Operacija srca

HVALA VAM SVIMA A POSEBNO DRAGOJ falkenstajner :heart:

Mama se operisala jutros,operacija je trajala o 13h do 16h i probudili su je oko 19h.Sve je uredu i sad se polako oporavlja od
operacije.Izvadili su joj tobus i može pričati.U posjetu ču joj otići u Petak zbog posla.Najvažnije je prošlo i izdržala je i ovo
:heart: :heart: :heart: Koliko če joj trebati kad se vrati kući,vremena da se vrati aktivnostima-ne znam.I sve pohvale za dr.Granova,dr
Žanu i cijelu bolnicu-ALI NAJŽALOSNIJE JE ŠTO SE SVE MORA PREKO RODBINE I ŠTELA,DRUGAČIJE NE MOŽE.Neki čekaju
pa ne dočekaju,moja mama čeka od Septembra i ko čeka taj dočeka.Javljam sutra stanje mame :)

Draga Kibela,koliko znam,zovu kada kazu.
Tek kad se ode na Dedinje ili neku drugu kliniku,vidi se u stvari koliko smo bolesna nacija i da nam ( nazalost) treba jos klinika. Bilo je govora da ce se otvoriti Dedinje 2.
To nam je svakako potrebnije od Beograda na vodi !
Jesu li mozda rekli tati da se moze javiti na kliniku ukoliko mu pozli ?
Sto se godina tice,ne brini.
Kad sam operisana,bilo je ljudi godista tvog tate,a i starijih.
Njima ta operacija produzi zivot i sasvim se lepo oporavljaju.
Ja nisam imala vezu i zakazali su mi u roku od 3 meseca.
Mozda pozovu i ranije.
Sigurno da postoji spisak gde se moze proveravati na kom je tata mestu.
Sve najbolje zelim i da tatu sto pre pozovu !

Draga Srcesarajevo,BRAVO za mamu ! Natezi deo je pregurala ! Sada je sve lakse,jer svi strepimo najvise od operacije.
Mama ce svakim danom biti sve bolje !
Puno pozdrava i za mamu i za tebe !
Veliki je to stres za citavu porodicu,sve znam po mojima.
Javi nam kako je mama ! Mislim da ce nju do petka vec podizati,tako da se mozda sretnete i na hodniku ☺☺☺

Falkejnstajner, hvala mnogo na odgovoru i lepim zeljama :heart:
Nisu nam nista rekli za to 'sta ako mu bude losije', prosto ne znam gde bismo ako se nesto tako desi.
Ja se mnogo brinem koliko dugo on moze tako. Neverovatno je da za dva meseca njemu bude ovako losije, taj umor koji je stalan, ne moze ni 3 stepenika da prodje kako treba. Osecam se nemocno, ne mogu da mu pomognem.
Briga me pojede...
Stvarno mi je jako zao svih koji prolaze kroz cekanja, teskoce po klinikama a u teskom su zdravstvenom stanju. Veliki stres.

Falkenstajner,
Hvala na odgovoru. :)
Recicu sad na kontroli, mada sam generalno dobro, osim kada boravim na suncu ili u zagusljivim prostorijama. Za sada pijem Clopidix i Midol, nekih 6 meseci, posle nista ako sve bude ok.. Mada su mi u bolnici davali jake doze Farina jer ga nisam pila pre operacije, nihovom greskom, dr mi nije rekao ni napisao u nalazu. Do kontrole treba da nosim holter ekg jos, zbog aritmija.
Operacija se radi zbog rizika od embolije, i da bi smo posle mogli da vodimo normalan zivot. Treba da pocnem da radim, a sad ide leto i jos vece vrucine pa me to brine. Volela bih naravno i da mogu bez straha da idem na more.
I ja se nadam da ce vremenom biti bolje.

