodje detaljno pisao I preporucujem je svima koji je mogu dobiti. Pacijenti sa ugradjenim cestackim zaliscima moraju da piku farin dozivotno jer se oko vestacke valvule, zalistka, znaju sakupljati bakterije I ugrusci pa se to sprecava farinom. Kod rekonstruisanog zalistka u najvecem broju slucajeva nema potrebe da se uzima farin duze od 6 meseci.
Sto se spavanja na boku tice, mene nije nista bolelo I posle par meseci spavao sam na boku, vozio, kretao se, setao, mogu I da trcim kao I ranije I naravno, bio sam I ovog leta, kao I proslog, odmah posle operacije, na moru I plivao normalno, Na osnovu mog slucaja, mislim da I ostali uglavnom mogu da zive onim istim ritmom zivota na koji su navikli, uz normalna individualna odstupanja.
To ce vam potvrditi I Dragan7777 sa kojim sam se upoznao preko ovog foruma I sreo dva puta na njegovim proputovanjima kroz Beograd. Covek, normalno I vrlo aktivno radi, poslovno intenzivno putuje diljem Evrope, mozda I vise nego ranije, vezba aktivno, trci I ne bi ste nikada rekli da je imao operaciju na srcu. A I vecina sa foruma, koliko citam, vodi aktivan, zdrav zivot, tako da otklonite svaki pesimizam I odradite ono sto se mora, a o tome I ostalom brine medicina.
Da ne bi bilo bas sve savrseno, verovatno mora biti neka tegobica, a moja je sto mi se malo zavrti u glavi kada duze cucim pa naglo ustanem, ali srecom, brzo prodje. Posto mi je to neprijatno, izbegavam cucanje, a posebno saginjanje glave prilikom cucanja.
Na invalidskoj komisiji su na ultrazvuku utvrdili da se efikasnos srca cak I malo popravila, sto je I logicno ako vec srce ne radi u "prazno" zbog nezatvaranja salistka, te su me glatko odbili, a I vas ce najverovatnije, pa cekam jos dve godine do penzije, a posto sam par godina na Birou, snalazim se nekako da negde zaradim za tekuce troskove, po potrebi trcim,pricuvam unuke I roditelje i sl, sto sve iziskuje fizicke napore, kretanje, voznju tamo-amo I sl., pa na osnovu, evo par nasih primera, mozete pretpostaviti kako ce te I vi, koji mozda sumnjate, voditi aktivan zivot.
Imam utisak da je okolina, porodica, rodbina, prijatelji, pa donekle I ja sam, vec I zaboravila da mi je srce otvarano pa zatvarano, pa nemam nikakvu postedu oko bilo kojih obaveza, a mozda je tako I najbolje. Pijem I pivo-dva dnevno, kao I pre operacije, jedem isto, a pusio nikada nisam.
Mozda je sva ova pisanija suvisna, a mozda nekog I ohrabri, nadam se I pozdravljam sve srcane.

Pozdrav svima! Draga litricin, sto se tice farina- ne pije se dozivotno kod rekonstrukcije, tako su mom suprugu rekli. Sad sam citala kako tece Vas oporavak i mogu Vam reci identicno kao i kod mog supruga. I njemu je poslednji put INR nesto nizi 1.8. Jedino sto se njemu desava a nisam videla da je neko pisao je da mu se ponekad desi da ostane bez vazduha, to bih opisala kao kad hocete da udahnete vazduh i odjednom stanete jer ne mozete a desava mu se da ga samo odjednom zigne ruka. To se ne desava cesto, samo ponekad. Sto se tice ovog "kratkog daha" to mu se desavalo i pre operacije zalistka. Da li neko ima slicna iskustva i da li je to uobicajeno posle operacije?
Za nedelju dana ima zakazan pregled na Dedinju pa se nadam da ce biti sve ok a posebno da mu je regulisana aritmija lekovima...

Hvala na informaciju sto se tice Farina. Drago mi je da vam se suprug lepo oporavlja. Ja mislim da smo mi u isto vreme operisani, i da je operacioju uradio isti lekar. Meni se povremeno, doduse, sada sve redje, dogodi da se na sekundu prekine dah. To je nakon operacije bilo mnogo cesce, Zato mislim da ce to nakon izvesnog vremena prestati.
Javite nam kako je prosao kontrolni pregled. Sve najbolje.

