Operacija srca

Koliko dugo traje to gusenje, zasto ultrazvuk 2002. pa onda 2009.
Sta se u medjuvremenu desavalo?
Kada se tacno javlja gusenje, u kom delu noci, da li se osecaj gubi ako se spava sa podignutim jastukom, sta kaze kardiolog?

u 3 godini je ustanovljena stenoza aorte, neka alergija, pila durofilin ( ako se dobro secam imena leka ), ishla na redovne kontrole. gushenja trajala do puberteta. do 2002. sve bilo u redu.
2002. ultrazuk zbog sebe same. Provera, potvrda da je sve ok, nazovimo kako god... Tada recheno da nema ni rechi od stenoze aorte. Shto mi je tad bilo malo konfuzno. Dr rekla da je u principu sve u redu, nije u najboljem redu ali je ok.
od 2002. do danas sve u redu sem tih gushenja u snu koja se ne javljaju tako chesto. Kad spavam na ledjima, probudi me gushenje i chini mi se da hvatam zadnji dah u trenutku budjenja. Danas na ultrazvuku dr potvrdi prichu dr-a iz 2002. da nema stenoze aorte ali da ima neshto shto nisam bash najbolje razumela. Za gushenja mi je rekla da su verovatno zbog alergije. Mada ja nishta ne pijem za alergiju.

Znaci vrtite se oko kardioloskih ispitivanja a da Vas niko nije uputio kod pulmologa, gastroneterologa?
S obzirom na anamnesticke podatke definitivno bi bilo dobro da pulmolog odradi svoj deo ispitivanja a ako bude bilo potrebe da se ukljuci i gastroenterolog jer postoje stanja i u tom domenu medicine koji mogu dati takve simptome.
Ne vidim razlog za dalja fokusiranja na kardioloski segment ako su vec ustanovili da Vase tegobe nisu kardioloske prirode.

mene buni to shto dr kaze da nije bash sve u najboljem redu ali da nije nishta strashno.
neko i ovde reche da nisu bash uredni nalazi ako je u pitanju mlada i zdrava osoba.
To me je interesovalo da mi se pojasni...

mene buni to shto dr kaze da nije bash sve u najboljem redu ali da nije nishta strashno.
neko i ovde reche da nisu bash uredni nalazi ako je u pitanju mlada i zdrava osoba.
To me je interesovalo da mi se pojasni...

U ovom trenutku nije nesto sto bi trebalo da bude razlog za paniku, redovna kontrola svakako ali kad ste vec krenuli u ispitivanja onda je najbolje da ih zavrsite do kraja i da znate na cemu ste.

pacijent je mlada i zdrava osoba. taj nalaz je iz 2002. godine. tada 22 godine, sada vec 29.
Danas ponovo uradjen ultrazvuk i nalaz je sledeci.
Aorta nije dilatirana u korenu i drugim vidjenim segmentima
Av trivelarna, neshto ehogenijeg izgleda kuspisa sa dobrom sistolnom separacijom, bez AR i bez znachajnog gradijenta 9 mmHg
Leva pretkomora nije dilatirana i nema stranih masa u njoj
MV prednji mitralni kuspis lako voluminozniji sa tragom MR do 1+, bez kriterijuma za PMV
Leva komora normalnih dimenzija i debljine zidova, nema segmentnih ispada u kinetici, dobre globalne sistolne funkcije, ocuvane relaksacije u dijastoli
Desno srce nije dilatirano, nema PH
TV i PH kompetentne
Perkard urednog izgleda, nema slobodne technost
Da napomenem da je pacijent 2003. trudnocu podnela normalno, bar shto se srca tiche. Porodjaj je uradjen carski zbog tahikardije.
Nema nikakavih tegoba, sem gushenja u snu i to od skoro.
Ako moze neko da pojasni malo ove nalaze. Hvala

Mitralna valvula se vrlo malo ne zatvara kako treba.
To je ono sto odstupa od urednog nalaza.

Nemate nikakve razloge za strah. Vaša mitralna valvula vrlo malo propušta. Da li će to kroz vreme da se pogoršava ili neće, to vam niko ne može u ovom trenutku reći sa 100% sigurnosti. Ali može da Vam da savet. Dakle, nemojte okopavati vinograd, baviti se alpinizmom, trčati sprint 100m.... Živite normalno i idite kod kardiologa jednom godišnje, najbolje kod istog, u stvari obavezno kod istog. Obavezno poslušajte savet Dr i idite kod pulmologa da vidite da li je to gušenje astma (od alergije). :bye:

MIslim da bar 3 mjeseca se dobije bolovanja, a moguce i 6, ovisi od posla. To je moje laicko razmisljanje.
Nego, evo jso nesto vezano za mene: u petak 10.07. sam bio na kontroli, radio UZV i doktor kaze da postoje dva manja paravalvularna leak-a?!? U ponedjeljak (sutra) idem na transcezefagijalni nekakav pregled (ako sam dobro napisao), valjda se bolje moze vidjeti. Ovo sam radio jednom, ali dok sam spavao tako da ne znam bas o cemu se radi, i je li ugodno. Za ove leak-ove sam odmah razgovarao sa doktorom koji me operisao i kaze mi da to nije nista neuobivajeno kod mjadjih soba koje se operisu. Hmm... Jel zna neko nesto o ovome?

