OPEL

Espanol:
Tema nije loša Zagore. Da se ovde bace crno na belo sportski rezultati tog VW (sa laderom). Rekli smo više puta da na ovako ozbiljnom forumu baratamo samo proverenim činjenicama.
Maskirani VW :lol: :lol:

rb6.jpg

Greška, to je ''plastična'' Simca Bagheera!
Još uvek tražimo sličicu nekog VW u bilo kakvoj trkačkoj ulozi osim u jurnjavama po ulicama Beograda.

cini mi se da vas cinizam prelazi granice.corrado se vrteo po nemackoj(trke serijski nabudzenih automobila).
posto je bio izuzetno skup za ono vreme, ovde se nije pojavio u toj svrsi. ovde se stiglo tek do shirokoa tjuningovanog pre 10-15 godina izvan zemlje! toliko o domacoj reli sceni.i jos uvek radi! prema tome, dzaba prica.treba li ga onda porediti i sa nacionalnom klasom(fice i yugici)
pricamo li mi ovde o kvantitetu ili kvalitetu?
vidim da ovde vecina vozi oldtajmere...ja ponekad dobijem zelju da se provozam mojim starim caprijem...ali me brzo prodje volja kada pomislim samo na njegova "dobra" tehnicka resenja...
prema tome, o ukusima ne treba raspravljati.mislim da je vas problem sto vozite yugice 45 sa tg621/145 ali sa OBRTOMEROM!

mario80:
cini mi se da vas cinizam prelazi granice.corrado se vrteo po nemackoj(trke serijski nabudzenih automobila).
posto je bio izuzetno skup za ono vreme, ovde se nije pojavio u toj svrsi. ovde se stiglo tek do shirokoa tjuningovanog pre 10-15 godina izvan zemlje! toliko o domacoj reli sceni.i jos uvek radi! prema tome, dzaba prica.treba li ga onda porediti i sa nacionalnom klasom(fice i yugici)
pricamo li mi ovde o kvantitetu ili kvalitetu?
vidim da ovde vecina vozi oldtajmere...ja ponekad dobijem zelju da se provozam mojim starim caprijem...ali me brzo prodje volja kada pomislim samo na njegova "dobra" tehnicka resenja...
prema tome, o ukusima ne treba raspravljati.mislim da je vas problem sto vozite yugice 45 sa tg621/145 ali sa OBRTOMEROM!
Floyd je i u Fići bio faca, dok je neko i u Poršeu sheet. :lol: :lol:

Bustura:
Kakav paradoks.
Danas mi brat rece Zamisli koincidenciju.Juce je VW naredio dodatni servis za Golf V.Sto znaci povlacenje i ono malo prodatih Golfova.Posto im prodaja ide lose.Zbog naduvane cene.I redovnih Zalbi na ponasanje auta na putu.
U autokuce koje prodaju Opel stigla je danas nova Astra.Tako skladna i tako pouzdano izgleda.Opsta navala na prodavce.Medjutim zvanican list za dobijanje auta.Tek kroz mesec dana.
Kako kazu ovde u Nemackoj smrt Golfa je stigla.Nazalost po Golf fatalno brza.
bravo! objasni luzerima da je golf kanta.
ali ipak ce ih premalo to prihvatiti. ili niko!

Trgovci polovnih vozila i ostali znalci, kakva je razlika izmedju Opel Astrinih dizel motora: DTH, DTI i DTL (nije rec o najnovijoj astri vec opel astra classic II)..
p.s. nemam koga da pitam, reko`, forumasi sigurno znaju.. ko zna, mozda nekom ovo i zatreba.. (cisto sumnjam ;-)
Pozdrav Senta

opel astra 1.7 dti 68 ks
2.0 di 82ks
2.0 dti 100ks

mislim da ima i jaca verzija 1.7dti od 80+ ks
a takodje sve verzija su sa turbochargerom
osim od agregata koji je isao u prvi model
astre koji je bio standardni 1.7d

Upoznat sam sa ovim agregatima, hvala sto si se javo, ali me interesuje zasto je nomenklatura prethodnima drugacija, tacnije zasta stoje H, L, I (ovo poslednje pretpostavljam da znam..), jer sigurno da nisu nivoi opreme jer se nalaze u "oznaci" motora..
svacije misljenje je dobrodoslo..
poz Darku i ostalim forumasima..