Postovani, prvi put sam na ovom forumu a moje interesovanje za ovu temu je motivisano zdravstvenim stanjem moga oca. On je 06. januara operisao srcani zalizak i jos uvek je na KCS. Postoperativni tok ide sporo i jako komplikovano. Bio je pacijent sa visokim rizikom, ima 81 godinu i jako slabo srce. Posle operacije je jos 10 dana bio na intenzivnoj nezi, posle 7 dana je skinut sa respiratora i taman je oporavak krenuo u dobrom smeru, poceo je lagano da ustaje, sedi, dva dana je uz pomoc fizioterapeuta i setao hodnikom a onda je naglo poceo da gubi apetiti da bi proslog petka dobio jak proliv crne boje. Lekari su rekli da to ukazuje na neko krvarenje najverovatnije iz zeluca pa je neophodno uraditi gastroskopiju. Obzirom na njegovo celokupno stanje, bojim se kako ce i da li ce uopste biti u stanju da izdrzi gastroskopiju, jako je smrsao poslednjih nedelju dana, sada ne sme nista ni da jede i na infuziji je. Da li neko ima iskustva sa ovom vrstom komplikacija u postoperativnom oporavku? Hvala unapred..

Dragi srcani,

Mama je jutros operisana, zamenjeni su joj mitralni i aortni zalizak, stanje je stabilno, u sok sobi je. Operisao je Dr. Micovic, jedan od fantasticnih hirurga koje imamo... Cekali smo od 21. tako da je ovo poruka za sve kojima bi moglo da zatreba: samo strpljivo i mirno, svako ima svoj "dan za operaciju" :)
Drago mi je da se siniskovic javio... njegov optimizam mi je ulivao nadu i ohrabrenje dok sam citala ovaj forum, i pored divnih i strpljivih Kaje i sanjke, i mspopovica, siniskovic je umeo da razvedri dan uvek.

Verujem da ce i nastavak da bude uspesan kao sama operacija, da ce i mama, pored svojih godina, moci da preuzme oporavak u narednim danima onako uspesno kao sto je to uradio hirurg i ostali iz operativnog tima, pisacu i dalje o stvarima koje bi mogle da budu vazne.

Srdacno vas pozdravljam! :)

Dragi srcani,

Mama je jutros operisana, zamenjeni su joj mitralni i aortni zalizak, stanje je stabilno, u sok sobi je. Operisao je Dr. Micovic, jedan od fantasticnih hirurga koje imamo... Cekali smo od 21. tako da je ovo poruka za sve kojima bi moglo da zatreba: samo strpljivo i mirno, svako ima svoj "dan za operaciju" :)
Drago mi je da se siniskovic javio... njegov optimizam mi je ulivao nadu i ohrabrenje dok sam citala ovaj forum, i pored divnih i strpljivih Kaje i sanjke, i mspopovica, siniskovic je umeo da razvedri dan uvek.

Verujem da ce i nastavak da bude uspesan kao sama operacija, da ce i mama, pored svojih godina, moci da preuzme oporavak u narednim danima onako uspesno kao sto je to uradio hirurg i ostali iz operativnog tima, pisacu i dalje o stvarima koje bi mogle da budu vazne.

Srdacno vas pozdravljam! :)

Srcenadlanu,
drago mi je da Vam moje iskustvo sa operacijom pruza ohrabrenje u vezi operacije I postoperativnog toka vase majke. Biće u redu sa mamom, ne brinite. To govorim iz ličnog iskustva sa Dedinja, a isto je sigurno I u KCS, gde mislim da radi mnogohvaljeni ovde dr. Micović. Ogromna većina nas operisanih je posle 3-4 dana hodala po hodnicima I nije prijavljivala neke velike teškoće, pa sam ubeđen da će I vasa mama takođe.
Želim joj, naravno I Vama, uspešan I brz opravak.

Dragi saborci, imam jos jedno pitanje za one koji malo vise od 3.5 meseca nakon operacije. Iako ne spavam samo na ledjima, i dalje veoma nekvalitetno spavam. Cesto se budim. Doduse, nisam imala sa u komadu na primer sest casova ni pre operacije, ali su mi govorili da je to zbog prolapsa. Interesuje da li ce se to vremenom regulisati ili i dalje ovako.
Pozdrav i sve najbolje. Kad ce prolece da mozemo napolje!!!

