Operacija srca

Bas smo napravili veliku pauzu, nigde nikoga. Mnogo je lakse odgovarati na postavljena pitanja ili komentarisati neke konstatacije, nego ovako zapoceti neku temu.
Sreca po nase sapatnike, operacije ce se ubuduce obavljati i u Turskoj, naravno, ko bude pristao na to. Bas me interesuje, sta mislite o tome? :heart:

I na klinici prof. Ristića, što je po meni sjajna varijanta. Prvo zato što je profesor ekspert, a drugo što je klinika nova pa će imati bolju opremu i valjda neće imati bubašvabe (prvi put u životu sam ih videla u fioci na KBC).
Što se tiče Turske, to mi je baš bezveze. Prvo zbog jezika a onda i prevoza. Pacijenti ni pre ni posle operacije ne mogu toliki put prevaliti truckajući se u kolima a baš ne verujem da će ih voziti avionom. Posebna priča je procedura za prevoz pacijenta, pratnje i opreme u avionu, a turbulencije i slične probleme da i ne spominjem.
Starno, nama je grudni koš pun metala, kako se prelozi kroz detektor na aerodromima?

Ne prolazi se, pokazes karticu (koju u Srbiji ne daju, pa onda nosis otpusnu listu) ili razumnima kazes da si imao operaciju, ili kao ja - povadis zice.
Eto to je novost, u subotu sam bila kod " naseg" dr Micovica na operaciji, povadio je zice, sredio kilu na oziljku.....i sta je jos trebalo. Svi neurolozi mi traze snimak na NMR, a sa ovim zicama se ne moze uraditi, cak je bilo pitanje i zbog prstena koji je ugradjen, ima li metala ili ne u njemu.
I tu se opet vracamo na temu operacija u Turskoj. Kod mene je nastala brlja, pa imam gde da odem da me poprave. U sustini, imam srece da me je operisao divan covek, pa je sad i ovo odradio jer je jedan od retkih! A nije morao, mogao je da me pusti da se mucim po cekaonicama i zakazujem kod ko zna koga.
Sta bi bilo da sam operisana u Turskoj? Brrrrr!
Ova nova klinika je potencijalno resenje, mada ce imati svrhu kad sklope dogovor sa zavodom, ovako je to samo nada za one koji imaju novce.
Mada, i to je pitanje, doticnog politicara zena je operisana u Francuskoj.....pa sad???
A sad sam na IKVB cula da od nove godine imaju bukvalno duplo veci broj pacijenata u odnosu na isti period prosle. :eek:

I da, jos jedna stvar vezana za avion. Koliko znam, svi koji imaju trombozu, odnosno u riziku su od nje ( a mi jesmo, zato i pijemo antikoagulante) nemaju bas striktnu zabranu, ali im se ne preporucuje prevoz avionom.
Tako da sam ja za domace varijante, pa i sa buba rusama, pun ih je N. Front, institut za m. i dete....Samo ih na Dedinju nema. Bar ih ja nisam videla a kampovala sam bas.

Sanjka, ti si sad najnoviji, bezzicni model, jednom recju moderna.
Salu na stranu, pojma nismo imali da ides na operaciju. Kako se sada osecas, je li ti rez na istom mestu? Kako si sve podnela? Da li imas bolove? Sta je sledeci korak?
Znam da si junak i da ces izdrzati sve aktivnosti, koje te cekaju.:heart::heart::heart:

Pa sve ti je to protiv uroka ;)
Kad sam isla za srculence, citala sam vas svakodnevno a javila sam se kad je sve proslo. Karotide 2x zakazane, pa otkazane. mspopovicu zakazano, otkazano, zakazano i opet- dzaba je krecio. Pa rekoh sad - odoh inkognito, pa sta bude :mrgreen:
Salu na stranu, nisam planirala, tako je sve u dva dana reseno da sam samo stigla da povadim rezultate i odsetam u operacionu salu. Nisam imala vremena ni da se uplasim.
Nisu mi sve bile zice, samo gornji deo 2 kom, dole je neka plastika, valjda im u sali zafalilo kad su zavrsavali. I taj deo mi je skroz podnosljiv, jos malo krvari ali ne boli, ali ovo gde je kila....:eek: Uf, sve radimo iz stomaka, nismo ni svesni. Prvo sto je mnogo gadno, to je sad rez skoro do pupka, al' ajd' sad, ili cu na nudisticku ili kupaci iz jednog dela, ali sto je bolelooooo. Iz lezeceg u bilo koji drugi polozaj - jok. Uci u kola za previjanje, izaci napolje, ma, za sve ti treba taj deo stomaka. A ima i toga sto smo apsolvirali - trenutna muka je najveca muka. Danas sam vec za sporetom, sama sam se previla, bice sve bolje, sigurno.
E sad bi i mspopovic mogao da nam opise kakvo je iskustvo pokusaja ablacije?
I jos za TikTak, ovo moje je dobro iskustvo, idi na sajt St. Jude, tamo imas sve o svim zaliscima, prirodnim i mehanickim, prstenovima, sta i koliko traje, koja snimanja i sl. Oni snabdevaju Dedinje sa nasim rezervnim delovima. Dobro iscitaj pa osmisli sta zelis i obavezno se dogovori unapred sta ugradjujes i sa cim ti spajaju grudni kos. Mlada si i telo ti treba za jos puno lepih dana.

idi na sajt St. Jude, tamo imas sve o svim zaliscima, prirodnim i mehanickim, prstenovima, sta i koliko traje,
Dr Micovic mspopovicu: " Ti nisi normalan, sta ce ti to bre? "
Dakle, par reci o mom boravku zbog pokusaja ablacije .... Prvo, to nije ona bolnica od pre cetiri godine, ovo su pretvorili u utociste za pacijente iz montenegra koji placaju kesom ... Nemam naravno nista protiv pacijenata, ali ... Na odeljenju na kom sam bio od lekara samo se pojave ujutru dve tri stazistkinje, prenesu sta su im rekli, nemaju pojam ko tog dana ide u salu ... Nemoj doruckovati, ides jutros ... Ipak doruckuj, neces stici danas ... Pa sto si bre jeo, treba da ides ... Ultrazvuk mi radila jedna ostrokondja sa valjevskim zavicajnim naglaskom, koja zapinje ko da kopa tatinu njivu ... Da sam znao da nece uspeti, ****** ... Izmenili smo malo ostrije reci, a onda je ona zapela jos jace ... U zivotu su mi bar 30 puta radili pregled ultrazvukom i kad kazem da me je stvarno bolelo i to posle pet dana ... Mislim sta reci, kreten zavrsi medicinu i misli da se ljudi zbog njega razboljevaju - mislim na konkretnu doktoricu. Nalaz joj je bio takav da se prof Miric smesio dok ga je citao ... Dakle, leva komora po njoj ima efikasnost 45%, po prof Miricu 60% ... Nasla mi je i mitralnu regurgitaciju 1+, sto bi rekli da mi jos malo pa zamene i mitralni zalistak... Jednom reci cirkus ... E, ali ljudi u sali, dr Vukajlovic i ekipa, to je stvarno milina od ljudi ... Svima bilo zao kao i meni ... Dakle, imam fokus u levoj komori u koju ne moze da se udje kroz vestacki zalistak ... Drugi je uz sam AV cvor koji tera srce da radi i svaki pokusaj zavrsio bi se pejsmejkerom ... Sada imam korigovanu terapiju sa dodatim jos jednim antiaritmikom ... Posle 5 dana ne mogu da kazem da mi je nesto drasticno bolje, treba bar 15 dana da prodje ... Mislim da sam se malo ponavljao, ali eto da se javim, drago mi je da mislite na mene ...

mspopovic Dr Micovic mspopovicu:" Ti nisi normalan, sta ce ti to bre?

A onda i on i ja pokusavamo da saznamo od cega je prsten jer u otp. listi ne pise. A i da nije bilo neta ne bi bilo vas i ne bih znala kako da perem kosu i da necu umreti ako mi pritisak pada ispod 90/60, i .... pa i sad sam na onom tvom linku nasla gomilu ljudi sa ovim problemima koje ja uredno gajim.
.....
Dakle, par reci o mom boravku zbog pokusaja ablacije .... Prvo, to nije ona bolnica od pre cetiri godine, ovo su pretvorili u utociste za pacijente iz montenegra koji placaju kesom ...
A bosnu si zaboravio?
Ultrazvuk mi radila jedna ostrokondja sa valjevskim zavicajnim naglaskom, koja zapinje ko da kopa tatinu njivu ... Da sam znao da nece uspeti, ****** ... Izmenili smo malo ostrije reci, a onda je ona zapela jos jace ... U zivotu su mi bar 30 puta radili pregled ultrazvukom i kad kazem da me je stvarno bolelo i to posle pet dana ... Mislim sta reci, kreten zavrsi medicinu i misli da se ljudi zbog njega razboljevaju - mislim na konkretnu doktoricu.

