OPEL

evening:
Pa moguce da nesto nije u redu sa samim klestima.Sve je bilo ok ustvari, sad kad si espanol rekao, dok nisam zamenio plocice.Do tada je auto bio odrzavan kod Opel Komnenovica (ovlasceni servis),gde sam i uzeo nove plocice,ali mi je bilo skupo da ih menjam tamo,pa mi ih je zamenio lokalni majstor(koji je inace ok i nisam imao problema sa njim,a popravlja i skuplje automobile).Tako da je moguce da je on nesto lose zamenio,mada ne verujem jer za menjanje plocica se ne skidaju klesta nego samo neki mali osiguraci.A i fabricki diskovi su bili kao malo "pojedeni" i bez brazdi.Stvarno ne znam sta da radim...
Da li da odem do Komnenovica (mada ako mi oni menjaju diskove izacice me 150evra samo za delove i plus bar 30 za ruke)....i objasnim im za problem
Imas li ti neki drugi prodlog espanol?
Skinute diskove kod dobrog strugara (sa preciznim strugom) koji će da proveri koliko disk "baca". Ako je u granicama tolerancije samo ih obradi da dođu u centar i na dimenziju koja nije ispod remontne debljine. Zatim kod dobrog majstora koji će da postavi klješta i proveri da li su u osi sa diskom kada se postave pločice. Svi simptomi govore da su deformisana klješta. Želim ti da prođeš što jeftinije!

Espanol:
evening:
Pa moguce da nesto nije u redu sa samim klestima.Sve je bilo ok ustvari, sad kad si espanol rekao, dok nisam zamenio plocice.Do tada je auto bio odrzavan kod Opel Komnenovica (ovlasceni servis),gde sam i uzeo nove plocice,ali mi je bilo skupo da ih menjam tamo,pa mi ih je zamenio lokalni majstor(koji je inace ok i nisam imao problema sa njim,a popravlja i skuplje automobile).Tako da je moguce da je on nesto lose zamenio,mada ne verujem jer za menjanje plocica se ne skidaju klesta nego samo neki mali osiguraci.A i fabricki diskovi su bili kao malo "pojedeni" i bez brazdi.Stvarno ne znam sta da radim...
Da li da odem do Komnenovica (mada ako mi oni menjaju diskove izacice me 150evra samo za delove i plus bar 30 za ruke)....i objasnim im za problem
Imas li ti neki drugi prodlog espanol?
Skinute diskove kod dobrog strugara (sa preciznim strugom) koji će da proveri koliko disk "baca". Ako je u granicama tolerancije samo ih obradi da dođu u centar i na dimenziju koja nije ispod remontne debljine. Zatim kod dobrog majstora koji će da postavi klješta i proveri da li su u osi sa diskom kada se postave pločice. Svi simptomi govore da su deformisana klješta. Želim ti da prođeš što jeftinije!
P.S. Kod većine starijih vozila zbog zamene pločica se skidaju klešta, zato što klipovi koji potiskuju pločice toliko izađu iz ležišta da ih je nemoguće vratiti samo postavljanjem pločica. U toj fazi desi se često da se ne postavi neka "šajbna" ili distancijal koji klešta izvede iz ose. Stvar proverena mnogo puta!

Tako sam i planirao,da ove stare fabricke diskove odnesem kod strugara,ali nemam pojma ko je dobar. Zvao sam bio samo one MR na autoputu koji mi traze 20evra za oba.Znam jos neke strugare,pa cu da odem da vidim.
Ne znam da li da ih posle odnesem kod istog majstora i da mu napomenem da pogleda da li su diskovi u osi sa klestima (izacice me mnooooogo jeftinije nego kod komnenovica)?Imas ti neki predlog strugara i majstora?
Kada je menjao plocice izvadio je neke osigurace,svukao plocice i necim vratio kocioni cilindar da mi mogao da postavi nove plocice(koje su naravno deblje od starih).To je ok postupak?
PS hvala na trudu za pomoc i svake pohvale za poznavanje sklopova mot.vozila Espanol
:D