Draga Litricin, sto se tice nekvalitetnog spavanja mogu samo da uporedim sa suprugom- on dobrospava, nije imao takvih problema ni pre operacije...to je individualno verovatno. Nego htela sam Vam reci nesto sfo Vas sigurno zanima a vezano je za farin- mom suprugu su ukinuli sad na ovoj poslednjoj kontroli na Dedinju. Bio mu je bolji ekg nego prosli put tako da vise ne mora da ide na kontrolu na Dedinju vec samo kod svog kardiologa. Hvala Bogu i dr.Stojanovicu- dobro se oporavlja. Bolovanje zakljuceno posle 3 meseca...

Draga Dulcinea, kako je tata?
Ne znam nista sto bih Vam mogla reci, kao ohrabrenje, nemamo takvih iskustava...

Pozdrav Siniskovicu, :) hvaljeni Dr. Micovic je na Dedinju, tu se mama i operisala.
Postoperativni tok za sada tece ovako (zamenjeni su mitralni i aortni zalizak): prvi dan na aparatima u sok sobi na trecem spratu, nema poseta.
Drugi dan: skinuta sa aparata za disanje i vestackog srca, u sok sobi na drugom spratu, moguca je kratka poseta u bolnickom odelu i sa maskom, malo smo i pricale, mada se kasniej nije secala boravka u toj sok sobi.
Naredna 4 dana na poluintenzivnoj nezi, od toga prva tri dana se fantasticno osecala, kao da operacije nije ni bilo, u subotu su poceli prvi simptomi komplikacija: otezano disanje, isprekidan govor, smanjena kontrola nad telesnim funkcijama...
Petog dana su je prebacili na odeljenje, ali se ti simptomi ponovo javljaju (sve lici na postoperativnu atrijalnu fibrilaciju, ali nemam potvrdu lekara da je to po sredi.) Prate srcani ritam, dobija infuziju sa razlicitim lekovima i ostaje u bolnici "dok je ne izlece" kako joj je rekla jedna od doktorki iz vizite. Juce je obisao hirurg, poslusao srce, rekao da ce sve biti u redu...

Posto me skoro svako ko pita kako je mama, ukori sto ne "prevrnem bolnicu" "zapretim ministrom" "zapretim novinarima" ne bih li dosla do lekara i saznala sta se desava, iznecu ovde kakva je situacija i kakva su moja razmisljanja na tu temu, za slucaj da se nadje u slicnoj situaciji. Bez obzira sto svi mislimo kako imamo pravo da znamo sta se desava sa nasim milim i dragim koji su operisani, procedura ne podrzava takav stav. Na odeljenje mozete da udjete u vreme posete, od 15 do 16h kada je prisutan samo dezuran lekar. Ne postoji odredjeno vreme kada rodbinu primaju lekari koji vode pacijenta da bi objasnili dokle je dosao oporavak. Dezurni lekar najcesce kaze da oporavak tece kako treba, barem se to meni dogodilo dva puta, kada sam pomenula da je nastupila kriza, kazu mi da to nije kriza i da je sve to u redu. Takodje, na svakom odeljenju drugi lekar vodi tim lekara i preuzima pacijenta, tako da se i to promenilo kada su mamu prebacili na odeljenje sa poluintenzivne nege. Postoji jos jedna prepreka do lekara, a to je glavna sestra, koju morate da ubedite da vas pusti da razgovarate sa lekarom, jer vas prvo ona ubedjuje da je sve u redu. E sad, iako je ovo sve izgledalo kao kritika sistema, zapravo i nije. Meni je jasno da je nemoguce davati prognoze i da se svi lekari razumeju u postoperativni tok bolje od mene, tako da bi taj razgovor sa lekarima sluzio samo da mene umiri, a ubedjena sam da mogu svoje radno vreme da iskoriste mnogo korisnije nego da smiruju rodbinu. Uverila sam se da prate situaciju, da cine sve da mama sto sposobnija izadje iz bolnice i preostaje mi samo da im u potpunosti verujem i ne odmazem. Komplikacije su moguce, desavaju se, verujem da ce oni to prevazici samostalno i bez mog uplitanja u stvari u koje se ne razumem. Moj strah i briga su ipak manje bitni od njenog oporavka.
Posto sam od svih svojih prijatelja i poznanika dobila istovetnu reakciju, sa zvanjem ministra i stampe, postalo mi je malo jasnije zasto je taj kontakt sa lekarima skoro onemogucen... pa nista drugo ne bi mogli da rade, od davanja prognoza i objasnjavanja dokle su stigli sa kojim pacijentom...
Odlucila sam da im verujem (bez provere ;) ) i da se molim da mama ostane sto duze pod njihovim nadzorom dok joj je stanje nestabilno. Ne znam sta bi nas dve radile same kod kuce, bez aparata za kiseonik i bez tih lekova koje joj ubacuju po potrebi, kad dobije taj napad...

