OHRID

• Začetnik teme Začetnik teme 45321
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
circe:
Zna li neko kako se iz Crne Gore moze stici do Ohrida..Zanima me privatni smestaj negde oko Nauma, neko totalno mirno i prijatno mestasce odn.okruzenje ?
Stvarno neznam kako ces stici iz CG ali znam da od Ohrida do sv.Nauma ima mali milion i hotela i privatnog smestaja koji se izdaju i nema sanse da nesto nenadjes. Isto ti je kao npr da ides uz Jadransku magistralu i gledas table na kojima pise sobe-zimer samo sto je ovde manja guzva [bar je tako bilo pre 20-tak dana]. Pozz

Ma jok. Ja je imam vec dve decenije i veruj mi da mi je niko nikada i nigde u Evropi nije trazio. Uvek pokazujem ovu nasu i niko me nepita za medjunarodnu. Mozda je to buva od ovih nasih da uzmu pare da bi je izdali ali jbg ja sam je uvek vadio za svaki slucaj. pozz

:D Evo,opet sam se vratila!Posle par kracih obilazaka Ohrida,sada sam ga isprobala i kao letnju destinaciju! I utisci su vrlo pozitivni!Naravno-ne moze zameniti more,ali ovako,kao dopuna letovanju,super je!A za nuzdu,moze i letovanje da bude!
Ovog puta ce se sacekati na fotografije,jer porodica je bila na tri strane,pa je meni,u "pravednoj" podeli pripao fotoaparat koji sam dobila na nekoj novogodisnjoj lutriji-sto svedoci o njegovom kvalitetu,pa se pitam hoce li fotografija uopste i biti!
Jezero je zaista lepo i citav taj kraj,priroda,Crni Drim,sv.Naum,stari grad....Ima se sta videti,a opet ne toliko da coveka stalno tera da jurca tamo-amo.pa ostavlja vremena i za blejanje po plazi...Ono sto mi se nije dopalo-ogromne guzve svuda i ne bas previse higijene(da se lepo izrazim)Detalji kasnije....

PUT:isli smo preko Velesa,a vracali se preko Tetova...oba puta su dobra,na oba ima uspona,prelepih krajolika,prvi je nesto duzi...u povratku smo videli samo nekoliko vozila sa srpskim registracijama,valjda ljudi imaju frku jer tu zive "oni"ali mi ne videsmo nista opasno tuda.Jedino mi smesno sto od Gostivara ka Skoplju svaki vas naplacuju "patarinu",taman uhvatis zalet..(iznosi 25.35.40.40 denara).
JEZERO:veliko,lepo,tako deluje pitomo(a nije)Imali smo lep pogled sa terase,zalazak sunca kao na moru.Voda je bistra,na ulasku skoro svuda sitnije kamenje,a malo dalje pesak.Hladnjikavo kad se udje,ali zagrejes se brzo...masa ljudi u vodi od 10-19h.
SV.NAUM lepa oblast kojoj treba posvetiti dan.Iz Ohrida voze brodici,a mi smo isli kolima(27km)put kroz predivne zelene predele,uspon oho-ho...Usput skrece put za nacionalni park,ali nismo tamo isli,ostaje za sledeci put.Na sv.Naumu imate parking(50 denara),a odatle krece staza ka crkvi...svuda usput plaze,ali je tu voda hladnija jer se uliva Crni Drim.Pored staze tezge sa svim i svacim(hrana,ukrasi,papuce,majice...)to mu je malo vasarski,al sta da se radi..Voznja CRNIM DRIMOM-prelepo,idu samo dva manja camca,ceka se na red,voznja je 100denara(deca ne placaju)Taj mir,cistoca vode,svo to rastinje...kao da ste u svetinji.Momak koji vozi prica o reci,o tome kako se iz Prespanskog jezera,koje je na vecoj nadm.visini voda kroz plan.masiv Galicice preliva u Ohridsko jezero.na dnu reke vidite mesta gde kao da pesak kljuca,to su ti podzemni izvori.I nista se ne dira,ako padne stablo ne pomera se itd.(ne rece sta biva ako padne covek he,he)Temperatura vode je cele godine oko 10 stepeni.I tu smo prisustvovali necemu LEPOM-jedan mladic je zamolio camdziju da stane na mestu gde je jezero najdublje.Onda je ustao,izvadio prsten i zaprosio svoju devojku!Ona je bila frapirana,vidi se da nije znala,naravno pristala je(dubina reke 3m-nema zezanja :D ),a mi smo svi bili bas dirnuti...ima jos romantike na ovom svetu
Dalje imate crkvicu sv.Petke,uz samu reku,sa izvorom svete vode.Sledece je crkva sv.Nauma.Prelepa je.okolina uredjena,paunovi setaju,pogled na jezero izuzetan...U crkvi su mosti sveca,a u redu za poklonjenje bila je ispred nas albanska porodica.
Iza samog sv.Nauma je kamp,privukla nas je lepa peskovita plaza te smo otisli da vidimo-to je kamp vojske,zatvorenog tipa,samo za makedonce...naravno,pustili su nas u obilazak,kamp je solidan,a plaza odlicna.
Inace na putu od Ohrida do sv.Nauma ima dosta plaza i plazica,u glavnom su uzane,ali pune ljudi,prolazi se i kroz mestasce Pestan,svuda se nude sobe-i ako je svuda bila strasna guzva izgleda da je smestaja bilo za biranje...