Zao mi sto nisam javno, ali tajamasa ima dokaz na pp, da sam isto tako kukala, sva su me rebra bolela, MORA da je ista. Do njenog pregleda bih tukla svakog ko kaze da EHO moze da boli. A jos kad je pritisla tu gde je kila, kao da vidi trbusnu aortu, pa dal :rida: ili joj :vudu:

E, ali ljudi u sali, dr Vukajlovic i ekipa, to je stvarno milina od ljudi ... Svima bilo zao kao i meni ...

Zao je i meni, ali koja korist za tebe od toga? Misli li i "profa" isto?

I opet se svede na to da postoje strucnjaci i "strucnjaci" ali prvenstveno - ljudi
Uvek bilo i bice. Tesi me da smo imali srecu da upoznamo " nase" na M.
A to da mislimo na tebe - pa ima se od tebe cuti mnoga pametna. I sigurno je da ti svi zelimo samo dobro, borac si ti prekaljeni! :bye:

Da, stvarno, nisam mogla da verujem, kad mi je sanjka na pp opisala pregled kod "te" doktorke, bas strasno.
mspopovic i kod mene je MR 1+ ali mi niko nije objasnio o cemu se radi. Naravno, da sam pitala i receno mi je da je sve uredu, da li je?

Da, stvarno, nisam mogla da verujem, kad mi je sanjka na pp opisala pregled kod "te" doktorke, bas strasno.
mspopovic i kod mene je MR 1+ ali mi niko nije objasnio o cemu se radi. Naravno, da sam pitala i receno mi je da je sve uredu, da li je?

Ma naravno da je sve u redu. 1+ je oznaka kojom se opisuje da zalistak malkice propusta i to je ono sto zovu sum na srcu. Nisam trebao to da spominjem da ne sirim uznemirenje u nasim redovima. Dakle, ako su ti rekli u redu, onda je u redu. Meni je od 1+ do 3+ trajalo 20 godina, s tim sto sam sa 3+ bio jedno 4 godine. Ovo sam spomenuo samo kao opis rada navedene osobe sa diplomom lekara, odnosno ugradjivanje svoje nesigurnosti u izvestaj o pregledu.

Zao je i meni, ali koja korist za tebe od toga? Misli li i "profa" isto?

Koristi nema, ali ni dodatne stete ... Moj slucaj sa AV cvorom (sta god to bilo) nalazi se kod 8% pacijenata. Kod 92% nije tako ... Pa sad ti vidi koji nivo optimizma treba imati i ne kleti sudbinu ... Odoh ja na spavanje, ujutro treba da se radi ... I izvinite sto nisam razmisljao pre nego sam napisao svasta ... Mi kao pacijenti ne bi smeli da tumacimo jedni drugima nalaze ...

Poslednja izmena:
Dobar dan svima, nova sam na forumu, malo sam pretraživala ali ne mogu da nađem odgovor na pitanje koje me muči.
Otac mi je prošle nedelje u predinfarktnom stanju dovezen na Institut Sremska Kamenica. Nakon 7 dana ležanja na institutu, otpušten je sa dijagnozom nestabilna angina pectoris. Doktor nam je rekao da su pronašli 7 zakrčenja u krvnim sudovima koja će da premoste sa 4 bajpasa. Kada sam posle videla sliku srca na otpusnom pismu, videla sam da su tri najveća krvna suda zakrčena, jedan 100%, drugi 98% a treći 95%. Takođe, rekli su nam da će operacija da se izvrši u roku od 4-6 sedmica, jer mu je srce sada pregrejano i slabo i ne bi mogao da je izdrži.
Pošto sam ovih dana puno čitala o nestabilnoj angini pectoris, nikako ne razumem kako se takva operacija može odlagati toliko dugo. Molim Vas da mi kažete ako je neko imao slično iskustvo, ili zna nekoga ko je imao.
Još samo da kažem da se moj otac oseća odlično, od kako uzima terapiju nema više bol i pritisak u grudima, teško je poverovati da je uopšte bolestan.