evening:
Tako sam i planirao,da ove stare fabricke diskove odnesem kod strugara,ali nemam pojma ko je dobar. Zvao sam bio samo one MR na autoputu koji mi traze 20evra za oba.Znam jos neke strugare,pa cu da odem da vidim.
Ne znam da li da ih posle odnesem kod istog majstora i da mu napomenem da pogleda da li su diskovi u osi sa klestima (izacice me mnooooogo jeftinije nego kod komnenovica)?Imas ti neki predlog strugara i majstora?
Kada je menjao plocice izvadio je neke osigurace,svukao plocice i necim vratio kocioni cilindar da mi mogao da postavi nove plocice(koje su naravno deblje od starih).To je ok postupak?
PS hvala na trudu za pomoc i svake pohvale za poznavanje sklopova mot.vozila Espanol
Postupak je ispravan. Svaka klešta imaju osigurače za pločice, a sa pajserom i jačim šafcigerom je samo sabio kočioni cilindar. Čudno da nikada nisi bar gledao kako se menjaju pločice. Zato te ''asovi'' i deru. Promenu pločica može izvršiti i vozač amater jer tu jedini problem može biti da ne možeš sabiti kočioni cilindar i ubaciti pločice ako su deblje nego standardne. Naravno, nisam znao ni ja ispočetka dok nisam dva tri puta prvo gledao pa probao i sada ih sam menjam gotovo kao točak. Naravoučenije, uvek gledaj dok ti majstori nešto popravljaju da bar znaš o čemu se radi, tj. da ti zamenu pločica, ulja, antifriza ili neku takvu sitnicu ne ''prodaju'' kao složen zahvat. Pozdrav svima! :D

Zagor BG:
evening:
Postupak je ispravan. Svaka klešta imaju osigurače za pločice, a sa pajserom i jačim šafcigerom je samo sabio kočioni cilindar. Čudno da nikada nisi bar gledao kako se menjaju pločice. Zato te ''asovi'' i deru. Promenu pločica može izvršiti i vozač amater jer tu jedini problem može biti da ne možeš sabiti kočioni cilindar i ubaciti pločice ako su deblje nego standardne. Naravno, nisam znao ni ja ispočetka dok nisam dva tri puta prvo gledao pa probao i sada ih sam menjam gotovo kao točak. Naravoučenije, uvek gledaj dok ti majstori nešto popravljaju da bar znaš o čemu se radi, tj. da ti zamenu pločica, ulja, antifriza ili neku takvu sitnicu ne ''prodaju'' kao složen zahvat. Pozdrav svima! :D
E baš u toj fazi rada sa pajserom (ako su klipovi više "zaribali") dešava se da majstori nepažnjom iskrive ili disk ili klešta.

Ma znam ja kako se menjaju plocice,pa i i diskovi.Menjao sam ih ranije na Kadett-u.A i znam kakvi su majstori prevaranti,ali ovaj moj je skroz ok,a uz to je i povoljan jako.Lakse mi je njemu da dam 200 din da i zameni plocice nego da se ja patim sa prirucnom dizalicom i kljucem za tockove.
Ali kao sto espanol kaze bas mi pogicno deluje da su e kada je pajserom pomeran cilinar iskrivila kociona klesta koja su iskrivila stari,pa sad i novi disk.Jer je to tacno pocelo kada sam zameni plocice.
Zar je moguce da su toliko ta klesta osetljiva.
Glupo bi bilo da sredjujem diskove dok prvo ne sredim ta klesta.tj najbolje(najpovoljenije) bi bilo da uzmem polovna...e sad,sta je tacno iskrivljeno(sta bi trebalo da zamenim?Metalni deo klesta ili mozda samo jednu polovinu,klizace klesta,kocioni cilindar,mozda glavcinu...???Uf :(
Koliko si espanol siguran da su klesta?Da li ce mi se nesto drugo pokvariti (osim klesta i diskova) ako nastavim da vozim ovako (ili makar dok ne skupim pare za to) i koliko je hitno to da se zameni?(napominjem da je neujednaceno kocenje pri manjim brzinama nije drasticno)
PS Hvala jos jednom na savetima,pazljivo ih slusam :shock:

...ja sam imao slican problem......kupim nove diskove ...i posle mesec dana pocnu da tresu....krivi....(nisam kupio orginal....valjda)....pa lepo reklamiram u servisu....i dobijem nove orginal diskove uz doplatu,naravno....a,ima tu jos nekih sitnica koji mogu da iskrive diskove...npr....kad se pravi auto,onda se ,na trci stave dve sajbice unakrst,koje drze diskove na traci.....cisto dok ne nameste tockove.....e te saibice ostanu i kod nas ih ljudi uvek vracaju nazad.....e one mogu da iskrive diskove....ili alu felge...mada ova pojava se najcesce desava kod forda i opela....

Pa 10 godina je sve bilo ok dok nisam menjao plocice van ovlascenog servisa, a uz to i nemam alufelne nego obicne ispravne felne.Pre ce da bude ovo sto je espanol rekao...mada ko zna...?
Kakve sajbice?Gde ih tacno stavljaju?nisam cuo za to...
Ti blago krivi diskovi mozda nekome i ne bi smetal,ali ja ne volim kad mi je nesto neispravno na kolima.Pogotovo kad je rec o kocnicama...

pa ,na cemu stoje diskovi?...znaci imaju safovi,na koji se navuce disk(znaci oni prodju kroz disk)i onda dodje felna i klesta....e dok ne dodju felna i klesta......oni na dva(od 4-5 safova....koliko ih ukupno ima)stave nekakve sajbice koji drze disk,da ne spada na traci prilikom montaze.....e te sajbice treba odstraniti....
naravno i meni jako smeta svaka sitnica ...ili mala neispravnost kod auta....

Ok.Mada na vecini evropskih automobila,bar kako se meni cini,felna se pricvrscujuje srafovima koji se skidaju(postoji peti malo sraf koji procvrscuje disk),a ne sa maticama kao sto je slucaj koji si ti pomenuo kada disk pri montiranju prolazi kroz srafove koji su vec postavljeni.Cini mi se da je to slucaj sa japanskim vozilima...U svakom slucaju-hvala.

Pre nekog vremena sam na DSFu gledao neki skup ljubitelja Opel automobila. Pored raznih zaminljivih preimeraka jedan mi je bas zapao za oko. Odmeravali su snage u "drag" trkama i on ih je sve pokidao.
Naime ima 600ks i 2 motora (jedan napred,jedan pozadi).Cini mi se da su 2.0 16v koje sam vidjao u kadetima gsi. Da li je moguce da se izvuce toliko snage iz jednog (300ks) i kako uopste funkcionisu 2 motora!!Da li se sabiraju snage (300+300) ili sta vec??
A jako mi je bilo i zanimljivo da na skupu ljubitelja VW Golfa2 pojavljuju likovi koji su nabudzili golfa tako sto su mu izvadili motor i ugradili pedale :)
A da i zanimljivo mi je i bilo sto su podogli kameni spemenik golfu2 :)

Bio sam u Opel Komnenovicu, kazu da su prvi diskovi koji su iskrivljeni nisu bili fabricki i da oni Delpfi koje sam ja uzeo isto nisu dobrog kvaliteta. Da je sve u redu sa klestima verovatno i da kad oni ugrade originalne (i ociste glavcinu lepo) daju garanciju 2 godine(kao i svaki opelov serivis u evropi). Plocice koje su sada montirane i koje su kocile sa krivim diskovima se ravnomerno trose.
Nadam se da su upravu i da mi se ni ti GM diskovi se nece iskriviti (tj da oh ne krive ta klesta)
Sta mislis, da li oni znaju sta rade (s'obzirom da servisiraju samo opele i to znatno mladje od mog)???