GRAD OHRID:sladak je stari deo,sve uzbrdo naredjane kuce(po malo me podsecao taj pogled na Skiathos)uske ulicice,mnogo crkava,Kaneo bozanstveno smesten,Samuilova tvrdjava...sve to treba obici,vrlooo je uzbrdo,trazi udobnu obucu...A kad se popnete na zidine Samuilove kule vidite da Ohrid bas i nije tako mali...Ali lep je ovaj stari deo i pesacka zona,a okolo...pa nista narocito.Uvece sve vrvi od turista,puno radnji sa raznoraznom robom,hrane svuda,ziva muzika na mnogo mesta(nije bilo nakaradnih narodnjaka)...bilo bi sarmantno da nije takav haos(prosli put sam bila u oktobru i sve je delovalo mnogo sladje).
STRUGA:resili smo jedan dan da obidjemo Strugu,culi da ima super plazu itd.Otisli smo(12km od Ohrida)i pre smo bili nazad nego tamo...Usput-nista posebno,sam grad bas bez veze,a plaza jeste siroka,ali okolo tezge sa nekom sacuvaj-boze muzikom,neki "kafici"sa onim kockastim stoljnjacima i drndavim stolicama...na plazi je "Drim"hotel sa bazenom oko koga je bilo tek par ljudi.Pitali smo da li mozemo da platimo ulaz,lezaljke,pice ili sta vec da malo boravimo tu(jedino kultivisano mesto)ali odgovor je bio ne,ne i ne!I tako mi nazad u Ohrid.
PLAZA SV.STEFAN:to je izgleda najsredjenija plaza,bili smo smesteni tacno preko puta nje,na 5km je od grada.Jako je dugacka,ima puno kafica,dobra ponuda hrane,ali i tu su iskvarili "ugodjaj"raznim tezgama sa svim i svacim...Ima tuseva,kabina,lezaljki i suncobrana,pedolina,banane,skutera a i jedan tobogan osrednji sa 4 spirale,za decu super,a i za nas nije bio los.
PREVOZ:Mi smo bili kolima,ali i bez njih nije problem jer stalno idu mini-busevi(ima i otvorenih)a i TAXI izgleda nije skup jer smo ih non-stop vidjali kako cirkulisu(puni)Takodje i brodici voze na razne plaze,a ima i taxi-camaca,Uvece je bio haos za parkiranje,pa po tom pitanju mozda nije lose smestiti se u gradu.

ZABAVA:ima ponude za sve uzraste...kafane,kafei,luna park-mali u gradu i veci na 1km od centra(i ja se provozah...savet damama:radjajte pametno,sa razmakom,pa uvek imate neko malo dete uz sebe da ga pratite po vrteskama,toboganima... ;) )Mi smo se oko ponoci vracali u hotel,ali u gradu je ostajala vrlo,vrlo ziva atmosfera.Mislim da mladima tamo nije dosadno uvece.
CENE:pristupacne su,mada i tamo mozete potrositi dosta para,kao i svuda.Rucak za troje 10E(meso sa prilogom,salate,piva i sok),lezaljka 1,6E suncobran 0,8E,pedolina1h-3,3E parce pice 1E celo pile 4E nes 0.8-1,5E veliki sendvic sa mesom i dodacima 1.2-2.3E(zavisi koje meso) koka-kola 0,65 veliko pivo 0,8E...u prodavnicama su cene kao i kod nas.Cigare imaju samo neke njihove,a Marlboro je 2E.Voznja u luna parku 0,6E, 3 zetona za tobogan na plazi 10 denara 1E=61 denar.

