ona dijeta

• Začetnik teme Začetnik teme ?
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Šlila sam se .
Jednom davno, '96, sam super smršala. Ništa nije bilo na brzinu, dijeta od jedno tri meseca uz vežbe i kretanje. Izbacila sam hleb, slatkiše, grickalice, testa koja moja mama fantastično sprema. Ostalo sam jela u neograničenim količinama ali je bilo skuvano na vodi, meso bareno ili pečeno u foliji, letnje salate čim malo ogladnim, puno voća. Za doručak sam jela kuvano jaje, jogurt i sir. Što se zdravlja tiče ništa mi nije nedostajalo od vitamina.
Samo zdrava dijeta može da bude skupa stvar.

To je Atkinsova (ili Atkinsonova) dijeta. Jeste efikasna, ali je izuzetno opasna. Bolja je dijeta UN.
Знам. :rumenko:
Зато сам јела много више поврћа и јела само квалитетно месо.
Витамини у шумећим таблетама су били незаобилазни.
И ишла сам пар пута на контролу. Нисам имала никаквих здравствених последица.

To je Atkinsova (ili Atkinsonova) dijeta. Jeste efikasna, ali je izuzetno opasna. Bolja je dijeta UN.

jel moze razlog neki, zbog chega je opasna? odnosno na osnovu chega je UN bolja?!?!?

i josh jedno pitanje, (chisto da shvatite kolko su glupi saveti koje dobijate, i dalje delite... tipa izbaci trecinu iz tanjira, izbaci vecheru, itd...)... KAKO merite efekat dijete, tj kako znate da ste smrshali??? jel tako shto vaga vishe ne kaze npr 60kg nego kaze 55???

Idite na podforum "Rekreacija" na ovom sajtu... ima dosta toga korisnog napisano o tome kako kvalitetno i zdravo smrshati...

Ta dijeta je opasna jer podrazumeva skoro samo meso i neko povrce. Voce je zabranjeno, kao i hleb. Neki koji su drzali tu dijetu, kolabirali su. Dijeta UN dozvoljava skoro sve namirnice, stvar je samo u kombinovanju. Sportske aktivnosti se podrazumevaju. Ipak, one nisu dovoljne bez dijete.

Kad vec pricate o kvalitetu dijeta , volela bi da mi "strucno" objasnite a koja to dijeta pa valja ???? :roll:

I od kad mi zene to brinemo sta je to dobro a sta ne kad je izgled u pitanju.
Kad god se potegne pitanje dijeta počnu da se vade ti argumenti šta je dobro a šta ne a najčešče to uopšte nije tema, kao sto ni sada nije.

Pitala riba kako...a vi joj recite ako znate , a ona sama nek presudi jel joj prija il ne i dal je veca steta od koristi.

necu sad konkretizovati Atkinsonovu, ali generalno kod LOW carb dijeta, i Keto dijeta ljudi prave velike greshke, zato i dolazi do stvari kao shto su kolabiranje...
dakle, prva i osnovna stvar, NE POSTOJI univerzalna dijeta!!! jer ako se ne varam u UN dijeti pishe da je npr jedan dan ruchak 2 parcheta mesa (oko 200g mesa), ok... kako moze da bude isti ruchak za osobu od npr 60kg i osobu od 100kg? i tako svakidan dve totalno razlichite osobe imaju iste obroke... to je prva i veoma nelogichna stvar...
dalje, da se vratim na ono kolabiranje... kada se rade LOW carb dijete, mnogi izbace UH u potpunosti, znachi drze 0 carbs umesto recimo 50-100g, i samim tim nemaju odakle da crpe eneregiju, a najcheshce prave i preveliki kalorijski deficit i onda puknu... shto se tiche Keto dijete, ona je slichna low carb, ali tu treba drzati <10-20g UH dnevno (znachi moze i 0), ali je unos masti zato povecan i iz njih se crpi energija...

Da ne bi previshe filoSofirao... :)
Da bi ste smrshali, potrebno je na dnevnom nivou napraviti odredjeni kalorijski deficit.
Bitno je koje kalorije unosite!!! Veoma!!! Potrebno je imati shto vishe obroka u toku dana (znachi one fore, posle 18h ne jedem, i tako to...to jednostavno ne ide), znachi 5-6-7 obroka, da bi ste ubrzali metabolizam!! Uh (ako ih unosite) vec treba izbegavati posle recimo 16h...