mario80:
to sto se sad ebes sa kolima...to ti je sto nisi hteo da dodas pare i da kupis vagena...
diskovi kad se istanje...dobiju devijaciju...
pa si ti otisao i kupio turske nove diskove...koji su od tako lose legure da se iskrive novi na kolima posle kjratkog vremena...
kod vagena, diskovi traju od 150.000 do 200.000 predjenih kilometara.sto je u principu vek trajanja vozila ali se on moze voziti sa minimalnim ulaganjima jos ....
e zato se opel rastavi sam od sebe jos kad krene sa proizvodne trake...
opel je djubriste.
To sto nisam hteo da dodam pare i da kupim original diskove jeste greska (bacio sam pare zato sto sam kao hteo da ustedim). A da sam bacio pare i kupio opel a ne vw, ne bih rekao. Vozim auto koji mi u potpunosti odgovara, koji je u izvanrednom stanju, koji je malo presao i nikad nije bio udaran (za razliku od skoro svih "sportskih golfova2 ili korada i sl). A sto je najvaznije ne predstavlja mi uzutak dzekirinje po gradu u 15 godina starom "narodnom autu" ili kakvom god. Ne zelim da skrecem paznju na sebe na taj nacin.
Da li je bolji vw ili opel to je subjektivno misljenje (znam definitivno da je udobniji od golfa3 koji imam cesto prilike da vozim, sto je meni bitno),
ali u svakom slucaju glupo je davati tako ostre izjave tipa opel se raspadne kad izadje sa trake i da je djubriste i sl. pogotovo kad ni ne znas kao sto kaze strajder ni sta imas tacno pod haubom, a veliki si strucnjak za sve (pogotovo kako ce da mi prolupa motor od opelove polusintetike, cak i to bolje znas od mehanicara opela)
Ako nemas sta pametno da kazes, bolje cuti. Tako se ne blamiras. :wink:
Pozdrav, uz najbolje namere....

mario80:
to sto se sad ebes sa kolima...to ti je sto nisi hteo da dodas pare i da kupis vagena...
pa si ti otisao i kupio turske nove diskove...koji su od tako lose legure da se iskrive novi na kolima posle kjratkog vremena...
kod vagena, diskovi traju od 150.000 do 200.000 predjenih kilometara.sto je u principu vek trajanja vozila ali se on moze voziti sa minimalnim ulaganjima jos ....
opel je djubriste.
Mario, preteruješ sa Vagenom. Imam drugara koji drži servis i prodavnicu Vagenovih delova. Radio je u sarajevskom TAS-u i lično misli da je Vagen precenjen od Golfova pa do Audija 8. Još mi je u poverenju rekao da je prodaja Vagena u SCG u konstantnom padu iz godine u godinu. U odnosu na kvalitet nekadašnjeg Krajslera, Jaguara, Maseratija pa i Opela Vagen je inferioran. Vagen, koliko ja znam nije imao nikakvih reli uspeha kao recimo Lancia Delta Integrale, Pežo 205, Reno 18. Uporedi na primer, jedan Kadet C i Golfa jedinicu iako nisu baš vršnjaci pa će ti dosta biti jasnije. Recimo , motor Kadeta C možeš nositi pod mišku a ima dosta primeraka koji i posle 30 godina fenomenalno funkcionišu. Čak je Fiat 1300 po mnogo čemu bolji od Golfa I ili recimo Bube. ''Ali nemac je to napravio''. Ako nisi znao samo je Simca 1307/1308 (radi se o minimalnim razlikama) dva puta uzastopce proglašena auto godine u Evropi.To nije ponovio ni jedan model Vagena.Simca je i kupljena od stane Pežoa samo zbog motora te Simce koji se kasnije ugrađivao u generacije i varijacije Pežoa 309. Corado se nigde ne spominje u anketama, niti ga nešto posebno izdvajaju mada je solidan auto. Svako ima mogućnosti da hvali svoj auto a i priče ko je od koga brži mi deluju pubertetski. Ovo shvati kao dobronamernu kritiku. Pozdrav!

