olfactive secanja :)

• Začetnik teme Začetnik teme hanibaI77
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
moja mama je koristila dezodorans rexona, crvena, sećam se da su njene stvari mirisale na rexonu, obožavala sam da njuškam njene stvari kad ona ode na posao, kao da se sto godina nećemo videti, a ne samo osam sati :D Njeni parfemi: mošus i nuit de orchidea, kad je ona dobila ovaj parfem i ja sam dobila moju prvu milka čokoladu :razz: , to se tad kupovalo u duty free shop.
a moji prvi parfemi: lou lou blue, kukala sam da ga dobijem, a na meni je baš bljak mirisao :? sledećim parfemom sam bila oduševljena - ck one u onom kartonskom pakovanju 8-)

Tema je medena.
Zagnjurim dosta cesto u svoja secanja, pricam dragom svoje dogodovstine iz detinjstva... kako je to bilo davnoooo...
E i ja sam jedna od klinki ciji su prvi parfemcici bili It (nosila sam ga kao privezak na dugackoj koznoj traci oko vrata), ili je to ipak bio Tramp (nisam sigurna sada), pa Carli...
A svoj prvi pravi parfem da tako kazem, dobila sam od ujne Peruanke... bio je to zeleni Poison, samo imala sam tada zbilja veoma malo godina za takav parfem (14), ali eto ona mi ga je poklonila - cisto da mi napravi gust... Nikada joj nisam priznala da mi se nije dopao.
Secam se prvih pravih farmerki koje sam 'nasledila' od svoje tetke koja je tada studirala medicinu... i bila olicenje prave devojke... htela sam da budem kao ona.
Stanovali smo u maloj kucici na Zvezdari sa tetkom koja nas je cuvala (mene i sestru) dok su mama i tata radili... Imala sam drugaricu koja je obozavala da dodje kod mene... uvek mi je govorila da nasa kuhinja mirise na nesto posebno sto joj se mnogo svidjalo...
Secam se mirisa toplog mleka... drobili smo hleb u mleko i to nam je bila vecera one nedelje kada je mama radila u poslepodnevnoj smeni... secam se mirisa lubenica... jeli smo ih 'iza supe', gde nam je bila basta... drveni sto i dve klupe, a iznad, nasa sljiva...
Daaaa... i moja mama je koristila Niveu i za lice i za ruke i ja je imam, sta da vam kazem.
A mama je jednostavno mirisala na - mamu... nije nikada koristila parfeme, ima veoma osetljivu kozu (najnezniju na svetu) i cim 'nesto' stavi na nju, dobije crvenilo...
Tema me je pogodila kao grom, dugo ih nisam videla sve... a u svakoj vasoj prici ima i parce moje...

Ah,kad se setim .......Just musk i Balestra kupala sam se u njima i preterivala kao i svaki tinejdzer.
Miris reke na uscu gde sam plakala kad me je ostavio prvi decko i otisao sa mojom najboljom drugaricom!!!
A tek vanilice ,secate se onog neznog mirisa grancli koji se siri iz bakine kuhinje i mekoce njenog punackog krila.....
Prava tema za cmoljavu hormonalno neizbalansiranu zenu smrc....

kad sam bila mala (jos nisam posla u skolu) svako jutro sam mislila da tata krisom od nas jede zvake...i trazila mu non stopda i nama da.

a on je samo covek prao zube.

dakle,,prva olfaktivna secanja je miris tatinih ustiju ujutru

pojedini mirisi me vezu za pojedine periode zivota tako jako da me asocijacije u trenu vrate tamo.

Jeli ono i Marcel Prust pisao o mirisu i okusu kolacica koji su mu budili secanje na neka davna,lepa vremena i mesto?Ja volim miris drveta i pucketanje vatre u sporetu,zvuk poklopca koji poskakuje na serpi,miris kiselog kupusa sa susenim mesom dok se krcka,pistanje i miris krompirovih polica i rerne.Ma dodje mi da smesta otputujem u zavicaj.Pastorala...

