olfactive secanja :)

• Začetnik teme Začetnik teme hanibaI77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Miris trave posle kratkog,jakog letnjeg pljuska koji me podseća na detinjstvo...
Miris jedne moje lopte koju sam obožavala...
Miris jednog pisma koje mi je poslala drugarica iz detinjstva u četvtom razredu (još miriše,našla sam ga skoro preturajući po nekim mojim fijokama sa takvim stvarčicama)
Miris moje papige za kojom smo brat i ja isplakali okean suza kad nam je uginula..
Miris mamine fijoke sa čistim kuhinjskim krpama i njene sveske sa receptima..
Miris vitrine sa knjigama koju sam obožavala da otvaram kad sam bila klinka...
Miris moje kose kad sam se u jesen i zimu vraćala iz druge smene iz škole...
Miris mamine crvene bluze koju sam obožavala da ukradem i odem u školu sa njom (to je provalila tek kad je videla jednu školsku sliku jer se zadesilo da baš taj dan bude slikanje)...
Miris moje ¨Kraljevice¨ ( park-šume ) ...i miris pruge koja je morala da se pređe da bi se stiglo do nje..

Jeste Tosca
Vaki je bio
to23.JPG

Jaoooooo, moja mama je pre 100 godina dobila na poklon Toscu (valjda od ucenika). Eno je jos u kupatilu - virgo intacta. Imamo masu groznih mirisa, zapatila je i jednu Shanidu, uhvatila se paucina na nju. Prvi parfem bio mi je Charlie, onda Miss Dior
Secam se i Coppertona na plazi...Uvek me mirisi podsecaju na lepe trenutke. Naravno, miris cempresa i borova budi secanje na Dalmaciju. Nikad to nisam osetila u Montenegru...

A meni se desilo nesto skroz cudno: bila sam u nekoj firmi, i prodjem kroz njihovu recepciju, a tamo mirise kao stan mojih bake i deke! Neverovatno, uopste ne znam kako je to moguce, jer na recepciji nema nicega... ne znam sta bi moglo tako da mirise... a bas sam se najezila, jer su i baka i deka vec davno umrli, i tog stana i mirisa uopste vise nigde nema... sad cu da visim na toj recepciji svaki put kada mi nedostaje baka :)

kakvi predivni opisi detinjstva, i ja sam uzivala dok sam citala vase postove....

meni su ostala u secanju letovanja u Hrvatskoj, ona savrsena kombinacija mirisa borovih suma i mora i zvuk cvrcaka...to mi bas nedostaje...nigde vise nisam osetila taj miris...

i ja obozavam miris sela, provodila sam svako leto tamo sa sestrom, i secam se bakinih krofnica sa domacim dzemom kojima nas je budila...a tek miris sumskih jagoda, koje smo brali, savrsenstvo....volim i miris kuvane rakije koju inace ne podnosim da pijem, ali me podseti na dedu...
volim da zagnjurim nos i u pavlovicku, to me isto podseca na detinjstvo....cimet i vanila na mamu, zato volim Obsession iako je vecini iritantan...

ali me isto tako miris vrati u detinjstvo kad udjem u neku zdravstvenu ustanovu, odmah vidim sebe kao klinku koju keva juri po hodnicima Doma zdravlja jer bezim od igle kao sumanuta....to su bile zestoke borbe....:)

.. :D ..lepa tema..divni postovi..pomislim ponekad da ima necheg ljudskog u forumashima... :lol:

..nikada necu zaboraviti miris koznjaka koji je mm nosio prvih puta kad smo izlazili..
..i danas,15 godina kasnije, kada mm zove, osetim ga u trenutku kad zazvoni telefon..

..i miris tek ispeglanih pelena..
..odmah imam 5 godina ponovo..i trepcem na malo chudo u kolevci, koje se zove moja seka..

deciji sampon Kosili....:heart: plavi i roze. kad ga danas vidim negde,samo se zamislim pored rafa.......vraca neka bezbrizna secanja.

Miris trave na Tasmajdanu,miris jeseni kad sam sa dekom skupljala kestenove na Dorcolu...:(

miris Bohora koji mi je baka stavljala na odecu...:( ambalaza se promenila,a ni miris vise onaj

miris stare predratne zgrade u kojoj je moja druga baka zivela ...u jednoj ulici uz Bulevar.....dusa me zaboli kad se zadesim kod te zgrade.:(

Poslednja izmena:
Сад ћете се смејати, али данас сам била код мојих, правили смо роштиљ у дворишту...мало сам чупкала баштицу...
Они имају џукца, авлијанера, и увек волим, кад се играм и мазим с њим, да га мало њушкам по глави. Мирише онако кереће, подсећа ме на моју чупаву Фифику са којом сам провела детињство Умеленце, и на мог Брунета...:D

