Operacija srca

Dobar dan svima, nova sam na forumu, malo sam pretraživala ali ne mogu da nađem odgovor na pitanje koje me muči.
Otac mi je prošle nedelje u predinfarktnom stanju dovezen na Institut Sremska Kamenica. Nakon 7 dana ležanja na institutu, otpušten je sa dijagnozom nestabilna angina pectoris. Doktor nam je rekao da su pronašli 7 zakrčenja u krvnim sudovima koja će da premoste sa 4 bajpasa. Kada sam posle videla sliku srca na otpusnom pismu, videla sam da su tri najveća krvna suda zakrčena, jedan 100%, drugi 98% a treći 95%. Takođe, rekli su nam da će operacija da se izvrši u roku od 4-6 sedmica, jer mu je srce sada pregrejano i slabo i ne bi mogao da je izdrži.
Pošto sam ovih dana puno čitala o nestabilnoj angini pectoris, nikako ne razumem kako se takva operacija može odlagati toliko dugo. Molim Vas da mi kažete ako je neko imao slično iskustvo, ili zna nekoga ko je imao.
Još samo da kažem da se moj otac oseća odlično, od kako uzima terapiju nema više bol i pritisak u grudima, teško je poverovati da je uopšte bolestan.
Odlazak na operaciju srca je tacno protokolski uredjena radnja koja zahteva najpre preoperativnu pripremu koja moze da potraje i par nedelja.
To je uobicajeno.

Pošto sam ovih dana puno čitala o nestabilnoj angini pectoris, nikako ne razumem kako se takva operacija može odlagati toliko dugo

Mi ovde aktivni na temi smo imali operacije zalistaka. Sličan problem kao tvoj otac imao je moj dobar drug. I on je cekao neko vreme operaciju jer su mu okolni krvni sudovi preuzeli funkcije zapušenih (koliko sam ja razumeo) i sa lekovima je vrlo dobro funkcionisao do operacije. I sve se super završilo.

Ali ZASTO isto tako, jadnog srca, ocajne duse i vrlo bolnog tela ne opljunemo sve one koji su sramota za svoju struku? Jasno i citljivo, punim imenom i prezimenom? Da li nam je to zabranjeno?

Zašto? Zato što se takve stvari mogu reći ljudima samo gledajući ih u oči ... Kakvi god da su ... Mislim da na ovakvim razmenama iskustava treba samo one koji su pravi ljudi i lekari spomenuti punim imenom ..

Imam 24 godine. Sa 18 godina operisala sam ASD. Naime, grupa doktora iz Nemačke je došla u Tiršovu bolnicu i za jedan dan operisala dvadesetoro dece, i ja sam bila jedna od njih. Ovaj metod intervencije tada je prvi put urađen u Srbiji, a sada se uveliko radi. Ugrađen mi je "kišobrančić".
Moje pitanje je da li postoji neka opasnost od komplikacije kasnije?
Da napomenem ja se odlično osećam već od prvog dana operacije

Da, to je zabranjeno pravilnikom foruma.
Na pp-u mozete da razmenjujete i takva iskustva ;)

Ne dopadaju mi se pravila! I inace u zivotu,a sad posebno.
Imala sam jos jedno odvratno iskustvo juce, podlaktica mi je kao butina, opet zbog greske. Na dva mesta probusena vena a onda u korenu sake u tu istu venu probali da ubrizgaju kontrast. Treba li jos da objasnjavam ili strucno mozes da zamislis.
Ne na Dedinju, u drugoj ustanovi ali to cu svima na pp jer pravila......
I sad ja kao treba da budem fina i ne komentarisem javno?
E pa to meni lici na ono kad vidim sa terase kako muz tuce zenu i samo zatvorim prozor. A onda sutra hvalim komsiju koji mi je pridrzao vrata od lifta. Mislim u redu je pohvaliti i to cu uvek, evo i sad: dr Micovic je najbojli i profi i kao covek!!!!
Ali sta sa onima koji, kao sto mspopovic rece - u lice- a njima to bas nista ne znaci, nego pritisnu jos jace. Kao:"jel se bunis? E sad ces da vidis ko ima moc!" Treba da ih stitimo?
I tako dodjosmo do toga da nasi pacijenti putuju u Tursku i da se novci koji se odbijaju od moje plate salju u drugu zemlju. Ne mom dr u dzep, ne toj ustanovi u kojoj rade kao crnci i oni i sestre. Ne, zato jer neka administrativna budala ne da dozvolu za Dedinje II. I isto tako kao sto se stiti taj koji ne da dozvolu, i zakon u ovoj zemlji uglavnom stiti problematicne a ne nagradjuje prave. Sad i pravilnik foruma :dash::dash::dash:
E pa nastavimo li tako, treba nas poseci kao one lepe platane na Bulevaru. Pa da znamo da nas nema. Bolje nismo ni zasluzili!
Don't be angry, nije nista licno (:heart:), ali daj preko veze - nek' se menjaju pravila?!?