Ovako:
DTL motor (koji ima tacnu oznaku x17DTL....) je motor napravljen u Nemackoj. To je atmosferski (klasican) dizel motor koji ima 68ks i turbo punjac. Ima automatski sauh, katalizator i ne znam tacno da li je EURO1 ili EURO2 norme. Ugradjuje se od kraja 1994. godine u astru F (astra 1) i u pocetnih par godina u astru G (astru 2) do 1999. ili 2000. Potpuno je drugaciji od opelovih dizela 1700 kubika iz prethodnih godina (pa cak i sa pocetka 1994.)
DTH je isto sto sto i DTL (sto je oznaka motora iz saobrecajne dozvole). Medjutim, na zadnjem delu vozila moze da pise i TD i 1.7D i samo ASTRA. Razlika izmedju astri F sa starim starim i novim 1.7 dizel motorima (1991 do 1998) u oznakama na zadnjem delu vozila sa novim motorima oznake pisu manjim, metalnim slovima, dok je sa starim, veca, plasticna slova. Iz licnog iskustva, motor se pokazao kao dobar. Sa 150 000km lepo pali zimi, ne trosi ulje, solidno ide...
Paralelno sa tim motorima, ugradjivani su i ISUZU motori sa i bez turbine. Oni su imali oznake 1.5d, 1.7d ili TDS (1.7TD). Oni su drugaciji od nemackih i bolje su se pokazali od opelovih motora starije generacije. Imaju vise snage i dugotrajniju su, ali i nesto skuplji za odrzavanje.Razlika na pogled je u tome sto oni imaju metalni poklopac motora (ventila) i bos pumpa im je prema kabini (na Opelovim dizelima poklopac je plastican i bos pumpa je prema hladnjaku).
DI je noviji motor koji se ugradjuje u astre od prilike od 2000. godine. Za razliku od DTL, on ubrizgava gorivo direktno (ekvivalent TDI). DTI je ista varijanta sa turbopunjacem. Pokazali su se odlicno, uz bolja ubrzanja i manju potrosnju od DTL. S'obzirom da imaju 19xx i nesto kubika, podpadaju pod istu kategoriju pri registraciji kao i DTL od 1700 kubika.
Inace, mislim da astra classic2 postoji samo u varijanti od 1400cc i godista je 2004. Oznaku CLASSIC nose samo one astre koje su prodavane zajedno sa novom astrom H (astra3). Mislim da se sklapaju u poljskoj (to je bio slucaj sa astrom Classic1).
Nadam se da sam ti pomogao.
Pozdrav!

Senta:
pomogao si, kako nisi.. svaka cast.. :)
Ne mogu da se ne umešam. Kako je pomogao, ako je već u prvoj recenici rekao da je to klasični atmosferski motor sa TURBO KOMPRESOROM... Čitate li vi uopste pazljivo? Svako ko je i malo u materiji dalje ne bi ni čitao...:shock:

Espanol:
Senta:
Ne mogu da se ne umešam. Kako je pomogao, ako je već u prvoj recenici rekao da je to klasični atmosferski motor sa TURBO KOMPRESOROM... Čitate li vi uopste pazljivo? Svako ko je i malo u materiji dalje ne bi ni čitao...:shock:
Espanol,pa ne moras bas tako da reagujes i da kazes da nisam nista objasnio jer nisam upotrebio najtacniju terminologiju. Mogao si da me ispravis(dopunis i pomognes boljem razumevanju teme), a ne da nipodastavas ono sto sam napisao da bi objasnio nesto coveku. Jednostavno nisam znao kako drugacije da opisem motor koji nema direktno ubrizgavanje (nije kao npr VW TDI) nego kao klasican atmosferski dizel motor sa turbo punjacem. Verujem da je vecina i shvatila (a pogotovo i Senta koji to i pitao) sta sam hteo da kazem, pa cak i ti iako si primetio da se nisam dobro izrazio. To sto sam pogresio (ako ti tako kazes, verujem ti, znas vise) ne znaci da nisam pomogao ako su verujem shvatili. Mogao si samo da pomogenes da jos detaljnije shvate :!:

evening:
Espanol:
Senta:
Espanol,pa ne moras bas tako da reagujes i da kazes da nisam nista objasnio jer nisam upotrebio najtacniju terminologiju. Mogao si da me ispravis(dopunis i pomognes boljem razumevanju teme), a ne da nipodastavas ono sto sam napisao da bi objasnio nesto coveku. Jednostavno nisam znao kako drugacije da opisem motor koji nema direktno ubrizgavanje (nije kao npr VW TDI) nego kao klasican atmosferski dizel motor sa turbo punjacem. Verujem da je vecina i shvatila (a pogotovo i Senta koji to i pitao) sta sam hteo da kazem, pa cak i ti iako si primetio da se nisam dobro izrazio. To sto sam pogresio (ako ti tako kazes, verujem ti, znas vise) ne znaci da nisam pomogao ako su verujem shvatili. Mogao si samo da pomogenes da jos detaljnije shvate :!:
Pojam "atmosferski motor" nema nikakve veze sa ubrizgavanjem. To znači da motor u taktu usisavanja koristi za mešavinu sa gorivom vazduh iz atmosfere pri odgovarajućem atmosferskom pritisku. Ugradnjom turbo kompresora ili mehaničkog kompresora prestaje da bude atmosferski i postaje motor sa "nadpunjenjem"...Ti si već u prvoj rečenici napravio potpunu konfuziju i dezinformisao čitaoce. Koliko takvi saveti mogu da budu od koristi prosudi sam...

Esopanjol,da sam znao tu cinjenicu, verovatno bih tako rekao. Kazem opet, oni koji su ucestvovali u diskusiji su (i Senta koji je postavio pitanje) rekli da su shvatili. Verujem da ces cuti i njihov komentar. Siguran sam da prosecan posetilac foruma ne bi shvatio (kao ni ja) da sam rekao to je motor sa NADPUNJENJEM. Tebi svaka cast na znanju kada su automobili u pitanju, ali siguran sam da si i sam shvatio sta sam hteo da kazem i mislim da bi trebao da se slozis sa cinjenicom da bi bilo konstruktivnije i dobronamernije da si samo dao repliku u kojoj bi rekao nesto npr "nije klasican atmosferski jer bi to znacilo da nema turbinu, nego motor sa klasicnim ubrizgavanjem sa turbopunjacem" kao veci poznavalac, nego da zbog te greske da nipodistavas SVE ono sto sam rekao (i znao) da bi covek cuo informacije koje ga zanimaju (a mislim da sam mu dovoljno rekao). Tako bi on dobio potpuno tacne informacije, a ne ovako da na opsirno objasnjenje covek procita i komentar da to objasnjenje u stvari ne treba ni citati zbog greske koju bi jedino najiskusniji prepoznali. Ipak, rekao bih, nije na mestu. I sve to u duhu Bozicnih i Novogodisnjih praznika... :?

evening:
Esopanjol,da sam znao tu cinjenicu, verovatno bih tako rekao. Kazem opet, oni koji su ucestvovali u diskusiji su (i Senta koji je postavio pitanje) rekli da su shvatili. Verujem da ces cuti i njihov komentar. Siguran sam da prosecan posetilac foruma ne bi shvatio (kao ni ja) da sam rekao to je motor sa NADPUNJENJEM. Tebi svaka cast na znanju kada su automobili u pitanju, ali siguran sam da si i sam shvatio sta sam hteo da kazem i mislim da bi trebao da se slozis sa cinjenicom da bi bilo konstruktivnije i dobronamernije da si samo dao repliku u kojoj bi rekao nesto npr "nije klasican atmosferski jer bi to znacilo da nema turbinu, nego motor sa klasicnim ubrizgavanjem sa turbopunjacem" kao veci poznavalac, nego da zbog te greske da nipodistavas SVE ono sto sam rekao (i znao) da bi covek cuo informacije koje ga zanimaju (a mislim da sam mu dovoljno rekao). Tako bi on dobio potpuno tacne informacije, a ne ovako da na opsirno objasnjenje covek procita i komentar da to objasnjenje u stvari ne treba ni citati zbog greske koju bi jedino najiskusniji prepoznali. Ipak, rekao bih, nije na mestu. I sve to u duhu Bozicnih i Novogodisnjih praznika... :?
Ma ne ljuti se. Cenim tvoj trud, ali moraš da vodiš računa kad su takve stvari u pitanju da budeš vrlo precizan. Puno članova nisu u materiji i zato moramo da se trudimo da ih pravilno edukujemo, inače forum gubi svrhu. Slažeš se, nadam se, da ovo ne treba da bude bla- bla, nego mesto gde može i da se nauči. Drago mi je što si aktivan i nadam se da će tako i ostati. Pozdrav.

