Dragi forumasi,
nisam iscitala svih 137 strana, ali od ovoga sto sam procitala, vidim da ima varijacija sa UN "dijetom". Pre vise od 10 godina sam od prijateljice dobila specijalan rezim ishrane koji regulise metabolizam i sve procese razgradnje materija u organizmu, vitamine, minerale i masti. To je ta tzv UN dijeta. Dakle, to uopste nije dijeta dragi forumasi, to je nacin ishrane koji regilise rad creva i samim tim i metabolizam. Poenta u odvajanju tri osnovne grupe namirnica, proteini, ugljeni hidrati i skrob, jeste da olaksamo organizmu razgradnju unete hrane. Kada se zajedno unese bilo koja kombinacija ove tri namirnice, crevima je otezano varenje i samim tim se poremeti razgranja materija u organizmu.
Pre tih 10-tak godina imala oko 12 kg viska, drzala sam razne dijete sa izgladnjivanjem, na kratak rok, pila razne tablete za mrsavljenje, cajeve i ostale gluposti do te mere da sam totalno poremetila metabolizam, a nisam ni grama skinula. Postala sam ovisnik cajeva za probavu i mrsavljenje i sreva mi nisu radila bez toga uopste. Kada sam pocela sa UN rezimom , vise volim tako da ga zovem, moj zivot se promenuo u potpunosti. Pocetak je bio malo tezak jer sam imala problema sa dijarejom koja je trajala neka 2-3 dana u pocetku, ali posle toga, kada se organizam bukvalno procistio, sve je vrtoglavo krenulo ka boljem. Za mesec dana rezima skinula sam 10 kg
masnoce sa sebe, ne misicne mase, a nisam se nesto ubijala od vezbanja. To mi je bilo dovoljno. Nastavila sam samo tehniku voca ujutro na prazan stomak, 2 sata pre dorucka, sve sam normalno jela, kombinovala sve i svasta i imala liniju za 10-tku. Pre par godina sam lagano izbacila jutarnje voce i za to vreme nabacila ponovo 10 kg. Metabolizam mi se usporio, jela sam pljeskavice i burek za dorucak, pogacice sa cvarcima i svakakve divne djakonije i eto belaja.
Danas mi je 4-ti dan, VOCNO-POVRCNI, osecam se kao preporodjena jer je prosao mini period meke stolice, stomak mi je zalepljen za kicmu, ali nisam gladna, niti gladujem. Jeste da imam veknicu na stomaku i svuda od struka na dole, ali to je taj divni pocetak.
Niti onda, ni sada se strogo ne pridrzavam rezima ishrane, pogotovo u pocetku, a razlog je jednostavan, ovo nije mucenje organizma. Na primer, pijem samo jednu kafu dnevno, ujutro, Nes sa dve kasikice secera i puno mleka. Toga se necu odreci, a i ne moram. Dalje, u 11 uvece cu komotno pojesti neko voce ili bareno povrce ako sam bas gladna. Kada je skrobni dan, desice mi se da pojedem malu kesicu cipsa od 50gr i nikom nista. Moja zelja zadovoljena, a nikakva steta nije nacinjena.

Najbolje od svega sto ovaj rezim topi naslage suvisne masti u organizmu jer creva imaju dovoljno vremena i snage da se time bave, odnosno da izbacuju nepotrebne materije iz organizma. Pijem puno cajeva bez secera jer tako volim, dosta obicne vode, ponekad kiselu vodu, sokove vestacke nikako, to nicemu ne sluzi koliko god pisalo na pakovanju da je 100% prirodan.
Ovaj nacin ishrane se drzi minimum 30 dana da bi se organizam oporavio, ali NIKADA nemojte prestajati da jedete SVEZE voce ujutro na prazan stomak dva sata pre dorucka.
Verzija UN rezima koju sam ja dobila pre skoro 15 godina je sledeca:
DORUCAK: iskljucivo voce, bilo koje, izuzev banana koje idu samo na skrobni dan, mozete jesti voce celo pre podne, naravno ne 2 kile, vec nekoliko vocki ili ujutro nekoliko vocki, moze sve da se kombinuje sem banana. Jabuke, narandze i grejpfrut posebno preporucljivo.
PROTEINSKI DAN:
Rucak: piletina, junetina, teletina, curetina, riba ili jaja, bareno ili przeno na malo ulja, najbolje maslinovog, normalna porcija sa puno povrca svezeg ili barenog, sargarepa, kupus, karfiol, salata, paradajz, krastavci, paprika, patlidzan, sve sem graska, krompira, pasulja, sociva ili pirindza. Moze i tanjir lagane supice bez testa.
Vecera: isto to ili parce sira i jogurt.
SKROBNI DAN:
Rucak: bareni grasak, pasulj, pirinac ili socivo sa sargarepicom ili bilo kojim pomenutim povrcem u proteinskom danu sa malo ulja. Krompir mozete jesti sa crnim lukom i marinadom kao krompir salatu.
Vecera: isto kao rucak.
UGLJENI HIDRATI:
Rucak: testenine sa povrcem sa malo ulja, pomenutim u proteinskom danu, sendvic kifla sa sezonskom salatom ili pizza vegetarijana bez sira.
Vecera: dva kolaca, malo keksa ili bilo koji slatkisi u umerenoj kolicini, obavezno stangla cokolade za kuvanje.
VOCNO-POVRCNI DAN:
Rucak i vecera: sveze voce, moze i kompot, bareno ili sveze povrce pomenuto u proteinskom danu, malo kostunjavog voca moze da se gricka u toku dana. Znaci, ne dva-tri, nego sacica, recimo kesica kikirikija, oraha, badema ili indijskih oraha.
Redosled skrobnog dana i ugljenih hidrata mozete zamenuti u zavisnosti sta vam se jede. Puno tecnosti bez secera, vode ili cajeva, nikako gazirani ili negazirani sokovi. Mozete popiti cedevitu ako vam se bas pije sok. Lagane aerobne vezbe se preporucuju ili setnja 30 minuta dnevno, ne morate se rasturati sa vezbama.
To je moja verzija, danas mi je 4. dan, 2 kg manje i osecam se kao milion dolara.