Saglasna sa mspopovicem. Posle op. prvi kontrolni mi je bio bez regurgitacije, sad kad su radili onaj unutrasnji i TR i MR je 1+, sto kazu nije problem. Kao strucnost doticne dr (koju sam ja proglasila "dinarskim" tipom bez obzira na naglasak) nista od toga vidjeno nije. A profa je video jos u novembru,a i on kaze: no problemo, ;)

. Mi kao pacijenti ne bi smeli da tumacimo jedni drugima nalaze ...

Verujem da i ne pokusavamo, samo pomazemo jedni drugima, ako nam se desila slicna situacija. I opekla nas. A tu je uvek Doors of P. i drugi strucni i pametniji od nas da isprave ako lupimo. Mada bih volela da nas cesce obilaze i daju prave savete, licno mi je puno znacilo kad je trebao da se radi onaj gadni UZ i od nje sam dobila pravi link. Dobro bi dosla i za Lolule.
I vezano za to, moj brat od ujaka je imao slicnu situaciju kao tvoj tata, operisan je u Osjeku, cekao je na op. duze od 6 mesceci bas zato da bi lakse podneo zahvat, normalno uz adekvatnu terapiju. Uradjen mu je trostruki i sad je odlicno

I jos me nesto stvarno interesuje. Kad hvalimo lekare, radimo to punog srca i srecne duse. Sa sve njihovim imenom, prezimenom, zahvatom u kom su vrhunski.....To na zalost nema uticaja na njihova primanja, mogucnost napredovanja ili stipendiranja dodatnog obrazovanja u ovoj drzavi. Ako zele da uce i napreduju sve moraju sami. A mi im prakticno strpamo jos vise posla na grbacu.
Ajde kad neko radi privatno pa ne dajemo podatke na forumu nego na pp, to razumem, ne reklamiramo ih besplatno.
Ali ZASTO isto tako, jadnog srca, ocajne duse i vrlo bolnog tela ne opljunemo sve one koji su sramota za svoju struku? Jasno i citljivo, punim imenom i prezimenom? Da li nam je to zabranjeno?
Ako vec ne mozemo da im naskodimo ( a oni mogu i to bitno), bar sadasnje i buduce saborce mozemo postedeti ruznog iskustva i potencijalno pogresne dijagnoze i nacina lecenja.

Da pocnem od pocetka:
mspopovic, ne da me nisi uznemirio, nego zahvaljujuci tvom pisanju sam se potpuno smirila. Kad sam pre neki dan saznala za 1+ i kad sam videla da bas o tome pises, znala sam kome treba postaviti pitanje, tj. zna se ko je KO na nasem forumu. Lekar moze da te tesi i ne kaze ti istinu . Puno ti hvala.
I mene cudi sta je sa moderatorima, sto nas ne obilaze, a toliko pitanja.
Imala sam srecu pred operaciju, WithdrawnWater i dr su me bukvalno spasile od odustajanja od operacije. Njihovi saveti su bili melem na dusu.
Sanjka, potpuno si u pravu za lekare. Mi svi smo na svojim radnim mestima odgovarali za svoje postupke.

I jos me nesto stvarno interesuje. Kad hvalimo lekare, radimo to punog srca i srecne duse. Sa sve njihovim imenom, prezimenom, zahvatom u kom su vrhunski.....To na zalost nema uticaja na njihova primanja, mogucnost napredovanja ili stipendiranja dodatnog obrazovanja u ovoj drzavi. Ako zele da uce i napreduju sve moraju sami. A mi im prakticno strpamo jos vise posla na grbacu.
Ajde kad neko radi privatno pa ne dajemo podatke na forumu nego na pp, to razumem, ne reklamiramo ih besplatno.
Ali ZASTO isto tako, jadnog srca, ocajne duse i vrlo bolnog tela ne opljunemo sve one koji su sramota za svoju struku? Jasno i citljivo, punim imenom i prezimenom? Da li nam je to zabranjeno?
Ako vec ne mozemo da im naskodimo ( a oni mogu i to bitno), bar sadasnje i buduce saborce mozemo postedeti ruznog iskustva i potencijalno pogresne dijagnoze i nacina lecenja.
Da, to je zabranjeno pravilnikom foruma.
Na pp-u mozete da razmenjujete i takva iskustva ;)

Back