Mene mirisi vracaju u proslost, definitivno. Osecaji i zvukovi takodje.
Obozavam miris pokosenog sena ili trave, to me vrati u detinjstvo. Volim i miris -smrad :? (meni ne smrdi) sela, podseti me takodje na detinjstvo i vikende i raspuste koje smo provodili kod bake i dede. Miris svezeg zimskog jutra, borova i jela, zvuk suvog lisca koje susti i kroz koje sam volela da idem (i dan danas volim iako to nigde nema :-( ), miris/osecaj februara kada se topi sneg, miris odredjenog cveca itd. sve me to podseti na detinjstvo.
Miris domaceg mleka, bele kafe, krofni i ustipaka, pecenog pekmeza, domaceg sira - moja baka, najbolja na svetu. :)
Kolaci, parfem Laura, palacinci - moja mama jedina. :)
Miris ulica posle letnje kise me podseca na Srbiju. :)
Neki odredjeni parfemi me podsecaju na neko leto, osobu itd.
Miris koze me podseca na Makarsku, uvek ali uvek se setim one pijace u gradu gde su se prodavali kozni kaisevi. :-)
Mama mi je nedavno postom poslala nesto malo letnje garderobe i kada sam otvorila paketic mirisao je na kucu. Nisam nista htela da perem i ponekada pomirisem, hocu mojoj kucici. :-(
Uhhhh Hani kakva tema, ja sam se sada rastuzila. :(

Queen_:
ja nešto ne vežem mirise za sećanja, ali naravno da se sećam mog omiljenog maminog parfema Šok i Impuls dezodoransa sa mirisom vanile (fuuuuuuj).
Moj prvi parferm je bio Nina Riči. I sada bih ga nosila da se proizvodi.:-D

Koji parfem od Nine Rici, ima ih gomila. Ako je to onaj koji se zove samo "Nina" - taj se proizvodi. Ja ga koristim i dan - danas, iako ga tesko pronalazim. Prvi put sam ga imala sa 15 godina i od tada je jedan od retkih stalnih parfema koji imam.

Подсетисте ме и на Макарску...и на ''Џаст маск'' и ''Џаст џасмин''..и на мирис упаљеног смедервца на чијој плотни се пеку прженице (код бабе).....

Па мирис (смрад) моје вољене реке у лето док крекећу жабе као хор бечких дечака......

А да не кажем тек и да је сваки мушкарац са којим сам била морао прво да ме освоји својим мирисом! Јако ми много значи када неко има пријатан телесни мирис...никад нисам могла да будем са неким чији ми мирис не прија, ма како наспрејисан био....

Мушкарци које сам волела најдуже и најинтензивније најлепше су мирисали!

Liracicko:
Koji parfem od Nine Rici, ima ih gomila. Ako je to onaj koji se zove samo "Nina" - taj se proizvodi. Ja ga koristim i dan - danas, iako ga tesko pronalazim. Prvi put sam ga imala sa 15 godina i od tada je jedan od retkih stalnih parfema koji imam.

Pa onaj beli sa "izrezbarenim"golubovima, nema ime. menjao se godinama.

Gle, cuda, i ja sam imala Impuls dezodorans, secam se belog i zutog i plavog..., a imala sam i fa dezodoranse. Prvi moj parfem je bio Baby doll od YSL, i secam se da sam ga jako brzo potrosila pa je mama odlepila na mene. Ona je jedno vreme stalno koristila Trezor i taj miris me uvek podseti na nju

Prvi miris....kao sto sam mogla da vidim i kod vecine vas, i meni je bio ''Charlie'',i to je moja mama koristila da natopi kuglice od vate kad smo sestra i ja imale upalu uha,te to i nije bas najlepse secanje... :?
moji prvi tinejdzerski parfemi su bili CK one,Versace Blue Jeans i Fahrenhait,ako se secate onih sto su prodavali na tocenje u malim bocicama po ulici,za ondasnjih 5 dinara...o,Boze.... :o
kasnije se ukus(Boze hvala ti.... :-o ) malo poboljsao,te su tu bili Cool Water-Davidoff,Echo-Davidoff.etc...
zatim jedan od prvih dezodoransa bio je muski Denim plavi(ne znam zasto,ali tada sam volela muske dezodoranse...) koji mi je tata doneo iz Budimpeste...
muski dezodornas ''Brut''....miris prve ljubavi,prvog poljupca,miris jednog divnog leta....
miris tek napadalog snega...miris zime....miris izguvnih gasova( :lol: :lol: ) koji me uvek vrati u moj Beograd...
miris vazduha kad otvorim prozor u mojoj sobi(mozda to opet ima veze sa onim izduvnim gasovima :lol: )
miris odece moga strica,koja me uvek rasplace.... :-( :-(
miris kafe i mentol cigareta...(moja mama...)
parfem Issey Miyake(spremanje za odlazak na neku proslavu,moj tata...)
razni cvetni mirisi i dezodoransi(moja sestra....)
Burberry ...(moja naj,naj,naj...)
miris moje bebe,kad su je tek okupali u bolnici....
miris zapaljenog drveca koji me vraca u detinjstvo,Austriju.....
miris koze i drveta,kad se udje u dedina kola...

