Operacija srca

Manje? Pa....kako sve napreduje, mozda ispadne i vise....Larry King se operisao 1987 god. Upoznala sam coveka online koji je stavio jednu od prvih st jude vestackih valvula 1965, cak mi je kartu slikao medicinsku gde pise model i datum "ugradnje" . To je valvula sa kuglom umesto zaliscima. U vreme operacije imao je 33 god. Pitala sam ga ok u cemu je kljuc dugovecnosti pod lekovima i takvim stanjem. Rekao je....da jednostavno ne misli o tome. Kao da se nije ni desilo.

Pozdrav svima. Nadam se da su svi dobro. :)
Pisala sam pre godinu dana, tada sam isla na Dedinje da mi zatvore srcanu manu pomocu katetera. Operacija je prosla dobro, mada nekog poboljsanja nema. Kazu mi da je srce u redu, jedino je moguce da se kao posledica operacije pojavila aritmija, mada je na holteru nisu pronasli. Pijem samo kardiopirin sada.
Sve cesce jako tesko podnosim zagusljive prostorije, dobijem omaglice i pritisak mi padne. I kad hodam cesto gubim ravnotezu pogotovo ako se umorim.
Da li je neko imao slicna iskustva i simptome posle opercije?

Upomoc! uspela sam da stupim u kontakt sa jednim lekarom iz KCS, koji je specijalizovao aortne valvule, cak i transplataciju srca. Da ga ne reklamiram, pogledace moje papire, njegov asistent mi ih je uzeo. Vec je iskazao svoje misljenje da bi on to operisao u narednih godinu dana.... Na Dedinju kazu moze da ceka nema potrebe jos. Juce isla u privatnu kliniku 1.3 valvula, vel 2.7, EF 71%, regurgitacija 2-3+, dilatacija aorte u ushodnom delu 4,2cm. Gradient pritiska pao u odnosu na trudnocu sa 96 na max 59, srednji 35mmhg. Kardio mi juce rekao, posto je stabilno, nek ceka narocito jer nemam simptome. Na Dedinju imam tek krajem meseca. Tamo su mi rekli ako je stabilno jos jedna beba(mada sam izgubila hrabrost za to), pa cekanje da se pojavi neka klinicka slika pa operacija. Pracenje. Meni taj doktor jos nije video rezultate sa KCS, ali nekako imam osecaj da ce da me jure za pod noz. Koga poslusati? Iako od lekara kog sam nasla u KCS dalje nema, on je direktor klinike, mozgam oduvek sam mislila da cu se operisati na Dedinju ne u KCS. Mada mi je hirurg s Dedinja rekao...nece me on operisati vec njegov kolega, on ce prisustvovati jer on radi druge operacije, valvule ne. Koju od te dve insititucije biste odabrali da sad opet mozete?

Draga Deep Breath,

moja operacija je bila na Dedinju pre skoro godinu dana. Operisao me doktor Micovic ili kako bi rekao brica "Kod kojeg si majstora?", pa kod majstora Micovica. Pre operacije sam isao na KCS na kontrole 3-4 godine ali kad sam mislio da je vreme za operaciju prebacio sam se na Dedinje. Moja ushodna aorta je bila 5,1 cm a zamenjeni su mi i aortni zalisci, operacija po Bentalu. Svaka operacija je teska ali izbor gde ces da te operisu je na tebi. Mada ako su ti rekli da jos nije vreme onda je to tako. Moja preporuka je Dedinje. Veliki pozdrav

Hvala na odgovorima. Mozda je do lekara, ali kod ovog kod kog sam sad pokusavam da dodjem od Januara. Izleda da cu se s njim sresti iduce nedelje, nakon 4 meseca. Meni se KCS licno ne svidja, Dedinje deluje 3 nivoa vise po svemu. Taj doktor je bio u inostranstvu operisao. Mislim ok, i sta da je mene strefila srcka??? Pritom preko veze debele kao ruka idem tamo. I plus on kazze da kad dodje vreme neko drugi ce me operisati a on ce prisustvovati. Kad budem otisla iduce nedelje bas cu pitati ko je to, i da li mogu da stupim u kontakt sa tim lekarom a on nek radi sta hoce kad hoce kako hoce sa onima kojima hoce i moze. Svi ventili su mi izbili. Pri tom sam sluuucajno pomenula koleginici sve to, ubacila me na KCS za 1 dan, i to kod kog imena!!! Malo sam isfrustrirana pristupom tog doce s Dedinja. Mislim da bi posle 4 meseca svako bio. Kad bih mogla ovog s KCS da zamolim da me operise na Dedinju, to bi bilo cisto savrsenstvo. Ili Micovic....
Sve u svemu ja sam stabilna, kako mi druga dva kardiologa kazu. E sad, moj klinac ce iduce nedelje prvu godinicu da navrsi.... Ima oko 12 kila, mozda i vise, pre mesec i po zadnja kontrola. Videla mam moja da kad pricamo a ja ga setam da se zadisem pa mi uzela nova kolica od 7 kila. Dzaba kad kolica i on daju zbirno 20.... Rekoh do cuke je. Posle vidim, moj muz se isto zadise.... Paranoja me radi pa me rastura.....a mozda su i poceli simptomi. Nisam pametna. Ovaj Bbeograd ko San Francisko....
Jel se vi zadihavate kad teglite npr kese iz prodavnice uzbrdo?

