PUT:isli smo preko Velesa,a vracali se preko Tetova...oba puta su dobra,na oba ima uspona,prelepih krajolika,prvi je nesto duzi...u povratku smo videli samo nekoliko vozila sa srpskim registracijama,valjda ljudi imaju frku jer tu zive "oni"ali mi ne videsmo nista opasno tuda.Jedino mi smesno sto od Gostivara ka Skoplju svaki vas naplacuju "patarinu",taman uhvatis zalet..(iznosi 25.35.40.40 denara).
JEZERO:veliko,lepo,tako deluje pitomo(a nije)Imali smo lep pogled sa terase,zalazak sunca kao na moru.Voda je bistra,na ulasku skoro svuda sitnije kamenje,a malo dalje pesak.Hladnjikavo kad se udje,ali zagrejes se brzo...masa ljudi u vodi od 10-19h.
SV.NAUM lepa oblast kojoj treba posvetiti dan.Iz Ohrida voze brodici,a mi smo isli kolima(27km)put kroz predivne zelene predele,uspon oho-ho...Usput skrece put za nacionalni park,ali nismo tamo isli,ostaje za sledeci put.Na sv.Naumu imate parking(50 denara),a odatle krece staza ka crkvi...svuda usput plaze,ali je tu voda hladnija jer se uliva Crni Drim.Pored staze tezge sa svim i svacim(hrana,ukrasi,papuce,majice...)to mu je malo vasarski,al sta da se radi..Voznja CRNIM DRIMOM-prelepo,idu samo dva manja camca,ceka se na red,voznja je 100denara(deca ne placaju)Taj mir,cistoca vode,svo to rastinje...kao da ste u svetinji.Momak koji vozi prica o reci,o tome kako se iz Prespanskog jezera,koje je na vecoj nadm.visini voda kroz plan.masiv Galicice preliva u Ohridsko jezero.na dnu reke vidite mesta gde kao da pesak kljuca,to su ti podzemni izvori.I nista se ne dira,ako padne stablo ne pomera se itd.(ne rece sta biva ako padne covek he,he)Temperatura vode je cele godine oko 10 stepeni.I tu smo prisustvovali necemu LEPOM-jedan mladic je zamolio camdziju da stane na mestu gde je jezero najdublje.Onda je ustao,izvadio prsten i zaprosio svoju devojku!Ona je bila frapirana,vidi se da nije znala,naravno pristala je(dubina reke 3m-nema zezanja

),a mi smo svi bili bas dirnuti...ima jos romantike na ovom svetu
Dalje imate crkvicu sv.Petke,uz samu reku,sa izvorom svete vode.Sledece je crkva sv.Nauma.Prelepa je.okolina uredjena,paunovi setaju,pogled na jezero izuzetan...U crkvi su mosti sveca,a u redu za poklonjenje bila je ispred nas albanska porodica.
Iza samog sv.Nauma je kamp,privukla nas je lepa peskovita plaza te smo otisli da vidimo-to je kamp vojske,zatvorenog tipa,samo za makedonce...naravno,pustili su nas u obilazak,kamp je solidan,a plaza odlicna.
Inace na putu od Ohrida do sv.Nauma ima dosta plaza i plazica,u glavnom su uzane,ali pune ljudi,prolazi se i kroz mestasce Pestan,svuda se nude sobe-i ako je svuda bila strasna guzva izgleda da je smestaja bilo za biranje...