Ne dopadaju mi se pravila! I inace u zivotu,a sad posebno.
Imala sam jos jedno odvratno iskustvo juce, podlaktica mi je kao butina, opet zbog greske. Na dva mesta probusena vena a onda u korenu sake u tu istu venu probali da ubrizgaju kontrast. Treba li jos da objasnjavam ili strucno mozes da zamislis.
Ne na Dedinju, u drugoj ustanovi ali to cu svima na pp jer pravila......
I sad ja kao treba da budem fina i ne komentarisem javno?
E pa to meni lici na ono kad vidim sa terase kako muz tuce zenu i samo zatvorim prozor. A onda sutra hvalim komsiju koji mi je pridrzao vrata od lifta. Mislim u redu je pohvaliti i to cu uvek, evo i sad: dr Micovic je najbojli i profi i kao covek!!!!
Ali sta sa onima koji, kao sto mspopovic rece - u lice- a njima to bas nista ne znaci, nego pritisnu jos jace. Kao:"jel se bunis? E sad ces da vidis ko ima moc!" Treba da ih stitimo?
I tako dodjosmo do toga da nasi pacijenti putuju u Tursku i da se novci koji se odbijaju od moje plate salju u drugu zemlju. Ne mom dr u dzep, ne toj ustanovi u kojoj rade kao crnci i oni i sestre. Ne, zato jer neka administrativna budala ne da dozvolu za Dedinje II. I isto tako kao sto se stiti taj koji ne da dozvolu, i zakon u ovoj zemlji uglavnom stiti problematicne a ne nagradjuje prave. Sad i pravilnik foruma :dash::dash::dash:
E pa nastavimo li tako, treba nas poseci kao one lepe platane na Bulevaru. Pa da znamo da nas nema. Bolje nismo ni zasluzili!
Don't be angry, nije nista licno (:heart:), ali daj preko veze - nek' se menjaju pravila?!?
Na zalost, takva su pravila donesena na visem nivou. Nisam sigurna, ali mozda moze da se desi da Krstaricu tuzi neko od tih lekara,,,zaista, to je pravna problematika u koju se ja ne razumem.
Sto se tice pojedinih bolnica gde su vas izneverili, mislim da to moze da se progura ;)
Zao mi je zbog loseg iskustva :(

Na zalost, takva su pravila donesena na visem nivou. Nisam sigurna, ali mozda moze da se desi da Krstaricu tuzi neko od tih lekara,,,zaista, to je pravna problematika u koju se ja ne razumem.
Sto se tice pojedinih bolnica gde su vas izneverili, mislim da to moze da se progura ;)
Zao mi je zbog loseg iskustva :(

Mislim da je visi nivo u pravu, sad kad sam se skockala. Takve bruke svoje profesije bi verovatno i tuzile. A sta bi onda mi jadni bez foruma, koji nas za razliku od njih nikad ne izneveri?
Tako da ostaje i dalje pp a ako neko od novih pita, vrlo rado cu dati i fizicki opis i osoba i ustanova za izbegavanje, a tu nam ne mogu nista :zper: Jedino svoju frizuru mogu da menjaju .
Hvala na razumevanju, taj dan sam se bas osecala kao Jevrejin u konc. logoru u fazi - koliko jos moze da izdrzi a da ostane pri svesti.

Ja imam samo jedno jedino pitanje :) posto idem na operaciju srca, imam prolaps mitralnog zaliska, i presadice mi srcani zalizak levi sa plasticnim, e sad mene zanima da li je ta operacija opasna i da li posle nekog vremena mogu ponovo da presadim isto to jer sam cuo da taj plasticni ima rok trajanja od oko 10 do 15 god :( da li je to tacno? molim vas da mi odg puno ce mi znaciti :) HVALA UNAPRED :)

Pozdrav za novog :heart: kolegu!
Prvi put čujem za plastični zalistak, znam za biološki i metalni.
Pošto kažeš da mu je rok 10 godina, to mi liči na biološki.
Pročitaj šta piše naša drugarica TikTak, ona ima takav zalistak i ići će sad uskoro da ga zameni.
Da li je operacija opasna - pa zavisi šta pod tim podrazumevaš. To jesu teške operacije, rade se na otvorenom srcu (raseku grudnu kost, premoste srce veštačkim krvotokom, zamene šta treba pa opet ušiju - zato se kaže na otvorenom srcu), ali s druge strane rade se već sasvim rutinski. I mi smo svi to prošli i još smo tu da se kuckamo, ne brini i ti ćeš tako.
Kad ćeš ti na operaciju i gde?

Ja imam samo jedno jedino pitanje :) posto idem na operaciju srca, imam prolaps mitralnog zaliska, i presadice mi srcani zalizak levi sa plasticnim, e sad mene zanima da li je ta operacija opasna i da li posle nekog vremena mogu ponovo da presadim isto to jer sam cuo da taj plasticni ima rok trajanja od oko 10 do 15 god :( da li je to tacno? molim vas da mi odg puno ce mi znaciti :) HVALA UNAPRED :)

Mislim da će najverovatnije da ti rade anuloplastiku, a to nije plasticni zalistak već popravka tvog rođenog zaliska ;). Pročitaj šta je o tome pisala Sanjka u nekom od prethodnih postova ... :bye:

Back