Operacija srca

Pozdrav Tajamaši i celokupnoj ekipi!
Ja sam baš juče bila na kontroli posle godinu dana, iako mi je rečeno da treba da dolazim dvaput godišnje. Doduše, mene vodi internista a ne kardiolog, pa kad god dobijem neke nove lekove ili idem kod nekog specijaliste ja skoknem kod njega da to pogleda i odobri. On je moj anđeo čuvar, dva puta mi je bukvalno spasio život i od tada slušam samo njega. Ovi ostali lekari gledaju samo svoju specijalnost, daju terapije samo za svoj domen i niko te ne pita da li uzimaš antikoagulante, kakvi su ti bubrezi ili nešto drugo pa da svi lekovi budu kompatibilni. Baš po onoj bapskoj "sto babica - kilava deca". Juče je pobesneo zbog izveštaja endokrinologa koji me je iz petnih žila ubeđivao da sam podbula i puna vode. A ja nemam vodu nego sam matora, debela, a tog jutra sam bila i neispavana, pokisla i promrzla.

Kajo, kada bi birali najpozitivniji lik ovog naseg foruma, to bi bila ti. Kod tebe sve prolazi lako I lagano, nema nerviranja. Svaka tebi cast I zivela nam sto godina:heart: Dovoljno je da svaki novi "posetilac" procita tvoje tekstove od pocetka I bez straha ode na operaciju:super:

Cao ljudi! Ja samo da se javim da sam ipak otisla u banju! Nisam htela da idem ali mogu Vam reci da mi je ovde super! Stvarno je divno, svez vazduh. Vezbe koje se rade izgledaju naivno ali se oseti da kondicija vremenom raste a setnja po sumi je deo koji najvise volim!
Mia, sto se toliko sekiras oko tog INR-a? To mora polako da se ustimuje. Meni je bio nizak bas dugo a evo pre par dana sam imala 5,5 sto je previse. Iskljucili su mi jedan dan tablete i i pao je na 2,3.

Zdravo svima,
Pročitala sam celu temu od samog početka i zaista našla mnogo korisnih informacija u vezi sa operacijama srca. Temu sam čitala jer moja mama treba da ide u martu na vrlo kompleksnu operaciju na IKVB Dedinje i jako me brine kako će proći. Treba da joj rade zamenu aortnog zalistka, rekonstrukciju aorte kao i 2 bajpasa. Na celoj temi se ne sećam da je iko pominjao da je imao ovoliko kompleksnu operaciju jer obično se ljudima ili menja neki zalistak ili treba neki bajpas ili vrši rekonstrukcija aorte a vrlo retko sve to odjednom.
Ona je pre nekoliko dana napunila 76 godina. Inače, jako voli život, borbena je i dobro se oseća uz lekove. Ocenili su je kao NYHA II stepena a da je EuroSCORE II 4.15%. Sve to navedeno ne daje nažalost nikakve garancije da će operacija uspešno proći. Jako strepim za ishod operacije pa sam iz tog očaja odlučila da pišem dobrim ljudima na ovoj temi.
Primetila sam da ovde neki članovi foruma unapred znaju ko će ih operisati a meni su rekli da se to tek bira pri prijemu u bolnicu a da ne kažem da nisu hteli unapred da mi kažu ni raspored rada lekara pa tako ne znam da li ćemo moći da odaberemo željenog lekara.
Hvala unapred na savetima...

Cao svima.
Moj datum prijema je sve blizi pa polako prikupljam potrebnu dokumentaciju i upute za analize. Ali imam jos neka pitanja :
Da li zdravstveno potpuno pokriva operaciju srca ? Ili postoji neka participacija ? I da li ima veze koja je operacija, mislim sta se operise ? Nisam primetio da je neko pisao o ovome pa bih voleo da znam kako to funkcionise. Pozdrav

Pozdrav i tebi Lovac 1981,
Ja sam u aprilu prosle godine imala operaciju zamene aortne valvule i tom prilikom sam dobila vestacki zalistak.
Nisam zaposlena,osigurana sam preko supruga i secam se da sam pri otpustu iz bolnice platila oko 3000 din.
Znam da iz Bosne,Crne Gore,Makedonije ... placaju mnogo vecu sumu.
Nisam ti mnogo pomogla,ali ce ti sve objasniti u bolnici ☺