Zagor je u pravu. Cinjenice govore za sebe. Ali zar je bitno ko je brzi, bolji i slicno. To je ona logika sve je moje najbolje! Kod nekoga pubertet jednostavno izgleda da traje znatno duze....

Zagor BG:
mario80:
opel je djubriste.
Mario, preteruješ sa Vagenom. Imam drugara koji drži servis i prodavnicu Vagenovih delova. Radio je u sarajevskom TAS-u i lično misli da je Vagen precenjen od Golfova pa do Audija 8. Još mi je u poverenju rekao da je prodaja Vagena u SCG u konstantnom padu iz godine u godinu. U odnosu na kvalitet nekadašnjeg Krajslera, Jaguara, Maseratija pa i Opela Vagen je inferioran. Vagen, koliko ja znam nije imao nikakvih reli uspeha kao recimo Lancia Delta Integrale, Pežo 205, Reno 18. Uporedi na primer, jedan Kadet C i Golfa jedinicu iako nisu baš vršnjaci pa će ti dosta biti jasnije. Recimo , motor Kadeta C možeš nositi pod mišku a ima dosta primeraka koji i posle 30 godina fenomenalno funkcionišu. Čak je Fiat 1300 po mnogo čemu bolji od Golfa I ili recimo Bube. ''Ali nemac je to napravio''. Ako nisi znao samo je Simca 1307/1308 (radi se o minimalnim razlikama) dva puta uzastopce proglašena auto godine u Evropi.To nije ponovio ni jedan model Vagena.Simca je i kupljena od stane Pežoa samo zbog motora te Simce koji se kasnije ugrađivao u generacije i varijacije Pežoa 309. Corado se nigde ne spominje u anketama, niti ga nešto posebno izdvajaju mada je solidan auto. Svako ima mogućnosti da hvali svoj auto a i priče ko je od koga brži mi deluju pubertetski. Ovo shvati kao dobronamernu kritiku. Pozdrav!
mislis na auto godine simku horizon? taj toster? :lol: hehehhee....vagen je uvek bio ruzan, grub ali kvalitetan i funkcionalan! o tome ja pricam!
prodaja vagena mora da pada kad se pojavilo jato korejskih smradova po niskim cenama i dobrim kreditima...a vagen je skup zato sto te posle ne boli glava...kapiras? ali ovde je gorivo ocajno tako da se desavaju raznorazni problemi jer u kolima sada ima i po 20-ak senzora koji kad vide super ili d1 za traktore polude...zar ne?
ja sam vozio audija a8 4,2 i omegu mv6 3000....tako da znam razliku....covece!
omega se raspala!
a krajsler (nov) 2,5 td nam je umro do cg...tdi...na 7,5 hiljada kilometara! to nije auto, to je korejanac!
grand vojadzer....cvrc...
a sto se tice starih automobila...imam u garazi fiat topolina 500a iz 40 godine koga sam sam restaurirao...tako da znam sta su bili nekad automobili a sta su sad...
sada ga projektuje kompjuter da bude samo malo jaci nego sto treba(deo) nekada se to odokativno pravilo i bilo je 2x jace nego sto treba...
toliko od mene...nadam se da ste nesto naucili iz mojih redova.neka se niko ne ljuti, nije nista licno. 8)

