olfactive secanja :)

• Začetnik teme Začetnik teme hanibaI77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prvi dezodoransi kojih se secam,jer sam ih uvek imala vishe,bio je chitav serijal "Fa"..od breskve (taj mirishe kao da su vas okupali u pekmezu),plavi (morski,mrzim te mirise),beli (klasichan) ..i josh neke boje,ne secam se..i moj omiljeni,zeleni od kivija.Njega sam kupovala godinama. Impuls sam imala od zelene jabuke i od vanile.
Prvi parfem sam dobila od dechka,neka "Cobra" je bila..imam bochicu josh uvek. U pochetku sam ga stavljala samo zbog njega,ali mi se vremenom dopao. :)
Prvi parfem koji sam sama pozhelela,bio je D&G light blue (kakav shablon :roll: ) :lol:
Mama mi je mirisala na Salvador Dali,neke usne..crne..koliko se secam... ugl.,nije mi bio nishta posebno jer se nashi ukusi (i mirisi) mnogo razlikuju,pa i dan danas.
Na tatu me podseca zeleni Brut. I neki stari parfem koji ne znam kako se zove. Ali ga po nekad i sad osetim u kupatilu.
Volim da osetim miris bechkih shnicli kad ih mama sprema,svezhe crvene paprike (ne ljute,nego one zdepaste :lol: ),volim miris belog chaja na koji mi mirishe soba... u detinjstvu sam volela , podsetile ste me, miris papirica koje sam skupljala... nekog drugog posebnog mirisa se ne secam..mozhda miris nasheg sela u prolece....
Setim se ponekad mirisa Egipta... ne mora,vec onako,kao da osetim miris vazduha u Kairu... Jednom sam osetila miris u nekoj parfimeriji koji me je podsetio na Rogoznicu,gde sam kao mala letovala sa roditeljima.
A svaki parfem koji sad imam,pa chak i svi ti stari dezodoransi koje chuvam poluprazne,podseti me na neki period u mom zhivotu,neki chak i na konkretan dogadjaj.

Kao mladja sam volela Niveine dezeoranse, ali secam se da sam prvi parfem kupila Blue Jeans (Versace) to je inace muski parfem ali meni se basbas svideo i morala sam da ga imam. A cudno je to kako me svi parfemi koje sam imala podseca na neki period svog zivota....

Miris jeseni,i smoga......podeseca me na moj kraj i moje detinjstvo.Taj miris benzina nekom cak i smeta,ali mene podseti na neke davne godine kad smo harali vozdovackim ulicama,bili naivna deca,jurili se,igrali,zaljubljivali,svadjali....i jednog dana odrasli i sve zaboravili.Miris lipa,podeseca me takodje na prolece,na detinjstvo.Na baku me podseca miris svezeg testa.Prvi parfem.......ne secam se.Znam da sam od mame krala neki christan dior........ali ne znam vise koji.
'muski armani me podseca na mog najboljeg druga.I dan danas cuvam njegov gornji deo trenerke koji je zadrzao malo tog mirisa.Pomirisem ga,setim se svega,malo pobegnem u proslost.I po ko zna koji put se setim,da vise nikad necu osetiti taj miris kad dodjem kuci i da keva nece reci:trazio te sale.
Miris precenih paprika me asocira na dom i sigurnost.
Mnogo mirisa me asocira na mog bives muza.Recimo miris jorgovana,basta njegove keve je puna tog cveca.Miris vocnog caja......voleo je da ga pije pred spavanje.Miris njegovog omiljenog parfema.......Miris voska me podseca na tugu,na neke tuzne trenutke,sahrane.Kad god osetim miris tamjana i voska,bilo gde da se nalazim ja se rastuzim.
Miris vlage....budi mi neka ruzna secanja na ruzan period mog zivota............
Mirisi su mi veoma vazni u zivotu.Cim osetim neki miris koji me asocira na nesto,recimo na neku osobu ili bitan dogadjaj,meni se odmah da slika pojavi pred ocima.Setim se svega,svakog detalja u vezi sa tom osobom ili tim dogadjajem.I volim da ih udisem.....neki me rastuze,neki me ponesu,daleko u neka davna vremena kod nekih ljudi koje sam mnogo volela.Za tren mi se ucini kao da su isti kraj mene.

pajamaca:
a jel se neko seća onog mirisa za devojčice: my melody?
bila plava i roze varijanta?