Ono shto hocu da kazem, da su dijete kao UN, neke mesecheve mene, jing jang i tako dalje... poprilichno loshe i nezdrave dijete, jer vi sa njima zaista gubite na tezini, ali da li ste se ikada zapitale na kojoj tezini gubite, shta je to shto zapravo ide iz vasheg tela???
Iz raznih pricha, iskustava ljudi iz okruzenja i tako, posle bilo koje od gore navedenih dijeta sam chuo otpilike ovakvo iskustvo: "Dijeta je odlichna, smrshao sam 15kg za 20 dana, ali i dalje imam malo sala... doshao sam na super kilazu, ali imam sala po stomaku josh i ledjima, itd...". I shta se desilo? pa nishta... ljudi su izgubili odredjeni procenat vode, neshto malo masti, i onda zapali u tezak katabolizam... a to se mnogo manje primecuje kod devojaka (bez uvrede devojke, ali realno je tako), zato shto je kod njih mishicna masa ionako mala, pa kad im se josh smanji, one i ne primete to... zato je kod devojaka i popularna...

i rekao sam da necu da filozofiram (da ne koristim neku drugu rech :D), a opet sam se raspisao kao Rat i mir...
poenta priche, VAGA NIJE merilo dobre linije, BMI (odnos visina/tezina) NIJE merilo dobre linije, OGLEDALO jeste, %bf jeste!!

sad videh da sam preskochio neshto shto sam hteo da kazem... ljudi, voce jeste veoma zdravo zbog poprilichno velike kolichine vitamina u sebi i tako to, ali ne valja preterivati u vocu (tipa vocni dan, posebno shto tada ljudi najcheshce krkaju banane da bi se najeli :) ), zato shto se u vocu nalazi saharoza - shecer koji organizam ne moze da iskoristi kao neki drugi UH (kao npr iz krompira ili pirincha), i (da uprostim prichu), ne pretvara ga u energiju, vec, kad se unosi u vecoj kolichini, u salo!!!
zato, moj je savet, ako vec jedete voce dok ste na dijeti (ja npr moram, jer obozavam voce i maltene sam zavistan), jedite ga uglavnom ujutru, i drzite se jedne-dve vocke maks....

Poslednja izmena:
i iz nekog razloga, ne mogu dva puta da editujem post, pa cu dodati ovde... :)
Ja nikoga ne teram da ide na neku drugu dijetu umesto neke prve dijete...
ja samo kazem, tj prenosim ono shto ja znam, neka moja iskustva, neke stvari (uglavnom nauchno dokazane chinjenice :) ), koje uglavnom mogu da pomognu ljudima...

Uzgred recheno, Dijeta nije 'jedem tako da smrsham', dijeta moze da bude i da se ugojite (povecate masu), dijeta je jednostavno nachin ishrane!! zavisi od zelja i potreba, on se razlikuje :)

Znam da se u brzim dijetama uglavnom gubi voda i da se zato kasnije kg jako brzo vrate. Znam i da treba imati najmanje 5 obroka jer se, na taj nacin, ubrzava metabolizam.Sto se tice voca, u UN dijeti zabranjeno voce kao sto su banane, grozdje i sl. Dozvoljene su jabuke, kruske, pomorandze. Naravno, nista bez fizickih aktivnosti.

Koliko sam procitala ovde pricate o dijeti UN...ja sam je drzala 2007. god. i za 3 meseca smrsala 18 kg...pridrzavala sam se dijete, osim sto sam u nekim novijim verzijama dijete videla da se hleb ne jede za veceru (ja sam jela sve vreme)...sada sam cula da za vocni dan moze da se jede i bareno povrce...mislim da je najvaznije u koliko ne zelite da vam se kg vrate, da drzite i naredna 3 meseca kad se jede voce za dorucak a rucak i vecera sta god zelite...tu se menja metabolizam, ja to nisam drzala i za dve godine sam vratila 9:dash:
Moja drugarica je ceo zivot imala nekih 30 do 35-40 kg viska, sa ovom dijetom je za 3 meseca skinula 25 kg a nakon sledecih 3 meseca jos 5-7 kg i nikada se vise nije ugojila (dijetu je drzala pre 5 god.)...sada sam ponovo krenula sa dijetom ali posto sam par puta krsila od sutra idem ponovo...nadam se da cu uspeti...koliko god zvuci tesko, dijeta je divna jer se zaista dosta jede a posle 10 dana kg krecu da se gube, otprilike oko 5-8 kg mesecno...za one koji sada krecu sa dijetom, pitajte sve sto vas zanima...pozz..