Сад ћете се смејати, али данас сам била код мојих, правили смо роштиљ у дворишту...мало сам чупкала баштицу...
Они имају џукца, авлијанера, и увек волим, кад се играм и мазим с њим, да га мало њушкам по глави. Мирише онако кереће, подсећа ме на моју чупаву Фифику са којом сам провела детињство Умеленце, и на мог Брунета...:D

sto bi se smijali pa i ja sam i juce i danas bio na rostilju sad necu jesti nista 2 dana yebote sav gorim odo da uradim jedno hiljadu sklekova da potroshim ovo chudo a poslije odo kod dobrile da joj ebem kevu :)))))

inace mene mirisi vezuju za droge i auta. miris ciklame me vezuje za najbolji spid na blkanu sto se pravio u zenici tamo kod mudzahedina.. isho sam par puta tamo znaci zadnju put idemo taksijem po robu vozi nas buraz koji je ludak bio na ratishtu, ranjavan shvashta nesto i josh jedan drug. i izadje drug na minut da pokupi to kad ja skonto pored tabla sa udruzenjen invalida a ispred par mudzosa orginal sa bradom. mi im odma bili nesto sumnjivi vide neki ludaci pichi beeogradski sindikat :)))) a ja ludak rece glasno alooo burraaaaz divi ovih sto si im napravio udruzenje :))))) i krenushe oni odma na nas al sva sreca uleti ovaj lik sto smo ga chekali pa smo pobjegli znaci da smo ostali josh 2 sekunde eto agonije nebi nas nikad pronashli :)))

Parfeme i ne pamtim toliko:lol:
Znam da sam krisom potkradala mamu,kada nije tu ili kada me ne vidi mirisala kosu nekim njenim parfemima i onda se osecala toliko vaznom,toliko odraslom,da to ne mogu opisati:per:
Ali...mirisi koji me podsecaju....spominjala sam na nekoj temi...Volim miris dima iz odzaka...podseca me na moj stari kraj...na toplinu doma i prohladne zimske i jesenje veceri...Kada dodjes kuci,lice ti rumeno od hladnog vetra i uzivas u toploti,pijuckajuci caj ili kafu.
Miris kise obozavam...Podseca me na jednu moju veliku ljubav i na jedan daleki grad u kom smo proveli neko lepo vreme:think:
Volim miris duvana,alkohola,ponekad pomesanog sa gandzom..to nije miris,to je smrad...ali mi budi secanja na svirke i zezanje:mrgreen:
volim blagi miris vlage ili prasine...seca me takodje na mladost,mracne garaze gde smo vezbali.
:heart:

secate li se vaseg prvog parfema?e pitam se koj moj vam persiram kad smo posle na "ti" :? koji su mirisi koji vas vracaju u detinjstvo ili ranu mladost?sta se osecalo iz bakine kuhinje?a?
ja se secam onih dezodoransa impuls to mi je bilo pristupacno u vreme osnovne i srednje a prvi parfem je bio "charlie" (bljaks)
inace...tata je koristio pino silvestre oduvek i taj miris me podseca na trag koji je ostavljao kad izadje iz kupatila posle brijanja...kupila sam dve mini bocice pre koji mesec i krijem ih u svom ormaru kad se uzelim njega odem da udisem:( secam se da sam posle njegove smrti odlazila da zagnjurim glavu u njegov deo ormara i osetim se sigurnije...
mama je koristila neke mosusne mirise ne znam tacno koje ali znam da su delovali jako zavodljivo...
e sad:kad odem kod tetke miris sitno seckanje DOMACE slanine sa jajima mmhhmm vise nikad nisam osetila tako dobar miris slanine,uglavnom su nekako vestacke...
i miris jagoda...to volim
seticu se jos
a sad je na tebe red;)

Nesto kao miris piškota ... ili tako nekog slatkog keksa .... to mi je miris iz najranijeg detinjstva koga osećam i dan danas. Kad ga osetim, potpuno se raznežim.

Miris iz starog prababinog drvenog sanduka u kome su stajala platna koja je ona tkala kad je bila devojka
Miris kolonjske vode mog oca u ulazu zgrade - uvek sam znala da li je stigao kuci, taj miris bi onako ostao da "visi" u vazduhu
Lak za kosu koji je moja mama obilato prskala na svoju svezu frizuru
Miris secera u prahu na salcicima za pekmezom od kajsija
Miris nedelje popodne - peglanja sveze opranog vesa uz zvuk fudbalske utakmice
Magie Noir i Chanel 5 moje mame
Miris sendvica za put
Miris kuce za slavu dok je moja nana bila ziva i onog buketa suvog bosiljka uvezanog crvenom satenskom trakom kojim je popa prskao svetu vodicu
Miris borove sume oko kuce u kojoj je rodjen moj otac

Idi bre...sad sam se raznezila, pocecu da placem...

Miris limuna...Svaki put kad bih posegnula za casom da sipam vodu,baka bi vadila limun da mi napravi limunadu...:( toliko su mi jaka ova secanja i toliko mi znace,a opet me strasno bole...:( Volela bih da samo jos jednom osetim miris limuna u tom stanu kraj Bulevara.

I miris jedne Aurine kreme koju sam koristila kad sam bila sa jednim deckom...Nisam je dugo koristila,i pre neki dan je kupih,i setih se nekih stvari....:(

Jao, super tema. Mene mirisi i pesme uvek vrate u neki period, neko vreme, npr. ako parfem neki dugo nisam osetila, kada ga pomirisem, setim se mora zato sto sam ga tada koristila, ili se setim nekoga ili nekog dogadjaja. Neverovatno, ali ja se secam parfema koji je koristila moja uciteljica kada sam krenula u skolu. Ne znam koji je to parfem, ali uvek kada ga na nekome osetim, ja se setim detinjstva, i dodjem u iskusenje da osobu na kojoj sam parfem u prolazu osetila pitam koji je zapravo to parfem, koji je ostavio tako snazan utisak na mene.

Večeras, u sumrak, doneo je vetar miris sveže pokošene trave...
Sedela sam napolju, taj miris me je vratio nekih petnaestak godina unazad,
u jedno (za mene) lepo i bezbrižno vreme...

I učinio je da se lepo osećam sada...

Back