Dobro jutro svima o posebno Teksačkom Rendzeru i falkenstajner :heart:

Zvali smo jutros i kažu da je več prohodala i da več govori.Jutros je napravila prvu šetnju po hodniku a jesti još ne može,valjda to treba tako ?
Ali ne brinem se,jel polako se oporavlja.Ona je borac i ja sam borac :heart:
Hvala na odgovorima,zovem opet večeras :)

Jance,zar bas nijedan lek tati ne pomaze ?
To je sigurno strasno.
Mene ponekad levo rame uzasno zaboli,a posle operacije me tako snazno bolelo,da je na momente bilo nepodnosljivo.
Sreca,pa je proslo i vrlo retko se javi bol koji nije tako snazan kao sto je bio odmah posle operacije.
Naravno da je lekarima najlakse da kazu da je to ostalo kao posledica operacije,ali mu ipak treba pomoci,a brufen nije resenje.
Nisam ni ja pomogla,ali mozda se javi neko ko je imao slicno iskustvo.
Veliki pozdrav !
Idemo ponovo krug pregleda - srce pluca ... Ja se ne predajem... Tata vise nece ni kod lekara,vrsimo pritisak na njega a on se predao.

dobri ljudi, ja vas moram pitati, vas iz Beograda, gde ja mogu voditi oca ako mu ne bude dobro a nije noc (nocu je dezurna Zemunska i KBC Bezanija). Sta cu tokom dana?
Moze i tad na bum u Zemunsku?
Mozda je neko imao takvih iskustava, pa da znam da li tad zovem hitnu, idem u zemun, idem negde...? :(

Draga falkenstajner i svi ostali :heart:

Bili smo mami u posjeti,sve je uredu-boli je rana ali to treba tako a sve ostalo je uredu.Plakala je kad nas je vidijela a mi smo
je smirili jer ipak sve je uredu.Poželila se kahve pa smo joj dali jednu čašu,ako bude sve uredu ona če doći u Petak kući.Neki kažu
kad prođeš operaciju-prošo si najgore ali doktor kaže da je zapravo oporavak najgori i najteži ali ako si jak i vjeruješ to če biti lako a ona
vjeruje.To je to,nema više tog problema u njenom životu,sad je samo oporavak i operacija očiju :heart: :heart: :heart:
Hvala

Dobar dan svim srcima ovde,
citam ovaj forum povremeno od samoga pocetka ...pa sam stala negde na 35 str...pa se presaltala na 80-u jel imam dvoje vrlo male decice pa ne stizem da citam a tragam. Sve kao necu da Vas smaram jel znam da Vam je muka od novih clanova koji se jave sa po par pitanja ali zato ste tu Vi iskusni i lepo se druzite i forum ima vrlo pitom duh prema svima (osim zezatorima).
Mami (62god) je pre 8 dana na Najboljoj KV klinici "Dedinju"zamenjena aortna valvula. Operacija je prosla vise nego savrseno kaze njen hirurg. Ona je najbolji pacijent u oporavku i juce smo je dovezli kuci. Sjajna je, samo kada je kod kuce sve joj lakse ide...okupali je na stolici-kaze ponovo se rodila :zcepanje: , isfenirali...nahranili, napojili, nasmejali itd itd. Kaze ona da joj nista nije toliko pomoglo svesti, psihi i fizickom oporavku kao nasi svakodnevni dolasci i donosenje slika unucica itd. Zbog toga je ona vec 7 dan nakon operacije dosla kuci stabilna.
Kao i svi imamo neke simptome koji su koliko citam prateci kod oporavka nakon ovih teskih operacija...danas je malo vise stajala i kretala se po stanu (opominjana je ali je ipak preterala) i nakon nekog vremena kada je sela "prepolovila joj se slika kaze" malo joj je i nakon operacije setala neka mrlja po vidnom polju...koliko je opasno, moram da kazem da je otpustena sa Dedinja sa INR (poslednja 3 dana od 1,3-1,7 :roll: ) i znam da bi trebalo da bude izmedju 2-3 idealan ali su joj dali i dalje terapiju Farinom 1 celu tbl i ako je manji INR.
Ide Uskrs i ne znam i ne bismo kao smeli nista za sada da menjamo a VREME vadimo tek 4.maja :neutral:

UNapred zahvalna na odgovorima... jedna uspanicena kcerka Ivek (bice tu jos pitanja ako ste raspolozeni da kuckate vi ljubazni ljudi sa Velikim srcima :heart: )