GUZVA,BEZBEDNOST,HIGIJENA,LJUBAZNOST....i ostale zamerke:
gledajuci registracije kola i slusajuci jezik stekla sam utisak da je 80%turista iz Makedonije a ostatak iz Srbije(najvise BG).Videli smo nekoliko kamp-vozila sa slovenackim tablicama,i sreli neke grupice mladih koji su pricali engleski. Higijena nigde nije jaca strana,sto ide "na glavu"turistima i domacinima podjednako.Na plazi se u onoj silnoj guzvi svasta moglo videti-bilo mi je najupecatljivije kad je zena pocela na sred plaze da biste muzu vaske!Ceste su bile scene kada ocevi od 120kg na silu guraju u vodu svoje "sincine"od 10kg dok ovi jadnici vriste...(neko je negde napisao da su Makedonke debele....jesu,ali su zgodne za svoje muzeve sa ogrooomnim stomacima)I nigde ne sretoh toliko neraspolozenih domacina...nigde niko da ti se nasmesi,uzvrati na "molim,hvala,prijatno..."cudno mi to bese,mislila sam da su dole ljubazniji....Inace mene takve stvari ne ometaju u uzivanju,ali pisem i ovo radi potpune informacije.
Inace,boravak na toj plazi je situacija sa povisenim rizikom...masa kupaca,po 50ak pedolina u vodi,a izmedju samo jure skuteri,camci...Pomisli covek da tu sigurno dezura neka medicinska ekipa...A onda je jedna TRAGEDIJA pokazala suprotno...u vodi je primeceno bezivotno telo,izvucen je...za tili cas naslo se tu nas 4-5lekara(slucajni gosti na plazi)krenula je reanimacija masazom i duvanjem,i to je trajalo,trajalo...niko se nije pojavljivao za 20ak minuta kada je stigla hitna...ovom mladicu nije bilo spasa,ali sta da se desilo nesto gde pomoci ima,ali uz brzu intervenciju?Strasno!Ovo mi je bas pomutilo boravak....tako pitomo deluje taj Ohrid,a proguta zivot za cas....
ZAKLJUCAK:Lep je Ohrid,treba svakako otici(mozda ne bas u punoj sezoni)...malo je zamerki,a mnogo vise komplimenata.Mi cemo ici ponovo...treba obici Nacionalni park,ponoviti dozivljaj na sv.Naumu,,,,ostajem duzna jos fotografije,a da li ce ih biti-videcemo! :D

E,dobra ideja za novo zanimanje-lenji me salju na putovanja,a ja izvestavam lepo,detaljno,uz fotografije,pa im dodje kao da su bili,a nista se nisu pomucili... :p Naziv zanimanja "putnik placenik"....

Bili smo u hotelu koji je bivse odmaraliste Zupe iz Ks.Odlicna je lokacija,preko puta plaze sv.Stefan.Vrlo je komotno,imas TV,frizider,bojler koji sam ukljucujes kad hoces,cak i termo-pec!Kupatilo veliko,svaki dan dve sobarice izbace djubre i pociste(doduse u stilu"macka repom")Pogled sa terase prelep.na jezero.Ispod terase put-pa kome smeta buka nije zgodno.I sve je vremesno oho-ho,ali u funkciji.Polupansion 14E,a za decu 10E,hrana solidna.

Inace za krevet u priv.smestaju traze 5-6E,ali sa spratnim kupatilom.Soba sa sopstvenim malo ima,vise su apartmani u pitanju(npr.4-krevetni je 25E).Za hranu ne treba brinuti...vecu ponudu razne nisam videla!

A jel to odmaraliste samo za radnike Zupe ili za sve? I ako imas stavi telefon. Nije da sam razmazena, ali vise volim da imam svoje kupatilo, to mi je najbitnije. Ne mora ni tv, ni drugo, ali kupatilo ne volim da delim, pa to ti je. Stvarno bih volela da obidjem Ohrid, svi kazu da je prelep i da je jeftino, jedino sto ne znam na koliko bi covek trebao minimum da ode, nekako mi nije destinacija bas za vikend i sl. ili gresim?

Back