Možeš misliti koliko meni nije bilo jasno! Ali mi je hirurg objasnio da za vaskularizaciju mora da uzme kvalitetan deo vene iz noge. Pa pošto može da se desi da nije zadovoljan, on ide na drugu nogu, pa ako i tu nije zadovoljan, onda ide na ruke. To se dosta često dešava kod dijabetičara. E sad, zašto i one kojima menjaju zaliske a ne rade bajpas, nemam pojma. Mene je brica gulio dva puta: prvi za koronarografiju, samo genitalije i unutrašnje delove butina, a drugi, za operaciju, detaljno... :bye:

E, pa drago mi je bas da znam odgovor na ovo pitanje. Mada sam sve o operaciji saznala od Vas i hvala Vam. Posto sam frisko stigla kuci sa operacije zalistaka i normalno-juris u svoje kupatilo da se sredis kao covek/zena/,tj da me srede, EEE, imam ja sta da vidim!Rupe, kao vampirski zubi u genitalnoj regiji.Nista mi ne bi jasno, ali srecom, BBC, tog dana pusti emisiju o operaciji srca i tako...Tu nam ubace cevcice preko kojih smo povezani sa vestackim krvotokom, jer svo vreme operacije mozak mora da prima krv. Tako da nas to brijanje i ekipa u sali spasu i za ove stvari, tj da ne zaglupimo.
A sad ja imam pitanje, posto mi se cini da bas imate staza sa ovom temom. A ujedno i za sve ostale. Dobila sam na izlasku iz bolnice potpuno drugu terapiju od onog sto sam tamo primala. I naravno nista mi nije prijalo, toliko mi je padao pritisak da sam jedva stajala.I inace mi je malo kad pritisak 100/70. uglavnom je nizi. Pa sam se cula sa Dedinjem, pa izbacili mi monopril, pa posle i famotidin./Oba su beta blokatori/Izmedju ostalog mi se desava da izgubim periferni vid. Sad, kad su izbacili te lekove srce samo sto ne pukne, puls mi ide i do100, sve izgleda kao da ce da me strefi pravi infarkt. I pocnem ja da pijem juce propranolol/tako mi rekao kardiolog u domu zdravlja/, stanje pocne da se smiruje, danas odem da izvadim konce i kaze mi i tamo dr-nastavite samo.Ima li neko pojma o cemu se tu radi? I da li je jos neko imao slicnih problema?:think:

Drago mi je da ste dobro i da se brzo oporavljate. Što se tiče tih rupa koje ste primetili, stvarno nemam pojma koju su tehiku koristili u vašem slučaju. Meni su kroz arteriju u levoj nozi radili kateterizaciju, ali pre operacije. Koliko se sećam intenzivne nege, po ljudima oko mene video sam da iz nas vire žice i cevčice sa svih strana. Ja i ostali oko mene smo svi imali u vratu nekakve sprave sa mnogo cevi, ali se uopšte ne sećam kad su mi to izvadili. Što se tiče terapije i o tome nebih mogao da vam bilo šta kažem, ja nisam lekar nego možda samo malo bolje obavešten pacijent. Ja imam smetnje sa ispadima iz vidnog polja od detinjstva, a posle operacije je to malo učestalije, ali kratko traje. Na nekom američkom forumu našao sam celu temu o tome, ima toliko ljudi koji to imaju ili dobiju posle operacije da se može zaključiti da je to uredna pojava. I ako ste me pitali za mišljenje, reći ću vam da smatram da između kardiohirurga i kardiologa postoji ogromna razlika u klasi, naravno u korist hirurga. Nažalost, terapiju određuju kardiolozi. Meni je moj hirurg posle operacije rekao "a sad ti je najbolje da nađeš dobrog kardiologa", i to je velika istina. Pisao sam o tome, pa da se ne ponavljam. Nemojte pisati nazive lekova, to će vas verovatno moderatori upozoriti. Previše je ljudi koji vole da budu sam svoj doktor. Što se tiče beta blokatora, svi koje znam, posle operacije uzimaju ih, neki od nas će ih piti doživotno. I ti lekovi nikako ne smeju da se ukidaju naglo, zato ste i dobili lupanje srca, premda mo*** koji i ja uzimam je za obaranje pritiska, nije beta blokator. Dakle, savet: Nađite dobrog kardiologa. Pozdrav i da se brzo oporavite. Pišite o vašim iskustvima.:bye:

Sanjka, to naglo padanje pritiska posle operacije sam i ja imala. Rečeno mi je da se to organizam privikava na drugačiji rad srca i da će vremenom proći. I jeste prošlo, ali 2 meseca nisam smela da izađem sama iz kuće. Samo mi odjednom pozli, znoj me probije i povraća mi se. Dešavalo mi se čak i u potpunom mirovanju - sedim uvaljena u fotelju i samo mi pritisak rokne na 40 sa 60, bez ikakvog povoda.
Za te rupe na genitalijama prvi put čujem - možda je to neka nova tehnika. Znam da smo svi pre operacija dobili katetar, ali on ne ostavlja "vampiske zube" pa je najbolje da pitaš svog hirurga kada pođeš na kontrolu.