Hvala na informaciji falkenstajner. Meni treba da urade zamenu aortnog zalistka i da srede aneurizmu aorte. Datum prijema je 21. mart. Interesuje me, kako se osecas posle operacije i da li normalno zivis ? Ili ako imas neki savet bio bih ti zahvalan ako bi ga podelila posto si se skoro operisala pa su sigurno i tvoji utisci jos svezi. Pozdrav

Svima je ovaj forum od velikog znacaja. Ja sam ga iscitavala ponovo i ponovo ( dok sam cekala operaciju),ali uvek sam imala jos nesto da pitam.
Mogu da ti kazem da se osecam kao nekad ( imam 39 godina),a dok nisam operisana umarala sam se i pri hodu po ravnom. Sada mogu ponovo da trcim.
Trebalo je vremena,naravno. Ja sam tek kada je proslo 6 meseci od operacije pocela da osecam taj boljitak. Neko pre,neko kasnije. Videces i sam. Zaista se svi oporavljaju neverovatno. Nisam verovala dok se i sama nisam uverila u to.
Retko ko se ovde posle operacije zalio na bol od reza,svima je najteze spavanje na ledjima. Ali i to prodje. Sve prodje. Kad prodje operacija,najtezi deo si pregrmeo. Onda polako.
Verujem da ces nas obavestavati sta se desava. Vec se primakao tvoj prijem i sta god da te zanima pitaj.
U bolnici imaju wifi,tako da ces nam pisati.
Samo hrabro lovac1981 ☺

Zlatno pravilo posle operacije je bolje, ali pravi oporavak traje 6.meseci to mi je rekao hirurg kad me operisao i bio je potpuno u pravu, pitanje da li normalno živiš ma sigurno bolje nego pre operacije, ja kad sam krenuo na operaciju izašao sam iz auta ispred Instituta Sremska Kamenica i do vrata ima nekih 100m 3x sam se zaustavljao i odmarao da bi došao do vrata a posle operacije posle 16 dana sam išetao ladno iz cuga do auta tako da samo se opusti sve će to biti ok.

Ja imam 35 godina i ceo zivot znam da cu jednom morati na operaciju. Rano su mi otkrili bikuspidnu valvulu ,aneurizma je posledica ovoga, pa sam prilicno pripremljen (bar mislim da jesam). Jos uvek me nije uhvatila frka i nadam se da ce to biti tek pred prijem. Moj problem je sto nemam nikakvih tegoba, ne zamaram se, nemam simptome koji se odrazavaju kroz kondiciju i svakodnevni zivot. "Jedino" ultrazvuk pokazuje da je vreme. U svakom slucaju hvala na svim ovim vaznim informacijama. Pitanje bih imao vezano za samu pripremu za prijem. Da li postoji nesto sto je vazno da se ponese ili uradi pre prijema ? Npr. to brijanje sta sve treba obrijati (celo telo ili samo neke delove) ?

Zato je i vazno da sve zavrsis dok nisu pocele tegobe.
Ja nisam imala ni visok pritisak,ni bolove u grudima,nesvesticu... nista,samo uzasno zamaranje. A to sam prepisivala anemiji.
Za prijem si sigurno vec dobio papir sa spiskom neophodnih stvari.
Mozda neku knjigu,mada mozda neces ni stici da citas. Ja sam imala super drustvo i nisam imala vremena da citam knjigu ☺
Sto se brijanja tice,na to najbolje da ti odgovori neki muski clan ili da potrazis na forumu. I ako sve odradis kod kuce,oni ce proveriti kad te budu pripremali za operaciju.
Par dana se gotovo uvek ceka na op.
Nisi rekao ( ili je meni promaklo) gde ces biti operisan ?

Dobio sam spisak analiza koje treba uraditi i to sam vec zavrsio. Ostalo mi je samo da organizujem tri davaoca krvi i to cu zavrsiti u utorak. Sve ostalo je spremno. Obrijacu se vec nekako :mrgreen:. To mi je opet najmanja briga. Bicu operisan na Dedinju. U pravu si sto se tice same operacije najbolje uraditi sad jer je sve ok, tako kazu i doktori a ne da se ceka da srce oslabi ili nesto drugo. Prijem je u ponedeljak pa ce verovatno operacije biti u sredu ali i to cu videti kad dodjem.

Oooo Boze,izvini. Promaklo mi je. Ja sam te vec smestila ☺
Nisam isla na rehabilitaciju. Dr mi je rekao da sam se sama rehabilitovala i da ne treba da idem.
Isla bih sigurno da sam dobila Nisku banju. Ovako,u Sokobanjsku mi se nije islo.
Nasa drugarica Nanica je bila u Niskoj banji i kaze da nije pogresila sto je otisla,a dvoumila se.