Јао, ''Мај мелоди''! :D
Још увек чувам розу бочицу, иако је празна већ ....упс - деценијама! :-?
...Ал још увек се осети мирис....:)

Lepa tema...
Ja sam koristila 'Cool Wather Women' i danas mi je super...
Sad koristim Pako Raban,ono jaje...i neki 'Donna',valjda,starinska boca,nije original ali meni prija...
A mirisi detinjstva?Sta znam,pokosena trava u obdanistu,miris koza u dedinoj radionici,novih slikovnica,mamine kreme sa kamilicom,calovog aftersejva i bratovih prvih parfema koji su bili...bljak :lol: Da,i ono nesto u vazduhu,u naselju,kad krene leto...

Ja ne smem čak ni reč da napišem na temu,jer bi se pretvorilo u kilometarski post..Meni su mirisi nešto najvažnije,neodvojivi deo života i svaki miris ima svoju posebnu priču i svoje lice...I bude mi uglavnom tugu.. setu..miris mamine Deline kreme za lice i miris njenog ormarića kad ga otvorim... i miris njene marame koju je stavljala zimi oko vrata i koju sam umotala u kesu da bi se što duže zadržao njen miris,jer nje više nema...

Ja se secam samo mirisa jednog cveca, mislim da je svetlo zelene, skoro plavkasto sivkasto fluoroscentne boje, i to ide gusto kao lozica preko betona ili kamena, cvetovi su retki, a listovi su uski i dugacki i zavrsavaju se siljasto. Ali ne znam da li je 100% taj miris bio od toe lozice, mirisa se secam odlicno, i ja sam mislila da je to od te lozice, a mozda nije, jer je u tom tada mom dvoristu bilo mnogo cveca.

Jaaaaoooooo ubiste me!
Od rođenja do svoje 7. godine, dok nije počeo jebeni rat, letovali smo u Trpnju u Hrvatskoj... I to u kampu koji je držao moj stric... Znači šatori, bar 5 najmilijih porodica i miiiriiiissss... I dan danas mi je taj miris ustvari asocijacija na more i ni jedno more više ne miriše tako... Poenta je da su šatori bili u maslinjaku... A ja više nikad nisam osetila tako intenzivan miris... Jednom sam u Grčkoj osetila samo neki nagoveštaj...
Sećam se i bakinih puslica i to onaj miris limuna i belanceta dok ga ručno muti....
Al sam se sad smorila...............:(

blpd_girl:
prvi dezodorans kojeg se sećam je Helen Hanter (ne znam kako se piše) - koristila ga je moja mama i bio mi je predivan. Zapravo, jednog dana kad sam ga videla i pomirisala, nekako sam se razočarala shvativši da je to miris dezodoransa a ne miris moje mame...

moj prvi dezodorans je bio Impuls i imala sam beli i crni.

prvi parfem Jill Sanders (ako se tako piše)

miris koji volim? hm.... ima ih puno, recimo: miris svežeg paradajza, miris luka kad se zapeca na ringli pre stavljanja u supu ( miriše na dom ), miris novih knjiga, Chanel 5 (miriše na mamu), Žiletova kozmetika za muškarce (miriše na tatu), miris vazduha pred zimu, miris šume, miris mora, miris čaja od kamilice,...

najdraži miris - onaj koji osetim kada zagrlim dragog i uronim glavu u njegov vrat - miriše na ljubav, na sigurnost, na mir, na strast, na spokoj,...

Da li je bocica tog Helen Huntera jajasta sa braon poklopcem..? Jer ako je, onda smo imali tj. imamo ista secanja...A sve mi se cini da se bas tako zvao...i dala bih ne znam sta da mogu ponovo da ga pomirisem...i moja mama ga je imala.
Impuls...takodje...ali ovaj parfem, bio je zaista nesto posebno...

ah...i da dodam...sad sam se setila...
postojao je jedan parfem koji je bio u bocici koja je ustvari bila jedan od patuljaka ( Snezana i sedam patuljaka)....i to bih jako jako jakooooo volela da imam ponovo...