Procitao sam vise tema na forumu Zdravlje, vi ste mi najkompaktnije, najbolje drustvo. Tako teske operacije, a svi ste normalni, komunikativni i predusretljivi. Imam i ja neke od vasih tegoba ali su minorne i zasada necu da ih pominjem. Samo da vas pozdravim.

E pa stvarno!Kuckala sam ovde pola sata i nisam uspela da posaljem poruku/Izgleda?/ za mspopovic-a. A vidim da mi je i Kaja pisala pa sam mnogo happy zbog toga:)O, dragi ljudi da znate samo koliko mi je znacio ovaj forum pre operacije i koliko mi je lakse bilo da preguram svaki dan i pre i posle operacije zahvaljujuci vama i mom divnom dragom dr.Micovicu.Ne samo da je vrhunski kardiohirurg vec je i neverovatan covek.Necu da vicem, ali COVEK!A vi, vas potpuno normalan stav i konkretni saveti,pa mogu da vam kazem da je gomila onog imaginarnog straha koji svi nosimo u sebi uoci takve intervencije jednostavno nestala. Nije bas da se nisam bojala, ali da je bilo mnogo,mnogo lakse-bilo je.
A sad dalje. Bolje mi je. Hvala mspopovicu za savet o lekovima, stvarno mi nije palo na pamet da neko moze da se igra lekara,kad mi svi najozbiljnije trazimo i pravog lekara i pravi lek.A i Kaji hvala za pricu o pritisku, lakse mi je.Promenili su mi lek,tj.probala sam ono sto mi je dao kardiolog iz doma zdravlja i onda kad su mi vadili konce i oni su rekli da nastavim sa pr----,tako da sad imam nizak pritisak ali i manji broj otkucaja. Jos se nije unormalilo, ali polako idem ka boljem.Ne mala panika da me je hvatala, pa nisam mogla nista nego da lezim a srce, ruka, sve kao da ce da me sprasi najveci infarkt svih vremena. A psihicki!Pa da poludim. Isla sam na popravku zbog zalistaka, nikad ni blizu nisam bila ovakvog bola,a sad mi je bilo sto puta gore nego pre operacije. Pa sto sam onda isla na operaciju?Em to, em gubim vid, pa stvarno bedak!Sad je puno bolje, dok sam ovde i kuckam. Cetvrti dan kako pijem taj lek,ali polako mi se vraca snaga. Doduse i vise paznje obracam na upozorenja. Dovoljno je da prosetam malo vise ili da probam sama u kuci nesto da uradim i pravac krevet i molim se da prodje. Te vas tako lepo molim za savete.Kad, koliko setnje?Konce su mi izvadili pre dva dana,rez jos nije sasvim uhvatio/malo tamo gde su bili drenovi i gore bas na grudnoj kosti/,kad zaista mogu da se tusiram.Briskam se ja mokrim peskirima uokolo i tusem ostalo, ali sam rez jos ne smem da diram.Jel preterujem?:rumenko:
E i jos za vamp.zube. Bas sam mrsava pa se kod mene lepo vidi, dva onako dobra zareza kao za koronografiju,ali ne u preponi vec iznad pubicne kosti, a onda na tv-u emisija "Borba za zivot"o operaciji srca i tu vidim da tako kopcaju na vestacki krvotok. Odatle i na onoj "centrali"kako sestre to zovu, sto nam bude na vratu.Svasta covek vidi i cuje pa i nauci u zivotu:bye:

OK,hvala, tragacu za njihovim tekstovima,mislim ono sto mi je promaklo.Za dr.Micovica, ono sto sam cula na Dedinju a i nasla na netu, on je ucio od francuza ugradnju prstena za mitralne zaliske, sto je i meni uradio,znaci popravio ih/imala sam srece, moji zalisci nisu otisli kao kod vecine od reumatske groznice pa da se skvrce, vec ih je sredila viremija, a tacno i znam kad pa su postali dugacki i padali su zbog toga/.Znaci mitralna valvuloplastika sa ugradnjom prstena. Tako, to su svi detalji sto se tice mene. A sta je sa Vama?Malo,malo pa pisete da imate problem i sl.,ali ne navodite sta.Sto?:dontunderstand:
Nadam se da ce i Vama biti kao i nama, tj. sve je dobro sto se dobro svrsi.!

Dr Mićović je stvarno izuzetan čovek i talentovan hirurg. Ali ima jedna stvar koju većina pacijenata zaboravlja, a to je da se seti i dr Miše Jovića, anesteziologa. I on je vrlo bitan i njih dvojica su sjajan, sjajan tim.

Back