Zdravo svima,

Žao mi je što niko ni od starih ni od novih članova foruma nije osetio potrebu da mi bilo šta napiše ni posle mesec dana.
Ja imam samo da dodam informaciju, koju do juče nisam znala, a to je da pacijenti koji su iz Beograda idu na kontrolu urađenih predoperativnih analiza 7 dana pre prijema u bolnicu samo ako su iz Beograda. Ako su pacijenti iz unutrašnjosti, onda nije potrebno da donose na IKVB Dedinje rezultate 7 dana pre prijema u bolnicu već je dovoljno da tražene analize donesu kad im je zakazan dan prijema u bolnicu. Možda će nekom ova informacija biti od značaja.

Oooo Boze,izvini. Promaklo mi je. Ja sam te vec smestila ☺
Nisam isla na rehabilitaciju. Dr mi je rekao da sam se sama rehabilitovala i da ne treba da idem.
Isla bih sigurno da sam dobila Nisku banju. Ovako,u Sokobanjsku mi se nije islo.
Nasa drugarica Nanica je bila u Niskoj banji i kaze da nije pogresila sto je otisla,a dvoumila se.

Nema potrebe za izvinjavanjem. Posto sam ja iz unutrasnjosti verovatno cu dobiti Nisku banju pa znaci da idem. Danas sam uradio analize krvi i urina. Sve je ok osim holesterola i triglicerida. Malo su poviseni. Ne znam da li ce to biti problem prilikom prijema ? Mozda sam pojeo nesto sto nisam smeo pa su zato rezultati malo presli granicu (ne znam da li je to moguce) ? Inace nikad ranije nisam imao visok holesterol i trigliceride. Svi ostali rezultati su super.

Goca 7278 to je super za rezultate da se odnesu na Dedinje pa imas vremena da ih popravis ako nisu dobri ali je dobro samo za pacijente iz Beograda. Tvoja mama ce imati operaciju kao i ja samo jos i bajpas. Zelim ti srecu i nadam se da ce sve proci dobro. Pozdrav

Draga Goco7278,meni je Vasa poruka primakla. Zao mi je sto niko nije odgovorio na vasa pitanja. Setila sam se koliko je meni svaki odgovor u iscekivanju operacije znacio.
Mama ce sigurno biti dobro. Kad sam ja operisana i stariji od Vase mame su se vrlo lepo oporavljali. Mami ce sigurno ta operacija produziti zivot i poboljsati kvalitet zivota. A plus je sto je takav borac,ona ce sve lepo i lako prebroditi .
Puno pozdrava i lepih zelja za mamu !

Ne bi trebalo da malo povisen holesterol i trigliceridi odloze prijem u bolnicu. Vazno je da je urin u redu,brisevi,stomatoloski status...
Budi spreman na veliku guzvu pri prijemu. Ja sam cekala vise od dva sata.

Hvala najlepše na podršci, videćemo kako će sve proći...Nadamo se najboljem u svakom slučaju.

Doktor koji joj je gledao rezultate u ponedeljak nije burno reagovao na to što je u brisu grla nađena Candida pa sam mu ja skrenula pažnju na to. Rekoše samo da ponovimo bris i da te novije rezultate pridodamo svim ostalim starim rezultatima i da sa njima dođe na prijem u sledeći ponedeljak. Nadam se da je tada neće vratiti kući zbog možda ponovo lošeg brisa grla.
A zašto se toliko dugo (preko 2h) čeka pri prijemu? Je l' onda oni opet detaljno svima gledaju rezultate (i onima kojima već jesu i onima kojima nisu do tog trenutka)?
Izvinjavam se na pregrštu pitanja. ;-)

Ceka se dugo,obavezno neku flasicu sa vodom i neku bombonu poneti. Guzva,zagusljivo,uzbudjenje na vrhuncu pred prijem,zato se treba pripremiti.
Ja sam iz Beograda i nedelju dana pre prijema u bolnicu sam odnela sve papire i opet su pri prijemu detaljno pregledani.
Radi se i ekg,meri se pritisak.
Posle toga se odlazi u garderobu gde se presvlaci i ceka se sestra koja odvodi na odeljenje. Vi se svakako popnete sa mamom,da vidite gde ce biti smestena.
Ja sam svoje stvari za bolnicu spakovala u jedan mali kofer. To je dozvoljeno.
Sto se hrane tice,ja zaista nisam imala nikakvu primedbu. Iz Beograda sam,a moji mi nijednom nisu donosili hranu jer nije bilo potrebe.
Mozda je dorucak najslabiji i jednolican,ali je rucak uvek bio odlican. Vecera isto.
Svaka soba ima tv i kupatilo sa tus kabinom.
Neka mama ne brini. Bice joj lakse kad bude primljena i kada upozna svoje vrsnjake koji isto cekaju na operaciju.
Za sve sto treba,tu smo. Da pomognemo ☺