Jel se vi zadihavate kad teglite npr kese iz prodavnice uzbrdo?
Pa sa zakašnjenjem ali to je normalno da se zadišeš malo a posebno ako se ide uzbrdo, ali evo meni je kardiolog rekao 2006 kad sam došao na pregled, ja ušao a on kaže ajde lepo siđi dole stepenicama a to je bio 3.sprat pa se popni i dođi, kad sam ušao zadihan radio mi je ekg i eho i znao je odma kaže idemo prvo na kateterizaciju pa da vidimo gdje koči a kočilo je /4.bajpasa/, ali najbitnije je ne zapadati u paniku i ništa to nije strašno, samo dobar kardiohirurg i rešena stvar.

Pa sa zakašnjenjem ali to je normalno da se zadišeš malo a posebno ako se ide uzbrdo, ali evo meni je kardiolog rekao 2006 kad sam došao na pregled, ja ušao a on kaže ajde lepo siđi dole stepenicama a to je bio 3.sprat pa se popni i dođi, kad sam ušao zadihan radio mi je ekg i eho i znao je odma kaže idemo prvo na kateterizaciju pa da vidimo gdje koči a kočilo je /4.bajpasa/, ali najbitnije je ne zapadati u paniku i ništa to nije strašno, samo dobar kardiohirurg i rešena stvar.

Hvala na odgovoru. Ostavila sam dete muzu, imala sam dan slobodno tegljenja, pranja kod promene pelena, i svega. Oko 16h je bio na ivici zivaca u 22h je zasppao zajedno s detetom. Nije mi to bilo dosta, posetili smo tetku moju koja se hvali kako pola Beograda obilazi peske, euforicno je uzela da ga cuva jer ga dugo nije videla. Posle sat vremena, sedela je na podu i drzala se za grudni kos, bleda ko krpa. A mali se tek razigrao :hahaha::hahaha:
To me je sve malo ohrabrilo. Malo. Danas sam imala zakazano na Dedinju....posle 5 meseci cekanja. cekamo tako muz, dete i ja...posli sa mnom za slucaj da je vreme za operaciju pa da ne panicim, i da bude uz mene....doktora nema pola sata, sat, sat i po. mali pocinje da vristi vec ispred, pantalonice mokre, ogladneo, na kraju udjem i pitam moju vezu pa dobro gde je doktor, kaze ne znam evo pitajte pitajte ovog doktora (????). PItam doktora gde je moj doktor, kaze "Aaaaaa, pa necete njega naci ovde, on vam je u kafani prekoputa" Veza ode da ga zove U KAFANU, covek nije u stanju da dodje da me pregleda. Da se pojavim prekosutra.... Malo je reci, ostala sam bez teksta, preplakala sam, bila sam besna ko ris.
Pojavicu se prekosutra, sama. A njemu ne dao Bog da se ne pojavi. Ili da bude u kafani. snimicu ga kamerom i poslati RTS-u. :rtfm:

To je zaista veoma neobicno,jer sam ovaj forum iscitala vise puta ( cekajuci svoju operaciju) i ono sto sam ovde procitala a u sta sam se uverila i sama, Dedije je bolnica koja je lider u regionu.
Ja nijednu neprijatnost dozivela.nisam. Svi su bili profesionalni,pocev od cistacica i servirki,do med. sestara i doktora.
Samo bez panike. To nista dobro ne moze da donese. Strah od nepoznatog je ok. Strah zbog dece koja nas cekaju kod kuce je sasvim opravdan.
Ako mora operacija,mora. Jer bez operacije nema oporavka.
Meni su na Dedinju posle pregleda odmah zakazali operaciju ( za tri meseca).
Najvaznije je verovati u pozitivan ishod i u svog lekara.
Veliki pozdrav ????