...............

mirisi na tocenje?:lol: da da bilo je kod karadjordjevog duda i ja sam kupila gabrijelu sabatini aaaaaaaaaaaa da se ubijem a?:lol:
a miris bebe je nestoooo mmhmmmm i danas volim kad je zagrlim(a sada je to veeeelika devocica) da zagnjurim lice u njen vrat i tu osetim onaj NJEN miris koji obozavam

moj prvi parfem je bio Colors od Benetona :)
Od drugih mirisa, iz detinjstva pamtim YSL Kouros to je bio omiljeni parfem i tati, i dedi i stricu. A mama, pa recimo Dior Dune...
I pada mi na pamet miris onog kolaca sa visnjama, zuto testo a visnjice razbacane svuda unutra i po njemu, pa gore onako potamni... njam!

Ah, neko je napomenuo da voli miris sela,
e pa ja ga obozavam! Miris sveze pokosene trave, miris sena s tavana, miris stoke!! Da, stoke! ... Jos mi je miris mog sugavog, malog kuceta urezan u culima.
Uvek kazem da samo ljudi mogu da smrde - zivotinje nikada...
Pa pre bih prespavala u stali s konjima, nego se pola sata vozila u autobusu kraj lika koji se nedelju dana nije okupao.

I volim miris kestena. Onog obicnog...divljeg. Imali smo OGROMAN kesten u dvoristu, ciji su plodovi uvek specificno mirisali dok smo ih kao deca skupljali u platnene torbe.

Gotivim miris vostanih boja...Podseca me na dane provedene u zabavistu.

i njegov miris koze, kada zagnjurim lice u predeo izmedju vrata i ramena. Iako nikad nije koristio parfeme - koza mu je predivno mirisala. Taj miris bih prepoznala medju hiljadama drugih.

ma ima toga...ko bi se svega setio.

Super tema!

Charlie i Impuls, haha :) to su takodje bili moji prvi mirisi... a skroz sam to zaboravila!
I: Pino Silvestre = deda; neki jak Zivansijev parfem= mama (i miris koleston farbe za kosu! i lak za nokte!); atrix krema za ruke= baka itd. itd.

Obozavam miris papira - udzbenika i novih knjiga -to me vraca u detinjstvo, polazak u skolu i posete knjizarama sa tatom; miris jeseni, opalo lisce i vetar, odmah neka melanholija, stim se -mucnih - odlazaka u muzicku skolu; smrad nocnog kluba ili bara, kad je noc jos mlada, al' taj smrad je tamo vec godinama - prasina, alkohol i duvan :) to je nekako sustinski deo moje licnosti; pa mirisi letnje noci... ah! dosta!

Parfemi su kao dnevnik - u svakoj vezi sam koristila drugaciji parfem, i dosta je da otvorim bocicu i pomirisem i odmah se setim tog muskarca, kako sam se osecala u to vreme (!), ma svega... bas dobra fora, u stvari...

phenomenon:
Joie de vivre ili tako nekako...

joido9.jpg
"Joie de vivre"-FENOMENALAN PARFEM! I ja sam ga koristila..Kad bih samo ponovo mogla negde da ga nadjem...

Kad osetim pepeo u vazduhu i cujem pucketanje vatre, pomsilim na babu, Isto i u ranu jesen...kad pocne hladnoca da golica nozdrve. Secam se da je mama koristila Just Musk i Tramp... ali davnoih nisam osetila, pa ne bih rekla da misrisi evociraju na nju. Supica koja kipi na sporetu i magli prozore podseca me na mamu. :)
A moj prvi dezedorans koga se secam EXSTAZY, mada i taj Impuls mi je poznat!!

Back