Ceka se dugo,obavezno neku flasicu sa vodom i neku bombonu poneti. Guzva,zagusljivo,uzbudjenje na vrhuncu pred prijem,zato se treba pripremiti.
Ja sam iz Beograda i nedelju dana pre prijema u bolnicu sam odnela sve papire i opet su pri prijemu detaljno pregledani.
Radi se i ekg,meri se pritisak.
Posle toga se odlazi u garderobu gde se presvlaci i ceka se sestra koja odvodi na odeljenje. Vi se svakako popnete sa mamom,da vidite gde ce biti smestena.
Ja sam svoje stvari za bolnicu spakovala u jedan mali kofer. To je dozvoljeno.
Sto se hrane tice,ja zaista nisam imala nikakvu primedbu. Iz Beograda sam,a moji mi nijednom nisu donosili hranu jer nije bilo potrebe.
Mozda je dorucak najslabiji i jednolican,ali je rucak uvek bio odlican. Vecera isto.
Svaka soba ima tv i kupatilo sa tus kabinom.
Neka mama ne brini. Bice joj lakse kad bude primljena i kada upozna svoje vrsnjake koji isto cekaju na operaciju.
Za sve sto treba,tu smo. Da pomognemo ☺

Hvala puno na iscrpnom odgovoru. :-)

Mama je 17-tog isla sa rezultatima ,a li falili su joj jos i brisevi , koji nisu bili gotovi , njih nosi sutra ujutru. Ako sve bude OK , primaju je 24, u IKV Dedinje.
Radi zamenu zaliska , i jos neme bajpasove i aortu , ne znam sve strucne termine napamet. Konacno je na nju stigao red.
Trazili su joj i dijagnozu za kolena, jer hoda sa stapom . Ona je vrlo samostalna , ide sama da odnese rezultate sutra , a u cetvrtak idemo zajedno kad ce verovatno biti primljena.
Sta mislite , moze li biti operisama vec u petak ? A ako ne , za vikend ?
Onoliko koliko ja poznajem bolnice, uopsteno , ne verujem da ce stici da je ubace za petak , a ne verujem da operisu vikendom , mada -mozda oni i operisu ?

Ovo pitam , jer nismo dali krv, u zavodu za transfuziju su prosle nedelje rekli da je je prerano da damo namenski krv, kazu da ne moze da ceka toliko dugo , sta god im to znacilo.
Bar znam da mogu da dam krv, bocnuli su mi prst.
Tako da sad ne znam kad je najbolje da damo krv... u zavisnosti kad ce da je operisu ,da bude sveza ????
Uostalom , mama i ja imamo istu i krvnu grupu :) Muzevu ce da zamene sa odgovarajucom grupom.
tako , spremili smo bonbone , keks , papuce , prsluk , pidjame na kopcanje, torbu , punjac za mobilni , ves... bade mantil ,
Mene najvise brine taj oporavak posle operacije i kako ce hodati.
Ali znajuci moju mamu , ima tamo da stekne puuno prijatelja :)
Kako je tamo sa posetama ?

Draga Peppa Prase,ja ne verujem da ce Vasa mama biti u petak operisana ako je u cetvrtak prijem.
Vikendom ne operisu,osim ako je neko hitan slucaj.
Za krv ne znam,meni nisu trazili da obezbedim davaoce.
Po spisku vidim da ste sve pripremili,a mama ce sigurno steci nove prijatelje.
Oporavak ce sigurno proteci u najboljem redu. Sve to ide svojim tokom i prodje brze i lakse nego sto mi mislimo.
Posete su radnim danima sat vremena,vikendom dva.
Imaju lepu trpezariju u kojoj se moze sedeti za vreme poseta,a moze da se udje i u sobu.
Drzimo fige i cekamo novosti.
Iskoristila bih priliku da nasem drugu Lovac 1981 pozelim sve najbolje !

Back