Одрицањем од прошлости себи смо ноге исекли

колонизација није исто што и германизација. у Војводину нису насељавани само Немци, него и Мађари, Словаци, Руси(ни) и ко све не. и да ли су због тога пречански Срби претворени у нешто друго? нису. дакле, није било германизације.

па Пољаци нису били (етничка, верска, језичка, расна) мањина у Пруској. они су били сасвим различита нација- сасвим други политички организам, са вековима старом државном традицијом (као Хрвати у Југославији). то су Пруси хтели да пониште, претварајући Пољаке у Немце. што им није пошло за руком. и ко су били прве жртве? пољско племство, јер племство је био носилац политичког идентитета. међутим, то што су суседне силе поделиле Краљевину Пољску није довело до нестанка пољске нације. јер то није могло ни да се деси (осим потпуним уништењем). с тим што Хабзбурзи и Романови нису спроводили асимилацију. тамо су Пољаци задржали статус посебне нације (руски цар је постао пољски краљ, а аустријски цар је већ био краљ Галиције). значи задржали су своју политичку самобитност, и нису били мањина.

међутим, Пољска је управо одличан пример како у монархији може да се оствари интеграција- Пољска и Литванија вековима су живеле у складној политичкој заједници, при чему је свака нација сачувала сопствени идентитет кроз посебне институције своје државности. тако нешто у републикама није ни замисливо.

нису се Мађари бунили против хабзбуршких краљева зато што су хтели другу владарску кућу, него зато што је Беч својим апсолутизмом грубо кршио традиционална права мађарске нације. то није била побуна против монархије, него побуна против апсолутизма. ако те неким случајем пут нанесе у Беч, отиђи у капуцинерски самостан где су гробови Хабзбурга. видећеш свеже венце са мађарским заставама. то довољно говори како Мађари гледају на Хабзбурге.

ти не капираш да су Хрвати били посебна нација (посебан политички организам са сопственим институцијама), а не нека етничка и верска подгрупа јужнословенског народа. Немци су били једна нација, још од тренутка стварања Светог Римског Царства. и кад настају проблеми? настају у тренутку кад владарска кућа (Хабзбурзи) ставља верски идентитет испред политичког. то се десили и у Британији, због чега су остали без Ирске.

Ne razumijem, kako to Poljaci nisu bili manjina u Pruskoj? Objasni mi po tebi razliku između Poljaka u Pruskoj, Bretonaca u Francuskoj, Baskijaca u Španiji, čeha, Slovenaca, Mađara... u Habzburškoj imperiji...
Zapravo su Prusi bili prilično efikasni u asimilaciji Poljaka. Druga je stvar što je SSSR to poništio, omogućivši Poljacima da zbrišu švabe(od kojih je ograman dio bio poljskog porjekla) sa svojih teritorija. I da je carska Rusija bila efikasna u asimilaciji kao Prusija - Poljske danas ne bi bilo. Također, i Rusi su vršili rusifikaciju - međutim nisu u tome bili baš efikasni.

Poljska uopšte nije odličan primjer ni za šta. Možda samo primjer katastrofalno loše organizovane države. Iako je to bila druga država po veličini u Evropi - odmah posle Rusije- bila je zbrisana sa političke karte.

Dalje - Litvanci uopšte nisu sačuvali identitet. Litvansko plemstvo je bilo polonizovano. Pa reciom i sam grad Vilnius je bio polonizovan. Samo zahvaljujući SSSR i Staljinu je vraćen Litvaniji (pri čemu je većinsko poljsko stanovništvo raseljeno).

Mađari su više puta pokušali da izbore nezavisnost. Znači nisu htjeli da budu podanici Habzburga. Međutim, ti pokušaju su bili silom gušeni. Današnja nostalgija za habzburškim vremenima je posebna priča.

Prusi, Bavarci, Austrijanci, Baden, Viremberg su bili posebni politički organizmi, sa posebnim institucijama. Teško da bi se ni Sveto ni Rimsko nit Carstvo moglo smatrati nekakvom nacijom. Ipak Njemačka je uspjela, Jugoslavija nije.

Dalje, ta teorija o Irskoj - kako to da se Irska nije odvojila za vrijeme Henrija VIII, već tek u XX vijeku? U XVI vijeku vjerski identitet je bio daleko značajniji nego u XX-om.

ствар је у томе што људи нису једнаки. једнакост је неприродна. ето, неко се цео живот мучи, труди, учи да пева, и никад неће певати као Дивна.

nisu jednaki, ali imaju pravo da budu ravnopravni.

Sta radi i cime se bavi porodica Karadjordjevic, od cega zive ti ljudi?
Peticija za promenu Ustava u Ustav kraljevine Srbije koliko je potpisa podrske prikupljeno?

Promakla pitanja "gospodinu" moderatoru :D ili su ova pitanja neka tajna :D Sto se tice posta u bibliji pise, kad postis niko ne treba da zna o tome da ne budes licemer i baljezgas o tome javno da svi znaju, tako nesto :D

ствар је у томе што људи нису једнаки. једнакост је неприродна. ето, неко се цео живот мучи, труди, учи да пева, и никад неће певати као Дивна.
Нису једнаки, тачно.
Проблем са монархијом је тај што нису ни толико различити...:lol:

jeste da potice od hrvata, ali ljudi zaboravljaju da kolo srece okoli vrteci se ne prestaje tko bi doli, eno ga gori, a tko gori u doli nestaje. i to je cinjenica...a smrt kada dodje ne pita te ni za titulu, ni za imovinsko stanje....
bio sam u timu koji je pokušao da produži život jednom vrlo uticajnom čoveku...Na kraju je, kada mu je rečeno, u najtežim mukama otišao Bogu na istinu...A bio je vrlo, vrlo dobar čovek, ma ljudina.