Eto dragi srcani, ovo je jos jedan izvestaj sa Dedinja....

Drzim palceve Dulcineinom tati da bude jaci nego sto mogu i da zamisle i da prevazidje ovu krizu...

Hvala vam. Ja se nadam da ce se situacija sa spavanjem- nespavanjem popraviti. Sto se tice tog Farina kojim sam mozda i previse opterecena, sacekacu da u martu odem kod svog kardiologa u domu zdravlja, posto zakazuju u decembru za mart!!! Pa cu da vidim sta mi on kaze. Ja jos nisam pocela da radim dok jos malo ne otopli. Hoce li vas suprug ici na rehabilitaciju - ja sam se toga odrekla, setam koliko mi vreme dozvoljava, danas 5km. brzog hoda na savskom keju.. Do leta smo kao novi! Pozdrav.

Kako je to kod pacijenata sa istom dijagnozom i na istoj klinici drugacije. Ne znam kod kog je lekara bio na kontroli, ja sam u sobi 1 kod Dr. Marincica i on mi je napisao predlog za rehabilitaciju ali kad sam cula da je za nas iz Bg. obavezno sokobanjska, nisam ni odnela u socijalno. A sto se tice bolovanja, ja sam dogovorila sa mojima na poslu da radim od kuce dok ne bude toplije. Bas ne prija kad je ujutro ovako hladno i vetar...Ako nastavi ovako hladno, ja mislim da moze da uzme bolovanje do 30 dana bez komisije. Kazite mi da li su mu prepisale neke lekove, i kakav mu je pritisak. Ja ne pijem nista, ali imam povremeni skok pririska, ne mogu da povezem cime je uzrokovan, pa onda uzmem nesto da bih ga snizila. Pozdrav i sve najbolje

Odmah posle operacije ja sam imala strahovite padove pritiska, do 40/60, i to baš ničim izazvane. Recimo - sedim, mirno gledam TV i samo mi se iznenada sroza pritisak, cela soba se zavrti oko mene, padnem na pod i povraća mi se. Rekli su mi da se tu nema pomoći. Srećom, vremenom je to potpuno prestalo, ali dobra 3-4 meseca nisam smela nigde da idem sama iz straha da mi se to ne desi.

Bio je na kontroli kod Dr.Vukajlovica, pritisak mu je dobar,od lekova i dalje pije byol i dobio je kardiopirin.Za bolovanje je isao i na drugostepenu komisiju ali mu nisu produzili.
Interesuje me da li na ranu moze da se maze neka krema ? Suprug nista nije mazao ali je primetio da mu se peruta koza oko rane pa smo se malo zabrinuli...

Ja sam mazala odmah nakon skidanja zavoja Saljicevom kremom Mel-op Samo trazite u apoteci Saljicev melem za opekotine i rane. I rana je manje upadljiva,
Bas nije u redu da mu nisu produzili bolovanje - nije prijatno kad je kisa, vetar i hladno. A taj kardiopirin je verovatno dobio nakon obustvljanja Farina koga jedva cekam da se resim.
Ja sam prva 3 meseca imala veoma nizak pritisak i nisam uzimala nista od lekova, a sada ponekad bude i 160 gornji. Nadam se da ce mi na kontroli uvesti neki lek.
Sve najbolje, pozdrav

Da li je neko pisao mozda negde kada pozovu na operaciju , na Dedinju , da li se nose njihove spavacice-pidzame , ili nosi svako svoju , i da li moraju da budu sa kopcanjem celim prednjim delom , ili ne ? Ovo pitam , mama ceka da je pozovu , ali bar pidzamu mozemo da kupimo unapred :)

Ne znam konkretno za Dedinje, ali mislim da u celoj Srbiji pacijenti donose svoje pidžame i papuče, pa verovatno i kod njih.
Kopčanje celom dužinom ima svoju logiku: posle otvaranja grudnog koša veoma je bolno podići ruke iznad glave, pa je zakopčavanje do dole idealno rešenje. I to ne samo za bolnicu - treba nešto nositi i kod kuće, posle operacije.
Doduše, pacijent slobodno može u bolnici nositi i pidžamu "preko glave" dokle god ga ne operišu, ali posle više nije u stanju.

Back