Draga Ivek177, dobrodosla ☺
Drago mi je da je mama tako lepo prosla i da se tako lako oporavlja.
Bice tu i boljih i gorih dana.
I meni se posle operacije javljala mrlja u vidnom polju. Vremenom je prestalo da mi se to desava. Nista strasno,samo neprijatno.
Sto se INR-a tice,trebace vremena da se on stabilizuje i da se nadje prava sema.
Samo Vi kao porodica nastavite da mamu okruzujete pozitivnom energijom.
A mama je mlada zena i operacija je sigurno uradjena u pravo vreme.
Puno pozdrava ☺
Tu smo za sve sto mozemo da pomognemo

- - - - - - - - - -

Draga Srcesarajevo,kako je mama ?
Kako tece oporavak ?
Nemoj brinuti ako mama nema apetit,to je normalno. Ja sam jedno vreme kao avet izgledala. Vratice se i apetit i snaga

Draga falkenstajner :)

Mama je za sad dobro,došla je u Četvrtak kući i nije mogla odma prvu noć spavat.Ujutru je uradila nalaz INR-koji joj je
pokazao da je 4,5 INR.A to nije dobro a onda smo imali puno problema,ja na poslu a snaha kod kuće pa se ne brine
dovoljno o njoj.Onda smo opet uradili INR i bio je 3,nešto(al visok opet).Mama je te noći dobro spavala,vikend je dobro provela i jučer
za prvi MAJ smo se lijepo zabavljali i surađivali i zaboravili onu svađu sa snahom.Sinoć je lijepo spavala,od hrane jede mrkve,sir,pije
sok od paradajza i jučer je jela ribu(SAMO DA ZNAŠ,STVARNO SUPER JEDE I IMA APETITA)u Srijedu odlazi u SARAJEVO da
izvadi konce.

Hvala :heart: :heart: :heart: :heart:

Postovana Falkenstajner,

hvala i hvala...svaka cast na iscrpnom odgovoru. Moja mama je extra, ide vise puta u dvoriste na po 10 min...i vesela je i dobro se oseca jedino sto ima sluzi u sinusima pa se sliva niz grlo i boli dok kaslje :sad2: jedino sto nismo jos radili INR...tek u sredu a u cetvrtak konce skidamo, idemo opet na Dedinje, pa ne znam imamo li pravo da nosimo INR kardiologu tamo a ne ovde kod nas? Imamo li pravo na to? A sta je gore nizi ili visi INR? Znam da nije dobro ni jedno ni drugo kazem mami je za sada malo manji 1,7
Ima li neko neki dokument o kompletno pozeljnoj ishrani? Citala sam ranije postove i znam sta otprilike ali ako ima sumirano negde :think:

Srcesarajevo, super i super, sto kaze falkenstajner... raznih dana ce biti za njih, i moja mama se budila par puta u prve dve noci po dolasku a sada spava kao mache :bye:...INR cemo svi stimovati malo muka oko toga. E vidis nije mi jasno kako sok od paradajza kada sadrzi Kalijuma a koliko sam shvatila sto manje K u ishrani osoba sa ugradjenim vestackim zalistkom i bajpasovima?

Srecan Vam Uskrs svima narode, volite se i dalje i zivite punim plucima i kucajucim srcima :klap:

Veliki pozdrav svima ☺
Nisam se javljala neko vreme,jer sam bila zauzeta oko priprema za proslavu 18-tog rodjendana moje starije cerke.
Draga Ivek 177,ja sam isto nosila nalaze INR-a na Dedinje da bu mi oni odredili terapiju,jer nije lako odmah naci kardiologa. Tako da mama ima pravo bar u neko prvo vreme da joj kardiolozi iz bolnice u kojoj je operisana odrede semu uzimanja leka.
Ja sam obisla par ordinacija,dok nisam nasla nekog ko mi se dopao i ko je bio posvecen meni.
Treba vremena da se nastimuje INR.
Svako reaguje drugacije. Ne pijemo svi iste lekove.
Sto se ishrane tice,mislim da je dosta toga na forumu napisano.
Zna se da treba izbegavati zelenis.
Meso moze neograniceno ( a ja ga ne volim,pa sam zato i anemicna).
Sto se soka od paradajza tice,ja sam isto cula suprotna misljenja.
Mislim da je umerenost kljuc svega

Da li je neko posle operacije koristio grudni steznik ? Ima neki da se kupi u Rudu , nije skup .
Mama je danas primljena ponovo u bolnicu , i rekli su da ce mozda biti u cetvrtak ili petak operisana.Sad razmisljam o tom stezniku- da kupujem ili da ne bacam pare ?