Senta, jos nesto, mislim da je bitno reci i da je TDS motor o kome sam pricao (to je onaj od 80+ ks)napravljan u Nemackoj u saradnji sa ISUZU za astre II generacije(za razliku od prethodnog TDS(on ima metalni poklopac ventila i bosch pumpu ka kabini, dok OPELov ima plasticni poklopac ventila i bosch pumpu ka hladnjaku) koga je napravio bas ISUZU-koji je i sam u sastavu GMa kao i OPEL). Oba su se pokazala kao dobra. Jedini ISUZU za koji kazu da je los (cak gori i od dotadasnjih opel dizela) je 1.5 iz Kadeta negde oko '90. godista.
U svakom slucaju, vise bi ti se isplatilo u svakom slucaju da uzmes (iako je skuplji malo) DTI ili DI, jer pored vece snage i brzine (DTL ide oko 165, a DTI do 180km/h), istu postize sa manje naprezanja i sto je bitnije ima znatno veci obrtni momenat pri manjem broju obrtaja (maksimalni obrtni momenat DTL postize na 4500obrtaja,a DTL cak na samo 1800) . U prevodu, mnogo ce bolje da povuce i manje ce da se opterecuje tj duze da traje, a ako tome jos pridodas manju potrosnju i istu cenu registracije, ne vidim alternativu.

Uglavnom sam precizan i opsiran, i nikad ne pricam nesto u sta nisam siguran prilicno (a kad sam manje siguran, tako i naglasim), ali nisam znao tu cinjenicu o kojoj si pricao i drago mi je sto si me ispravio, jer sam i ja saznao nesto vise. Samo mislim da si to drugacije trebao da kazes i da me ispravis samo u tome (ili u svemu gde vidis gresku) a ne da kazes da posle te greske ne treba ni citati dalje (a da nisi ni rekao ispravku). Tako bi bilo efikasnije, cini mi se.
Ne treba se ljutiti, a ni svadjati za Bozic, tako da ja to i ne radim. Sve najbolje tebi i bliznjima zelim za praznik...

Dali neko moze da mi pomogne za izbor izmedju:
(benziski motori)
1.Opel astra classic II 1.6
2.Seat cordoba 1.4
Radi se o kupovini novog auta.
Paket opreme je gotovo isti(ABS,Air bag,servo ,klima) a i cenom su slicni.
Dali je astra u malo visoj klasi od cordobe?
Koliko znam cordoba ima u osnovi Polo classic ali fenomenalno izgleda i novi je model astra classic je sad vec stari model....

Licno sam vozio oba modela. I jedan i drugi su kao sto im i cena kaze otprilike isti. U pitanju su nijanse dakle do izrazaja dolaze sitnice i spoljasnji izgled automobila. Kada bih trebao da biram izmedju ova dva modela izabrao bih Seat-a jer je on u vlasnistvu VW koji je moj favorit. :wink:

drafter:
Dali neko moze da mi pomogne za izbor izmedju:
(benziski motori)
1.Opel astra classic II 1.6
2.Seat cordoba 1.4
Radi se o kupovini novog auta.
Paket opreme je gotovo isti(ABS,Air bag,servo ,klima) a i cenom su slicni.
Dali je astra u malo visoj klasi od cordobe?
Koliko znam cordoba ima u osnovi Polo classic ali fenomenalno izgleda i novi je model astra classic je sad vec stari model....
Koliko još novih postova pored postojećih treba da otvorimo oko kupovine automobila?

Ja je nemam. :lol:

Spaniard, jer moze nekako da se otvori tema naslova npr. "Saveti", pa da stoji uvek pri vrhu kao kod Hardware-a overklokovanje. To ne bi bila losha ideja, a ti dalje osmisli prikladniji naziv i tehnicku izvedbu. :D

CIAO! 8)

Back