Promakla pitanja "gospodinu" moderatoru :D ili su ova pitanja neka tajna :D Sto se tice posta u bibliji pise, kad postis niko ne treba da zna o tome da ne budes licemer i baljezgas o tome javno da svi znaju, tako nesto :D

другарице, није ти ово НКВД ;) нисам ја овде на ислеђивању.

bio sam u timu koji je pokušao da produži život jednom vrlo uticajnom čoveku...Na kraju je, kada mu je rečeno, u najtežim mukama otišao Bogu na istinu...A bio je vrlo, vrlo dobar čovek, ma ljudina.

ma ljudi ne shvataju dve stvari da svi umiremo i da svako moze da se uzdigne ili padne. nama ne treba monarhija, pogotovo ne monarhija u kojoj je normalno da vecinsko stanovnistvo gladuje, nego socijalno uredjena drzava koja stiti svoje gradjane i pomaze im ako zapadnu u problem. samo postavljanje kralja ne bi resilo probleme u kojima nam se drzava nalazi.

ma ljudi ne shvataju dve stvari da svi umiremo i da svako moze da se uzdigne ili padne. nama ne treba monarhija, pogotovo ne monarhija u kojoj je normalno da vecinsko stanovnistvo gladuje, nego socijalno uredjena drzava koja stiti svoje gradjane i pomaze im ako zapadnu u problem. samo postavljanje kralja ne bi resilo probleme u kojima nam se drzava nalazi.

Дакле треба вам дадиља?

kako bi kralj resio pitanja nasih granica koje se vidno smanjuju, kako bi resio opstu bedu u zemlji, dugove....cak bi bila farsa postaviti kralja u ovakvu zemlju i u ovakvom stanju u kome se sada srbija nalazi.

- - - - - - - - - -

Дакле треба вам дадиља?

ajde ti licki gusaru idi tamo histerisi na beogradjana. :lol:

- - - - - - - - - -

danska je monarhija pa ima socijalni program.

ajde ti licki gusaru idi tamo histerisi na beogradjana. :lol:.

Какво је истерисање у питању, стварно не знам.
А у Данској живе Данци, а не Срби. Србе треба водити за руку и ко дјетету све љепо.... али џаба и то, на крају важи она "да коња мореш довести до воде али га не мореш наћерати да пије".

Не показујеш жељени ниво самокритичког осврта; гулаг ти се смеши...:lol:

напротив, ја показујем завидан ниво самоконтроле. а овде се некима смеши вишедневни одмор, рекао бих :lol:

Ma pusti sad to drugarice :mrgreen: ozbiljno pitam zalazes se za monarhiju upucen si sve znas o porodici Karadjordjevic, ne mogu nigde da nadjem te podatke :)

пробај да им пошаљеш мејл, верујем да ће ти одговорити. имаш званичну интернет страницу.

Какво је истерисање у питању, стварно не знам.
А у Данској живе Данци, а не Срби. Србе треба водити за руку и ко дјетету све љепо.... али џаба и то, на крају важи она "да коња мореш довести до воде али га не мореш наћерати да пије".

danska i svedska su ti primer monarhija u kojima postoji socijalni program i drzav po potrebi izigrava dadilju. mozda smo mi srbi konji, ali ti si magarac.

danska i svedska su ti primer monarhija u kojima postoji socijalni program i drzav po potrebi izigrava dadilju. mozda smo mi srbi konji, ali ti si magarac.

Под 1, ни Данска ни Шведска нијесу што су некад били.
Под 2, исто то - од старе славе (новаца) се не живи.
Под 3, што држава све више дадиља, то ће све више раја бити у крцу - Шведска као примјер.
4, итд. нека сам магарац, марагарац је мудрији него многи људи које срећем и зборим с њима свакога дана.:mrgreen:

и престаните више да тим социјалним причама. патетични сте. ако је човеку животни сан да живи од социјале, боље да се убије. и скрати муке и себи и нама.

nije stvar ziveti od socijale, nego u tome sto ti i tebi slicni smatrate da vecinski narod treba da gladuje, osim vas izabranih..samo ne znam po kom osnovu ste izabrani.

ko ono bese rekao- ako nemaju za hleb, neka jedu kolace, pa je na kraju zavrsio na giljotini. :mrgreen:

Ono nikada nisu ratovali i nemaju SPC.

Мало си се заиебо...
И то не мало...:hahaha:

Предци су им се наратовали за пола свијета у задњи 1000 година. А Швеђани су се крчили док им Руси нијесу заврнули муда.:lol:

Под 1, ни Данска ни Шведска нијесу што су некад били.
Под 2, исто то - од старе славе (новаца) се не живи.
Под 3, што држава све више дадиља, то ће све више раја бити у крцу - Шведска као примјер.
4, итд. нека сам магарац, марагарац је мудрији него многи људи које срећем и зборим с њима свакога дана.:mrgreen:

aha, a srbija gladna nije u qurcu?

evo ga jos jedna koji puca na titulu..mozda se nadaju da aca gica cita 4um. :lol:

Back