Draga Pepa Prase,ja nisam cula da je neko koristio taj pojas.
Meni nije bio preporucen,a da budem iskrena,ne znam ni koja bi njegova fukcija bila.
Mozda je bolje sacekati da prodje operacija,pa onda videti da li ce mami to uopste trebati.
Veliki pozdrav ☺

Pozdravljam sve na forumu - sveze i davno operisane, ako i one koji istu ocekuju.
Pitam one koji su imali istu operaciju kao i ja - rekonstrukciju mitralnog zaliska.
Proslo je godinu i po dana.
Gotovo da sam i zaboravila da sam operisana, nikakve lekove osim aspirina ne pijem, ali sada se poremetio srcani ritam - kao i neujednacen pritisak.
Naime, nakon operacije mi je pritisak uglavnom bio nizak, cak mozda i previse nizak.
A sada me u toku noci i u mirovanju probudi visok pritisak, aritmija i ekstrasistole.
Moj kardiolog nije u mogucnosti da me primi, pa sam isla kod privatnog, i on mi je prepisao Propafem 3x1
Koliko vidim, to je ozbiljan lek.
Pitam forumase da li neko ima slicno iskustvo?
Pozdrav i sve najbolje:D[/I][/B]

Litricin, bas mi je zao...ne znam nista ali ti zelim da se neko javi sa iskustvom mada ovde citam samo Aortne valvule...prosaraj po krstarici jos malo, drzim fige.

Falkenstajner svaka cast...odrzavate forum i jedini se javljate <3
Mami je na prvom merenju INR bio 2 sto je kao zadovoljavajuce, u ponedeljak idemo ponovo nakon 11 dana. Isli smo kod naseg kardiologa a ne na Dedinje pa cemo videti kakvu je shemu dao...kazu da je on ok mada bi po zxakonu trebalo kao da idemo nakon vadjenja INR-a u Transfuziju gde je doktorka specijalizant za odredjivanje shema, mozda odemo i do nje pa da ih usaglasimo(dva misljenja su uvek bolja od jednog :) I da....sa |Farina smo presli na Sinkum jel smo zakljucili da je stabilniji.
Evo sta se nama desilo, mama se otprilike 15-i dan na 6-7 min totalno izgubila nije mogla da se seti bolnice ni sobe ni kako joj se zove dr koji je operisao...neka amnezija nastala da bi mi svi pali u nesvest...sta je sad? I odemo mi kod neurologa i kaze on: Vasa mama ima(srpski receno) zakrcenje leve karotide 35% a desne 50% i na zadnjem zidu plak.Onda se mikrodelovi tog plaka odvaljuju i nastaje havarija u cirkulaciji i tako je nastala mini amnezija. To nije za operaciju naravno dok ne dodje do 70% ali ove stvari mogu da se desavaju. Dobila lek samo uvece da pije da bi to sprecili kao ili usporili.
E a sada da pitam opet ako smem, sve je jasno ali mama evo 22 dan od operacije zakacila virozu pa kaslje i kija na svu srecu bez temp, i puno sekreta...da ne smaram dr jel to mora tako...dali moze da joj se poremeti oporavak znatno da ne daj Boze nastane neka voda ili da se nakupi sekreta u plucima pa da joj pravi probleme...ona se dobro oseca, seta vise nego sto sedi i lezi...raspolozena je ali mi je zao da ne smem nikakav ni biljni sirup za kasalj da joj dam da joj olaksam. Znam da fitoterapije mogu takodje da poremete terapiju. Jel smem neke kapi za nos ili bilo sta?

Hvala i hvala :heart:

Back