p.s. uh...i mirisljave gumice

Kako lepa tema... i kako tuzna.
Secam se... moja sestra je koristila Just Musk, i Avril Sagar (kako god se pise), na koji dadoh svu svoju ustedjevinu... Mislim da je to bio najlepsi poklon koji sam ikad ikome kupila, jer ga je ona tako zelela, i jer sam ja, sa svojih 8 godina, skupljala pare jako, jako dugo. Sve njene stvari su mirisale na Avril, i ja sam obozavala da njuskam po njima, cekajuci da ona dodje kuci za vikend...
Moj prvi dezodorans je bio Impuls, crveni. Jako sam volela taj miris, a moj prvi decko ga je voleo i vise od mene, sigurna sam da ga se i on seca jos i danas. ;-)
Uvek kada razmisljam o domu i detinjstvu, setim se mirisa cistog vesa, mirisa paradajza zasadjenog u basti, kroz koji se suljam da vidim da li se nesto crveni. Pokoseno seno, jorgovan, crvene ruze, miris jeseni, oh, kako boli miris jeseni...
Miris pekmeza od sljiva, palacinke za dorucak, koliko puta je mama ustala da me doceka sa njima...
Miris vetra, miris bagrenja... I ruku moga tate. :cry:

Hani, bestijo jedna nostalgicna...

olfactive secanja ne moraju da bud tuzna;)
mene miris lipa podseca na jedno slatko cekanje da se vrati iz amerike : ))
a miris bosiljka,svezeg izmlevenog paradajza na leta u italiji mmmhhmm izasao u meku novi sendvic sicilijanac pa eto : ))

A miris Coppertona kad se neko maze na plazi pa te onako miris "zapljusne"? Ali bas Copperton....
Iz osamdesetih.... Ah.

Аааах...(Још увек чувам празну бочицу копертона из 86. и понекад њушнем...још није сасвим изгубила мирис...)

postojao je jedan parfem koji je bio u bocici koja je ustvari bila jedan od patuljaka ( Snezana i sedam patuljaka)....i to bih jako jako jakooooo volela da imam ponovo
Била сам 5. разред кад је једна старија другарица добила за рођендан тај парфем у патуљку... Тако сам јој завидела, чекала да и ја мало порастем па да имам своје сопствене парфеме...
И стварно, догодине, случајно ми неко потрефи надања и поклони ми неког од патуљака... Мирис је био сладуњав, данас га не бих користила...али тада сам се осећала тако велико и важно... То је био мој први, лично мој парфем и стављала сам га само за специјалне прилике...

I sjecate se kad su se nosile beretke????
beret12390.jpg

I ja sam ovakvu crvenu imala....i jos mi je mama skratla siske pa sam bila prava francuskinja (nekako mi to bilo cool u ono doba)

Hellen:
Аааах...(Још увек чувам празну бочицу копертона из 86. и понекад њушнем...још није сасвим изгубила мирис...)

Jaoj, gde zivis da dodjem da iznjuskam Koperton! Toliko je bio savrsen taj miris i ne znam zasto danas na plazi iako su mirisi "protivsuncanih" krema to sto volim ali nikad mi nista nije kao onomad Coppertone i Nivea.... Ah....

Uf, nesto sam zapetljala ovu recenicu...

i ja sam se sva rasplakala..
i setila se mame i njenih pidzama koje su mirisale na razne kreme, uglavnom neke helena rubenstein i njenog chanela no.5 i rome... i plave nivee kojom je mazala ruke koje su uvek bile tako mekane. i kreme od bademovog ulja kojom je meni i sestri zimi mazala obraze..
mirisa smoga nocu zimi koji me vraca u moj grad.. i mirisa mamine kuhinje koja je uvek mirisala na testa... miris svezeg testa.. pekarske kifle, krofne.. i sestra i ja kako ih radosno jedemo.. vrela, iz rerne tek izvadjena gibanica koja se pusi, miris svezih malina
miris nasih zivotinja koje smo stalno vukle sa sobom.. miris maminog cveca s proleca i miris nasih bagremova u dvoristu..
moj prvi parfem bio je anais ali ta secanja su tako bleda u poredjenju sa pekarskim kiflama moje mame!
i miris tek napravljenog drvenog namestaja... miris tepiha posle pranja, miris zaprske - opet mamina kujna - i neka krema od lavande kojom je sestru i mene mama mazala na moru..
na tatu me podseca miris novog papira, stalno je bio okruzen njime..
a "miris" koji me podseti na prve dane provedene sa mojim muzem je "miris" nekog ludila u vazduhu, zabave, brzine.. ni sama ne znam kako to da objasnim...

Back