Pojavicu se prekosutra, sama. A njemu ne dao Bog da se ne pojavi. Ili da bude u kafani. snimicu ga kamerom i poslati RTS-u. :rtfm:

Potpuno te podržavam. Ali pored RTSa šalji i Pinku i B92. A zapreti i dovođenjem novinara iz svih dnevnih listova. Ne zezam se. I ja sam jednom bila u sličnoj situaciji, s tom razlikom što sam im dala na biranje: novinari ili bomba - i istog momenta su me ispoštovali, a dotle su me 5 godina zavlačili.
Bori se za sebe, a ako treba pomoć alarmiraj, nisi sama, ima nas mnogo ljutih na zdravstvo!

Zdravo svima, iscitala sam temu od pocetka do kraja. Stvarno vam se divim na hrabrosti i pozitivnosti koju prenosite i na druge. Moja mama ima zakazanu operaciju dva zaliska na Dedinju. Na listi je duze od tri godine, konacno je sad dosla na red. Ide 02.06. Tako da sam vam se pridruzila, jer znam da ce biti mnogo nedoumica i straha koji cu sa vama najlakse prebroditi. Hvala vam sto postojite. :heart:

"Ruza 8" - dobro dosla na temu , ovde vecina ne dolazi svakodnevo na forum , ali kada dodju- bice tu i za tebe kao i za mene i moju mamu što su bili.

Inače -moja mama je operisana prosle godine u Maju , i već mescima na tu operaciju totalno zaboravimo. Oporavila se savrseno :)
Lično mi deluje -ako je samo taj jedan zdravstveni problem u pitanju kod nekog- onda oporavak ide vrlo brzo- Mojo mami je islo prilično sporo jer je imala problem sa kolenima , i hodala je sa stapom , pa joj je kretanje posle operacije padalo vrlo tesko.
I sada ima problem sa kretanjem periodicno , ali to nema veze sa srcem, već sa degenerativnim promenama na zglobovima kolena .

Sve najbolje Ruzinoj mami <3

Poslednja izmena od moderatora:
Hvala na dobrodoslici. :bye: Jako sam zabrinuta, jer je moja svadba u septembru. Da li ce posle tri meseca biti u stanju da prisustvuje? Dok operacija ne prodje, ne mogu o tome ni da razmisljam ni da se opustim. Mozete zamisliti u kakvom sam haosu. :roll:

Ima kome je baš i potrebno tapšanje po ramenu i podrška. Nismo svi isti. Neki se zbog operacije uspaniče jer ne znaju šta ih čeka pa im je ćaskanje sa već operisanima kao sedativ.
A što da ne, ovde prepisujemo sve što može da pomogne a ne škodi.

Draga Ruza 8,verujem da ce mama prisustvovati tako vaznom dogadaju.
Mama ce dobiti banju,tako da ce i to pomoci daljem oporavku.
Meni je posle moje operacije trebalo punih 6 meseci da se skroz oporavim. Stvarno sam tada bila kao nova.
Bude i teskih momenata,uzasnih vrtoglavica.. bila sam bez apetita i to je potrajalo. Ali kad prodje operacija,sve je lakse. Dobijemo novu sansu i novu snagu.
Tu smo za sve sto treba.
Mi koji smo.operisani i oni ciji su najblizi operisani.
Veliki pozdrav za mamu i tebe kao i za sve drugare sa foruma. Prijatelji po srcu ❤

Mojoj mami je termin operacije bio pomeren , jer je u bolnici kad su je prema terminu primili zaradila virus , pa su je vratili kuci na oporavak. .
Nadam se da ce tvojoj mami biti operacija kada je i planirana , a inace , neki se jako brzo oporave , a neki malo sporije.
Moja se oporavljala nekako u pocetku polako , pa kao da se ubrzavalo sto vreme vise prolazi.

Nadam se da se nece odlagati. Znaci potrebne su joj pidzame iz dva dela samo na raskopcavanje? Sad se vec priblizava, pa moram pripremiti sve sto treba :think:. Ona postaje sve nervoznija, cak pominje da odustane, to nikako naravno.

Iz dva dela, gornji na raskopčavanje celom dužinom. Da razjasnim: posle operacije izuzetno je bolno podići ruke, zato se ne oblači ništa što se navlači preko glave. Osim toga, ranu će lekari često proveravati pa je mnogo prostije raskopčati dugmad nego skidati ceo gornji deo.

Back