Ja planiram, ali stalno odgadjam pocetak. Najveci mi je problem sto sam vegetarijanka, ne mogu da jedem 5 jaja dnevno svaki cetvrti (proteinski) dan, uzasno je nezdravo.
Kad sam, pre nekoliko godina, drzala tu dijetu, nekad sam koristila snicle od soje, nekad jaja. Uskoro cu da stisnem petlju i pocnem.
Tesi me sto nemam puno da skinem, kad sam obucena, skoro da se ne vidi, ali uskoro ce leto, plaza...

ma sta ce vam dijete.
normalno jedete, prestanete pre nego sto ste site i puuuuuuno kretanja ( i pozeljno vezbica) :)

linija kao kod

betty_boo2.gif

:)

Cula sam za ovu dijetu i ima vrlo, vrlo pozitivne kritike... Razmisljam da, koliko sutra, pocnem da je se pridrzavam, ali nigde nisam nasla informaciju o tome da li je dozovljeno voce... Pominje se da je povrce dozvoljeno, ali o vocu nigde ni pomena...
Za one koji je ne prepoznaju po ovom nazivu - radi se o dijeti bez ugljenih hidrata...
Buduci da mogu bez slatkisa i grickalica, ali bez jabuka i, nowadays, pomorandzi mi nema zivota, zanima me da li neko na forumu zna nesto o ovome...
Ako je neko ranije bio na Atkinsonovoj, mogao bi da prenese utiske...
Hvala !
:rostilj: :mesi: :udriglavu:

Cim je bez UH znaci da nema ni voca, voce sadrzi vise UH nego vecina povrca.
Ako ja to dijeta o kojoj sam citala bas davno, onda valjda na odredjeno vreme povecavas kolicinu UH u ishrani, sve dok ne stignes do kriticne granice (one granice do koje ce pankreas normalno da se ponasa, pri unosenju UH i nece luciti vecu kolicinu insulina nego sto je potrebno). Od te granice je sve dalje individualno.
A aktiviras i neke druge procese koji gase centar za glad u mozgu.
Nisam probala, ne znam kako deluje na organizam iz sopstvenog iskustva.

Cula sam za ovu dijetu i ima vrlo, vrlo pozitivne kritike... Razmisljam da, koliko sutra, pocnem da je se pridrzavam, ali nigde nisam nasla informaciju o tome da li je dozovljeno voce... Pominje se da je povrce dozvoljeno, ali o vocu nigde ni pomena...
Za one koji je ne prepoznaju po ovom nazivu - radi se o dijeti bez ugljenih hidrata...
Buduci da mogu bez slatkisa i grickalica, ali bez jabuka i, nowadays, pomorandzi mi nema zivota, zanima me da li neko na forumu zna nesto o ovome...
Ako je neko ranije bio na Atkinsonovoj, mogao bi da prenese utiske...
Hvala !
:rostilj: :mesi: :udriglavu:

moj savet ti je da ne držiš nikakvu dijetu bez dogovora sa nutricionistom

Cim je bez UH znaci da nema ni voca, voce sadrzi vise UH nego vecina povrca.
Ako ja to dijeta o kojoj sam citala bas davno, onda valjda na odredjeno vreme povecavas kolicinu UH u ishrani, sve dok ne stignes do kriticne granice (one granice do koje ce pankreas normalno da se ponasa, pri unosenju UH i nece luciti vecu kolicinu insulina nego sto je potrebno). Od te granice je sve dalje individualno.
A aktiviras i neke druge procese koji gase centar za glad u mozgu.
Nisam probala, ne znam kako deluje na organizam iz sopstvenog iskustva.

Ja je drzim vec mesec dana s tim da jedem jabuke i pomorandze (po 1 dnevno) sto nije po pravilu. Rezultat je 9kg manje z:mrgreen:
Vise posataka imas na www.atkins.com

Ja je drzim vec mesec dana s tim da jedem jabuke i pomorandze (po 1 dnevno) sto nije po pravilu. Rezultat je 9kg manje z:mrgreen:
Vise posataka imas na www.atkins.com

Ne mogu, jedem balansirano i raznovrsno vec godinama.z:)

edit na kraju krajeva glavni razlog sto sma ja licno protivnik takvih dijeta je taj sto ti ili bilo ko drugi se nece tako hraniti ceo zivot, a sta je sa mozgom (mislima)? Sutra cim prestanes da drzis dijetu, ponovo ces poceti da jedes sve sto si jeo i do dijete. Najbitnije stavr u celoj dijeti je da ti odredjeni nacin ishrane postane stil zivota, a ne samo sredstvo pomocu kog ces da smrsas. Slicno kao i ubacivanje balona u zeludac, a sta posle?

Poslednja izmena:

Back