mario80:
Zagor BG:
mario80:
opel je djubriste.
mislis na auto godine simku horizon? taj toster? :lol: hehehhee....vagen je uvek bio ruzan, grub ali kvalitetan i funkcionalan! o tome ja pricam!
prodaja vagena mora da pada kad se pojavilo jato korejskih smradova po niskim cenama i dobrim kreditima...a vagen je skup zato sto te posle ne boli glava...kapiras? ali ovde je gorivo ocajno tako da se desavaju raznorazni problemi jer u kolima sada ima i po 20-ak senzora koji kad vide super ili d1 za traktore polude...zar ne?
omega se raspala!
a krajsler (nov) 2,5 td nam je umro do cg...tdi...na 7,5 hiljada kilometara! to nije auto, to je korejanac!
a sto se tice starih automobila...imam u garazi fiat topolina 500a iz 40 godine koga sam sam restaurirao...tako da znam sta su bili nekad automobili a sta su sad...
sada ga projektuje kompjuter da bude samo malo jaci nego sto treba(deo) nekada se to odokativno pravilo i bilo je 2x jace nego sto treba...
toliko od mene...nadam se da ste nesto naucili iz mojih redova.neka se niko ne ljuti, nije nista licno. 8)
Simca 1307/1308 je jedno (dve godine uzastopce auto godine u Evropi) a Simca Talbot Horizon (još jednu godinu auto godine) mada imaju istu motornu grupu ( ukupno tri puta). Corada kao najbolju mašinu na planeti su svi zaobišli! Kakve neznalice! Sramota!!! Nepravda!!! Kalimario! :lol: :lol:

Zagor BG:
mario80:
Zagor BG:
mario80:
opel je djubriste.
omega se raspala!
Simca 1307/1308 je jedno (dve godine uzastopce auto godine u Evropi) a Simca Talbot Horizon (još jednu godinu auto godine) mada imaju istu motornu grupu ( ukupno tri puta). Corada kao najbolju mašinu na planeti su svi zaobišli! Kakve neznalice! Sramota!!! Nepravda!!! Kalimario! :lol: :lol:
ma covece, ne mozes da poredis putnicko vozilo i sportski auto?!!??? simka je kostala pre 100 godina 8 soma maraka a corrado pre 15-ak oko 60 soma maraka.
ajde mi onda ovako: da poredimo broj prodatih wv buba i tih simki? a bato?
kako da se ocenjuje za auto godine(putnicko)vozilo corrado? a jel ti znas uopste kako izgleda corrado? :lol: :lol: :lol:
u njega ne moze da udje ni 3 dzaka krompira tako da on nije mogao da bude auto godine kao simka....
glupo je ovo vise komentarisati.
kraj.

Shvatam da ovde navraćju razni ljudi (i to je dobro) i da nema šanse da svi misle isto (što je takođe dobro), ali nikako ne mogu da se pomirim sa nevaspitanjem, netolerancijom, neznanjem serviranim tako da treba da deluje "stručno" i posebno bezobrazlukom!
Treba li da ga imenujem? :wink:

Tri vreće krompira nisu mnogo pametne čak ni u takvom čudu od tehnike kao što je corrado (prosto prošireni kvazi sportski auto VW chirocco). Zaista je teško shvatiti da je Simca tri godine bila auto godine u konkurenciji putničkih automobila a da corrado nije bio u prvih 1000 automobila u sportskoj serijskoj konkurenciji.
mvc-009s.jpg

Ovo se proizvodilo u Simci sedamdesetih godina prošlog veka, u varijanti U 8 razvijalo tričavih 230km/h, postiglo par rezultata na trci 24 h Le Mana itd.

Tema nije loša Zagore. Da se ovde bace crno na belo sportski rezultati tog VW (sa laderom). Rekli smo više puta da na ovako ozbiljnom forumu baratamo samo proverenim činjenicama.

Zagor BG:
Tri vreće krompira nisu mnogo pametne čak ni u takvom čudu od tehnike kao što je corrado (prosto prošireni kvazi sportski auto VW chirocco). Zaista je teško shvatiti da je Simca tri godine bila auto godine u konkurenciji putničkih automobila a da corrado nije bio u prvih 1000 automobila u sportskoj serijskoj konkurenciji.
mvc-009s.jpg

Ovo se proizvodilo u Simci sedamdesetih godina prošlog veka, u varijanti U 8 razvijalo tričavih 230km/h, postiglo par rezultata na trci 24 h Le Mana itd.
ma ljudi...pravi li se ovaj auto od plastike ili me znanje vara? :lol: :lol: :lol:
plastikaner ljudi! ali je jako zanimljiv...imao sam priliku da ga imam...za malo.bio je jedan na kanarevom brdu crvene boje.jako zanimljiv auto...

Back